Ο Μητσοτάκης στηρίζει Κικίλια και στέλνει πολιτικό μήνυμα – Ο Τσίπρας και το σενάριο των τεχνοκρατών
Γιατί ο Βασίλης Κικίλιας θα ενημερώνει ο ίδιος κάθε Τετάρτη τους πολίτες για το ΕΣΥ. Ποιες φήμες φοβάται ο Μητσοτάκης και τι κρύβει η επιμονή Τσίπρα στην πρόταση για υπουργό Υγείας κοινής αποδοχής και συμφωνία για συνεννόηση σε μίνιμουμ πρόγραμμα με τη ΝΔ. Η προϊστορία των ζυμώσεων για κυβερνήσεις συνεργασίας και τεχνοκρατών κατά την τελευταία 5ετία
Υπό άλλες συνθήκες το γεγονός ότι ο Βασίλης Κικίλιας θα παίρνει μέρος στις τακτικές ενημερώσεις του υπουργείου Υγείας προς τους πολίτες και μάλιστα θα ενημερώνει ο ίδιος κάθε Τετάρτη (γι’ αυτή την εβδομάδα εκτάκτως αύριο Τρίτη) για την κατάσταση του Εθνικού Συστήματος Υγείας αντί του υφυπουργού Υγείας Βασίλη Κοντοζαμάνη, θα ήταν απολύτως φυσιολογικό και λογικό χωρίς καμία περαιτέρω πολιτική προέκταση.
Η περιρρέουσα ατμόσφαιρα και η ακολουθία των γεγονότων
Ενδεχομένως, θα έλεγε κανείς ότι αφύσικο ήταν το γεγονός ότι μέχρι σήμερα δεν συμμετείχε στην τακτική ενημέρωση του υπουργείου Υγείας και της Πολιτικής Προστασίας.
Ωστόσο μέσα στο κλίμα της περιρρέουσας πολιτικής ατμόσφαιρας και κυρίως μετά την πρόταση Τσίπρα για υπουργό Υγείας κοινής αποδοχής και μίνιμουμ κυβερνητικό πρόγραμμα σε συνθήκες πανδημίας για συναίνεση με την κυβέρνηση, σίγουρα η εμφάνιση Κικίλια αποτελεί πολιτικό μήνυμα του Κυριάκου Μητσοτάκη προς τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ.
Ας δούμε όμως την ακολουθία των γεγονότων.
Αμέσως μετά την εσπευσμένη ανακοίνωση του δεύτερου lockdown από τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη την Πέμπτη 5 Νοέμβρη (το οποίο σημειωτέον το είχε προαναγγείλει ο Βασίλης Κικίλιας την Τετάρτη το βράδυ ως εισήγηση στον κ. Μητσοτάκη), ο Αλέξης Τσίπρας προβαίνει σε συνέντευξη Τύπου την Παρασκευή το μεσημέρι στις 6 Νοέμβρη, μετά την ακύρωση της συζήτησης στη βουλή της επίκαιρης ερώτησής του προς τον πρωθυπουργό.
Αν οι εξελίξεις τον υπερβαίνουν
Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης προτείνει τη σύγκληση του Συμβουλίου των Πολιτικών Αρχηγών «αν οι εξελίξεις υπερβαίνουν τον κ. Μητσοτάκη», τάσσεται υπέρ μιας συμφωνίας με την κυβέρνηση και τις άλλες πολιτικές δυνάμεις προτείνοντας ένα μίνιμουμ κυβερνητικό πρόγραμμα συνεννόησης, κάνοντας λόγο για σχέδιο εξαμήνου και σε αυτή την ελάχιστη συνεννόηση θέτει ζήτημα για την ανάληψη του υπουργείου Υγείας από ένα πρόσωπο κοινής αποδοχής. Μάλιστα την πρόταση για υπουργό Υγείας κοινής αποδοχής την προτείνει απαντώντας στο ερώτημα τι θα έκανε αν ήταν ο ίδιος ο κ. Τσίπρας πρωθυπουργός.
Αυτό που απαιτείται έστω και στο και πέντε είναι ένα συνεκτικό σχέδιο σωτηρίας, είπε ο κ. Τσίπρας, βάζοντας παράλληλα και ένα τρίτο άξονα αυτού του μίνιμουμ προγράμματος συναίνεσης, την αναστολή αντιλαϊκών νόμων και πάγωμα της ψήφισης αντεργατικών νομοσχεδίων. Πρόκειται για μια θέση του ΣΥΡΙΖΑ παρμένη από την εξ’ αριστερών πίεση που δέχεται ως προς αυτό καθώς αυτή τη θέση για πάγωμα αντιλαϊκών μέτρων την έχουν διατυπώσει τόσο το ΜέΡΑ25 όσο και το ΚΚΕ μετά τις ανακοινώσεις Μητσοτάκη για το δεύτερο lockdown.
Στον Αλέξη Τσίπρα απαντά τόσο το Μαξίμου δια του κυβερνητικού εκπροσώπου Στέλιου Πέτσα αλλά και προσωπικά ο κ. Κικίλιας, απορρίπτοντας αμφότεροι την πρόταση Τσίπρα στο σύνολό της.
Η ώρα της …ευθύνης
Ακολουθεί στο κομματικό όργανο του ΣΥΡΙΖΑ, στην Κυριακάτικη Αυγή, εκτενές άρθρο του Αλέξη Τσίπρα με τίτλο «ώρα ευθύνης» όπου επαναλαμβάνει τα όσα έχει πει στην συνέντευξη Τύπου της Παρασκευής ωστόσο σκιαγραφεί το προφίλ του συναινετικού υπουργού Υγείας που προτείνει δίνοντάς του …τεχνοκρατικά χαρακτηριστικά. Κίνηση από τον κ. Τσίπρα αν μη τι άλλο τολμηρή για τα στάνταρ του σκληρού κομματικού πυρήνα του ΣΥΡΙΖΑ.
«Στη βάση αυτή, και με δεδομένη την έκτακτη ανάγκη που βιώνουμε, ζήτησα προχθές από τον κ. Μητσοτάκη να συγκαλέσει το Συμβούλιο Πολιτικών Αρχηγών για να συνεννοηθούμε στη βάση τριών απλών και αυτονόητων αξόνων» τονίζει ο κ. Τσίπρας και προσθέτει:
Ο τεχνοκράτης (γνώση, αξιοπιστία, εμπειρία) υπουργός
«Της εκπόνησης ενός σχεδίου εξάμηνης διάρκειας για την άμεση ενίσχυση του Εθνικού Συστήματος Υγείας με μόνιμο προσωπικό και υλικοτεχνική υποδομή για να μην βρεθεί ξανά στα όριά του.
Της κοινής συμφωνίας όλων μας σε έναν υπουργό Υγείας κοινής αποδοχής, με γνώση, αξιοπιστία και εμπειρία, που δεν θα κάνει μικροπολιτική για να περισώσει το πολιτικό του κεφάλαιο την ώρα της κρίσης, αλλά θα θέσει σε εφαρμογή το έκτακτο σχέδιο το όποιο θα έχουμε συμφωνήσει.
Του παγώματος όλων των νόμων που ψήφισε ή σχεδιάζει να ψηφίσει η κυβέρνηση, οι οποίοι πλήττουν την κοινωνική συνοχή αυτές τις κρίσιμες ώρες. Όπως είναι ο πρόσφατος πτωχευτικός νόμος, που ρευστοποιεί τα σπίτια και τις περιουσίες των πολιτών, ή το σχέδιο νόμου για τα εργασιακά, που θα φέρει μαύρες μέρες για τον κόσμο της εργασίας.
Η μοναδική μας έγνοια αυτή τη στιγμή είναι να σωθούν ανθρώπινες ζωές και η κοινωνία. Και θα κάνουμε ό,τι περνάει από το χέρι μας για να συμβεί αυτό.
Αν χρειαστεί, θα βάλουμε ξανά πλάτη, εφόσον έχουμε την εγγύηση στα τρία σημεία που αποτελούν το ελάχιστο πεδίο άμεσης δράσης απέναντι στην εξάπλωση του ιού».
Σε αυτό το πλαίσιο ο κ. Τσίπρας ξεκαθαρίζει ότι εφόσον ο κ. Μητσοτάκης δεν κάνει αποδεκτή την πρότασή του τότε ο ΣΥΡΙΖΑ «όχι μόνο θα είμαστε απέναντι, αλλά θα γίνουμε οι πρωτεργάτες της κοινωνικής αντίστασης, η μαγιά της κοινωνικής δυναμικής για να τον εμποδίσουμε».
Υπάρχει υπουργός, αντιπολίτευση δεν υπάρχει
Μετά από όλα αυτά έρχονται οι σχετικές ανακοινώσεις του υπουργείου Υγείας για την στο εξής παρουσία του κ. Κικίλια στην εβδομαδιαία ενημέρωση των πολιτών για την κατάσταση του συστήματος Υγείας, εν μέσω του δεύτερου lockdown.
Ο Στέλιος Πέτσας μάλιστα ερωτηθείς σχετικά σήμερα κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών τόνισε η χώρα έχει υπουργό Υγείας, αλλά δεν έχει αντιπολίτευση.
Ειδικότερα στο ερώτημα αν απορρίπτονται ή θα μπορούσαν να συζητηθούν οι προτάσεις του κ. Τσίπρα για Συμβούλιο Πολιτικών Αρχηγών και Υπουργού Υγείας κοινής αποδοχής, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος απάντησε:
«Το βασικό πρόβλημα στη χώρα αυτή τη στιγμή είναι ότι δεν έχει Αντιπολίτευση. Έχει Υπουργό Υγείας, ο οποίος φέρνει σε πέρας το έργο του με πολύ μεγάλη επιτυχία. Αυτό που έχει μεγάλη σημασία για το Συμβούλιο Πολιτικών Αρχηγών, είναι ότι δεν πρόκειται για μια πολιτική πρόταση. Είναι μια πρόταση, η οποία δεν έχει καμία σχέση με την επιδημιολογική κατάσταση στη χώρα. Θα κρίνουν, δηλαδή, οι πολιτικοί αρχηγοί ποιο είναι το επίπεδο της επιδημιολογικής κατάστασης στη χώρα; Είναι δεδομένο. Κι αυτό αποτυπώνεται από τις εισηγήσεις των ειδικών και υπεύθυνα η Κυβέρνηση παίρνει τις αποφάσεις της και προχωρά για την αντιμετώπιση της πανδημίας και την προστασία της δημόσιας υγείας και της ανθρώπινης ζωής, που δεν μπαίνουν ποτέ σε καμία ζυγαριά».
Περιμένω απάντηση
Σήμερα ο κ. Τσίπρας σε συνέντευξή του στο βραδινό δελτίο της τηλεόραση του Star επέμεινε κάνοντας λόγο για «ενότητα, συνεννόηση και συμφωνία των πολιτικών δυνάμεων» για ένα 6μηνο σχέδιο και μάλιστα χαρακτηρίζοντας «εύκολο» να «βρεθεί το πρόσωπο κοινής αποδοχής» για το υπουργείο Υγείας τόνισε ότι «περιμένω από τον πρωθυπουργό να τοποθετηθεί.
«Αν απορρίψει αυτή τη σκέψη και ταυτόχρονα το σχέδιο ενίσχυσης του ΕΣΥ και το πάγωμα των αντιλαϊκών και αντεργατικών ρυθμίσεων, ο πρωθυπουργός θα έχει απόλυτη και ακέραια την ευθύνη για ότι και αν συμβεί» τόνισε ο κ. Τσίπρας δείχνοντας να περιμένει τη συζήτηση της Πέμπτης στη Βουλή όπου ο κ. Μητσοτάκης θα ενημερώσει το κοινοβούλιο για την κατάσταση.
Κουρνιαχτός…
Όλα αυτά θα μπορούσαν επίσης να θεωρηθούν ακόμα και επικοινωνιακός κουρνιαχτός ή και τακτικισμός στη συγκεκριμένη πολιτική συγκυρία. Ωστόσο ενδιαφέρον έχει το γεγονός ότι υπάρχουν φήμες που κάνουν λόγο για διεργασίες από κύκλους, όχι κατανάγκην πολιτικούς, που επιδιώκουν επανάληψη ενός σεναρίου κυβέρνησης εθνικής ενότητας κατά το παράδειγμα της τρικομματικής κυβέρνησης Παπαδήμου το 2011-2012 για να ψηφιστεί το δεύτερο μνημόνιο.
Θα μπορούσε κανείς σε αυτό το σενάριο να μην δώσει καμία βαρύτητα θεωρώντας τις φήμες παντελώς ανυπόστατες, ιδίως από τη στιγμή που σε επίπεδο πληροφόρησης η διασταύρωσή τους αποδείχτηκε δύσκολή παρά την δημοσιογραφική προσπάθεια που καταβλήθηκε για να διαπιστωθεί η βασιμότητα και ο ρεαλισμός αυτού του σεναρίου.
Δεν βλέπω λόγο για εξελίξεις…
Ωστόσο μέσα σε όλο αυτό το κλίμα αξίζει να σημειωθούν δύο ακόμα γεγονότα τα οποία απομονωμένα ως σήμερα δεν έδειχναν να έχουν κάποιο ιδιαίτερο νόημα. Το ένα γεγονός είναι τα όσα είπε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης κατά την ανακοίνωση του lockdown την Πέμπτη στις 5 Νοεμβρίου, όταν ρωτήθηκε από την κρατική ΕΡΤ για το αν οι επιπτώσεις στην οικονομία θα μπορούσαν να πυροδοτήσουν πολιτικές εξελίξεις.
Εκεί ο κ. Μητσοτάκης απάντησε με νόημα: «Τώρα, δεν έχω να πω κάτι ως προς τις πολιτικές εξελίξεις. Έχω πει πολλές φορές ότι αυτή τη στιγμή έχουμε ένα πόλεμο μπροστά μας. Ο στρατός είναι σε πλήρη ανάπτυξη. Αυτός είναι ο στρατός μας, με αυτόν θα πολεμήσουμε. Δεν βλέπω κανένα λόγο γιατί όλη αυτή η περιπέτεια μπορεί ή πρέπει να δρομολογήσει πολιτικές εξελίξεις».
Σαν ο κ. Μητσοτάκης να απαντάει στα όσα ακολούθησαν ή στα όσα ακούγονται στο επίπεδο της φημολογίας ότι μαγειρεύονται στα παρασκήνια.
Η παρέμβαση Σημίτη
Ακολουθεί το δεύτερο γεγονός που είναι το μήνυμα του πρώην πρωθυπουργού Κώστα Σημίτη μέσω της εφημερίδας «Τα Νέα Σαββατοκύριακο» στις 7 Νοέμβρη, που εκφράζει με σαφή και απόλυτο τρόπο τη στήριξή του στον κ. Μητσοτάκη και μέμφεται για τη στάση τους τόσο το ΣΥΡΙΖΑ όσο και το ΚΙΝΑΛ, ότι «απλώς παρακολουθούν και αρνούνται» χωρίς να προτείνουν κάτι. «Η κοινή γνώμη δεν χρειάζεται την άρνηση» υπογραμμίζει ο κ. Σημίτης.
Η παρέμβαση δε, του κ. Σημίτη έφερε σε εξαιρετικά δύσκολη θέση το ΚΙΝΑΛ το οποίο έχει προτιμήσει την απόλυτη σιωπή για το θέμα, αν και οι πληροφορίες αναφέρουν ότι η Χαριλάου Τρικούπη και οι πέριξ της Φώφης Γεννηματά έβραζαν από οργή για τη στήριξη του πρώην πρωθυπουργού στον κ. Μητσοτάκη και το ψέξιμο προς την αντιπολίτευση.
Το ερώτημα
Κατά συνέπεια γεννιέται το ερώτημα: Ο κ. Τσίπρας προσφέρεται με την πρότασή του για να υπηρετήσει τυχόν σενάρια μιας κυβέρνησης τύπου Παπαδήμου, πριονίζοντας τον κ. Μητσοτάκη μέσω του υπουργού Υγείας ή μήπως μέσω του τρίπτυχου που θέτει ο κ. Τσίπρας για τη συνεννόηση των πολιτικών δυνάμεων θέλει ακριβώς να αποφύγει ότι δεν μπόρεσε να αποφύγει ο Αντώνης Σαμαράς το 2011-2012 όταν «φαγώθηκε» ο Γιώργος Παπανδρέου για να σχηματιστεί κυβέρνησης ευρύτερης συνεργασίας που έβαλε στο τότε μνημονιακό κάδρο τη ΝΔ;
Ιστορικό ζυμώσεων
Σε όλα αυτά υπάρχει και πρόσφατο ιστορικό ζυμώσεων και διεργασιών που σίγουρα σε δημοσιογραφικό επίπεδο δεν επιτρέπει να αφήνει κανείς ακόμα και τις φήμες να περνάνε απαρατήρητες χωρίς να τις προσέχει.
Το θέμα των σεναρίων κυβερνήσεων συνεργασίας, τεχνοκρατών ή εθνικής συνεννόησης, ή οικουμενικής πέραν των δύο περιπτώσεων του πρόσφατος παρελθόντος που έγινε κατορθωτό να υπάρξουν (κυβέρνηση Παπαδήμου και συγκυβέρνηση Σαμαρά μετά από εκλογές) έχουν ξαναϋπάρξει ως σενάριο μεταξύ των βασικών πολιτικών αντιπάλων της ΝΔ και του ΣΥΡΙΖΑ μετά το 2015.
Η περίπτωση Δραγασάκη και ο Μεϊμαράκης
Η αρχή σε αυτό το πρόσφατο παρελθόν είχε γίνει το πολιτικά ταραγμένο καλοκαίρι του 2015 όταν κρίνονταν η τύχη του τρίτου μνημονίου και η παραμονή της Ελλάδας στο ευρώ. Τότε ο κ. Μεϊμαράκης είχε «καρφώσει» με το δικό του τρόπο το σενάριο για οικουμενική κυβέρνηση που θα στήριζαν ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ με τον Γιάννη Δραγασάκη πρωθυπουργό, κάτι που φυσικά δεν ήθελε ο Αλέξης Τσίπρας.
Μάλιστα ο κ. Μεϊμαράκης είχε πληρώσει το μάρμαρο στις εσωκομματικές εκλογές της ΝΔ χάνοντας από τον Κυριάκο Μητσοτάκη καθώς κατηγορούνταν ότι ως τότε πρόεδρος της ΝΔ ήταν αρκετά διαλλακτικός στην αντιπολιτευτική του τακτική έναντι του Αλέξη Τσίπρα και του ΣΥΡΙΖΑ (πχ ο καφές στην Κουμουνδούρου στον οποίο είχε αναφερθεί στις εκλογές του Σεπτέμβρη του 2015 ο κ. Μεϊμαράκης κατά το προεκλογικό debate).
Οι προτάσεις Μητσοτάκη-Τζιτζικώστα το Δεκέμβρη του 2015
Λίγους μήνες αργότερα, στις αρχές του Δεκέμβρη του 2015, σε συνθήκες παντοδυναμίας του Αλέξη Τσίπρα και με τον ΣΥΡΙΖΑ -να έχει ψηφίσει από κοινού με ΝΔ, ΠΑΣΟΚ και Ποτάμι- και να υλοποιεί το τρίτο μνημόνιο το σενάριο μιας κυβέρνησης χωρίς Τσίπρα πρωθυπουργό από την τότε βουλή χωρίς να προηγηθούν εκλογές είχε επανέλθει από τον Κυριάκο Μητσοτάκη και τον Απόστολο Τζιτζικώστα εν μέσω της εσωκομματικής κούρσας για νέο πρόεδρο της ΝΔ.
Ο τότε πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας είχε ζητήσει συναίνεση από τα κόμματα της αντιπολίτευσης, την οποία αρνούνταν η ΝΔ και οι κ.κ. Τζιτζικώστας και Μητσοτάκης που διεκδικούσαν (οι δύο εκ των τεσσάρων υποψηφίων προέδρων της ΝΔ μαζί με τον Βαγγέλη Μεϊμαράκη και τον Άδωνι Γεωργιάδη) είχαν ρίξει τροχιοδεικτικές βολές μπροστά στο ενδεχόμενο μιας κυβερνητικής κρίσης του ΣΥΡΙΖΑ, καθώς εξέφρασαν την επιθυμία τους για μια κυβέρνηση από την τότε Βουλή χωρίς τον Αλέξη Τσίπρα στην πρωθυπουργία.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης κατά την ομιλία του για τον προϋπολογισμό αφού επανέλαβε ότι η ΝΔ δεν θα συναινέσει «στη συνωμοσία της μετριότητας του ΣΥΡΙΖΑ» προχώρησε παραπέρα εκτιμώντας ότι «δεν θα αργήσει να οικοδομηθεί μια άλλη συναίνεση, της αξιοπρέπειας και της αριστείας και σ’ αυτήν τη συναίνεση δεν θα έχει θέση ούτε ο ΣΥΡΙΖΑ ούτε οι ΑΝΕΛ».
Η αποστροφή αυτή του κ. Μητσοτάκη προκάλεσε εύλογες απορίες ως προς το περιεχόμενο των ραγδαίων εξελίξεων που υπονοούσε και τότε οι συνεργάτες του κ. Μητσοτάκη τόνιζαν ότι «δεν μπορεί να αντέξει ο κ. Τσίπρας. Οι εξελίξεις είναι ζήτημα χρόνου να έρθουν» παραπέμποντας σε μια άλλη δήλωση του κ. Μητσοτάκη, εκείνη την περίοδο, σύμφωνα με την οποία η ΝΔ δεν πρέπει να ζητήσει εκλογές γιατί δεν είναι έτοιμη να κυβερνήσει.
Κυβέρνηση χωρίς Τσίπρα και χωρίς εκλογές
Όπως προσέθεταν τότε οι ίδιες εξ’ απορρήτων τότε συνεργάτες του κ. Μητσοτάκη «η πρωτοβουλία των κινήσεων ανήκει στον πρωθυπουργό και η ΝΔ δεν μπορεί να αποτρέψει εκλογές αν αυτό αποφασίσει ο κ. Τσίπρας», αλλά υπογράμμιζαν ότι «οι εκλογές δεν αποτελούν λύση στη δεδομένη στιγμή» προκρίνοντας «μια άλλη κυβέρνηση χωρίς τον Αλέξη Τσίπρα».
Ο Απόστολος Τζιτζικώστας μάλιστα τότε -το Δεκέμβριο του 2015 σχεδόν ταυτόχρονα με τις νύξεις του κ. Μητσοτάκη- είχε δηλώσει απερίφραστα σε ραδιοφωνική του συνέντευξη (Βήμα fm) λέγοντας χαρακτηριστικά ότι «το να συζητήσουμε μία κυβέρνηση οικουμενική θα πρέπει να γίνει σε βάση προγραμματική, χωρίς τον κ. Τσίπρα, χωρίς αυτούς τους επικίνδυνους υπουργούς».
Οι εκλογές και η συνταγματική αναθέωρηση
Βέβαια όταν ο κ. Μητσοτάκης εκλέχτηκε πρόεδρος της ΝΔ απέσυρε εκείνη την πρόταση και σταδιακά οδηγήθηκε στο αίτημα για εκλογές προετοιμάζοντας το συνέδριο της ΝΔ.
Στην ιστορία αυτή αξίζει να προστεθεί από το 2016, η επιμονή του κ. Τσίπρα ως εκλεγμένου πρωθυπουργού κατά τη συνταγματική αναθεώρηση να προβλέπεται στο νέο Σύνταγμα ρητά ο αποκλεισμός της πρωθυπουργοποίησης προσώπων μη εκλεγμένων από το κοινοβούλιο, όπως ήταν πχ του κ. Παπαδήμου.
Βέβαια σήμερα ο κ. Τσίπρας είναι αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης και αν θεωρηθούν αξιόπιστες οι δημοσκοπήσεις τότε μιλάμε για παντοδυναμία του κ. Μητσοτάκη ως πρωθυπουργού. Οπότε η αλλαγή ρόλων επιτρέπει και τη εναλλαγή στα χαρτιά που χρησιμοποιούν οι εκάστοτε πολιτικοί αρχηγοί για τις ανάγκες του πολιτικού παίγνιου.
Το ραντεβού της Πέμπτης στη Βουλή
Όλα όσα έχουν προηγηθεί κατά τα προηγούμενα χρόνια αν μη τι άλλο υποχρεώνουν να λαμβάνεται υπόψη και η φημολογία ασχέτως αν και δεν είναι πάντα εύκολο να διακριθεί αν πρόκειται απλώς για ευσεβείς πόθους κάποιων κύκλων ή αν πρόκειται για ρεαλιστικά και υπαρκτά σενάρια.
Υπό αυτή την έννοια η συνεδρίαση αυτής της Πέμπτης στη Βουλή σε επίπεδο αρχηγών κομμάτων όπου ο κ. Μητσοτάκης θα ενημερώσει το κοινοβούλιο για την κατάσταση στην οποία βρίσκεται η χώρα μας εν μέσω πανδημίας θα έχει ιδιαίτερο πολιτικό ενδιαφέρον με βάση όσα έχουν προηγηθεί αυτές τις ημέρες.
Το βέβαιο είναι ότι καπνός χωρίς φωτιά δύσκολα υπάρχει και σε κάθε περίπτωση εν μέσω μιας πρωτοφανούς υγειονομικής κρίσης που θυμίζει πολεμικές συνθήκες αλλά και του οικονομικού αρμαγεδώννα που τη συνοδεύει, ο οποίος θα έρθει σε μια δεκαετή μνημονιακή κρίση, οι πολιτικές εξελίξεις είναι ανοιχτές σε τέτοιες διεργασίες ασχέτως αν αυτές καρποφορήσουν ή όχι. Άλλωστε ουδέποτε τα γεγονότα καθορίζονται από τις προσωπικές προθέσεις των πρωταγωνιστών τους, αλλά αποτελούν συνισταμένη ενός ευρύτερου συνδυασμού γεγονότων και εξελίξεων που πολλές φορές υπερβαίνουν τους πρωταγωνιστές ακόμα και αν πρόκειται για τους πολιτικούς ηγέτες.
- Περού: 11 νεκροί από πτώση λεωφορείου σε χαράδρα – Συμμετείχαν σε σχολική εκδρομή
- Μεξικό: 6 νεκροί και 10 τραυματίες από επίθεση ενόπλων σε μπαρ
- Συρία: Κούρδοι μαχητές σκότωσαν 15 μαχητές προσκείμενους στην Τουρκία
- Λαμία: Παιδάκι παρασύρθηκε από αυτοκίνητο μπροστά στα μάτια των γονιών του
- Χεζμπολάχ: «Χτυπάτε την Βηρυττο, θα χτυπήσουμε το Τελ Αβίβ»
- Σοκάρει το βίντεο από τη φωτιά σε μπαρ στο Παγκράτι