Τουρκία : Παραιτήθηκε ο υπουργός Οικονομικών και γαμπρός του Ερντογάν
Τουρκικά μέσα ενημέρωσης αναφέρουν ότι ο υπουργός Οικονομικών και γαμπρός του Ερντογάν, Μπεράτ Αλμπαϊράκ, παραιτήθηκε από τη θέση του.
Τουρκικά μέσα ενημέρωσης αναφέρουν ότι ο υπουργός Οικονομικών και γαμπρός του Ερντογάν, Μπεράτ Αλμπαϊράκ, παραιτήθηκε από τη θέση του.
Στην έκτακτη είδηση που μετέδωσαν τα τουρκικά Μέσα γίνεται αναφορά στη μεγάλη υποτίμηση που έχει υποστεί η τουρκική λίρα το τελευταίο διάστημα και ειδικά την Παρασκευή που ξεπέρασε κάθε προηγούμενο ρεκόρ έναντι του δολαρίου και του ευρώ.
O υπουργός έκανε γνωστή την παραίτησή του μέσω ανάρτησης στο Instagram.
«Αποφάσισα πως δεν μπορώ πλέον να συνεχίσω στην θέση μου την οποία και κατέχω για περισσότερα από πέντε χρόνια λόγω προβλημάτων υγείας. Την επόμενη περίοδο θα περάσω τον χρόνο μου με τη μητέρα, τον πατέρα, τη σύζυγο και τα παιδιά μου τα οποία έχω παραμελήσει τα τελευταία χρόνια», έγραψε.
Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.
Η παραίτηση ενδέχεται να συνδέεται με τη μεγάλη υποτίμηση που έχει υποστεί η τουρκική λίρα το τελευταίο διάστημα και ειδικά την Παρασκευή που ξεπέρασε κάθε προηγούμενο ρεκόρ έναντι του δολαρίου και του ευρώ.
Η «καρατόμηση» του διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας
Μάλιστα, το Σάββατο έγινε γνωστό πως ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν απομάκρυνε από το πόστο του τον διοικητή της τουρκικής κεντρικής τράπεζας Μουράτ Ουισάλ, μέσα στη… νύχτα, αντικαθιστώντας τον με τον πρώην υπουργό Οικονομικών Νατσί Αγκμπάλ μετά το νέο χαμηλό επίπεδο – ρεκόρ στο οποίο υποχώρησε η τουρκική λίρα.
Η απόφαση αντικατάστασης του Ουισάλ ελήφθη με προεδρικό διάταγμα και δημοσιεύτηκε στην τουρκική Εφημερίδα της Κυβερνήσεως.
Η τουρκική λίρα έκλεισε στα 8,5445 έναντι του δολαρίου χθες Παρασκευή μετά το χαμηλό ρεκόρ των 8,58. Εχει αποδυναμωθεί φέτος κατά 30% έναντι του αμερικανικού δολαρίου.
Ο Ουισάλ είχε οριστεί διοικητής τον Ιούλιο του 2019, αντικαθιστώντας τον Μουράτ Τσετίνκαγια.
Ο Νατσί Αγκμπάλ διετέλεσε υπουργός Οικονομικών από το 2015 έως το 2018, όταν διορίστηκε επικεφαλής της υπηρεσίας προεδρικής στρατηγικής και προϋπολογισμού.
Χωρίς φρένο η πτώση της τουρκικής λίρας
Ο οίκος Fetch Ratings απευθυνόμενος στην Άγκυρα έκρουσε χτες για άλλη μια φορά τον κώδωνα του κινδύνου, επισημαίνοντας πως το νόμισμα συνεχίζει να κατρακυλάει.
Το τουρκικό νόμισμα πλησίαζε πάλι χθες στην ισοτιμία των 8,53 τουρκικών λιρών έναντι ενός δολαρίου, συνεχίζοντας την πτωτική πορεία στην οποία βρίσκεται τους τελευταίους μήνες.
Οπως τονίζει η Fitch, η Τουρκία δεν έχει κάνει αρκετά για να στηρίξει τη λίρα κατά τη διάρκεια της πτώσης της και τα αποθέματα συναλλάγματος και η εξωτερική χρηματοδότηση παραμένουν δυνητικά αδύναμα σημεία.
Μιλώντας στο Reuters, ο Ντάγκλας Ουίνσλοου, ο κύριος αναλυτής του οίκου Fitch για την Τουρκία, δήλωσε ότι η περαιτέρω πίεση από το νόμισμα που βρίσκεται σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα, από τον υψηλό πληθωρισμό αλλά και από τα εξαντλημένα συναλλαγματικά αποθέματα, «θα ενισχύσει σημαντικά τις πιθανότητες» αύξησης του βασικού επιτοκίου έως το τέλος του έτους.
- Ισχυρή ηλιακή καταιγίδα πλήττει τη Γη – Τι μπορεί να προκαλέσει
- Βόρεια Κορέα: Ο Κιμ καθαιρεί τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησής του, εξοργισμένος για την «ανικανότητα» στελεχών
- Γροιλανδία: Την ανάγκη «σεβασμού της κυριαρχίας της» τονίζει η φον ντερ Λάιεν σε μέλη του Κογκρέσου των ΗΠΑ
- Συρία: Τραμπ και Σάρα συζήτησαν για τις εγγυήσεις των δικαιωμάτων των Κούρδων
- Γουατεμάλα: 9ος αστυνομικός νεκρός από τα πυρά συμμοριών
- Ιράν: Η Lufthansa αναστέλλει τις πτήσεις προς και από την Τεχεράνη μέχρι και τις 29 Μαρτίου
- Τουλάχιστον 1.500 μέλη του Ισλαμικού Κράτους δραπέτευσαν από φυλακές της Συρίας
- Τρίπολη – Νεστάνη: Νεκρός εντοπίστηκε ηλικιωμένος κατά την κατάσβεση πυρκαγιάς σε κατοικία
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις






![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Τρίτη 20.01.2026]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/01/danie-franco-wEuWV0Vz9uw-unsplash-315x220.jpg)






























![Καραμπόλα περισσότερων από 100 αυτοκινήτων στο Μίσιγκαν – Οδηγοί παραμένουν εγκλωβισμένοι στα οχήματα [βίντεο]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/01/michigan-visibility-315x220.jpg)
































Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442