Οικονομία και εστίαση
Το κράτος οφείλει να μελετήσει και να διαχωρίσει τον τρόπο αδειοδότησης, να εφαρμόσει πιο αυστηρά κριτήρια έναρξης μιας επιχείρησης εστίασης
- Υπό κράτηση η Ειρήνη Μουρτζούκου – Την Παρασκευή στο αυτόφωρο για συκοφαντική δυσφήμηση
- Στο «μικροσκόπιο» της Εισαγγελίας η πισίνα στο ακίνητο του Στέφανου Κασσελάκη στις Σπέτσες
- Ο Ρίτσαρντ Γκιρ θυμάται την πρώτη του συνάντηση με την Τζούλια Ρόμπερτς με αφορμή το «Pretty Woman»
- «Καλπάζουν» οι τιμές του φυσικού αερίου
Οι επιπτώσεις της πανδημίας, δυστυχώς συνεχίζονται με αμείωτη ένταση μέσα στο δεύτερο κύμα του ιού που διανύουμε, ενώ παρατηρούμε τις οικονομικές επιπτώσεις να είναι έντονα αρνητικές, κυρίως στον χώρο της εστίασης λόγω των κοινωνικών περιορισμών, των τοπικών καθώς και του γενικού lockdown, αλλά και του φόβου του κόσμου, όσον αφορά την ψυχαγωγία και κοινωνική συναναστροφή.
Η κυβέρνηση ορθώς έχει στραφεί σε μέτρα στήριξης προς τον συγκεκριμένο κλάδο σε όλη την επικράτεια, τόσο μέσω της αναστολής συμβάσεων του προσωπικού και στήριξης της απασχόλησης, καλύπτοντας μέρος του μισθού και των εισφορών, όσο και μέσω του προγράμματος εγγυοδοσίας, όπου στηρίζονται οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις, λόγω της μείωσης του τζίρου τους την δεδομένη περίοδο.
Παρόλα αυτά, η οικονομία έχει συγκεκριμένες δημοσιονομικές αντοχές όπως και τα ευρωπαϊκά προγράμματα έχουν ορισμένη διάρκεια, με αποτέλεσμα να απαιτείται από την κυβέρνηση μια συνολική αναδιάρθρωση του οικονομικού μοντέλου στην χώρα, κυρίως στον χώρο της εστίασης και τις σχετικές αδειοδοτήσεις όπως λειτουργούν σήμερα.
Είναι βέβαιο πως σε περιβάλλον κοινωνικών αποστάσεων, είναι δύσκολο ως αδύνατο να λειτουργούν απρόσκοπτα όλο το έτος επιχειρήσεις που λειτουργούν ταυτόχρονα ως καφέ, μπαρ, εστιατόρια αλλά και clubs, ενώ δεν μπορεί να ελεγχθεί πρακτικά ο αριθμός των πελατών, καθώς ενισχύεται και ο συνωστισμός.
Θα ήταν περισσότερο θεμιτό, να δοθούν κίνητρα ώστε να υπάρχουν άδειες μόνο για μία συγκεκριμένη χρήση, όπως π.χ τα εστιατόρια που μπορούν να τηρήσουν τα μέτρα ασφαλείας, να προσφέρουν σημαντική ποιότητα υπηρεσιών αλλά και να προσελκύσουν με ασφάλεια πελάτες, διατηρώντας μάλιστα τις θέσεις εργασίας τους.
Με αυτό τον τρόπο, μπορεί ακόμη και σε δύσκολες περιόδους, να αναδειχθούν οι σωστοί επαγγελματίες υγειονομικού ενδιαφέροντος και η αγορά να κάνει τον δικό της διαχωρισμό και τις δικές της επιλογές με βάση τις προτιμήσεις των καταναλωτών, απορρίπτοντας έτσι τους ανεπαρκείς αλλά και επικίνδυνους επαγγελματίες.
Το κράτος οφείλει να μελετήσει και να διαχωρίσει τον τρόπο αδειοδότησης, να εφαρμόσει πιο αυστηρά κριτήρια έναρξης μιας επιχείρησης εστίασης, οι οποίες όμως θα μπορούσαν να στηριχθούν με επιστροφές φόρου, όσο λειτουργούν άρτια και σέβονται τους πελάτες, αλλά και την δύσκολη περίοδο που διανύουμε.
Εν κατακλείδι, η εστίαση είναι ένα αναπόσπαστο κομμάτι της ελληνικής οικονομίας και του ΑΕΠ, αρκεί όμως να προσαρμοστεί στα νέα δεδομένα και να προσφέρει τις κατάλληλες υπηρεσίες και στις σωστές τιμές στους Έλληνες καταναλωτές με στόχο την στήριξη της αγοραστικής τους δύναμης αλλά και την ενδυνάμωση μέσω της ζήτησης των δημοσιονομικών εσόδων.
Ο Μελέτης Ρεντούμης είναι οικονομολόγος τραπεζικός
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις