Ελληνοτουρκικά : Τείχος ασφαλείας στην Ανατ. Μεσόγειο από Ελλάδα και Αίγυπτο – Σπασμωδική αντίδραση της Αγκυρας
Την απόφασή της να μην συμμετάσχει σε κανενός είδους διάλογο με την Ελλάδα, διατρανώνει μέρα με τη μέρα η Τουρκία, καθώς δεν αποχωρίζεται την ακραία και επιθετική ρητορική της συντηρώντας την ένταση στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο.
- «Ειρωνικός, σαρκαστικός, λες και έχει κάνει κατόρθωμα» - Σοκάρουν οι περιγραφές για τον αστυνομικό της Βουλής
- «Πνιγμός στα 30.000 πόδια» - Αεροπλάνο άρχισε να πλημμυρίζει εν ώρα πτήσης [Βίντεο]
- Δημήτρης Ήμελλος: Το τελευταίο αντίο στον αγαπημένο ηθοποιό -Τραγική φιγούρα η μητέρα του
- «Πρέπει να κάνουν δήλωση ότι σέβονται το πολίτευμα» - Οι όροι για να πάρουν την ιθαγένεια οι Γλύξμπουργκ
Την απόφασή της να μην συμμετάσχει σε κανενός είδους διάλογο με την Ελλάδα, διατρανώνει μέρα με τη μέρα η Τουρκία, καθώς δεν αποχωρίζεται την ακραία και επιθετική ρητορική της συντηρώντας την ένταση στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο.
Μάλιστα, έπειτα από τη νέα παράνομη Νavtex που εξέδωσε ο σταθμός της Αττάλειας για σεισμικές έρευνες του «Οruc Reis» σε περιοχές ελληνικής υφαλοκρηπίδας μέχρι τις 23 Νοεμβρίου, ακόμη και ο πιο αισιόδοξος στην Αθήνα σχετικά με την επανέναρξη των διερευνητικών επαφών θα πρέπει πλέον να έχει πειστεί πως η Αγκυρα δεν έχει την παραμικρή πρόθεση για διάλογο.
Τα γνωστά κόλπα της Αγκυρας
Η εξέλιξη αυτή δείχνει επίσης πως το τηλεφώνημα του τούρκου υπουργού Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου στον έλληνα ομόλογό του Νίκο Δένδια μόλις πριν από τρεις ημέρες δεν έγινε επειδή η Τουρκία επιδιώκει συνομιλίες αλλά στο πλαίσιο του γνωστού «blame game» της Αγκυρας.
Η Τουρκία δηλαδή κρατά τους διαύλους με την Ελλάδα ανοιχτούς και ισχυρίζεται στους διεθνείς παράγοντες ότι επιδιώκει τον διάλογο. Ακολούθως προχωράει κάθε φορά στην επόμενη παράνομη Νavtex. Και μόλις η Αθήνα αντιδρά την κατηγορεί ως αρνητή του διαλόγου.
Εκνευρισμός για την στρατιωτική συνεργασία
Την ίδια ώρα, το ισχυρό μέτωπο για την ασφάλεια στην Ανατολική Μεσόγειο και την κοινή αντιμετώπιση των απειλών που χτίζουν Αθήνα και Κάιρο, μέσα και από τη στενότερη στρατιωτική συνεργασία, προκαλεί εκνευρισμό στην Τουρκία που δια στόματος του υπουργού Αμυνας, διατυμπανίζει πως θα προασπίσει με κάθε μέσο τα συμφέροντά της και πως κανείς δεν μπορεί να την εγκλωβίσει στις ακτές της.
Αξίζει να σημειωθεί ότι το σήμα για την εμβάθυνση των σχέσεων Ελλάδας και Αιγύπτου (και πέραν του τριμερούς σχήματος) δόθηκε επισήμως από τον Πρωθυπουργό και τον αιγύπτιο πρόεδρο, την ίδια μέρα που η Τουρκία επέλεξε να συνεχίσει στον δρόμο της πρόκλησης με νέα Navtex.
Κατ’ αυτόν τον τρόπο, και αναφορικά με τη στρατιωτική συνεργασία, Ελλάδα και Αίγυπτος επιδιώκουν να συγκροτήσουν ένα σχέδιο πυκνών ασκήσεων, ενδεχομένως και συνεκπαιδεύσεων, είτε σε αιγυπτιακό είτε σε ελληνικό έδαφος, κάνοντας δηλαδή ένα βήμα πέρα από τη βάση συνεργασίας που ήδη υπάρχει με την άσκηση «Μέδουσα». Δεν υπολόγισαν όμως τον… Ακάρ!
Μεγάλη η ενόχληση
Επίθεση εναντίον της Αθήνας και του Καΐρου εξαπέλυσε ο υπουργός Άμυνας της Τουρκίας Χουλουσί Ακάρ. Ο τούρκος υπουργός φαίνεται να ενοχλήθηκε από την επίσκεψη του προέδρου της Αιγύπτου Αμπντέλ Φατάχ αλ Σίσι στην Ελλάδα.
Επιμένοντας στη γραμμή της εμπρηστικής ρητορικής, ο Τούρκος αξιωματούχος υποστήριξε ότι η Άγκυρα «θα σταθεί απέναντι» στις προσπάθειες να περιοριστεί η Τουρκία στις ακτές της.
«Δεν θα μπορούσαμε να μείνουμε αδιάφοροι στις κινήσεις της Ελλάδας και της Αιγύπτου στην Ανατολική Μεσόγειο» είπε ο Ακάρ, και συμπλήρωσε: «Και έτσι και εμείς έχουμε λάβει τα απαραίτητα μέτρα για την προστασία των δικαιωμάτων και συμφερόντων της χώρας μας».
Η τοποθέτηση του Τούρκου υπουργού Άμυνας ερμηνεύεται ως απάντηση στις δηλώσεις του Αιγύπτιου προέδρου από την Αθήνα.
Κοινό μέτωπο Ελλάδας – Αιγύπτου
Πιο συγκεκριμένα, ο Αμπντέλ Φατάχ αλ Σίσι μίλησε για πολιτικές που αναπτύσσονται το τελευταίο διάστημα, που έρχονται σε αντίθεση με τη διεθνή νομιμότητα στην ευρύτερη περιοχή.
Τόνισε δε, ότι Ελλάδα και Αίγυπτος συμφωνούν ότι θα αντιμετωπίσουν από κοινού όσους απειλούν την ειρήνη και θα ενισχύσουν η μία την άλλη και στον αμυντικό τομέα.
Ο Αλ Σίσι αναφέρθηκε στους ιδιαίτερους δεσμούς και τη φιλία που συνδέουν την Ελλάδα και την Αίγυπτο, και τόνισε ότι οι σχέσεις Ελλάδας-Αιγύπτου ισχυροποιούν την ανάπτυξη των δύο χωρών και η σημερινή συνάντηση αποτέλεσε αφορμή για την ανταλλαγή ιδεών σχετικά με το πώς μπορεί να εμβαθυνθούν οι σχέσεις των δύο χωρών σε όλους τους τομείς.
Αναφερόμενος στη συμφωνία για τη μερική οριοθέτηση της ΑΟΖ, ο Αλ Σίσι τόνισε πως έγινε με βάση τη διεθνή νομιμότητα και αποτελεί άλμα για τις συνεργασίες των χωρών στη θάλασσα, ενώ για τον EastMed είπε πως όλοι οι εταίροι καλωσορίζουν όποιον άλλο θέλει να συμμετάσχει στον αγωγό, αρκεί να σέβεται τη νομιμότητα.
Μία ακόμη παράνομη Navtex
Τέλος δεν έχουν οι προσπάθειες της Τουρκίας να «γκριζάρει» το Αιγαίο, αφού για άλλη μια φορά με NAVTEX ζητεί αποστρατιωτικοποίηση ελληνικών νησιών.
Συγκεκριμένα, σε NAVTEX που εξέδωσε το απόγευμα της Πέμπτης ζητά την αποστρατιωτικοποίηση της Τήλου και της Χάλκης, επικαλούμενη τη Συνθήκη των Παρισίων του 1947.
Σύμφωνα με αυτή, με βάση την οποία η Ιταλία εκχωρούσε στην Ελλάδα πλήρη κυριαρχία στα νησιά των Δωδεκανήσων, γινόταν λόγος για πλήρη αποστρατιωτικοποίηση των νησιών. Σύμφωνα με την Ελλάδα όμως, η Συνθήκη των Παρισίων δεν αφορά και δεν σχετίζεται με την Τουρκία, καθώς η Άγκυρα δεν αποτελεί συμβαλλόμενο μέρος αυτής. Άρα, η Τουρκία δεν οφείλει και δεν πρέπει να εγείρει αξιώσεις, επικαλούμενη τη συγκεκριμένη συνθήκη.
Navtex για το Oruc Reis
Σημειώνεται πως η Αγκυρα -πιστή στην τακτική των προκλήσεων- εξέδωσε νέα Navtex με την οποία παρατείνει τις έρευνες του Oruc Reis. Η νέα Navtex έχει ισχύ έως τα μεσάνυχτα της 23ης Νοεμβρίου.
Η τρέχουσα Navtex έληγε στις 14 Νοεμβρίου. Η Τουρκία, ωστόσο, την ανανεώνει πριν τη λήξη της, όπως είχε πράξει και με την προηγούμενη. Η Ελλάδα προσβλέπει στη συνέχιση και στην περαιτέρω εμβάθυνση των σχέσεων με τις ΗΠΑ, καθώς και στην περαιτέρω ενίσχυση της αμερικανικής παρουσίας στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, μετά την εκλογή νέου προέδρου στις ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, επισημαίνουν διπλωματικές πηγές.
Μέχρι τις 20 Ιανουαρίου είναι μία μεταβατική περίοδος στις ΗΠΑ και η Ελλάδα παρακολουθεί πάρα πολύ στενά και από κοντά τις εξελίξεις.
«Ξεκάθαρα τα θαλάσσια σύνορα»
Σχολιάζοντας την έκθεση του Αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών, Στέιτ Ντιπαρτμεντ, που κάνει λόγο για διαφορά θέσεων Ελλάδας-Τουρκίας για τον καθορισμό του εναέριου χώρου όσον αφορά τις τουρκικές παραβιάσεις, διπλωματικές πηγές υπενθύμιζαν ότι οι θέσεις της χώρας μας όσον αφορά την κυριαρχία και τα κυριαρχικά δικαιώματα είναι πάγια.
Τα όρια των ελληνικών χωρικών υδάτων, όπως και τα θαλάσσια σύνορα μεταξύ της Ελλάδας και της Τουρκίας, είναι ξεκάθαρα καθορισμένα εδώ και χρόνια στη βάση του συμβατικού και του εθιμικού διεθνούς δικαίου και δεν τυγχάνουν ουδεμίας αμφισβήτησης, τόνιζαν.
Ανέφεραν, δε, ότι η Ελλάδα ενημερώνει σε τακτά χρονικά διαστήματα τους εταίρους της, σε ΗΠΑ και Ευρώπη, για τις τουρικές παραβιάσεις και υπερπτήσεις, σημειώνοντας ότι το 2020 έχουν πραγματοποιηθεί περί τις 368 υπερπτήσεις από 147 την περασμένη χρονιά, που ήταν ήδη αρνητικό ρεκόρ.
«Θα συνεχίσουμε να προβάλλουμε τις θέσεις μας στο πλαίσιο της ενημέρωσης και καλής συνεργασίας με τους εταίρους μας και δινοντάς τους και στατιστικά στοιχεία για τις παραβιάσεις», επεσήμανε διπλωματική πηγή, για να προσθέσει: «Τα συμπεράσματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου του Οκτωβρίου τονίζουν ξεκάθαρα ότι εφόσον η Τουρκία συνεχίσει την παραβατική συμπεριφορά, το ενδεχόμενο κυρώσεων είναι στο τραπέζι».
Για το εμπάργκο όπλων
Όσον αφορά το εμπάργκο όπλων και την εξαγωγή συγκεκριμένων οπλικών συστημάτων, όπως τα υποβρύχια στη Γερμανία, είναι κάτι που έθεσε ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, στο πρόσφατο ταξίδι του στο Βερολίνο.
Ο κ. Δένδιας ζήτησε από τους συνομιλητές του να μη γίνει αυτή η εξαγωγή, καθώς «θα αλλάξει την ισορροπία δυνάμεων στο Αιγαίο, ενώ δεν οδηγεί μόνο σε αποσταθεροποίηση της Ελλάδος αλλά και της Ευρώπης», υπογράμμιζε διπλωματική πηγή.
Σχετικά με το ενδεχόμενο έναρξης των συνομιλιών με την Τουρκία, διπλωματικές πηγές υποστήριζαν πως αυτό δεν μπορεί να γίνει όσο συνεχίζονται οι προκλήσεις από την Τουρκία, ενώ μετά την ανανέωση της παράνομης τουρκικής Navtex δεν μπορούμε να μιλήσουμε για μόα ύφεση των προκλητικών ενεργειών της γείτονος
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις