Lockdown: Κραυγή αγωνίας από εργαζόμενους και επιχειρήσεις
Στην εκπομπή MEGA Σαββατοκύριακο μίλησαν οι κ.κ. Γιάννης Δαβερώνης, πρόεδρος εστιατόρων Αττικής, και Έβελυν Ζώτου, ιδιοκτήτρια γυμναστηρίου – σχολής γιόγκα, αναφορικά με την οικονομική ασφυξία που δημιουργεί στην αγορά το δεύτερο lockdown.
Στην εκπομπή MEGA Σαββατοκύριακο και τους Ντίνο Σιωμόπουλο και Στέλλα Γκαντώνα μίλησαν οι κ.κ. Γιάννης Δαβερώνης, πρόεδρος εστιατόρων Αττικής, και Έβελυν Ζώτου, ιδιοκτήτρια γυμναστηρίου – σχολής γιόγκα, αναφορικά με την οικονομική ασφυξία που δημιουργεί στην αγορά το δεύτερο lockdown.
«330 χιλιάδες είναι οι εργαζόμενοι στα καταστήματά μας. Είμαστε ο δεύτερος μεγαλύτερος εργοδότης μετά το δημόσιο. Η συνεχιζόμενη αβεβαιότητα στον κλάδο της εστίασης, μετά και το δεύτερο lockdown που ξεκίνησε σήμερα δυστυχώς θα δημιουργήσει προβλήματα. Πιθανόν να έχουμε πολλές απολύσεις όταν επανέλθουν τα πράγματα, αλλά και λουκέτα επιχειρήσεων. Βρισκόμαστε σε τεντωμένο σχοινί. Έχουμε κουραστεί οι επιχειρηματίες της εστίασης. Πράγματα που έχουμε καταφέρει όλα αυτά τα χρόνια, διαλύονται. Σχεδιασμός σοβαρός δεν υπάρχει από την κυβέρνηση. Με δάνεια δε λύνονται τα προβλήματα και είμαστε πολύ προβληματισμένοι», είπε ο κ. Δαβερώνης.
«Φοβάμαι ότι το lockdown δεν θα είναι για τρεις εβδομάδες για την εστίαση. Η εστίαση θα επανέλθει το 2021. Καταλαβαίνετε ότι αυτή τη στιγμή οι επιχειρήσεις που καλούνται να πληρώσουν έστω και το 60% των ενοικίων, χωρίς να εισπράττουν χρήματα είναι πολύ δύσκολο. Οι επιχειρήσεις που έπρεπε να πληρώσουν τις υποχρεώσεις τους και δεν μπόρεσαν, θα πρέπει να πληρώσουν τον Μάιο ή τον Ιούνιο του 2021, άρα και εκεί θα υπάρχει πρόβλημα. Εδώ θέλει επιχορηγήσεις», συνέχισε ο ίδιος.
«Εάν μία στις πέντε επιχειρήσεις με την επανεκκίνηση των καταστημάτων, ανάλογος αριθμός εργαζομένων δεν θα προσληφθεί. Ένα 20% των εργαζομένων σε πρώτη φάση δε θα μπει στην αγορά εργασίας», πρόσθεσε ο κ. Δαβερώνης.
«Ο δικός μας κλάδος έχει πληγεί από τις αρχές Μαρτίου. Εμείς δεν έχουμε τελευταία μέρα. Και μόλις ξεκινήσει η αγορά ο κόσμος δε θα έρθει τρέχοντας. Εμείς ουσιαστικά από τους εννέα μήνες του 2020 μέχρι τώρα, έχουμε έσοδα τον ένα», είπε από την πλευρά της η κ. Ζώτου.
«Στην Ελλάδα έχουμε περισσότερα από 40 χιλιάδες γυμναστήρια. Ακόμα και ένα συνοικιακό γυμναστήριο όπως αυτό απασχολεί τέσσερα άτομα. Οι υποχρεώσεις τρέχουν κανονικά. Αυτός ο χώρος έχει κάθε μήνα έξοδα 5000 ευρώ έξοδα με κλειστή πόρτα», συνέχισε η ίδια.
«Αν πας στην οριζόντια λύση και τα κλείνεις όλα. Με πολύ απλό τρόπο θα μπορούσαν να μας επιτρέπουν να γυμνάζουμε ανθρώπους σε ατομικό επίπεδο», είπε ακόμα η κ. Ζώτου.
«Πρέπει η κυβέρνηση να αναλάβει την ευθύνη να στηρίξει τον κλάδο της εστίασης. Με επιχορηγήσεις θα γίνει αυτό το πράγμα διότι τα χρήματα που θα πάρουμε θα τα επιστρέψουμε πάλι στην πραγματική οικονομία. Θα πρέπει να βγουν για την εστίαση προγράμματα ΕΣΠΑ που θα δοθούν στις επιχειρήσεις για να μπορέσουμε να κρατηθούμε στη δύσκολη αυτή στιγμή», σημείωσε κλείνοντας ο κ. Δαβερώνης.
- ΗΠΑ: Πρώτος θάνατος ανθρώπου εξαιτίας της γρίπης των πτηνών
- Λιβύη: Αεροπορικοί βομβαρδισμοί εναντίον «εστιών» λαθρεμπορίου στη Ζαουίγια
- Βενεζουέλα: Χαρακτηρίζει «γκροτέσκα» την υποστήριξη του Μπάιντεν στον αντιπολιτευόμενο Ουρούτια
- Βενεζουέλα: Ο Μπάιντεν αξιώνει «ειρηνική» μεταβίβαση της εξουσίας στον αντιπολιτευόμενο Ουρούτια
- Στέλλα Γκρέκα: Σίγησε η φωνή-θρύλος του ελαφρού τραγουδιού και ηθοποιός σε ηλικία 103 ετών
- Κρήτη: Δρομολόγιο του τρόμου με οδηγό του ΚΤΕΛ να… παίζει με το κινητό του