«Επουλώνεται» το δάσος του Σέιχ Σου μετά την επιδρομή φλοιοφάγου εντόμου
Φυσική αναγέννηση παρατηρείται μετά την αφαίρεση προσβεβλημένων δέντρων
Φυσική αναγέννηση του περιαστικού δάσους της Θεσσαλονίκης στο Σέιχ Σου, μετά την απομάκρυνση των δέντρων που προσβλήθηκαν από φλοιοφάγο έντομο, διαπιστώνει ο Ελληνικός Γεωργικός Οργανισμός «Δήμητρα».
«Στα σημεία από όπου όπου απομακρύνθηκαν τα νεκρά και προσβεβλημένα δέντρα […] βγαίνει φυσική αναγέννηση. Αυτό είναι ένα σημάδι ότι το δάσος χρειαζόταν να έρθει στη σωστή «αναλογία» για να μπορέσει να αναπτυχθεί ακόμη καλύτερα. Σιγά σιγά η φύση αναλαμβάνει το καθήκον της» δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο Δημήτρης Αβτζής, ειδικός στη Δασική Εντομολογία και τη Δασοπροστασία στο Ινστιτούτο Δασικών Ερευνών Θεσσαλονίκης του ΕΛΓΟ-Δήμητρα.
Εκτίμησε δε πως οι μέχρι τώρα δράσεις αλλά και όσες προγραμματίζονται για το επόμενο διάστημα στο Σέιχ Σου θα «φέρουν το δάσος σε μια ισορροπία» εφόσον συνεχιστεί «η σωστή διαχείριση που ξεκίνησε το 2019».
Τουλάχιστον 3.500 στρέμματα του δάσους προσβλήθηκαν το 2019 από το σκαθάρι Tomicus piniperda, το οποίο ανοίγει στοές στο ξύλο για να αποθέσει τα αβγά του. Οι προνύμφες που εκκολάπτονται τρέφονται με το φλοίωμα, τα αγγεία των δέντρων που μεταφέρουν τα προϊόντα της φωτοσύνθεσης από το φύλλωμα προς τις ρίζες.
Το Tomicus piniperda είναι ενδημικό στην Ευρώπη, τη βορειοδυτική Αφρική και τη Νότια Ασία, έχει όμως εξαπλωθεί και στη Βόρειο Αμερική, όπου καταστρέφει μεγάλες εκτάσεις με πεύκα.
Αεροψεκασμοί για την πευκοκάμπια
Την Τρίτη, το δάσος του Σέιχ Σου ψεκάστηκε από αέρος για την καταπολέμηση ενός άλλου εντόμου που προσβάλλει τα πεύκα, σε συνεργασία με την Πολεμική Αεροπορία (359ΜΑΕΔΤ).
Πρόκειται για την πιτυοκάμπη (Thaumetopoea pityocampa), τη γνώριμη τριχωτή κάμπια που αναπαράγονται στα πεύκα και μετακινείται το έδαφος σε μεγάλες πομπές από δεκάδες άτομα.
«Στόχος των αεροψεκασμών είναι να μειωθεί το πληθυσμιακό δυναμικό των εντόμων αυτών καθώς πρόκειται για μια κάμπια που ύστερα από μια ηλικία απελευθερώνει μια τοξίνη, η οποία όταν έρθει σε επαφή με το δέρμα του ανθρώπου δημιουργεί έκζεμα» ανέφερε ο κ.Αβτζής.
«Η πευκάμπια δεν δημιουργεί τόσο μεγάλο θέμα στα δάση όσο στην υγεία του κόσμου, των περιπατητών και γι’ αυτό τον λόγο χρησιμοποιούμε τους αεροψεκασμούς με βάκιλο, ένα βιολογικό σκεύασμα» σημειώνει ο ερευνητής του ΕΛΓΟ-Δήμητρα.
- Ρωσία: Ο Πούτιν δηλώνει «πρόθυμος να συνεχίσει τις προμήθειες φυσικού αερίου στη Δύση»
- Μαγδεμβούργο: Φουντώνει η οργή κατά των γερμανικών αρχών για το μακελειό
- Στα «ΝΕΑ» της Δευτέρας: Οδηγός επιβίωσης στην πολυκατοικία
- ΗΠΑ: Ο Τραμπ… διαβεβαίωσε ότι ο Μασκ δεν μπορεί να γίνει Πλανητάρχης
- Super Μπάλα Live: Τα όργια της διαιτησίας αλλοιώνουν το πρωτάθλημα
- Υπερθέαμα: Δείτε γκολ και highlights από τα κορυφαία ευρωπαϊκά πρωταθλήματα (vids)