Ο πρίγκιπας Γουίλιαμ και οι δικοί μας…
Σύμφωνα με βρετανικά μέσα ενημέρωσης ο πρίγκιπας Γουίλιαμ, ο γιος του πρίγκιπα Καρόλου και της πριγκίπισσας Νταϊάνας, ασθένησε από Covid-19 τον περασμένο Απρίλιο, αλλά θέλησε να μη γίνει γνωστή η περιπέτειά του. Πάντα σύμφωνα με τα βρετανικά δημοσιεύματα τον φρόντισαν οι γιατροί του Μπάκιγχαμ ακολουθώντας τις οδηγίες της κυβέρνησης για αυτοαπομόνωση: ο πρίγκιπας διάλεξε για να περάσει την καραντίνα του το σπίτι της βασιλικής οικογένειας στο Νόρφολκ. Σύμφωνα με όσους διηγήθηκαν την ωραία αυτή ιστορία, ο πρίγκιπας Γουίλιαμ δεν δημοσιοποίησε το θέμα διότι δεν ήθελε εκείνη τη στιγμή να προκαλέσει ανησυχία στους πολίτες. «Υπήρχαν σημαντικά πράγματα που συνέβαιναν τότε και δεν ήθελα να ανησυχήσω κανέναν» φέρεται, σύμφωνα με τη «Sun», ότι δήλωσε στον στενό του κύκλο ο άγγλος γαλαζοαίματος για να δικαιολογήσει την απόφασή του. Από την ιστορία αυτή καταλαβαίνεις δυο πράγματα. Το πρώτο ότι ο ιός χτυπά τους πάντες και το δεύτερο ότι ακόμα κι ο πρίγκιπας της Αγγλίας έψαξε και βρήκε μια δικαιολογία για να κάνει κατανοητό γιατί δεν ήθελε να γίνει γνωστή η ασθένειά του. Πράγμα που δεν συμβαίνει με τους αθλητές που αγωνίζονται στην Ελλάδα.
Ονόματα
Ολοένα και συχνότερα τις τελευταίες μέρες μαθαίνουμε ότι υπάρχουν κρούσματα σε μια ομάδα χωρίς να μαθαίνουμε πάντα και τα ονόματα όσων ασθένησαν ή κόλλησαν τον ιό χωρίς περαιτέρω επιπλοκές και συμπτώματα. Δεν μάθαμε ποιοι ήταν οι παίκτες του Αρη που βρέθηκαν θετικοί στα τεστ – ούτε καν οι παράγοντες: θυμίζω ότι η ομάδα της Θεσσαλονίκης είχε πάνω από δέκα κρούσματα προ ημερών. Δεν μάθαμε ποιοι ήταν οι δυο μπασκετμπολίστες του ΠΑΟ που ασθένησαν και η ασθένειά τους έγινε αιτία αναβολής του ματς του ΠΑΟ με τη Χίμκι. Δεν μάθαμε ποιοι ήταν οι παίκτες του Απόλλωνα που κόλλησαν και οδήγησαν σε αναβολή το ματς με τη Λαμία. Γιατί; Αγνωστο.
Δύσπιστοι
Το περασμένο καλοκαίρι όταν ξεκίνησαν τα τεστ για να έχουμε επανέναρξη και ολοκλήρωση του πρωταθλήματος οι παίκτες ήταν αρκετά δύσπιστοι για την ακρίβεια τους. Ενας πολύ γνωστός, όταν έγινε γνωστό ότι βρέθηκε θετικός, ειρωνεύτηκε την ανακοίνωση της ασθένειάς του με ανάρτηση στο Instagram, την οποία έπειτα από προτροπές κατέβασε. Ελεγε επίσης ότι το γεγονός ότι βρέθηκε θετικός οφείλεται στην ομάδα του, που προσπαθεί με αυτόν τον τρόπο να χαλάσει τη μεταγραφή του: απίθανα πράγματα. Ενας άλλος παρακαλούσε να μη δημοσιοποιηθεί η ασθένειά του για να καταφέρει να ταξιδέψει: του εξήγησαν ότι αυτό είναι ποινικό αδίκημα και ησύχασε. Οταν άλλαξε το πρωτόκολλο και για να αναβληθεί ματς πρέπει στις παραμονές του να υπάρχουν τρία νέα κρούσματα (κι όχι ένα όπως μέχρι τον Αύγουστο), αρκετοί παίκτες έχουν ζητήσει το όνομά τους να μη γίνεται γνωστό. Λες και δεν έχουν μια ίωση, αλλά χολέρα.
Αδύναμοι
Γιατί συμβαίνει αυτό; Κάποιοι νομίζουν πως το να γίνει γνωστό ότι ασθένησαν τους καθιστά αδύναμους στα μάτια του κόσμου. Αρκετοί αθλητές πιστεύουν ότι είναι μικροί σούπερμαν που δεν τους σταματά κανένας κρυπτονίτης. Νομίζουν ότι έχουν χαρίσματα που δεν συναντάς σε απλούς ανθρώπους και ότι ως εξαιρετικοί δεν μπορεί να κολλήσουν τίποτα! Δεν το κρύβουν για ουσιαστικούς λόγους, αλλά γιατί πιστεύουν πως η αποκάλυψη θα χαλάσει την εικόνα του τρομερού αθλητή που έχουν χτίσει: δεν μπορεί να είναι τυχαίο πως ο βιονικός Μαντί Καμαρά όταν έγινε γνωστό πως κόλλησε τον Covid-19 ανέβασε στο Instagram μια φωτογραφία που τον έδειχνε να προπονείται – σαν δηλαδή να ήθελε να δείξει ότι τίποτα, ούτε ο Covid-19, δεν τον σταματά . Αλλοι πάλι πιστεύουν πως θα καταγραφούν στο μυαλό του κόσμου ως ευπαθείς, ως αθλητές δηλαδή επιρρεπείς στις ασθένειες κι ότι αυτό μπορεί να τους στοιχίσει κάτι στο μελλοντικό τους συμβόλαιο. Ολα αυτά μαρτυρούν μόνο ένα πράγμα: μια άγια ανασφάλεια με την οποία ο αθλητής συνυπάρχει. Και την οποία ο καταραμένος ιός απλά βγάζει στο φως.
