Οι «νέοι» συσχετισμοί της Βουλής: Οι σχέσεις Μητσοτάκη με Τσίπρα – Ο πόλεμος με Κουτσούμπα και Βαρουφάκη
Ο Κ. Μητσοτάκης έκανε ταυτόχρονα βήματα τουλάχιστον προσέγγισης προς τον Αλέξη Τσίπρα και τον Κυριάκο Βελόπουλο, αγνόησε τη Φώφη Γεννηματά και άνοιξε πόλεμο ταυτόχρονα με τον Γιάνη Βαρουφάκη και τον Δημήτρη Κουτσούμπα με επίκεντρο το απαγορευτικό του Πολυτεχνείου. Η εικόνα της σημερινής συνεδρίασης της Βουλής για την πανδημία
Η αυλαία στη σημερινή συνεδρίαση της βουλής έπεσε μάλλον σε κλίμα συναίνεσης από την πλευρά του πρωθυπουργού, σε αντίθεση με την οξύτητα που σημάδεψε τη συζήτηση μεταξύ των πολιτικών αρχηγών κατά τις πρωτολογίες και δευτερολογίες τους.
Προσέγγιση, αδιαφορία και πόλεμος
Αν κανείς θέλει να σχηματοποιήσει την τελική εικόνα της σημερινής συνεδρίασης της βουλής και τους υπό διαμόρφωση πολιτικούς άξονες θα μπορούσε να πει:
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έκανε ταυτόχρονα βήματα –αν όχι συναίνεσης- τουλάχιστον προσέγγισης προς τον Αλέξη Τσίπρα και τον Κυριάκο Βελόπουλο, επέδειξε επί της ουσίας αδιαφορία, αγνοώντας τη Φώφη Γεννηματά και άνοιξε κυριολεκτικά πόλεμο ταυτόχρονα με τον Γιάνη Βαρουφάκη και τον Δημήτρη Κουτσούμπα με επίκεντρο το απαγορευτικό του Πολυτεχνείου.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης αρχικά απάντησε στην πολυσυζητημένη πρόταση Τσίπρα για υπουργό Υγείας κοινής αποδοχής και πάγωμα του προγράμματος της ΝΔ αντιμετωπίζοντάς την ως πρόταση «περίπου συγκυβέρνησης» όπως τη χαρακτήρισε ο ίδιος ο πρωθυπουργός.
«Μας λέγατε ότι είμαστε πολιτικοί απατεώνες και τώρα ξαφνικά θέλετε να γίνετε εταίρος της κυβέρνησης. Και επειδή, κύριε Τσίπρα, μας είπατε ότι δεν σας αρκεί η απάντηση του Κυβερνητικού Εκπροσώπου, ακούστε το λοιπόν καλά και από εμένα: Η Ελλάδα έχει κυβέρνηση, σοβαρή αντιπολίτευση δεν έχει» είπε ο κ. Μητσοτάκης.
Η βοήθεια των πολιτικών δυνάμεων
Η απάντηση του κ. Τσίπρα ήρθε αμέσως ρίχνοντας στο τραπέζι το όνομα της Αθηνάς Λινού και επιμένοντας σε υπουργό Υγείας κοινής αποδοχής.
«Αν συμφωνήσετε, στην ενίσχυση του ΕΣΥ, στο πάγωμα των αντιλαϊκών σας νομοσχεδίων (πχ πτωχευτικό νόμο) και να παγώσετε το σχεδιασμό σας να φέρετε προς ψήφιση ένα αντεργατικό νομοσχέδιο, υπάρχουν άνθρωποι για αυτό το ρόλο είπε ο κ. Τσίπρας συμπληρώνοντας:
«Θα σας πρότεινα την Αθηνά Λινού καθηγήτρια Ιατρικής. Δεν ήταν απούσα, ήταν παρούσα. Έλεγε παντού προσοχή και μάσκες. Ελάτε να βρούμε κάποιον άλλο αν θέλετε».
Ταυτόχρονα ο Αλέξης Τσίπρας προσπάθησε να αποστασιοποιηθεί από τις αναφορές του κ. Μητσοτάκη που ερμήνευσε την πρότασή του ως πρόταση «περίπου να συγκυβερνηθεί η χώρα».
«Ζητήστε τη βοήθεια των πολιτικών δυνάμεων. Δεν διχάζετε μόνο το κοινοβούλιο, ο διχασμός αφορά τους πολίτες που αγωνιούν. Σας ζήτησα να παραδεχτείτε την αποτυχία, να συγκαλέσετε το Συμβούλιο των Πολιτικών Αρχηγών, όχι για να μας ενημερώσετε, αλλά για να συμφωνήσουμε σε ένα σχέδιο σωτηρίας και όχι συγκυβέρνησης. Δεν θα σας σώσουμε εμείς. Δεν μπορείτε να σωθείτε έτσι όπως τα έχετε κάνει. Το πρώτιστο δεν είναι να σας πούμε φύγετε και κάντε εκλογές. Το πρώτιστο είναι να σας πούμε αλλάξτε στρατηγική» ανέφερε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ.
Δεκτές προτάσεις Τσίπρα και Βελόπουλου
Ωστόσο μέσα στις αντεγκλήσεις για τον «Πολάκη» και τον «πολακισμό», για την «αδιαφορία» και την «ολιγωρία» και τις επί μέρους κριτικές για την πολιτική της ΝΔ και του ΣΥΡΙΖΑ που αντάλλαξαν οι κ.κ. Μητσοτάκης και Τσίπρας στο τέλος της ημέρας ο πρωθυπουργός έκανε εν μέρει δεκτή –ή τουλάχιστον έτσι θέλησε να το εμφανίσει- την πρόταση Τσίπρα για στήριξη των πιο αδύναμων νοικοκυριών με επίδομα Χριστουγέννων, την γρηγορότερη υλοποίηση του προγράμματος παροχής laptop σε μαθητές και εκπαιδευτικούς, ενώ κάνοντας δεκτή την πρόταση Βελόπουλου για ρύθμιση αναστολής πλειστηριασμών, ικανοποιεί εν μέρει και το αίτημα Τσίπρα για πάγωμα του πτωχευτικού νόμου.
Μάλιστα στην τριτολογία του ο Κυριάκος Μητσοτάκης ήταν «αγνώριστος» ως προς τα ανοίγματά του σε σχέση με την εικόνα της πρωτολογίας και της δευτερολογίας του και επιπρόσθετα αναφέρθηκε ονομαστικά και με διάθεση να τους αποδώσει και δίκιο σε Αλέξη Τσίπρα και Κυριάκο Βελόπουλο για στοιχεία της κριτικής τους προς την κυβέρνηση.
Ζήτησε δήλωση από ΚΚΕ και ΜέΡΑ25
Βεβαίως την ώρα που γίνονταν όλα αυτά ο Κυριάκος Μητσοτάκης αντιμετώπισε επιθετικά τον γραμματέα του ΚΚΕ αλλά και τον γραμματέα του ΜέΡΑ25 και ουσιαστικά τους απείλησε με κυρώσεις αν σπάσουν το απαγορευτικό για τη διεξαγωγή της πορείας του Πολυτεχνείου κατά το πρότυπο που είχε κάνει το ΚΚΕ με την Πρωτομαγιά κατά το πρώτο lockdown.
Μάλιστα ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναφερόμενος σε πρώτη φάση κατά του Δημήτρη Κουτσούμπα μίλησε για «εγκληματική στάση» και χαρακτήρισε την πορεία του Πολυτεχνείου ως «πορεία πόνου προς τις Μονάδες Εντατικής».
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν περιορίστηκε μόνο σε αυτό, αλλά προχώρησε παραπέρα ζητώντας από τους πολιτικούς αρχηγούς «να δηλώσετε όλοι ότι δεν θα συμμετέχετε σε καμία πορεία και ότι δεν ενθαρρύνετε κανέναν σε αυτές τις κρίσιμες συνθήκες να βρεθεί στο δρόμο και να θέσει σε κίνδυνο τη δημόσια υγεία. Και να ξέρετε ότι η κυβέρνηση δεν θα επιτρέψει καμία τέτοια συμπεριφορά. Σας το λέμε από τώρα να το γνωρίζετε. Όπως η κυβέρνηση πήρε την απόφαση να μην γιορταστεί η 28η Οκτωβρίου, έτσι παίρνει και την απόφαση να μην γίνει σε αυτές τις συνθήκες η πορεία του Πολυτεχνείου».
