Πολυτεχνείο : Lockdown στο απαγορευτικό της κυβέρνησης για την πορεία από σωματεία, γιατρούς και φοιτητές
Σκηνικό Πρωτομαγιάς ετοιμάζουν μαζικοί φορείς για τις 17 Νοέμβρη και την πραγματοποίηση της πορείας του Πολυτεχνείου στην Αμερικανική πρεσβεία, αγνοώντας το απαγορευτικό της κυβέρνησης. ΣΦΕΑ, εργατικά σωματεία, η ΟΕΝΓΕ και φοιτητικοί σύλλογοι έχουν πάρει αποφάσεις συμμετοχής
Σκηνικό Πρωτομαγιάς ετοιμάζουν μαζικοί φορείς για τις 17 Νοέμβρη και την πραγματοποίηση της πορείας του Πολυτεχνείου στην Αμερικανική πρεσβεία, αγνοώντας το απαγορευτικό της κυβέρνησης.
Πολυτεχνείο όπως …Πρωματομαγιά
Στο κάλεσμα του Συνδέσμου Φυλακισθέντων και Εξορισθέντων Αντιστασιακών (ΣΦΕΑ) κατά της δικτατορίας 1967-74, έχουν ανταποκριθεί ήδη με ανακοινώσεις τους εργατικά σωματεία, φοιτητικοί σύλλογοι καθώς και το συνδικαλιστικό όργανο των νοσοκομειακών γιατρών του ΕΣΥ (ΟΕΝΓΕ).
Αυτό που διαμηνύουν οι εν λόγω φορείς είναι πως η πορεία του Πολυτεχνείου θα πραγματοποιηθεί κόντρα στις κυβερνητικές αποφάσεις, αλλά με την τήρηση όλων των αναγκαίων υγειονομικών μέτρων όπως πραγματοποιήθηκε και η συγκέντρωσης Πρωτομαγιάς εν μέσω του πρώτου lockdown.
Οι γιατροί του ΕΣΥ
Ουσιαστικά σε αυτό το σκηνικό ενός πολιτικού μπρα-ντε-φερ για την πραγματοποίηση της πορείας του πορεία του Πολυτεχνείου, η κυβέρνηση βρίσκεται αντιμέτωπη με κοινωνικές ομάδες με τις οποίες έτσι κι αλλιώς λόγω της πανδημίας βρίσκεται σε αντιπαράθεση.
Πρώτα από όλα με τους ίδιους τους γιατρούς του ΕΣΥ οι οποίοι βρίσκονται στην πρώτη γραμμή της μάχης κατά του κοροναϊού και οι οποίοι αντιδρούν στις πολιτικές με τις οποίες διαχειρίζεται η κυβέρνηση τον κοροναϊό, αφήνοντας αθωράκιστο το δημόσιο σύστημα υγείας.
Φοιτητές, νεολαία και εκπαιδευτική κοινότητα
Οι φοιτητές ως κομμάτι της νεολαίας, αλλά και της εκπαιδευτικής κοινότητας βρίσκεται το τελευταίο διάστημα στο στόχαστρο της κυβέρνησης είτε επειδή στοχοποιήθηκε για τη διάδοση το υιού (πχ πλατείες), είτε λόγω έντασης της καταστολής (πχ κατάργηση πανεπιστημιακού ασύλου και ίδρυση πανεπιστημιακής αστυνομίας, καταλήψεις κλπ).
Στο πλαίσιο αυτό, της αντιπαράθεσης της κυβέρνησης με τη νεολαία και την εκπαιδευτική κοινότητα μπορεί κανείς να εντάξει και τη σύγκρουση μαθητών και κυβέρνησης για τις καταλήψεις μέσω των οποίων οι μαθητές διεκδικούσαν μέτρα προστασίας της υγείας και εισέπραξαν αστυνομική καταστολή.
Βέβαια στη συνέχεια ήρθε η ίδια η κυβέρνηση να δικαιώσει εκείνες τις διεκδικήσεις των μαθητών, καθώς λόγω κοροναϊού επελέγη η εξ’ αποστάσεως εκπαίδευση για γυμνάσια και λύκεια στο lockdown με το γνωστό φιάσκο της πρώτης μέρας με την τηλεκπαίδευση.
Εργαζόμενοι
Από την άλλη μεριά τα σωματεία εργαζομένων που έχουν αποφασίσει να συμμετάσχουν στη φετινή πορεία του Πολυτεχνείου επίσης βρίσκονται σε αντιπαράθεση με την κυβέρνηση για το γεγονός ότι σε συνθήκες πανδημίας πληρώνουν βαρύ τίμημα από τις οικονομικές επιπτώσεις της πανδημίας.
Μάλιστα στην προμετωπίδα των ζητημάτων που θέτουν αυτή την περίοδο είναι το μπλόκο στο νομοσχέδιο που φέρνει ο Γιάννης Βρούτσης για τη θεσμοθέτηση του 10ωρου και τις απλήρωτες υπερωρίες, καθώς και την ταφόπλακα στις απεργίες και το συνδικαλισμό.
Ούτε να το σκέφτεται
Εξ’ άλλου τα ίδια αυτά σωματεία έχουν προκηρύξει και απεργία για τις 26 Νοεμβρίου, στην οποία μάλιστα συμμετέχει και η ΟΕΝΓΕ η οποία ειδικά για την επέτειο του Πολυτεχνείου επισημαίνει: «17 Νοέμβρη: Συμμετοχή στις εκδηλώσεις για την εξέγερση του Πολυτεχνείου. Ούτε να το σκέφτεται η κυβέρνηση ότι θα τις απαγορεύσει».
«Τους το ξεκαθαρίζουμε: Lockdown κάνουμε στην πολιτική τους! Οργανώνουμε τη συμμετοχή μας στην αντιιμπεριαλιστική πορεία την Τρίτη 17 Νοέμβρη τηρώντας όλα τα απαραίτητα μέτρα προστασίας» τονίζουν οι φοιτητικοί σύλλογοι σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη.
Η απόφαση της κυβέρνησης έχει ληφθεί
Προς ώρας η κυβέρνηση δια του κυβερνητικού εκπροσώπου Στέλιου Πέτσα και σε συνέχεια των ανακοινώσεων των Μιχάλη Χρυσοχοΐδη και Νίκου Χαρδαλιά έχει θέσει το απαγορευτικό για την πορεία του Πολυτεχνείου ως εξής:
«Λαμβάνουμε φυσικά υπόψη και την επιδημιολογική κατάσταση στη χώρα. Έγιναν αυτές οι συνεννοήσεις με τα πολιτικά κόμματα και η απόφαση της Κυβέρνησης έχει ληφθεί. Δεν θα γίνει η πορεία του Πολυτεχνείου, όπως δεν έγιναν οι παρελάσεις της 28ης Οκτωβρίου και της 25 ης Μαρτίου, όπως δεν πήγαμε στις Εκκλησίες μας το Πάσχα. Έτσι, δεν θα γίνει φέτος η πορεία του Πολυτεχνείου. Υπάρχουν τρόποι να τιμηθεί αυτή η μεγάλη γιορτή για τη Δημοκρατία μας και θ’ ακολουθήσουμε αυτούς τους συμβολικού τρόπους, με αποφυγή συγχρωτισμού» δήλωσε χτες ο κ. Πέτσας.
Το παρών της αντιπολίτευσης
Μέχρι στιγμής το ΜέΡΑ25 έχει δηλώσει ότι θα δώσει το παρών στην πορεία του Πολυτεχνείου. Το ΚΚΕ επίσης θα δώσει το παρών και επί της ουσίας την προετοιμάζει μέσω των στελεχών του που δρουν στα σωματεία και των φοιτητικών συλλόγων τις επετειακές εκδηλώσεις ενώ και η νεολαία του, η ΚΝΕ κυκλοφόρησε σχετική αφίσα. Επίσης από τις δυνάμεις της εξωκοινοβουλευτικής Αριστεράς, η ΑΝΤΑΡΣΥΑ έχει απευθύνει κάλεσμα συμμετοχής στην πορεία του Πολυτεχνείου και έχει ορίσει και συγκέντρωση.
«Το Πολυτεχνείο ζει στην πάλη για την ανατροπή», το σύνθημα της αφίσας που κυκλοφόρησε η ΚΝΕ για την επέτειο του Πολυτεχνείου.
Δημοσιεύτηκε από Φεστιβάλ ΚΝΕ-Οδηγητή στις Τρίτη, 10 Νοεμβρίου 2020
Υπενθυμίζεται ότι ο Αλέξης Τσίπρας όταν ρωτήθηκε σχετικά με το απαγορευτικό της κυβέρνησης τόνισε μεταξύ άλλων ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα έρθει σε επαφή με τους φορείς προκειμένου να εξευρεθεί τρόπος να τιμηθεί το Πολυτεχνείο σε συνθήκες πανδημίας.
- Πέθανε η δημοσιογράφος και αρχαιολόγος Σοφία Ταράντου
- Έρευνα: Το κρασί στη μεσογειακή διατροφή μειώνει τον κίνδυνο σοβαρής καρδιαγγειακής νόσου
- Αθήνα: Γίνεται city break προορισμός – Πόσο απέχει από Λονδίνο και Άμστερνταμ
- Δύο χρόνια από τον θρίαμβο της Αργεντινής και του Μέσι στο Κατάρ (Vids)
- Πόθεν Έσχες: Παράταση για τις δηλώσεις – Πότε λήγει η προθεσμία
- ΝΔ: Πέθανε ο Δημήτρης Βλαχόπουλος – Ήταν από τα στελέχη που συγκρότησαν την πρώτη ΚΟ του κόμματος