Κριστιάνο
Σε κάποιες περιπτώσεις έχει καταγραφεί και κάτι άλλο: ότι οι αθλητές δεν θέλουν να γίνει γνωστό το μικρό προσωρινό τους πρόβλημα γιατί δεν θέλουν αναστατώσεις στην κοινωνική τους ζωή και περιορισμούς. Ο Κριστιάνο Ρονάλντο, που προσέχει τη φυσική του κατάσταση και το σώμα του πιο πολύ από τον καθένα, είχε κατηγορηθεί από τους Πορτογάλους της υγειονομικής υπηρεσίας, αλλά και από Ιταλούς που ασχολήθηκαν μαζί του όταν γύρισε στο Τορίνο, ότι ήταν κακός και μη συνεργάσιμος και ότι έκανε του κεφαλιού του ως ασυμπτωματικός: δεν μου φαίνεται παράξενο. Οταν πιστεύεις πως όλος ο κόσμος σου ανήκει δεν αντέχεις σε περιορισμούς. Και ο Κριστιάνο, με τα εκατομμύρια των followers στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης δεν τόλμησε να δημοσιοποιήσει την περιπέτειά του στους θαυμαστές του – δεν το κάνει σχεδόν κανείς. Περιπτώσεις όπως αυτή του Βιεϊρίνια, που το έκανε γνωστό ζητώντας μάλιστα από τους οπαδούς του ΠΑΟΚ απλά να κάνουν λίγη υπομονή για να τον ξαναδούν στο γήπεδο, είναι μάλλον η εξαίρεση του κανόνα.
Παραδείγματα
Κι όμως οι ποδοσφαιριστές και οι αθλητές γενικά θα ήταν χρήσιμο να κάνουν γνωστό τι στους συνέβη. Δεν χρειάζεται να κάνουν αυτοκριτική, ούτε να ψάξουν δικαιολογίες: το να κολλήσεις τον ιό, όταν έχεις κοινωνική ζωή και περνάς ώρες στη δουλειά με πολλούς ανθρώπους, είναι μάλλον πιο εύκολο από το να μην τον κολλήσεις. Οι αθλητές δεν μπορούν να δουλεύουν από το σπίτι, ούτε γίνεται να κρατάνε αποστάσεις μεταξύ τους, ούτε να τρέχουν με μάσκες, ως εκ τούτου κάθε τους τρακάρισμα με τον ιό είναι εύκολο. Ως εκ τούτου θα έπρεπε να προσπαθούν να είναι χρήσιμοι στο κοινωνικό σύνολο: να μοιράζονται την εμπειρία τους, να εξηγούν πόσο εύκολο είναι να την πάθεις, να δίνουν τα φώτα τους και φυσικά να καθησυχάζουν και όσους μπορεί από την πανδημία να έχουν τρομοκρατηθεί. Με αυτή την ευθύνη παίζουν κρυφτούλι όμως.
Ιμπρα
Με βάση τις γενικότερες συμπεριφορές και αντιδράσεις ομολογώ πως η πιο ωραία υπήρξε τον τελευταίο καιρό αυτή του μεγάλου Ζλάταν Ιμπραΐμοβιτς. Και ο 39χρονος αστέρας της Μίλαν κόλλησε τον ιό, όπως κι άλλοι πολλοί. Αυτός, όμως, όχι μόνο δεν κρύφτηκε αλλά με ένα καταπληκτικό βίντεο έκανε γνωστή και την ιστορία του και το συμπέρασμά της. «Κόλλησα τον ιό, αλλά τον νίκησα και δεν φοβάμαι τίποτα» λέει με το βλοσυρό του ύφος, πριν σκάσει ένα χαμόγελο. Κι αφού το κάνει, προσθέτει πως αυτός τα κατάφερε γιατί είναι ο Ζλάταν Ιμπραΐμοβιτς. «Κι επειδή εσύ δεν είσαι ο Ζλάταν να προσέχεις» λέει. Και συνιστά «μάσκες παντού και πάντα για να νικήσουμε». Απλά υπέροχος.
- Σαμάτα: «Μπορώ να πεθάνω στο γήπεδο για την αγάπη του κόσμου»
- «Οι νέοι ηγέτες της Συρίας θα εκδιώξουν τις κουρδικές δυνάμεις», λέει η Τουρκία
- Η συγγραφέας του It Ends With Us παίρνει θέση για τη μήνυση της Μπλέικ Λάιβλι
- Αμφιλοχία: Νεκρός 27χρονος οδηγός που έπεσε με το αυτοκίνητό του στον Αμβρακικό Κόλπο
- Τίμοθι Σαλαμέ: Περήφανος για τον ρόλο του ως Μπομπ Ντίλαν στην ταινία «A Complete Unknown»
- Συγκινητικό μήνυμα από τον Σιμεόνε μετά τη νίκη επί της Μπαρτσελόνα (vid)