Το γεγονός αυτό προκάλεσε την έκρηξη του γραμματέα του ΚΚΕ, ο οποίος διέκοψε τον πρωθυπουργό με τη φράση «ντροπή».
Χάρη στην 17η Νοέμβρη κάθεστε στην πρωθυπουργική θέση
Οι διάλογοι που ακολούθησαν από τις παρεμβάσεις του Δημήτρη Κουτσούμπα και του Γιάνη Βαρουφάκη παρουσιάζουν ενδιαφέρον αν κανείς διαβάσει πίσω από τις γραμμές τα όσα επεσήμαναν οι δύο πολιτικοί αρχηγοί, του ΚΚΕ και του ΜέΡΑ25 αντίστοιχα.
Ο κ. Κουτσούμπας αφού ξεκαθάρισε ότι το ΚΚΕ δεν πρόκειται να υπαναχωρήσει και να μην πραγματοποιήσει στο πλαίσιο της τήρησης των υγειονομικών κανόνων την πορεία του Πολυτεχνείου στην αμερικανική πρεσβεία, απευθύνθηκε προσωπικά στον πρωθυπουργό και σημείωσε με νόημα:
«Έχετε βάλει υπουργούς σας, στελέχη σας, ορισμένα παπαγαλάκια σας στα ΜΜΕ να επιδίδονται σε ένα παραλήρημα ενάντια στην πορεία του Πολυτεχνείου, και σήμερα το απογειώσατε αυτό κι εσείς ο ίδιος και βέβαια δείχνει από που κατευθύνεται αυτή η εσκεμμένη αυταρχικότητα, η προπαγάνδα, όλη αυτή η λάσπη που πέφτει ενάντια σε έναν γιορτασμό που, αν μη τι άλλο, αξίζει να θυμάστε ότι είναι ο λόγος που βρίσκεστε εδώ μέσα και έχετε και την πρωθυπουργική θέση. Γιατί στις 17 Νοέμβρη του ’74 εκλέχτηκε και το πρώτο έστω αστικό κοινοβούλιο μετά την εφτάχρονη δικτατορία και με τη συμμετοχή όλων των κομμάτων, γιατί υπήρχε και πριν το 67, αλλά χωρίς το ΚΚΕ».
«Όσο για τις απαγορεύσεις αυτές να τις απευθύνετε στα κόμματα που πειθαρχούν σε αδικαιολόγητες, σε αντιδημοκρατικές και αυταρχικές απαγορεύσεις, χωρίς λόγο, προσβάλλοντας μάλιστα και τον ηρωικό αγώνα των ανθρώπων που έδωσαν τη ζωή τους, μάτωσαν, βασανίστηκαν, εξορίστηκαν, φυλακίστηκαν ή έζησαν εκείνες τις μέρες του Πολυτεχνείου αυτό τον αγώνα» είπε ο κ. Κουτσούμπας.
Κατάργηση γιατί δεν ενσωματώθηκε
Από την πλευρά του ο Γιάνης Βαρουφάκης μίλησε για υποκρισία του πρωθυπουργού και παραλήρημα και τόνισε: «Μιλήσατε για κατάθεση στεφάνου στον χώρο του Πολυτεχνείου. Γιατί; Δεν κάναμε κάτι τέτοιο την 25η Μαρτίου ή την 28η Οκτωβρίου. Εγώ δεν θεωρώ ότι η 28η Οκτωβρίου είναι ήσσονος σημασίας σε σχέση με τη 17η Νοέμβρη ούτε ότι η 25η Μαρτίου είναι ήσσονος σημασίας σε σχέση με τη 17η Νοέμβρη. Η διαφορά είναι ότι τη 17η Νοέμβρη το σύστημα το οποίο εξυπηρετείτε δεν κατάφερε να την ενσωματώσει και γι’ αυτό δεν θέλει να καταργήσει γιορτές όπως η 28η Οκτωβρίου ή η 25η Μαρτίου με τον τρόπο που θέλετε να καταργήσετε όχι μόνο φέτος, αλλά για πάντα, την πορεία του Πολυτεχνείου».
Μέσα σε αυτό το πλαίσιο ο γραμματέας του ΜέΡΑ25 αφού σημείωσε οι βουλευτές του κόμματος θα πραγματοποιήσουν την πορεία ως την πρεσβεία ασκώντας το «συνταγματικό και πολιτικό μας δικαίωμα να κάνουμε τηρώντας τα μέτρα υγειονομικά να κάνουμε την πορεία» και κάνοντας λόγο για «υπεύθυνη ανυπακοή» σήκωσε το γάντι λέγοντας:
«Σας προκαλούμε κ. Μητσοτάκη να πείτε στον κ. Χρυσοχοΐδη να μας χτυπήσει. Δεν μπορείτε να αποποιηθείτε το ακροδεξιό σας dna. Γι’ αυτό χτυπήσατε και στο Εφετείο».
Τέλος στα ιδεολογικά άβατα – Ισχύει ο νόμος
Η απάντηση του Κυριάκου Μητσοτάκη ήταν σαφής και άκρως απειλητική στη δευτερολογία του. «Επειδή, λοιπόν, εδώ υπάρχει Κοινοβουλευτική Δημοκρατία και επειδή οι νόμοι ισχύουν για όλους, θέλω να ενημερώσω και τον κ. Κουτσούμπα και τον κ. Βαρουφάκη ότι δεν εξαιρούνται από τη συνολική εφαρμογή των νόμων. Ό,τι ισχύει για κάθε Έλληνα πολίτη, ισχύει και για το Κομμουνιστικό Κόμμα και για εσάς και για τον κ. Βαρουφάκη» τόνισε ο πρωθυπουργός.
Ο κ. Μητσοτάκης δε, έδωσε και ιδεολογική διάσταση στο απαγορευτικό απαντώντας και στη μομφή που του απηύθυνε ο κ. Βαρουφάκης για την ταύτιση του Πολυτεχνείου με το ακροδεξιό dna της ΝΔ. «Και στο Πολυτεχνείο υπήρχαν πολίτες όλων των πολιτικών παρατάξεων, απλά κάποιοι έχτισαν καριέρα πάνω στο Πολυτεχνείο και κάποιοι άλλοι με σεμνότητα κράτησαν την αντίσταση την οποία έκαναν για τον εαυτό τους.
Πάλι θα μας πείτε ότι μόνο αριστεροί ήταν στο Πολυτεχνείο. Απλά κάποιοι δεν έχτισαν καριέρα πάνω στο Πολυτεχνείο, να το θυμούνται όποτε τους βολεύει. Άντε να τελειώνουμε πια με αυτά τα ιδεολογικά άβατα σε αυτή την αίθουσα. Αρκετά πια, σας τα είπα για την Αντίσταση, θα τα ακούσετε και για το Πολυτεχνείο».
Η απαγόρευση δεν θα περάσει
Πάντως υπήρξε ανταπάντηση τόσο από την πλευρά του Δ. Κουτσούμπα όσο και του Γ. Βαρουφάκη οι οποίοι επέμειναν στις αρχικές τους θέσεις και αμφότεροι επέκριναν τον κ. Μητσοτάκη ως υπαίτιο της δίωξης κατά της προέδρου των Νοσοκομειακών γιατρών της Θεσσαλονίκης επειδή κάλεσε στην πορεία του Πολυτεχνείου.
Ο γραμματέας του ΚΚΕ κατηγόρησε τον πρωθυπουργό ότι ξεκινάει «βιομηχανία μηνύσεων, διώξεων σε ομοσπονδίες, σε εργατικά σωματεία, σε φοιτητικούς συλλόγους, σε συλλόγους γιατρών που ήδη έχουν βγάλει ανακοινώσεις και είναι εκατοντάδες σε όλη τη χώρα για τον γιορτασμό, την πορεία του Πολυτεχνείου» και αφού τόνισε ότι «το πρόβλημά σας είναι το περιεχόμενο του γιορτασμού, που φέτος τα αντιϊμπεριαλιστικά συνθήματά του δένονται και με τα αιτήματα και την πάλη των εργαζομένων για μέτρα προστασίας της υγείας και των δικαιωμάτων τους».
Συμπλήρωσε δε ο κ. Κουτσούμπας: «Αφήστε τις οδηγίες και το κούνημα του δαχτύλου προς το ΚΚΕ για το ποιος τηρεί ή δεν τηρεί το νόμο. Με “αποφασίζομεν και διατάσσομεν”, με διάφορες υπουργικές αποφάσεις έρχεστε και υλοποιείτε και όχι σε ορισμένες περιπτώσεις με πραγματικούς νόμους. Δεν είναι καν ούτε αυτό το πνεύμα ούτε το γράμμα του νόμου και το ξέρετε πάρα πολύ καλά» και κατέληξε πως «τα ίδια λέγατε για όλες τις κινητοποιήσεις, για όλες τις διεκδικήσεις και για την Πρωτομαγιά […] οι γιορτασμοί θα γίνουν και τα μέτρα όλα θα τηρηθούν που προβλέπουν τα υγειονομικά πρωτόκολλα, η απαγόρευση μόνο δεν θα περάσει!».
Δεν υποτασσόμαστε
«Κύριε Μητσοτάκη δεν ζητάτε τη στήριξη κομμάτων, γιατρών, νοσηλευτών, δασκάλων. Ζητάτε την υποταγή μας. Ε, θα σας απογοητεύσουμε. Δεν υποτασσόμαστε» διεμύνησε από την πλευρά του ο κ. Βαρουφάκης, επαναλαμβάνοντας την πρόσκληση-πρόκλησή του προς τον πρωθυπουργό να δώσει εντολή στον υπουργό Προστασίας του Πολίτη Μιχάλη Χρυσοχοΐδη να χτυπήσει την πορεία του Πολυτεχνείου.
Σιγή Τσίπρα
Μέσα σε αυτό το ιδιαίτερα οξυμένο κλίμα όπου οι αναφορές του πρωθυπουργού είχαν απειλητική διάθεση προς το ΚΚΕ και το ΜέΡΑ25 με όρους «νόμου και τάξης», ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ απέφυγε να εμπλακεί σε αυτή την πολιτική διαμάχη παρά το γεγονός ότι χτες πηγές του ΣΥΡΙΖΑ ξεκαθάριζαν ότι αντιπρόσωπεία του κομματος θα πραγματοποιήσει συμβολική πορεία απο το χώρο του πρώην ΕΑΤ-ΕΣΑ μέχρι την πρεσβεία των ΗΠΑ.
Η μόνη φράση του κ. Τσίπρα ήταν κατά τη δευτερολογία του η εξής: «Βγάλατε ένα ολόκληρο λογύδριο για το Πολυτεχνείο…» και συνέχισε ζητώντας από τον κ. Μητσοτάκη απαντήσεις για τα ζητήματα της διαχείρισης της πανδημίας με επίκεντρο την κατάσταση στη Θεσσαλονίκη κλπ.
Μια χώρα στην καραντίνα
Από την πλευρά της η Φώφη Γεννηματά ουσιαστικά τάχθηκε κατά της πορείας -παρά το γεγονός ότι όσοι θα συμμετάσχουν μιλούν για την τήρηση των υγειονομικών μέτρων- λέγοντας πως «είμαστε μια χώρα σε καραντίνα».
«Είναι δυνατόν να λέει κανείς ότι «εμείς θα στείλουμε τους ανθρώπους μας σε μία πορεία να είναι ο ένας δίπλα στον άλλον»; Προφανώς όχι» είπε η πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ σημειώνοντας ότι στήθηκε ένας «καβγάς» στη βουλή «αποπροσανατολιστικός», ένας «αντιπερισπασμός».
Μάλιστα ο Κυριάκος Βελόπουλος ήταν από αυτούς που έβαλαν πλάτη στο απαγορευτικό κατά τη συζητήση επιτιθέμενος στα κόμματα της Αριστεράς ότι δεν είχαν την ίδια αντίδραση με την ματαίωση των παρελάσεων ή των θρησκευτικών γιορτών όπως του Πάσχα ή του 15Αυγουστου.
- Αντετοκούνμπο: «Τα χρήματα έφυγαν ήδη, πρέπει να πάρω δώρο στη σύζυγο και τα τρία παιδιά μου»
- Το δώρο που θέλει κάθε gamer
- «Έχω σταματήσει να τρώω» – Η Λίλι Άλεν δεν είναι σε καλή ψυχολογική κατάσταση
- Ένα μανιφέστο ενάντια στην ασφάλεια
- Ρωσία: Συνελήφθη ο δράστης της δολοφονίας του Κιρίλοφ – «Παραδέχτηκε ότι στρατολογήθηκε από την ουκρανική SBU»
- Στον νέο ρόλο της Τουρκίας δεν μπορούμε να απαντάμε με κλισέ