Τουρκία : Ζητά αποστρατιωτικοποίηση τεσσάρων ελληνικών νησιών
Σε δύο NAVTEX που εκδόθηκαν σήμερα από τον ναυτικό σταθμό της Σμύρνης οι Τούρκοι επικαλούνται αποστρατιωτικοποίηση της Σάμου, της Χίου, της Σαμοθράκης και Λήμνου με βάση της Συνθήκης της Λωζάνης
- Δύσκολο εγχείρημα η επιτυχία της COP29 λέει ο επίτροπος της ΕΕ για το κλίμα, Βόπκε Χούκστρα
- Πώς θα λάβετε το επίδομα θέρμανσης οι δικαιούχοι - Τι πρέπει να γνωρίζετε
- Μιχάλης Γκανάς: Ο ποιητής που εξύμνησε τον έρωτα και τη φύση
- Νέα πλήγματα του Ισραήλ εναντίον νότιου προαστίου της Βηρυτού - Είχε δοθεί εντολή εκκένωσης
Δεν έχουν τελειωμό οι προσπάθειες της Τουρκίας να «γκριζάρουν» το Αιγαίο, αφού για άλλη μια φορά με NAVTEX ζητεί αποστρατιωτικοποίηση ελληνικών νησιών.
Συγκεκριμένα, σε δύο NAVTEX που εκδόθηκαν σήμερα από τον ναυτικό σταθμό της Σμύρνης οι Τούρκοι επικαλούνται αποστρατιωτικοποίηση της Σάμου, της Χίου, της Σαμοθράκης και Λήμνου με βάση της Συνθήκης της Λωζάνης και επιπρόσθετα ισχυρίζονται ότι μέρος της περιοχής εμπίπτει σε περιοχή δικής του δικαιοδοσίας για έκδοση NAVTEX.
Δείτε τις δύο NAVTEX:
Τσαβούσογλου: Δε θα εγκαταλείψουμε τα δικαιώματά μας στην Ανατ. Μεσόγειο
Την επιμονή της Άγκυρας, στις μαξιμαλιστικές αξιώσεις της στο Κυπριακό και την Ανατολική Μεσόγειο, εξέφρασε εκ νέου ο τούρκος ΥΠΕΞ, Μεβλούτ Τσαβούσογλου
«Οι τουρκοκύπριοι δεν ξανακαθίσουν σε τραπέζι διαπραγμάτευσης, απλά για να συζητήσουν. Αυτό ήταν και το μήνυμα που έστειλαν στις πρόσφατες εκλογές», διεμήνυσε από το βήμα συνεδρίου ο Τσαβούσογλου αναφερόμενος στο Κυπριακό.
Πρόσθεσε δε: «Μην περιμένετε από την Τουρκία να εγκαταλείψει τα δικαιώματά της στις ενεργειακές πηγές της Ανατολικής Μεσογείου. Δεν υπάρχει καμία περίπτωση επιτυχίας για πρωτοβουλίες, οι οποίες μας αφήνουν εκτός παιχνιδιού».
Στο μεταξύ, η κατάρρευση της λίρας στα χαμηλότερα επίπεδα όλων των εποχών έναντι του δολαρίου σε συνδυασμό με την εκλογή Μπάιντεν, που πάγωσε την Αγκυρα, αλλά και την αποφασιστικότητα του Μακρόν να συγκρουστεί μετωπικά με την Τουρκία, αναλαμβάνοντας πρωτοβουλία για πάγωμα της τελωνειακή ένωσης με την ΕΕ, προκαλεί ασφυκτικό κλοιό στον Ερντογάν ο οποίος επιλέγει να δραπετεύσει επιτιθέμενος σε Ελλάδα και Κύπρο.
Βλέποντας πως η χώρα του βαδίζει προς τη δεύτερη συναλλαγματική κρίση μέσα σε δύο χρόνια, με τον πληθωρισμό στο 12% και τη ροή κεφαλαίων να συνεχίζεται απρόσκοπτα προς το εξωτερικό, ο Ερντογάν τάζει στα εκατομμύρια των υπηκόων του που καθημερινά φτωχαίνουν ολοένα και περισσότερο, πακτωλό δισεκατομμυρίων από τα κοιτάσματα που θα βρει στην Ανατολική Μεσόγειο.
Εκτοξεύει μάλιστα απειλές κατά Ελλάδας και Κύπρου αποδίδοντας στις δύο χώρες απειλητική στάση κατά της Τουρκίας. Ο Ερντογάν, σηκώνει μάλιστα το λάβαρο της «σταυροφορίας» κατά της Δύσης, δίνοντας στην υπόσχεση στο εσωτερικό της χώρας του ότι το αστέρι της Τουρκίας θα λάμψει και πως θα βγει ενισχυμένη οικονομικά και στρατιωτικά. Ωστόσο, τα πιόνια στην σκακιέρα δεν κουνιούνται πλέον όπως ο ίδιος θα ήθελε.
Η αντιπολίτευση στην Τουρκία, μετά την παραίτηση τού γαμπρού του Ερντογάν και υπουργού Οικονομικών, Μπεράτ Αλμπαϊράκ, στη διάρκεια της θητεία του οποίου η τουρκική λίρα έχασε το 46% της αξίας του, έκανε ήδη λόγο για κυβερνητική κρίση. Ομως και οι υπουργοί του Ερντογάν, ακόμη κι αν γνώριζαν την ιδιαίτερη σχέση του «γαμπρού» με το Οβάλ Γραφείο και το ρόλο που διαδραμάτισε στην εμπέδωση σχέσης εμπιστοσύνης μέχρι και φιλίας μεταξύ Τραμπ και Ερντογάν, δεν έκρυβαν τη δυσφορία τους για τον τρόπο που χειριζόταν την κρίση.
Πλέον το φάντασμα των κυρώσεων πάνω από την Τουρκία δαγράφεται λιγότερο αχνό και ο Ερντογάν, για μία ακόμη φορά, μεταφέρει την ένταση στην Ανατολική Μεσόγειο.
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις