Koροναϊός : Γιατί είναι κρίσιμο το επόμενο οκταήμερο – Οι εκτιμήσεις για κρούσματα και θανάτους
Αύξηση των θανάτων, σταδιακή μείωση των κρουσμάτων – Η δραματική στατιστική στις ΜΕΘ και οι αναλύσεις των ειδικών
- Το ΠΑΣΟΚ θα προτείνει άλλο πρόσωπο για ΠτΔ αν ο Μητσοτάκης επιλέξει «στενή κομματική επιλογή»
- Κατεπείγουσα εισαγγελική παρέμβαση από τον Άρειο Πάγο μετά την αποκάλυψη in – Για το χαμένο υλικό από τις κάμερες στα Τέμπη
- Πολάκης: Η άσχημη εικόνα των δημοσκοπήσεων θα αλλάξει μετά τις εσωκομματικές εκλογές
- Το μετέωρο βήμα της ΝΔ και οι τριγμοί στη δεξιά πολυκατοικία
Το επόμενο οκταήμερο, οπότε θα υπάρχει σταδιακή πτώση (πέρα από ορισμένες αυξομειώσεις) του αριθμού των κρουσμάτων αλλά θα φτάσει σε εξαιρετικά υψηλό σημείο – ίσως ξεπεράσει τους 45-60 – ο ημερήσιος αριθμός θανάτων, θεωρούν το πλέον κρίσιμο της πανδημίας, αναλυτές της εξάπλωσης του κοροναϊού στη χώρα μας.
Οι ειδικοί εκτιμούν ότι πλησιάζουμε την ημέρα της «κορύφωσης» του δεύτερου κύματος του covid-19 και την πιο δύσκολη στιγμή από τα τέλη Φεβρουαρίου που παρουσιάσθηκε η νόσος στη χώρα μας.
Κι από αυτό το σημείο θα υπάρχει σταδιακή βελτίωση από πλευράς διάδοσης της νόσου με δραματική όμως «συνέχεια» στους θανάτους ασθενών που θα μειώνονται με πιο αργούς ρυθμούς.
Προς σταδιακή μείωση των κρουσμάτων
Οσον αφορά λοιπόν τη θετική διάσταση των αναλύσεων, μέσα σε 10-15 ημέρες αλλά ίσως και πιο σύντομα, ο αριθμός των κρουσμάτων θα είναι τριψήφιος. Κι αυτό γιατί το lockdown και τα άλλα σημαντικά περιοριστικά μέτρα στη Θεσσαλονίκη και στις πέριξ περιοχές στις οποίες οφείλεται ποσοστό 40-60% των κρουσμάτων πανελλαδικά είχε ξεκινήσει περίπου 7-10 μέρες νωρίτερα από την «εθνική καραντίνα».
Κι αυτό θα αποτυπώνεται στη μείωση του συνολικού αριθμού των νέων φορέων όλης της επικράτειας, που θα παρουσιάσουν καθοδική πορεία ίσως και με σχετικά γοργούς ρυθμούς λόγω αυτής της διαφοράς χρονικής φάσης των περιοριστικών μέτρων.
Κάτι που είχε συμβεί σε νομούς όπως τα Ιωάννινα, η Καστοριά, η Κοζάνη όπου ή νόσος που παρουσίαζε έξαρση στα μέσα Οκτωβρίου, τώρα είναι σε ύφεση. Κι αυτό με το δεδομένο ότι η αύξηση των κρουσμάτων στην Αττική όπου διαμένει το 40% του πληθυσμού της χώρας δεν έχει «δυναμική» τεράστιας, απότομης αύξησης και οι περισσότερες περιοχές της νοτίου Ελλάδος παρουσιάζουν μικρό αριθμό και διασπορά κρουσμάτων.
Κάτι που αποτυπώνεται ήδη και στον πίνακα που παρουσιάζει «Το Βήμα» που δείχνει ότι το τελευταίο πενθήμερο 4 έως 9 Νοεμβρίου μετά από μία περίοδο – ανά πέντε 24ωρα -αλματώδους αύξησης των ημερήσιων διαγνώσεων κοροναϊού που είχε φτάσει και το 56% υπάρχει μία μείωση του ρυθμού ανόδου στο 7%.
Εφιαλτικές προβλέψεις για τους θανάτους
Ωστόσο, όσο αφορά την άλλη πλευρά της πανδημίας με τους θανάτους οι προβλέψεις εξακολουθούν να είναι δυσοίωνες με την μακάβρια πρόβλεψη να χάσουν τη ζωή τους τις επόμενες ημέρες , δυστυχώς , άλλοι 300 τουλάχιστον συνανθρώπων μας.
Κι αυτό φαίνεται ότι προκύπτει κι από τον τεράστιο αριθμό διασωληνωμένων στις ΜΕΘ που έφτασε τους 239 και με το δεδομένο ότι η θνησιμότητα στους συγκεκριμένους ασθενείς –σύμφωνα με τα δεδομένα από την ανάλυση της πανδημίας- ανέρχεται , παρά τις επίπονες προσπάθειες νοσηλευτών κι ιατρών, σε 45-50%.
Ακόμη συνυπολογίζεται , σύμφωνα και με έγγραφο που παρουσίασε προσφάτως η εφημερίδα μας, ότι σχεδόν ίδιος αριθμός ατόμων που χάνουν τη ζωή τους στις ΜΕΘ αφήνουν την τελευταία τους πνοή και σε απλές κλίνες Covid-19 των νοσοκομείων. Σε αυτόν τον αριθμό θα πρέπει να συνολογισθεί κι ένα ποσοστό φορέων που θα επιδεινωθεί – σύμφωνα με τη συγκεκριμένη δυσμενή στατιστική των υγειονομικών – τις επόμενες ημέρες.
Συμπληρώνεται ότι σύμφωνα με πολυσέλιδο έγγραφο που είχε συνταχθεί από επιδημιολόγους και φορείς του Υπουργείου Υγείας προ μερικών ημερών ο μέσος χρόνου θανάτου των άτυχων ασθενών που αποβιώνουν στις ΜΕΘ είναι μετά από 18 ημέρες εκεί. Με όλους να εκφράζουν τις ευχές αυτές οι εκτιμήσεις των ειδικών να μην επαληθευθούν κι οι ανθρώπινες απώλειες να είναι λιγότερες.
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις