Κοροναϊός : Ετοιμάζονται για ακόμη περισσότερους νεκρούς – Τριαντάρηδες σκορπίζουν τον ιό – Καταρρέουν νοσοκομεία
Φονικότερο από ποτέ είναι το δεύτερο κύμα της πανδημίας στην Ελλάδα, που προκαλεί καθημερινά δεκάδες νεκρούς και εκατοντάδες ή χιλιάδες κρούσματα.
Φονικότερο από ποτέ είναι το δεύτερο κύμα της πανδημίας στην Ελλάδα, που προκαλεί καθημερινά δεκάδες νεκρούς και εκατοντάδες ή χιλιάδες κρούσματα. Τη δεύτερη μέρα του γενικού lockdown στη χώρα, ο αριθμός των νεκρών έφτασε τους 35. Το Σάββατο τους 34. Αριθμοί που προκαλούν σοκ αν συνδυαστούν με εκείνον των διασωληνωμένων ανθρώπων.
Στις εντατικές έφθασαν να νοσηλεύονται 228 άνθρωποι. Πριν μερικές εβδομάδες οι επιστήμονες έλεγαν πως μετά τους 100 ασθενείς στις ΜΕΘ τα πράγματα θα αρχίσουν να χειροτερεύουν πολύ. Υπερδιπλασιάστηκε ο αριθμός και το χάος ήρθε. Και η συνέχεια φαίνεται. Τέσσερις με πέντε άνθρωποι που νοσηλεύονται στις ΜΕΘ, δεν επιστρέφουν σπίτι τους. Ο αριθμός των διασωληνωμένων αυξάνεται κάθε μέρα. Η προβολή στο άμεσο μέλλον δείχνει το μέγεθος των απωλειών που έρχεται.
Ειδικοί επιστήμονες και κυβέρνηση έλαβαν το ύστατο μέτρο της καραντίνας. Ομως ο ιός απειλεί και όσους δεν προσβλήθηκαν από τον ιό. Που είναι ασθενείς με άλλες νόσους αλλά δεν μπορούν να τύχουν περίθαλψης. Αποψιλώνονται κλινικές στα νοσοκομεία για να γίνουν COVID, δεν υπάρχει χώρος για ανθρώπους να χειρουρηθούν, να ιαθούν από παθήσεις της καρδιάς, από λοιμώξεις.
Ασφυκτιούν τα νοσοκομεία, ο αέρας γίνεται επικίνδυνος για όσους εργάζονται εκεί. Ο ιός είναι παντού. Και άνθρωποι, περισσότεροι από τότε που άρχισε η πανδημία, οδεύουν μόνοι στο τελευταίο ταξίδι.
Πόσο θα κρατήσει η καραντίνα
Η πρώτη καραντίνα κράτησε 45 ημέρες, ουδείς γνωρίζει με βεβαιότητα πόσο θα κρατήσει αυτή τη φορά. Ωστόσο, οι ειδικοί αναλύουν μοντέλα και μιλώντας στο MEGA εξηγούν τι είναι αυτό που θα κρίνει τη διάρκεια. Όλα αυτά τη στιγμή που το 62% των κλινών ΜΕΘ είναι ήδη κατειλημμένες, ενώ όπως εξηγεί καθηγητής εντατικής θεραπείας 4 στους 10 διασωληνωμένους δυστυχώς χάνουν την μάχη και φεύγουν από τη ζωή.
«Η εκθετική αύξηση που παρατηρήθηκε στη Βόρεια Ελλάδα, και κυρίως στη Θεσσαλονίκη, την τελευταία εβδομάδα, ήταν κάτι το οποίο ξεπέρασε κάθε πρόβλεψη, με αποτέλεσμα οι αποφάσεις να έρθουν πιο γρήγορα τελικά».
Τα νοσοκομεία στη Θεσσαλονίκη και στην Αττική υφίστανται τη μεγαλύτερη επιβάρυνση, με 75% και 67% πληρότητα αντίστοιχα. Πιέσεις δέχονται και οι απλές κλίνες κορωναϊού, αφού οι νοσηλευόμενοι έφτασαν τις 2.059, σε σύνολο 4.452 διαθέσιμων κλινών.
«Το ζητούμενο είναι να μειωθούν τα κρούσματα ώστε να μπορεί να διαχειριστούμε την κατάσταση έτσι όπως ήταν εφικτό και πριν την έξαρση που παρατηρήθηκε τις τελευταίες ημέρες».
Εάν τα μέτρα εφαρμοστούν από όλους, οι ειδικοί εκτιμούν ότι στις 30 Νοεμβρίου η χώρα θα ξεκινήσει σταδιακά να παίρνει ανάσες κανονικότητας. «Σε μια βδομάδα θα ξέρουμε προς τα πού πηγαίνουμε, σε δύο με τρεις εβδομάδες θα ξέρουμε πού έχουμε φτάσει».
Προϋπόθεση για την άρση της καραντίνας είναι τα κρούσματα να πέσουν κοντά στα 400 και ο αριθμός των διασωληνωμένων να περιοριστεί στους 50. Σε διαφορετική περίπτωση, η παράταση της καραντίνας θα αποτελέσει μονόδρομο.
«Μέχρι τέλος Νοεμβρίου αν όλα πάνε καλά θα μπορούμε να περάσουμε σε ένα επόμενο στάδιο, σταδιακά μετά λοιπόν θα γίνει άρση των μέτρων». Σύμφωνα, πάντως, με τους ειδικούς κάποιοι περιορισμοί θα παραμείνουν και μετά την άρση της καραντίνας, ενώ η μάσκα θα μας συνοδεύει μέχρι και την άνοιξη.
Ασφυκτιούν τα νοσοκομεία
Τα νοσοκομεία ήδη ασφυκτιούν καθώς εκτός από τον ιδιαίτερα αυξημένο αριθμό νοσηλευόμενων με κοροναϊό καλούνται να περιθάλψουν και αυτούς που χρειάζονται νοσηλεία για άλλες ασθένειες.
«Το σύστημα υγείας πιέζεται. Αν συνεχίζαμε να προχωρούμε με αυτούς τους ρυθμούς δεν θα τα βγάζαμε πέρα στα νοσοκομεία», τόνισε μιλώντας στην εκπομπή «MEGA Σαββατοκύριακο», η πρόεδρος της ΕΙΝΑΠ, Ματίνα Παγώνη. Αναφέρθηκε χαρακτηριστικά στο διάστημα από 20 Οκτωβρίου ως 22 Οκτωβρίου κατά το οποίο είχαμε άμεσο τριπλασιασμό κρουσμάτων. Ενώ τρεις είναι οι κρίσιμες παράμετροι: o αριθμός κρουσμάτων, των διασωληνωμένων και των νοσηλευόμενων.
Η κ. Παγώνη στάθηκε επίσης στην πίεση που δέχθηκαν τα νοσοκομεία όχι μόνο λόγω των ασθενών με κοροναϊό αλλά και του συνόλου των ασθενών. Όπως είπε χαρακτηριστικά «οι ασθενείς non covid πρέπει να εξυπηρετηθούν, πρέπει να χειρουργηθούν. Εκεί λοιπόν υπήρχε πίεση γιατί δεν μπορούν να γίνουν όλα τα τμήματα covid».
Αυξημένη είναι η πίεση που δέχονται τα νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης λόγω κοροναϊού.
Ενδεικτικό είναι ότι μέχρι το βράδυ του Σαββάτου νοσηλεύονταν 180 άτομα στο ΑΧΕΠΑ. Εδώ και μέρες έχουν ξεκινήσει οι μεταφορές ασθενών από ΜΕΘ σε ιδιωτικές κλινικές. Σε εξέλιξη βρίσκεται η διαδικασία εκκένωσης της ψυχιατρικής, χειρουργικής και νευροχειρουργικής κλινικής. Οι ασθενείς μεταφέρονται στο ψυχιατρικό νοσοκομείο της Θεσσαλονίκης. Παράλληλα, έγινε εκκένωση και άλλων κλινικών, στο νοσοκομείο Παπανικολάου – στην οφθαλμολογική, ΩΡΛ και ψυχιατρική κλινική. Στόχος είναι η αποσυμφόρηση, ώστε να μπορούν να δεχθούν ασθενείς με Covid.
«Πρέπει να σταματήσουμε την πανδημία και να μειώσουμε τον αριθμό των ασθενών»
Την ίδια ώρα τρομάζει, το στοιχείο που παρέθεσε στην ίδια εκπομπή ο Θεόδωρος Βασιλακόπουλος καθηγητής Πνευμονολογίας Εντατικής Θεραπείας Ιατρικής Σχολής Πανεπιστημίου Αθηνών:
Σύμφωνα με τον καθηγητή ακόμη και αν με ένα μαγικό τρόπο μπορούσαμε να δεκαπλασιάσουμε τον αριθμό των νοσοκομείων και τις κλίνες εντατικής θεραπείας που έχουμε στη χώρα θα παρέμενε το πρόβλημα της θνητότητας των ασθενών με κοροναϊό, αφού από τους διασωληνωμένους με Covid σε ΜΕΘ, το 40-43% πεθαίνουν.
«Είναι απαραίτητο να αναπτυχθούν όσες περισσότερες κλίνες εντατικής θεραπείας γίνεται οι οποίες θα μείνουν παρακαταθήκη για την Ελλάδα. Ομως δεν αποτελεί λύση για την πανδημία να πούμε ότι έχουμε χιλιάδες κλίνες είτε απλές είτε εντατικής θεραπείας» είπε, εξηγώντας ότι αν φθάναμε σε σημείο να χρησιμοποιηθούν όλες αυτές οι κλίνες θα είχαμε εκατόμβες νεκρών. «Πρέπει συνεπώς να σταματήσουμε την πανδημία και να μειώσουμε τον αριθμό των ασθενών» σημείωσε ο κ. Βασιλακόπουλος, προειδοποιώντας ότι ακόμη και αν λήξει η καραντίνα θα πρέπει να μάθουμε να ζούμε με τον κοροναϊό.
Στο τραπέζι και το σχέδιο για εναλλασσόμενα μίνι lockdown
Σύμφωνα με τους επιδημιολόγους, οι 7 πρώτες ημέρες και στη συνέχεια το 14ήμερο, θα δείξουν πόσος χρόνος θα χρειαστεί ακόμη ώστε να ελεγχθεί η πανδημία στη χώρα μας. Η κατάσταση θα κριθεί και πάλι διαχειρίσιμη εάν οι «σκληροί δείκτες» πέσουν σε επίπεδα αντίστοιχα με εκείνα που καταγράφονταν στις αρχές Οκτωβρίου – όταν τα κρούσματα ήταν τριψήφια και κυμαίνονταν περίπου στα 400 και οι διασωληνωμένοι δεν ξεπερνούσαν τους 100.
Σύμφωνα με τους ειδικούς, αν όλοι τηρήσουμε τα μέτρα, τότε σε τρεις εβδομάδες θα αρχίσουμε να βλέπουμε αποτελέσματα με μείωση κρουσμάτων. Στη συνέχεια θα μπορούμε να περάσουμε σε ένα επόμενο στάδιο, με σταδιακή άρση των μέτρων. Θα παραμείνουν πάντως μέτρα προστασίας όπως η χρήση μάσκας σε εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους, οι αποστάσεις και άλλα.
Ιδιότυπη κανονικότητα
Ακόμη κι έτσι όμως, γεννάται το ερώτημα, πόσο θα διαρκέσει η νέα περίοδος της ιδιότυπης «κανονικότητας». Οι σκέψεις για ένα σχέδιο με εναλλασσόμενα μίνι lockdown, κερδίζουν έδαφος, καθώς σύμφωνα με τους υποστηρικτές του, κερδίζεται πολύτιμος χρόνος ώστε τα νοσοκομεία να ανακτήσουν τις δυνάμεις τους, ενώ παράλληλα οι ειδικοί εκτιμούν ότι η συμμόρφωση των πολιτών θα είναι δυναμικότερη, καθώς υπάρχει φως στο τούνελ των περιορισμών, όπως αναφέρει το Βήμα της Κυριακής.
Σε αυτό το πλαίσιο κινείται άλλωστε και η πρόταση του Δημοσθένη Σαρηγιάννη, καθηγητή Περιβαλλοντικής Μηχανικής του Τμήματος Χημικών Μηχανικών της Πολυτεχνικής Σχολής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης:
«Η δική μας πρόταση είναι εναλλασσόμενα μίνι lockdown. Έχουμε φτιάξει ένα σχήμα με 21 μέρες lockdown, 14 μέρες ανοιχτά που μετά από τρεις – τέσσερις κύκλους μάς βγάζει με 500, 600, το πολύ 800 κρούσματα την ημέρα σε όλο αυτό το διάστημα».
Σύμφωνα με τον καθηγητή, «το σημαντικότερο από όλους αυτούς τους αριθμούς είναι η αποσυμπίεση του δημόσιου συστήματος υγείας, υπό την έννοια πως οι υπολογισμοί δείχνουν πως αν ακολουθήσουμε αυτό το σχήμα, αυτό αντιστοιχεί σε όχι πάνω από 200 κλίνες ΜΕΘ».
«Ακόμη και 3.000 κρούσματα ημερησίως»
Σύμφωνα με τον καθηγητή Σαρηγιάννη εξάλλου «από περίπου τις 10 του μήνα περιμένουμε μια κορύφωση του αριθμού των κρουσμάτων, ίσως και πάνω από 3.000, κι έπειτα θα αρχίσουμε να έχουμε μια ταχεία αποσυμπίεση της κατάστασης».
Όπως είπε, μιλώντας στο Open, «αυτό που περιμένω είναι έως τις 30 του μήνα να έχουμε φτάσει κοντά, λίγο παραπάνω στα 500 κρούσματα και μετά να ανοίξει προσεκτικά η οικονομία».
Ο ίδιος, ωστόσο, εκτίμησε πως πρέπει να πάρουμε κι άλλα περιοριστικά μέτρα.
Η κατανομή των κρουσμάτων στη χώρα
Στο «κόκκινο» παραμένει Αττική και Θεσσαλονίκη, καθώς από τα 1.914 νέα κρούσματα που ανακοινώθηκαν την Κυριακή, τα 396 εντοπίζονται στην πρωτεύουσα ενώ τα 483 στη Θεσσαλονίκη
Έκρηξη κρουσμάτων παρουσιάζει, η Πέλλα, το Κιλκίς και οι Σέρρες.
Αναλυτικότερα:
39 κρούσματα κατά τους ελέγχους που διενεργήθηκαν στις πύλες εισόδου της χώρας
3 εισαγόμενα κρούσματα που προσήλθαν αυτοβούλως για έλεγχο
396 κρούσματα στην Περιφέρεια Αττικής
483 κρούσματα από Π.Ε. Θεσσαλονίκης, εκ των οποίων 68 συνδέονται με γνωστές συρροές
7 κρούσματα στην Π.Ε. Αιτωλοακαρνανίας
8 κρούσματα στην Π.Ε. Αργολίδας
3 κρούσματα στην Π.Ε. Άρτας
18 κρούσματα στην Π.Ε. Αχαΐας
1 κρούσμα στην Π.Ε Βοιωτίας
2 κρούσματα στην Π.Ε. Γρεβενών
31 κρούσματα στην Π.Ε. Δράμας, εκ των οποίων 2 συνδέονται με γνωστές συρροές
42 κρούσματα στην Π.Ε. Έβρου, εκ των οποίων 1 συνδέεται με γνωστή συρροή
2 κρούσματα στην Π.Ε. Εύβοιας
2 κρούσματα στην Π.Ε. Ευρυτανίας
2 κρούσματα στην Π.Ε. Ηλείας
12 κρούσματα στην Π.Ε. Ημαθίας
14 κρούσματα στην Π.Ε. Ηρακλείου
2 κρούσματα στην Π.Ε. Θεσπρωτίας
1 κρούσμα στην Π.Ε. Θήρας
22 κρούσματα στην Π.Ε. Ιωαννίνων
41 κρούσματα στην Π.Ε. Καβάλας εκ των οποίων 10 συνδέονται με γνωστές συρροές
17 κρούσματα στην Π.Ε. Καρδίτσας
8 κρούσματα στην Π.Ε. Καστοριάς
3 κρούσματα στην Π.Ε. Κέρκυρας
1 κρούσμα στην Π.Ε. Κεφαλλονιάς
106 κρούσματα στην Π.Ε. Κιλκίς, εκ των οποίων 2 συνδέονται με γνωστή συρροή, ενώ 51 κρούσματα συνδέονται με δράση τυχαίας δειγματοληψίας του ΕΟΔΥ)
17 κρούσματα στην Π.Ε. Κοζάνης
4 κρούσματα στην Π.Ε. Κορινθίας
68 κρούσματα στην Π.Ε. Λάρισας
7 κρούσματα στην Π.Ε. Λασιθίου
16 κρούσματα στην Π.Ε. Λέσβου
3 κρούσματα στην Π.Ε. Λευκάδας
59 κρούσματα στην Π.Ε. Μαγνησίας, εκ των οποίων 9 συνδέονται με γνωστές συρροές
6 κρούσματα στην Π.Ε. Μεσσηνίας
12 κρούσματα στην Π.Ε. Ξάνθης
1 κρούσμα στην Π.Ε. Πάρου
125 κρούσματα στην Π.Ε. Πέλλας, εκ των οποίων 1 συνδέεται με γνωστή συρροή
65 κρούσματα στην Π.Ε. Πιερίας, εκ των οποίων 5 συνδέονται με γνωστές συρροές
6 κρούσματα στην Π.Ε. Πρέβεζας
1 κρούσμα στην Π.Ε. Ρεθύμνου
24 κρούσματα στην Π.Ε. Ροδόπης, εκ των οποίων 2 συνδέονται με γνωστή συρροή
11 κρούσματα στην Π.Ε. Ρόδου
86 κρούσματα στην Π.Ε. Σερρών, εκ των οποίων 1 συνδέεται με γνωστή συρροή
2 κρούσματα στην Π.Ε. Τήνου
18 κρούσματα στην Π.Ε. Τρικάλων, εκ των οποίων 1 συνδέεται με γνωστή συρροή
5 κρούσματα στην Π.Ε. Φθιώτιδας
10 κρούσματα στην Π.Ε. Φλώρινας
1 κρούσμα στην Π.Ε. Φωκίδας
53 κρούσματα στην Π.Ε. Χαλκιδικής, εκ των οποίων 2 συνδέονται με γνωστή συρροή
15 κρούσματα στην Π.Ε. Χανίων
3 κρούσματα στην Π.Ε. Χίου
30 κρούσματα βρίσκονται υπό διερεύνηση.
- Ρωσία: Ο Πούτιν δηλώνει «πρόθυμος να συνεχίσει τις προμήθειες φυσικού αερίου στη Δύση»
- Μαγδεμβούργο: Φουντώνει η οργή κατά των γερμανικών αρχών για το μακελειό
- Στα «ΝΕΑ» της Δευτέρας: Οδηγός επιβίωσης στην πολυκατοικία
- ΗΠΑ: Ο Τραμπ… διαβεβαίωσε ότι ο Μασκ δεν μπορεί να γίνει Πλανητάρχης
- Super Μπάλα Live: Τα όργια της διαιτησίας αλλοιώνουν το πρωτάθλημα
- Υπερθέαμα: Δείτε γκολ και highlights από τα κορυφαία ευρωπαϊκά πρωταθλήματα (vids)