Κοροναϊός : Τους 230 αγγίζουν οι διασωληνωμένοι ασθενείς – Πιέζεται το σύστημα Υγείας
Οι ειδικοί και οι επιστήμονες προσπαθούν να δουν με αισιοδοξία την κατάσταση, προειδοποιώντας ωστόσο πως οι επόμενες μέρες θα είναι κρίσιμες και δύσκολες, υπενθυμίζοντας πως θα πρέπει να τηρούνται τα μέτρα και οι απαραίτητες αποστάσεις.
- Οι πριγκίπισσες της Disney κινδυνεύουν σύμφωνα με ένα νέο σατιρικό επιστημονικό άρθρο
- Γιατί η Βραζιλία έχει μεγάλη οικονομία αλλά απαίσιες αγορές
- «Είναι άρρωστος και διεστραμμένος, όσα μου έκανε δεν τα είχα διανοηθεί» - Σοκάρει η 35χρονη για τον αστυνομικό
- «Πιο κοντά από ποτέ» βρίσκεται μια συμφωνία για κατάπαυση του πυρός στη Γάζα, σύμφωνα με την Χαμάς
Έντονες πιέσεις δέχεται τα τελευταία 24ωρα το σύστημα υγείας της χώρας καθώς αυξάνεται καθημερινά ο αριθμός των διασωληνωμένων στις ΜΕΘ αλλά και των νοσηλευόμενων σε απλές κλίνες – Covid.
Η σοβαρότητα της κατάσταση αποτυπώνεται άλλωστε και στο γεγονός πως πλέον στις καθημερινές ενημερώσεις για την εξέλιξη της πανδημίας στη χώρα, θα συμμετέχει και ο υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας.
Οι ειδικοί και οι επιστήμονες προσπαθούν να δουν με αισιοδοξία την κατάσταση, προειδοποιώντας ωστόσο πως οι επόμενες μέρες θα είναι κρίσιμες και δύσκολες, υπενθυμίζοντας πως θα πρέπει να τηρούνται τα μέτρα και οι απαραίτητες αποστάσεις.
Συνολικά από την αρχή της πανδημίας έχουν καταλήξει σχεδόν 800 συμπολίτες μας, ενώ ο αριθμός των κρουσμάτων αγγίζει τις 57.000, με μέσο όρο ηλικίας 39 χρόνια.
Μέχρι και χτες, Κυριακή, στις ΜΕΘ νοσηλεύονταν 228 ασθενείς με κοροναϊό, αποδεικνύοντας πως η κατάσταση είναι εκρηκτική.
Τρεις προς έναν
Σύμφωνα με την πνευμονολόγο και συντονίστρια διευθύντρια της 7ης Πνευμονολογικής Κλινικής του νοσοκομείου Σωτηρία, Μίνα Γκάγκα, η κατάσταση τις επόμενες ημέρες θα είναι κρίσιμη.
«Χθες είχαμε τρεις εισαγωγές στα νοσοκομεία και ένα εξιτήριο… Θα πιεζόμαστε για τις επόμενες μέρες» δήλωσε στον ΣΚΑΪ η κ. Γκάγκα.
Στο πλαίσιο αυτό, η κ. Γκάγκα εκτίμησε ότι θα έχουμε άνοδο κρουσμάτων για ακόμα επτά με δέκα μέρες. «Μετά είμαι αισιόδοξη ότι (ο αριθμός) θα πέσει» σημείωσε.
Ξεκαθάρισε δε ότι για να βγούμε από το λοκντάουν, ο αριθμός των κρουσμάτων θα πρέπει να είναι «μικρός τριψήφιος».
«Η κοντινή απόσταση με καινούργια άτομα είναι κάτι που θα πρέπει να αποφύγουμε» δήλωσε για την εστίαση η πνευμονολόγος.
Αν δεν αποδώσουν τα μέτρα φυσικά θα χρειαστεί παράτασή τους δήλωσε τον ΣΚΑΪ η πρόεδρος της Ένωσης Ιατρών Νοσοκομείων Αθηνών Πειραιώς (ΕΙΝΑΠ), Ματίνα Παγώνη, εκφράζοντας αμφιβολίες αν θα μπορέσουμε να γιορτάσουμε το Πάσχα κανονικά.
«Δουλεύουμε πολύ κοντά στην πληρότητα»
O υπεύθυνος βάρδιας ΜΕΘ, Κώστας Ποντίκης, μίλησε για την κατάσταση στην οποία βρίσκεται το νοσοκομείο Σωτηρία λόγω του κοροναϊού, τονίζοντας πως βρίσκεται πολύ κοντά στην πληρότητα των κλινών.
Ο κ. Ποντίκης μίλησε στο OPEN για την κατάσταση στην οποία βρίσκεται το νοσοκομείο λόγω του κορωνοϊού τονίζοντας πως βρίσκεται πολύ κοντά στην πληρότητα των κλινών τις τελευταίες ημέρες. Επιπλέον, σημείωσε πως δεν έχουν φτάσει σε επιλογή ασθενών στις ΜΕΘ, αλλά δυστυχώς είναι και αυτό ένα ενδεχόμενο.
Όπως είπε ο εντατικολόγος κ. Ποντίκης, «το νοσοκομείο δέχεται ένα σταθερό φορτίο από τις αρχές του Σεπτεμβρίου. Παρακολουθούμε τους αριθμούς να ανεβαίνουν και δεν ξέρουμε αν αυτή η σταθερότητα θα διατηρηθεί. Ελπίζουμε να διατηρηθεί. Τις τελευταίες ημέρες δουλεύουμε πολύ κοντά στην πληρότητα».
Σύμφωνα με τον κ. Ποντίκη, το άσχημο σενάριο θα ήταν να χρειαστεί οι γιατροί να ασκήσουν εντατική θεραπεία έξω από τον χώρο της εντατικής θεραπείας.
«Σε μια βαριά επιδημία ακόμη και πολύ καλά συστήματα υγείας από εμάς δεν τα έβγαλαν πέρα. Το θέμα παίζεται στην πρόληψη. Δεν έχουμε φτάσει στο σημείο να διαλέγουμε ασθενείς, αλλά είναι ένα ενδεχόμενο το οποίο ελπίζουμε να μη γίνει», είπε χαρακτηριστικά.
Αλλάζει ο τρόπος ενημέρωσης
Από σήμερα, η ενημέρωση των διαπιστευμένων συντακτών του Υπουργείου Υγείας, θα πραγματοποιείται – εξ’ αποστάσεως – κάθε Δευτέρα, Τετάρτη και Παρασκευή στις 18:00, στο Υπουργείο Υγείας.
Κάθε Τετάρτη, ο Υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας θα ενημερώνει για την κατάσταση του Εθνικού Συστήματος Υγείας. Ειδικά για αυτή την εβδομάδα, η ενημέρωση από τον Υπουργό Υγείας θα πραγματοποιηθεί αύριο, Τρίτη 10 Νοεμβρίου και ώρα 18:00, στο Υπουργείο Υγείας.
Στην ενημέρωση Δευτέρας και Παρασκευής θα συμμετέχουν ο Υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων Νίκος Χαρδαλιάς, ο Υφυπουργός Υγείας Βασίλης Κοντοζαμάνης, ο Επίκουρος Καθηγητής της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων Γκίκας Μαγιορκίνης και η Καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ και του ΠΓΝ «Αττικόν» και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων Βάνα Παπαευαγγέλου.
Μάσκες παντού μέχρι και την Άνοιξη
Το μέτρο της μάσκας θα μας συνοδεύσει σίγουρα μέχρι και τους μήνες της Άνοιξης, τόνισε ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας ξεκαθαρίζοντας πως για να μπορέσουμε να βγούμε ασφαλείς από αυτή την περιπέτεια και να επιστρέψει και η πάλι η ζωή μας σε μία κανονικότητα, θα πρέπει να τηρήσουμε ευλαβικά τους υγειονομικούς κανόνες.
Ο υπουργός Υγείας έκανε έκκληση στους ανθρώπους μεγαλύτερης ηλικίας και τις ευπαθείς ομάδες να προσέξουν ιδιαίτερα τις επόμενες εβδομάδες.
69 νεκροί το Σαββατοκύριακο
Φονικότερο αποδεικνύεται το δεύτερο κύμα της πανδημίας στην Ελλάδα, που προκαλεί καθημερινά δεκάδες νεκρούς και εκατοντάδες ή χιλιάδες κρούσματα.
Τη δεύτερη μέρα του γενικού lockdown στη χώρα, ο αριθμός των νεκρών έφτασε τους 35. Το Σάββατο τους 34. Αριθμοί που προκαλούν σοκ αν συνδυαστούν με εκείνον των διασωληνωμένων ανθρώπων.
Πριν μερικές εβδομάδες οι επιστήμονες έλεγαν πως μετά τους 100 ασθενείς στις ΜΕΘ τα πράγματα θα αρχίσουν να χειροτερεύουν πολύ. Υπερδιπλασιάστηκε ο αριθμός και το χάος ήρθε. Και η συνέχεια φαίνεται. Τέσσερις με πέντε άνθρωποι που νοσηλεύονται στις ΜΕΘ, δεν επιστρέφουν σπίτι τους. Ο αριθμός των διασωληνωμένων αυξάνεται κάθε μέρα. Η προβολή στο άμεσο μέλλον δείχνει το μέγεθος των απωλειών που έρχεται.
Ειδικοί επιστήμονες και κυβέρνηση έλαβαν το ύστατο μέτρο της καραντίνας. Όμως ο ιός απειλεί και όσους δεν προσβλήθηκαν από τον ιό. Που είναι ασθενείς με άλλες νόσους αλλά δεν μπορούν να τύχουν περίθαλψης. Αποψιλώνονται κλινικές στα νοσοκομεία για να γίνουν COVID, δεν υπάρχει χώρος για ανθρώπους να χειρουργηθούν, να ιαθούν από παθήσεις της καρδιάς, από λοιμώξεις.
Ασφυκτιούν τα νοσοκομεία, ο αέρας γίνεται επικίνδυνος για όσους εργάζονται εκεί. Ο ιός είναι παντού. Και άνθρωποι, περισσότεροι από τότε που άρχισε η πανδημία, οδεύουν μόνοι στο τελευταίο ταξίδι.
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις