Παρασκευή 22 Νοεμβρίου 2024
weather-icon 21o
Τρομάζουν τα στοιχεία για τον κοροναϊό – «Σαρώνει« τη χώρα και σκοτώνει δεκάδες

Τρομάζουν τα στοιχεία για τον κοροναϊό – «Σαρώνει« τη χώρα και σκοτώνει δεκάδες

Κοροναϊός : Οι επιστήμονες και η κυβέρνηση θα περιμένουν τις επόμενες 15 ημέρες προκειμένου να λάβουν τις αποφάσεις τους για το ποιες δραστηριότητες θα μπορούσαν να ανοίξουν και ποιες θα μείνoυν κλειστές για πολλές εβδομάδες

Ολο και πιο κοντά έρχεται το σενάριο της καθολικής χρήσης της μάσκας μέχρι την Ανοιξη αλλά και του lockdown με μικρές δόσεις ανάσας, μέχρι τον Μάρτιο. Τα χιλιάδες κρούσματα κοροναϊού που καταγράφονται καθημερινά, τα ρεκόρ του τρόμου με τους δεκάδες θανάτους, και η αύξηση του αριθμού των διασωληνωμένων, που δοκιμάζουν τις αντοχές των νοσοκομείων, κάνουν δύσκολη την γρήγορη μετάβαση στην κανονικότητα.

Δύο ημέρες μετά την επιβολή της καραντίνας σε όλη την Ελλάδα, επιβεβαιώνονται οι προβλέψεις για μια δύσκολη εβδομάδα που έρχεται καθώς αναμένονται νέα ρεκόρ κρουσμάτων και θανάτων. Αλλωστε, με 150 νεκρούς σε μία εβδομάδα και με 69 μέσα σε ένα διήμερο προκαλεί γενικό συναγερμό.

Η διασπορά του ιού είναι δεδομένη και χτυπά όχι μόνο τις κλειστές δομές (γηροκομεία, φυλακές) αλλά και μεμονωμένα. Πλέον δεν γλιτώνει κανείς από την πανδημία και ο ιός δεν «ανήκει» μόνο στους ηλικιωμένους και τις ευπαθείς ομάδες καθώς και νέοι και υγιείς γίνονται θύματά του.

Οι επιστήμονες και η κυβέρνηση θα περιμένουν τις επόμενες 15 ημέρες προκειμένου να λάβουν τις αποφάσεις τους για το ποιες δραστηριότητες θα μπορούσαν να ανοίξουν και ποιες θα μείνoυν κλειστές για πολλές εβδομάδες.

Αν υπάρξει έστω και μικρή αποκλιμάκωση των κρουσμάτων και μειωθεί η πίεση στις ΜΕΘ, τότε από τις αρχές Δεκεμβρίου δεν αποκλείεται να ανοίξουν ξανά τα σχολεία. Και δειλά – δειλά να ανοίξει το χονδρεμπόριο και τα καταστήματα λιανικής ώστε να προλάβουν την εορταστική περίοδο όπου ο τζίρος ανεβαίνει κατακόρυφα.

Νεκροί και διασωληνωμένοι σε μία εβδομάδα

2 Νοεμβρίου
7 νεκροί – 153 διασωληνωμένοι
3 Νοεμβρίου
13 – 169
4 Νοεμβρίου
18 – 179
5 Νοεμβρίου
29 – 187
6 Νοεμβρίου
14 – 196
7 Νοεμβρίου
34 – 207
8 Νοεμβρίου
35 – 228

Θεωρείται δύσκολο έως απίθανο να ανοίξουν μπαρ και εστιατόρια ή να μην είναι ελεγχόμενη η μετακίνηση σε άλλους νομούς τουλάχιστον μέχρι τις γιορτές καθώς υπάρχει φόβος για χαλάρωση. Να δοθεί δηλαδή ένα λάθος μήνυμα για νίκη κατά του κοροναϊού και να τρέξουν οι Ελληνες να κάνουν διακοπές και ρεβεγιόν στα μαγαζιά.

Ετσι, συγκεντρώνει πολλές πιθανότητες το λουκέτο στην εστίαση για περισσότερο από τις τρεις επόμενες εβδομάδες. Υπάρχει και το σενάριο του «ανοίγω – κλείνω», δηλαδή εναλλασσόμενες περίοδοι με lockdown και χαλάρωσης.

Οι σκέψεις για ένα σχέδιο με εναλλασσόμενα μίνι lockdown, κερδίζουν έδαφος, καθώς σύμφωνα με τους υποστηρικτές του, κερδίζεται πολύτιμος χρόνος ώστε τα νοσοκομεία να ανακτήσουν τις δυνάμεις τους, ενώ παράλληλα οι ειδικοί εκτιμούν ότι η συμμόρφωση των πολιτών θα είναι δυναμικότερη, καθώς υπάρχει φως στο τούνελ των περιορισμών, όπως αναφέρει το Βήμα της Κυριακής.

Σε αυτό το πλαίσιο κινείται άλλωστε και η πρόταση του Δημοσθένη Σαρηγιάννη, καθηγητή Περιβαλλοντικής Μηχανικής του Τμήματος Χημικών Μηχανικών της Πολυτεχνικής Σχολής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης:

«Η δική μας πρόταση είναι εναλλασσόμενα μίνι lockdown. Έχουμε φτιάξει ένα σχήμα με 21 μέρες lockdown, 14 μέρες ανοιχτά που μετά από τρεις – τέσσερις κύκλους μάς βγάζει με 500, 600, το πολύ 800 κρούσματα την ημέρα σε όλο αυτό το διάστημα».

Σύμφωνα με τον καθηγητή, «το σημαντικότερο από όλους αυτούς τους αριθμούς είναι η αποσυμπίεση του δημόσιου συστήματος υγείας, υπό την έννοια πως οι υπολογισμοί δείχνουν πως αν ακολουθήσουμε αυτό το σχήμα, αυτό αντιστοιχεί σε όχι πάνω από 200 κλίνες ΜΕΘ».

Τα νοσοκομεία

Η πρώτη καραντίνα κράτησε 45 ημέρες, ουδείς γνωρίζει με βεβαιότητα πόσο θα κρατήσει αυτή τη φορά. Ωστόσο, οι ειδικοί αναλύουν μοντέλα και μιλώντας στο MEGA εξηγούν τι είναι αυτό που θα κρίνει τη διάρκεια. Όλα αυτά τη στιγμή που το 62% των κλινών ΜΕΘ είναι ήδη κατειλημμένες, ενώ όπως εξηγεί καθηγητής εντατικής θεραπείας 4 στους 10 διασωληνωμένους δυστυχώς χάνουν την μάχη και φεύγουν από τη ζωή.

«Η εκθετική αύξηση που παρατηρήθηκε στη Βόρεια Ελλάδα, και κυρίως στη Θεσσαλονίκη, την τελευταία εβδομάδα, ήταν κάτι το οποίο ξεπέρασε κάθε πρόβλεψη, με αποτέλεσμα οι αποφάσεις να έρθουν πιο γρήγορα τελικά».

Τα νοσοκομεία στη Θεσσαλονίκη και στην Αττική υφίστανται τη μεγαλύτερη επιβάρυνση, με 75% και 67% πληρότητα αντίστοιχα. Πιέσεις δέχονται και οι απλές κλίνες κορoνoϊού, αφού οι νοσηλευόμενοι έφτασαν τις 2.059, σε σύνολο 4.452 διαθέσιμων κλινών.

«Το ζητούμενο είναι να μειωθούν τα κρούσματα ώστε να μπορεί να διαχειριστούμε την κατάσταση έτσι όπως ήταν εφικτό και πριν την έξαρση που παρατηρήθηκε τις τελευταίες ημέρες».

Εάν τα μέτρα εφαρμοστούν από όλους, οι ειδικοί εκτιμούν ότι στις 30 Νοεμβρίου η χώρα θα ξεκινήσει σταδιακά να παίρνει ανάσες κανονικότητας. «Σε μια βδομάδα θα ξέρουμε προς τα πού πηγαίνουμε, σε δύο με τρεις εβδομάδες θα ξέρουμε πού έχουμε φτάσει».

Προϋπόθεση για την άρση της καραντίνας είναι τα κρούσματα να πέσουν κοντά στα 400 και ο αριθμός των διασωληνωμένων να περιοριστεί στους 50. Σε διαφορετική περίπτωση, η παράταση της καραντίνας θα αποτελέσει μονόδρομο.

«Μέχρι τέλος Νοεμβρίου αν όλα πάνε καλά θα μπορούμε να περάσουμε σε ένα επόμενο στάδιο, σταδιακά μετά λοιπόν θα γίνει άρση των μέτρων». Σύμφωνα, πάντως, με τους ειδικούς κάποιοι περιορισμοί θα παραμείνουν και μετά την άρση της καραντίνας, ενώ η μάσκα θα μας συνοδεύει μέχρι και την άνοιξη.

Σύμφωνα με τους επιδημιολόγους, οι 7 πρώτες  ημέρες και στη συνέχεια το 14ήμερο, θα δείξουν πόσος χρόνος θα χρειαστεί ακόμη ώστε να ελεγχθεί η πανδημία στη χώρα μας. Η κατάσταση θα κριθεί και πάλι διαχειρίσιμη εάν οι «σκληροί δείκτες» πέσουν σε επίπεδα αντίστοιχα με εκείνα που καταγράφονταν στις αρχές Οκτωβρίου – όταν τα κρούσματα ήταν τριψήφια και κυμαίνονταν περίπου στα 400 και οι διασωληνωμένοι δεν ξεπερνούσαν τους 100.

Σύμφωνα με τους ειδικούς, αν όλοι τηρήσουμε τα μέτρα, τότε σε τρεις εβδομάδες θα αρχίσουμε να βλέπουμε αποτελέσματα με μείωση κρουσμάτων. Στη συνέχεια θα μπορούμε να περάσουμε σε ένα επόμενο στάδιο, με σταδιακή άρση των μέτρων. Θα παραμείνουν πάντως μέτρα προστασίας όπως η χρήση μάσκας σε εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους, οι αποστάσεις και άλλα.

Τι δείχνουν τα στοιχεία

Πάντως, τα χθεσινά στοιχεία για την πορεία του κοροναϊού δείχνουν ότι νέοι και μεσήλικες δεν βρίσκονται έξω από το κάδρο. Το αντίθετο, και νοσούν και πεθαίνουν όλο και περισσότεροι.

Χθες, στα 1.914 ανήλθαν τα νέα κρούσματα κοροναϊού στη χώρα μας, εκ των οποίων 39 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας. Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων είναι 56698, εκ των οποίων το 54.2% άνδρες.

4429 (7.8%) θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 15678 (27.7%) είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.

228 συμπολίτες μας νοσηλεύονται διασωληνωμένοι. Η διάμεση ηλικία τους είναι 66 ετών. 57 (25.0%) είναι γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. To 88.2%, των διασωληνωμένων, έχει υποκείμενο νόσημα ή είναι ηλικιωμένοι 70 ετών και άνω. 323 ασθενείς έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ.

Τέλος, έχουμε 35 ακόμα καταγεγραμμένους θανάτους και 784 θανάτους συνολικά στη χώρα. 316 (40.3%) γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. Η διάμεση ηλικία των θανόντων συμπολιτών μας ήταν τα NA έτη και το 96.4% είχε κάποιο υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.

Η ημερήσια κατανομή των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων είναι η ακόλουθη:

 

39 έτη η μέση ηλικία των κρουσμάτων

Από το σύνολο των 56698 κρουσμάτων, 4429 (7.8%) θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό, 15678 (27.7%) είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα και τα υπόλοιπα δεν σχετίζονται ούτε με ταξίδι ούτε με άλλο γνωστό κρούσμα ή είναι ακόμα υπό διερεύνηση.

Η μέση ηλικία των κρουσμάτων είναι 39 έτη (εύρος 0 έως 103 ετών), ενώ η μέση ηλικία των θανάτων είναι 79 έτη (εύρος 25 έως 103 ετών). Η ηλικιακή κατανομή των (α) συνολικών κρουσμάτων, (β) των περιστατικών που κατέληξαν σε θάνατο και (γ) των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι, είναι η ακόλουθη: 

Γεωγραφική διασπορά

Ο χάρτης αποτυπώνει τη γεωγραφική κατανομή των συνολικών κρουσμάτων COVID-19 (από την αρχή της επιδημίας) ανά Περιφερειακή Ενότητα της χώρας, με βάση την δηλωθείσα διεύθυνση μόνιμης κατοικίας του ασθενούς, ή τη διεύθυνση προσωρινής διαμονής για τους τουρίστες και άλλους προσωρινά διαμένοντες στην Ελλάδα.

Συμπεριλαμβάνονται τόσο κρούσματα με ιστορικό ταξιδιού (“εισαγόμενα”) όσο και κρούσματα με πιθανή εγχώρια μετάδοση.  

Η διαχρονική εξέλιξη των συνολικών κρουσμάτων και συνολικού αριθμού των θανάτων ασθενών COVID-19 παρουσιάζεται στο ακόλουθο διάγραμμα (σε λογαριθμική κλίμακα). 

Must in

Τι σημαίνουν τα εντάλματα σύλληψης για Νετανιάχου και Γκάλαντ

Ανεξαρτήτως πρακτικής εφαρμογής, τα εντάλματα σύλληψης για Νετανιάχου και Γκάλαντ ενισχύουν την πίεση προς τις δυτικές κυβερνήσεις να μετατοπιστούν από την υποστήριξη των ισραηλινών πολεμικών επιχειρήσεων

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ALTER EGO MEDIA A.E.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 22 Νοεμβρίου 2024