Καμάλα Χάρις : Η πρώτη Αφροαμερικανίδα αντιπρόεδρος των ΗΠΑ
Η Καμάλα Χάρις θα είναι η πρώτη γυναίκα αντιπρόεδρος, καθώς και το πρώτο άτομο - ανεξαρτήτως φύλου - Αφροαμερικανικής και ινδικής καταγωγής που αναλαμβάνει την αντιπροεδρία των ΗΠΑ.
- Τριγμοί στην κυβέρνηση Καναδά από τους δασμούς Τραμπ - Ο Τριντό εξετάζει την επιλογή της παραίτησης
- Επιχείρηση της ΕΛ.ΑΣ. – Οι πυροβολισμοί στη Συγγρού, η επίθεση σε ψητοπωλείο και ο φυλακισμένος αρχηγός της συμμορίας
- Αποκαλύψεις για την πρώτη μήνυση της 35χρονης και καταγγελίες για όσους ήξεραν και δεν μίλησαν
- Επιβάτισσα αεροπλάνου έμεινε όρθια καθ΄όλη τη διάρκεια επτάωρης πτήσης
Η Καμάλα Χάρις, την οποία επέλεξε ο Δημοκρατικός Τζο Μπάιντεν για να «τρέξει» στο πλευρό του κατά τις προεδρικές εκλογές του 2020 στις ΗΠΑ, θα είναι η 46η αντιπρόεδρος των ΗΠΑ, μετά τη μεγάλη νίκη του Μπάιντεν στην πολιτεία της Πενσυλβάνια, η οποία του εξασφαλίζει 270 εκλέκτορες.
Έτσι, η 55χρονη γερουσιαστής από την Καλιφόρνια σπάει τρία ρεκόρ: θα είναι η πρώτη γυναίκα αντιπρόεδρος, καθώς και το πρώτο άτομο – ανεξαρτήτως φύλου – Αφροαμερικανικής και ινδικής καταγωγής που αναλαμβάνει την αντιπροεδρία των ΗΠΑ.
Υπενθυμίζεται ότι σε περίπτωση που ο Μπάιντεν δεν είναι ικανός να ασκήσει τα καθήκοντά του στην ηγεσία των ΗΠΑ, τότε την προεδρία των ΗΠΑ θα αναλάβει η Χάρις – και έτσι θα γίνει και η πρώτη γυναίκα πρόεδρος των ΗΠΑ.
Η πρώτη αντίδραση της Καμάλα Χάρις
Mετά την ανακοίνωση για τη νίκη του Τζο Μπάιντεν, η Καμάλα Χάρις έγραψε στο Twitter:
«Αυτές οι εκλογές είναι πάνω από τον Τζο Μπάιντεν και εμένα. Είναι για την ψυχή της Αμερικής και τη θέλησή μας να πολεμήσουμε για αυτή. Έχουμε πολλή δουλειά μπροστά μας. Ας αρχίσουμε».
This election is about so much more than @JoeBiden or me. It’s about the soul of America and our willingness to fight for it. We have a lot of work ahead of us. Let’s get started.pic.twitter.com/Bb9JZpggLN
— Kamala Harris (@KamalaHarris) November 7, 2020
Ποια είναι η Καμάλα Χάρις
Η Καμάλα Χάρις γεννήθηκε τον Οκτώβριο του 1960 στο Όκλαντ της Καλιφόρνια.
Ο πατέρας της, Ντόναλτ Χάρις, είναι Τζαμαϊκανός οικονομολόγος και ομότιμος καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Stanford για την εφαρμογή των μετα-κεϋνσιανών ιδεών στα αναπτυξιακά οικονομικά.
Η μητέρα της, Σαϊαμάλα Γκοπάλαν, είναι ερευνήτρια με σημαντικές μελέτες στο βιογραφικό της για την καταπολέμηση του καρκίνου του μαστού, η οποία κατάγεται από την Ινδία και μετακόμισε στις ΗΠΑ το 1960.
Η Καμάλα μεγάλωσε στο Μπέρκλεϋ της Καλιφόρνιας με τη μητέρα της και τη μικρότερη αδερφή της Μάγια, η οποία σήμερα εργάζεται ως πολιτική αναλύτρια στο καλωδιακό κανάλι MSNBC.
Η Καμάλα και η αδερφή της μεγάλωσαν πηγαίνοντας στην εκκλησία των βαπτιστών αλλάγνώρισαν και τον ινδουισμό όταν επισκέπτονταν την Ινδία και την οικογένεια της μητέρας τους.
Σπούδασε στο Πανεπιστήμιο Howard της Ουάσιγκτον, το οποίο θεωρείται ως ιδιαίτερα δημοφιλής επιλογή για μαύρους και προβάλλει ως ρητό του το σλόγκαν Veritas et Utilitas (Truth and Service) και στη Νομική Σχολή της Καλιφόρνιας στο Σαν Φρανσίσκο.
Είναι παντρεμένη με τον επίσης δικηγόρο, Ντάγκλας Έμχοφ από το 2014. Ο Έμχοφ έχει δύο παιδιά από προηγούμενο γάμο του.
Σκληρή εισαγγελέας και πολιτικός
Τον Φεβρουάριο του 1998, ο εισαγγελέας του Σαν Φρανσίσκο Τέρενς Χάλιναν ο οποίος υπήρξε και μέντοράς της, την πρότεινε ως βοηθό εισαγγελέα. Αυτό βέβαια δεν την εμπόδισε από το 2002 να στραφεί εναντίον του και τελικά να εκλεγεί στη θέση του.
Ως εισαγγελέας, τη συνόδευε η φήμη της «σκληρής». «Στην Καλιφόρνια, η Κάμαλα Χάρις είχε τη φήμη μιας εισαγγελέα η οποία μάλλον περίμενε παρά έδειχνε το δρόμο, που δεν κινητοποιούνταν σε επίμαχα θέματα παρά μόνον όταν έβλεπε ότι ήταν πολιτικά βιώσιμα», συνόψιζε σχετικά με την γερουσιαστή τον Ιούνιο η εφημερίδα Sacramento Bee.
Έκτοτε ξεκίνησε η αναρρίχηση της έχοντας πολλούς υποστηρικτές εντός του Δημοκρατικού κόμματος αλλά και πολέμιους που θεωρούν ότι είναι «προστάτης του status quo» και την κατηγορούν για τα πλούτη της καθώς η συνολική της περιουσία υπολογίζεται στα 60 εκ. δολάρια.
Είχε κοντραριστεί με τον Μπάιντεν για το χρίσμα των Δημοκρατικών
Στις 21 Ιανουαρίου του 2019, η Χάρις ανακοίνωσε επίσημα την υποψηφιότητά της για πρόεδρο των Ηνωμένων Πολιτειών διεκδικώντας το χρίσμα των Δημοκρατικών.
Στις πρώτες 24 ώρες μετά την ανακοίνωση της υποψηφιότητάς της, έσπασε το ρεκόρ του Σάντερς απ’ το 2016 για τις περισσότερες δωρεές που συγκεντρώθηκαν μέσα σε μια ημέρα μετά την επίσημη ανακοίνωση της.
Παρ΄όλα αυτά όπως ανακοίνωσε η ίδια περίπου ένα χρόνο αργότερα και πιο συγκεκριμένα στις 3 Δεκεμβρίου του 2019, η έλλειψη κεφαλαίων την ανάγκασαν να αποχωρήσει από την κούρσα για το χρίσμα, ενώ λίγους μήνες αργότερα, τον Μάρτιο του 2020 εκδήλωσε την υποστήριξή της στον Μπάιντεν.
Τελικά στις 11 Αυγούστου του 2020, ο Μπάιντεν ανακοίνωσε ότι επιλέχθηκε η Χάρις ως συνυποψήφια του, μια απόφαση που μάλλον δε χαροποίησε ιδιαίτερα τη γερουσιαστή Ελίζαμπεθ Γουόρεν και αγαπημένη επιλογή του Σάντερς την οποία στήριζε η Επιτροπή Εκστρατείας Προοδευτικής Αλλαγής (PCCC) και η πιο αριστερή πτέρυγα των Δημοκρατικών.
Η επιλογή της δεν προκάλεσε μεγάλη έκπληξη. Η Χάρις, η οποία έγινε η δεύτερη μαύρη γερουσιαστής στην ιστορία του σώματος όταν εξελέγη το 2016, βρισκόταν πάντα πρώτη στον κατάλογο.
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις