Εποχική γρίπη : Γιατί είναι σημαντικός ο εμβολιασμός απέναντι στη μάχη κατά του κοροναϊού
Και το εμβόλιο της γρίπης δεν είναι τέλειο, αλλά μελέτες δείχνουν ότι αν ο εμβολιασμένος αρρωστήσει, δεν εκδηλώνει βαριά μορφή γρίπης
- «Στην Τριχωνίδα τέτοιοι σεισμοί έχουν συνέχεια - Χρειάζεται επιτήρηση» - Λέκκας για δόνηση στο Αγρίνιο
- Αρκάς: Η καλημέρα της Κυριακής έχει γεύση από κουραμπιέδες
- Αμερικανικό μαχητικό καταρρίφθηκε κατά λάθος από αμερικανικό καταδρομικό
- Μέχρι πότε η πληρωμή των τελών κυκλοφορίας – Δεν θα δοθεί παράταση, τι ισχύει για τα πρόστιμα
Αξιωματούχοι υγείας και όλοι οι ιατρικοί επιστήμονες παροτρύνουν τους ανθρώπους σε όλο τον να κάνουν το εμβόλιο της γρίπης, έτσι ώστε οι γιατροί και τα νοσοκομεία να μην αντιμετωπίζουν την επιπλέον πίεση να χρειαστεί να θεραπεύσουν και ασθενείς με βαριά γρίπη εν μέσω της πανδημίας COVID-19.
Ταυτόχρονα δεν πρέπει να ξεχνάμε και τον παράγοντα σύγχυσης των συμπτωμάτων: Η εποχική γρίπη και η COVID-19 εκδηλώνονται με παρόμοια πρώιμα συμπτώματα. Οι άνθρωποι που έχουν εποχική γρίπη μπορεί να πιστεύουν λανθασμένα ότι έχουν COVID-19 και αντίστροφα, δήλωσε ο δρ. Gregory Poland της Mayo Clinic, ειδικός για τις μολυσματικές ασθένειες.
Μόνο ένα τεστ COVID-19 μπορεί να ξεχωρίσει τα δύο χωρίς την παραμικρή αμφιβολία
Τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων των ΗΠΑ (CDC) προτείνουν το εμβόλιο για τη γρίπη για όλους από την ηλικία των 6 μηνών και πάνω.
Το CDC λέει ότι το αντιγριπικό εμβόλιο δεν θα σας προκαλέσει να αρρωστήσετε από τη γρίπη και ότι η προστασία που σας παρέχει χρειάζεται περίπου δύο εβδομάδες για να ξεκινήσει, αφότου το κάνετε. Και το εμβόλιο της γρίπης δεν είναι τέλειο, αλλά μελέτες δείχνουν ότι αν ο εμβολιασμένος αρρωστήσει, δεν εκδηλώνει βαριά μορφή γρίπης.
Μερικές εσφαλμένες μελέτες με την πάροδο των ετών προσπάθησαν να συνδέσουν το αντιγριπικό εμβόλιο με τη γρίπη με τον αυξημένο κίνδυνο άλλων λοιμώξεων του αναπνευστικού συστήματος, αλλά οι ειδικοί λένε ότι δεν υπάρχουν αποδείξεις για κανέναν από αυτούς τους ισχυρισμούς.
Κοροναϊός, γρίπη, κρυολόγημα: Τι διαφορές έχουν στα συμπτώματα
Τα άτομα που έχουν γρίπη θα παρουσιάσουν συμπτώματα εντός 1-4 ημερών. Τα συμπτώματα για τη νόσο COVID-19 μπορεί να αναπτυχθούν μεταξύ 1-14 ημερών. Ωστόσο, η διάμεση περίοδος επώασης για τον νέο κοροναϊό είναι περίπου 5 μέρες. Συγκριτικά, η περίοδος επώασης για το κοινό κρυολόγημα είναι 1-3 ημέρες.
Τα συμπτώματα της νόσου COVID-19 είναι παρόμοια τόσο σε παιδιά όσο και σε ενήλικες. Ωστόσο, τα παιδιά εμφανίζουν συνήθως πυρετό και πιο ήπια συμπτώματα, που μοιάζουν με εκείνα του κρυολογήματος, όπως ρινική καταρροή και βήχας.
Κορονοϊός – Γρίπη: Μετάδοση
Τόσο ο νέος κοροναϊός SARS-CoV-2 όσο και ο ιός της εποχικής γρίπης μπορούν να εξαπλωθούν μέσω διαπροσωπικής επαφής. Μικροσκοπικά σταγονίδια που περιέχουν τους ιούς μπορούν να περάσουν από το ένα άτομο στο άλλο συνήθως μέσω της μύτης και του στόματος, όταν ο ασθενής βήχει και φτερνίζεται.
Σύμφωνα με το CDC, οι άνθρωποι μπορούν να μεταδώσουν τον ιό της γρίπης σε άτομα που βρίσκονται 2 μέτρα μακριά. Σύμφωνα με τον ΠΟΥ, οι άνθρωποι πρέπει να παραμένουν τουλάχιστον 2 μέτρα μακριά από κάθε βήχα ή φτάρνισμα, για να αποτρέψουν τη, μετάδοση της μόλυνσης με τον ιό SARS-CoV-2.
Σύμφωνα με τον ΠΟΥ, η ταχύτητα μετάδοσης διαφέρει μεταξύ των δύο ιών. Τα συμπτώματα της γρίπης εμφανίζονται νωρίτερα και μπορούν να εξαπλωθούν γρηγορότερα από τον ιό SARS-CoV-2. Επίσης, τα άτομα με γρίπη μπορούν να περάσουν τον ιό πριν εκδηλώσουν συμπτώματα. Ένα άτομο μπορεί επίσης να μεταδώσει τον νέο κοροναϊό SARS-CoV-2 ακόμα κι αν δεν έχει συμπτώματα.
Υπάρχουν επίσης διαφορές στην μετάδοση μεταξύ παιδιών και ενηλίκων. Η μετάδοση της εποχικής γρίπης από παιδιά σε ενήλικες είναι κοινή. Ωστόσο, με βάση τα μέχρι στιγμής δεδομένα φαίνεται ότι είναι πιο κοινό για τους ενήλικες να περάσουν τον SARS-CoV-2 στα παιδιά. Τα παιδιά, όμως, είναι λιγότερο πιθανό να αναπτύξουν συμπτώματα.
Κοροναϊός: Η διαφορά στην απώλεια όσφρησης μεταξύ COVID-19 και του κοινού κρυολογήματος
Σύμφωνα με ερευνητές, των οποίων η μελέτη δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό Rhinology, η κύρια διαφορά μεταξύ της απώλειας μυρωδιάς που προκαλείται από την COVID-19 και του κρυολογήματος είναι ο τρόπος με τον οποίο οι άνθρωποι αναπνέουν.
Τα άτομα που χάνουν την αίσθηση της όσφρησης λόγω κοροναϊού εξακολουθούν να μπορούν να εισπνέουν ελεύθερα από την μύτη, αλλά δεν μπορούν να ανιχνεύσουν πικρές ή γλυκές μυρωδιές.
Η ανοσμία (απώλεια όσφρησης) ως αποτέλεσμα άλλων λοιμώξεων, όπως το κοινό κρυολόγημα, συνοδεύεται από ρινική καταρροή.
Η ερευνητική ομάδα διενήργησε δοκιμές οσμής και γεύσης σε 10 ασθενείς με COVID-19, 10 άτομα με βαρύ κρυολόγημα και μια ομάδα ελέγχου 10 υγιών ατόμων.
«Θέλαμε να δούμε αν οι βαθμολογίες τους για τη δοκιμή μυρωδιάς και γεύσης θα μπορούσαν να βοηθήσουν στη διάκριση μεταξύ ασθενών με κοροναϊό και ασθενών με βαρύ κρυολόγημα. Γνωρίζουμε ότι ο κοροναϊός συμπεριφέρεται διαφορετικά από άλλους αναπνευστικούς ιούς, για παράδειγμα προκαλώντας την υπερβολική αντίδραση του ανοσοποιητικού συστήματος του σώματος, γνωστή ως καταιγίδα κυτοκίνης, και επηρεάζοντας το νευρικό σύστημα», σχολίασε ο καθηγητής Carl Philpott από την Ιατρική Σχολή Norwich του Πανεπιστημίου East Anglia και επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης.
Πηγές: apnews.com, who.int, cdc.gov, iatropedia.gr
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις