Έχετε φανταστεί ποτέ πόσο διαφορετική θα ήταν η ζωή μας αν δεν είχαμε ισορροπία; Δεν θα μπορούσαμε να περπατήσουμε, να καθίσουμε ή να σηκωθούμε από τη θέση μας. Η ισορροπία σχετίζεται με την ικανότητα του εγκεφάλου μας να αντιλαμβάνεται τις κινήσεις μας και τη θέση του σώματός μας στο περιβάλλον. Πώς ακριβώς επιτυγχάνεται αυτό; Ο εγκέφαλος συλλέγει και επεξεργάζεται τις πληροφορίες που στέλνουν οι τρεις κύριοι αισθητήριοι παράγοντες, δηλαδή τα μάτια, τα μικροσκοπικά τριχίδια στο εσωτερικό του αυτιού και οι αισθητήριοι υποδοχείς στους μυς και τις αρθρώσεις. Εν ολίγοις, μάτια, αυτιά, μύες, αρθρώσεις, νεύρα και εγκέφαλος, όλα μαζί συνεργάζονται αρμονικά έτσι ώστε το σώμα μας να διατηρεί την ισορροπία του και να μην πέφτουμε.

Τι μαρτυρά η ισορροπία για την κατάσταση της υγείας μας;

Η ικανότητα της ισορροπίας είναι απαραίτητη για το σώμα μας, γιατί είναι «καθρέφτης» της γενικότερης κατάστασης της υγείας μας. Τα προβλήματα στο εσωτερικό του αυτιού (π.χ. ωτίτιδα ή ακόμη και κερί), η αρρύθμιστη αρτηριακή πίεση (υπέρταση ή υπόταση), η έλλειψη σωματικής δραστηριότητας, η ηλικία, ορισμένες παθήσεις και ορισμένα φάρμακα (π.χ. ηρεμιστικά, υπνωτικά), καθώς και οι τραυματισμοί στο κεφάλι μπορούν να κλονίσουν την ισορροπία μας.

Ακριβώς επειδή καθώς μεγαλώνουμε, η ισορροπία μας τείνει να μειώνεται, αφού οι αρθρώσεις φθείρονται, η μυϊκή δύναμη φθίνει και οι αισθήσεις της όρασης και της ακοής αμβλύνονται, είναι σημαντικό να εντάξουμε στη fitness ρουτίνα μας ασκήσεις που την ενισχύουν.

Γυμναστική για καλή ισορροπία

Οι ασκήσεις μυϊκής ενδυνάμωσης με ελεύθερα βάρη, είναι μια καλή γυμναστική για την ισορροπία. Εάν χρησιμοποιούμε μηχανήματα για την προπόνησή μας, συνήθως καθόμαστε ή στηρίζουμε το βάρος μας με άλλο τρόπο. Αλλά με τα ελεύθερα βάρη, πρέπει να συντονίζουμε όχι μόνο τους μυς που εκτελούν την άσκηση, αλλά και εκείνους που διατηρούν το σώμα μας σε όρθια θέση, ακόμη και αν «απλά» στεκόμαστε ενώ κάνουμε ασκήσεις με βάρη.

Οι προβολές ποδιών, οι ασκήσεις με step και η σανίδα, βοηθούν στη σταθερότητα και την ισορροπία του σώματος και μπορούν να εύκολα να ενσωματωθούν στην προπόνησή μας, γυμνάζοντας παράλληλα μεγάλες μυϊκές ομάδες.

Η ισορροπία μάς είναι απαραίτητη για διάφορους λόγους, ξεκινώντας με την πρόληψη τραυματισμών τόσο εντός όσο και εκτός του γυμναστηρίου. Η προπόνηση που ενισχύει την ισορροπία βοηθά, «εκπαιδεύοντας» τον εγκέφαλό μας να ελέγχει το σώμα μας μέσω όλων των καθημερινών μας δραστηριοτήτων, πράγμα το οποίο βοηθά στο να μειωθούν οι πιθανότητες να πέσουμε και κατ’ επέκταση να τραυματιστούμε.

Tip:

Ο πιο εύκολος τρόπος για να ενισχύσουμε τα οστά, τους μυς, τις αρθρώσεις και τους συνδέσμους στα κάτω άκρα, και άρα να έχουμε μεγαλύτερη σταθερότητα και ισορροπία, είναι να προσπαθήσουμε να στεκόμαστε κάθε ημέρα στο ένα πόδι για περίπου 2 λεπτά. Μπορούμε να κάνουμε… τον πελαργό ενώ βουρτσίζουμε τα δόντια μας, ενώ μαγειρεύουμε ή όσο μιλάμε στο τηλέφωνο. Αν αυτό μας φαίνεται πολύ εύκολο, μπορούμε να δοκιμάσουμε το ίδιο με τα μάτια κλειστά ή ισορροπώντας μόνο στις μύτες των ποδιών.

Ισορροπία και μετά τα 60

Ενώ αρκετοί άνθρωποι στα 60 τους εξακολουθούν να είναι δραστήριοι και να εκτελούν τις αγαπημένες τους δραστηριότητες, μια λάθος κίνηση μπορεί να οδηγήσει σε πτώση και τραυματισμό. Έτσι, είναι σημαντικό να συμβουλευτείτε έναν γιατρό και να διασφαλίσετε ότι γυμνάζεστε ενισχύοντας τη συνολική υγεία σας. Σε αυτήν τη φάση της ζωής σας, το βασικό μέρος της προπόνησής σας πρέπει να είναι οι ασκήσεις που εστιάζουν στη βελτίωση της ισορροπίας σας.