Μητσοτάκης : Ελλάδα και Αίγυπτος καλωσορίζουν την εκλογή Μπάιντεν στην προεδρία των ΗΠΑ
Η Ελλάδα και η Αίγυπτος θα υποδεχτούν με θετική διάθεση την αποφασιστικότερη συμμετοχή της Αμερικής στην Μέση Ανατολή και την ευρύτερη περιοχή τόνισε στις κοινές τους δηλώσεις με τον Φατάχ Αλ Σίσι, ο Κυριάκος Μητσοτάκης.
- Οι πρώτες συναντήσεις της συζύγου του αστυνομικού της Βουλής με τις τρεις κόρες της - Τι της είπαν
- Μηχανική βλάβη σε πλοίο με 115 επιβάτες - Επέστρεψε στον Πειραιά
- Στο στόχαστρο της αστυνομίας τρία άτομα που χειροκροτούσαν τον μακελάρη στο Μαγδεμβούργο
- Αμερικανικό μαχητικό καταρρίφθηκε κατά λάθος από αμερικανικό καταδρομικό
Η Ελλάδα και η Αίγυπτος θα υποδεχτούν με θετική διάθεση την αποφασιστικότερη συμμετοχή της Αμερικής στην Μέση Ανατολή και την ευρύτερη περιοχή τόνισε στις κοινές τους δηλώσεις με τον Φατάχ Αλ Σίσι, ο Κυριάκος Μητσοτάκης.
Αποκατάσταση
«Είμαι βέβαιος ότι ο πρόεδρος Μπάιντεν θα συμβάλει στην αποκατάσταση των ισορροπιών στην περιοχή» τόνισε ο Έλληνας πρωθυπουργός και συμπλήρωσε ότι «η Ελλάδα έχει κάθε λόγο να καλωσορίζει την επιστροφή των ΗΠΑ στον ηγετικό τους ρόλο στο ΝΑΤΟ και στην περιοχή.
Ο κ. Μητσοτάκης τόνισε ότι σχετικά με την επίσκεψή του Αιγύπτιου προέδρου στην Αθήνα και τη συνάντησή τους ότι αυτή «γίνεται λίγες μόλις μέρες μετά την εκλογή νέου προέδρου στις ΗΠΑ. Σε ότι αφορά τις διμερείς σχέσεις Ελλάδας και ΗΠΑ προσδοκώ στο εξής ότι θα γίνουν ισχυρότερες σε όλα τα επίπεδα».
Θεμέλιο
Ο πρωθυπουργός χαρακτήρισε την τριμερή συνεργασία Ελλάδας, Αιγύπτου και Κύπρου ως «θεμέλιο, ειρήνης, σταθερότητας και ευημερίας», ενώ επανέλαβε ότι ότι η πρόσφατη συμφωνία Ελλάδας και Αιγύπτου για την μερική οριοθέτηση της ΑΟΖ είναι ένα παράδειγμα ειρηνικής επίλυσης των διαφορών στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου.
Ισλάμ και Αραβικός κόσμος
Μέσα σε αυτό το πλαίσιο ο πρωθυπουργός άφησε αιχμές για τη στάση της Τουρκίας και τον αποσταθεροποιητικό ρόλο της γείτονος στο χώρο της Ανατολικής Μεσογείου και όχι μόνο. Μάλιστα ο κ. Μητσοτάκης προς σ’ αυτή την κατεύθυνση ανέφερε με νόημα ότι «είναι σημαντικός ρόλος του Αιγύπτου και καθοριστικός» για τη σχέση της Αιγύπτου με «το μετριοπαθές, το πραγματικό Ισλάμ», τη στιγμή που «άλλες χώρες χρησιμοποιούν το Ισλάμ για τους δικούς τους γεωπολιτικούς σκοπούς».
Ο κ. Μητσοτάκης αναφέρθηκε επίσης στον «ειρηνευτικό ρόλο» της Αιγύπτου στη Λιβύη και εξέφρασε την «πίστη της Ελλάδας στο σταθεροποιητικό ρόλο της Αιγύπτου που επεκτείνεται στις σχέσεις του Ισραήλ με τον Αραβικό κόσμο».
Μαζί στον πόλεμο και την ειρήνη
Ο πρωθυπουργός πρόσθεσε επίσης ότι «η Αίγυπτος δείχνει έμπρακτα την αλληλεγγύη της στις προσπάθειες για τον τερματισμό της τουρκικής κατοχής στην Κύπρο», που όπως είπε θα αποτελέσει «αφετηρία για ομαλότητα και σταθερότητα στην περιοχή».
Τέλος, ο Έλληνας πρωθυπουργός κάνοντας αναφορά στη μάχη του Ελ α Λαμέιν κατά τον Β’ παγκόσμιο πόλεμο τόνισε ότι «οι χώρες μας ήταν ανέκαθεν μαζί στον πόλεμο και την ειρήνη», εκφράζοντας τα «ειλικρινή αισθήματα φιλίας και αλληλεγγύης» προς τον Αιγύπτιο πρόεδρο.
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις