Κοροναϊός: Οι απαιτήσεις αποθήκευσης και μεταφοράς του νέου εμβολίου
Η Ευρώπη και οι ΗΠΑ δημιουργούν τεράστιες εγκαταστάσεις για το εμβόλιο κατά της επιδημίας Covid-19, όμως τα φτωχότερα κράτη θα αντιμετωπίσουν μεγάλες δυσχέρειες
- Μητέρα εξέδιδε την 15χρονη κόρη της σε παιδόφιλο - Καταδικάστηκε σε φυλάκιση πέντε ετών
- «Αγνοούσα όσα συνέβαιναν», είπε για την αυτοκτονία του πατέρα της η «αγνοουμένη» Αμερικανίδα
- Νεκρή η γυναίκα που έπεσε από τον 7ο όροφο ξενοδοχείου στη Μιχαλακοπούλου - Φωτογραφίες από το σημείο
- Η πρώτη απεργία παγκοσμίως από τον Πανελλήνιο Σύλλογο Διαχειριστών Ακινήτων τύπου Airbnb
Δύο τεράστιες εγκαταστάσεις, μεγέθους δύο ποδοσφαιρικών γηπέδων, εξοπλισμένες με εκατοντάδες μηχανήματα ψύξης στο Μίσιγκαν των ΗΠΑ και στο Βέλγιο, θα είναι τα δύο κέντρα που θα στεγάσουν τις εκατοντάδες εκατομμύρια δόσεις του εμβόλιο για τον κοροναϊό που αναπτύσσεται από την αμερικανική φαρμακευτική Pfizer και τη γερμανική εταιρεία βιοτεχνολογίας BioNTech.
Μετά τις ευχάριστες ανακοινώσεις των δύο εταιρείων ότι το υπό εξέταση εμβόλιο τους παρουσιάζει 90% αποτελεσματικόητα, χωρίς να προκαλεί σοβαρές παρενέργειες, οι κυβερνήσεις προσπαθούν να προετοιμαστούν για τη διανομή του εμβολίου, που θα πρέπει να διατηρείται στους 70 βαθμούς Κελσίου.
Ελπίδες και ανησυχία
Τα νέα σκόρπισαν σε ολόκληρο τον κόσμο ελπίδες και αισιοδοξία για μια οριστική καταπολέμηση του κοροναϊού, ταυτόχρονα όμως προκαλείται προβληματισμός για το κατά πόσον το εμβόλιο θα φτάσει σε όσους το έχουν ανάγκη.
Ο Νιλ Ντόιλ, στέλεχος της συμβουλευτικής εταιρείας Kroll αναφέρει στον Guardian: «Θα είναι μια μνημειώδης πρόκληση. Έχουμε την ηθική υποχρέωση να φροντίσουμε τους διεθνείς πληθυσμούς. Οι φτωχότερες χώρες στον κόσμο, ιδιαίτερα η υποσαχάρια Αφρική, η Νότια Αμερική και η Ασία, είναι αυτές που θα αντιμετωπίσουν τη δυσκολία αυτή».
Ο Διευθυντής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας για την Αφρική, Ματσιντίσο Μοέτι, ανέφερε πως τα νέα για το εμβόλιο είναι συναρπαστικά, όμως «προμηνύουν μεγάλες προκλήσεις στον τομέα της ψύξης για τις αφρικανικές χώρες».
Ο Τόμπι Πίτερς, καθηγητής της Οικονομίας της Ψυκτικής στο Πανεπιστήμιο του Μπέρμιγχαμ συμφωνεί δηλώνοντας πως «το πρόβλημα εντοπίζεται κυρίως στον παγκόσμιο νότο, όπου πολλά χωριά δεν έχουν ψυγεία εμβολίων».
Συμφωνα με πληροφορίες, η Pfizer και η BioNTech αναμένεται να αρχίσουν να μοιράζουν το εμβόλιό τους σε άλλες χώρες γύρω στον Δεκέμβριο.
Αποθήκευση και μεταφορά
Θα μοιραστούν 100 εκατομμύρια δόσεις στις ΗΠΑ, 200 εκατομμύρια στην Ευρωπαϊκή Ένωση και 40 εκατομμύρια στο Ηνωμένο Βασίλειο. Χώρες στη Λατινική Αμερική, στην Ασία και τον Ειρηνικό έχουν επίσης παραγγείλει ήδη το εμβόλιο, ενώ η Pfizer σχεδιάζει να παράξει 50 εκατομμύρια ως το τέλος του Δεκεμβρίου και 1,3 δισεκατομμύρια δόσεις το επόμενο έτος.
Τα κέντρα στο Μίσιγκαν και το Βέλγιο «φιλοξενούν» ήδη εκατοντάδες χιλιάδες δόσεις, ενώ άλλες «φάρμες ψύξης» στο Γουινσκόνσιν και στην Καρλσρούη τελούν σε ετοιμότητα για να προσφέρουν επιπλέον χωρητικότητα.
Από εκεί τα εμβόλια θα τοποθετηθούν μαζί με ξηρό πάγο, σε κιβώτια, μεγέθους βαλίτσας, που έχουν κατασκευαστεί ειδικά από τη Pfizer.
To κάθε κιβώτιο, που θα μπορεί να επαναχρησιμοποιηθεί, και θα έχει ενσωματωμένη συσκευή gps, θα μπορεί να διατηρήσει από 1.000 ως 5.000 δόσεις, σε υπερβολικά χαμηλές θερμοκρασίες, για χρονικό διάστημα έως και 10 ημερών.
H Unicef , o μεγαλύτερος αγοραστής εμβολίων, σε συνεργασία με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, στην προσπάθειά τους να στηρίξουν τις φτωχότερες χώρες, έχουν εγκαταστήσει, κυρίως στην Αφρική, πάνω από 40.000 ψυγεία για εμβόλια.
Η παγκόσμια διακυβερνητική συμμαχία Covax , οι διεθνείς οργανισμοί υγείας και οι εταιρείες επιθυμούν να διανεμηθουν 2 δισεκατομμύρια εμβόλια παγκοσμίως, πριν τη λήξη του 2021.
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις