Η δικηγόρος των διαζυγίων βασιλιάδων και πλουσίων αποκαλύπτει γιατί έχει πολλή δουλειά
«Πιστεύω στο γάμο, αλλά αν το διαζύγιο είναι αναπόφευκτο», λέει σε συνέντευξή της στους «Financial Times», «είναι καλύτερα να επιτευχθεί συμφωνία παρά το ζευγάρι να φθάσει στο δικαστήριο»
H πανδημία προκάλεσε πλήγμα σε πολλές επιχειρήσεις και στις πόλεις όπου βρίσκονται. Ωστόσο μια δραστηριότητα στην οποία ειδικεύεται το Λονδίνο – η διαπραγμάτευση συμβολαίων για τους πλούσιους και τους ισχυρούς – συνεχίζει να ανθεί. Η ζήτηση είναι μεγάλη για δικηγόρους που ειδικεύονται σε τέτοιους είδους περίπλοκα διαζύγια. Μεταξύ αυτών ξεχωρίζει η Φιόνα Σάκλετον, που έχει στο πελατολόγιό της μέλη βασιλικών οικογενειών, διασημότητες και μεγιστάνες οι οποίοι αποφάσισαν να χωρίσουν. «Η καραντίνα είναι δύσκολη ακόμα και για αυτούς. Μένουν στον ίδιο χώρο, ακόμα και εάν αυτός είναι πολλά τετραγωνικά, με ανθρώπους που δεν αντέχουν πια, με τα παιδιά να κάνουν τηλεκπαίδευση από το σπίτι, ενώ παράλληλα προσπαθούν κι εκείνοι να τρέξουν τις επιχειρήσεις τους από το σπίτι. Οι καταστάσεις είναι εκρηκτικές. Δέχομαι πολλά τηλέφωνα για διαζύγια» λέει η Σάκλετον στους «Financial Times».
«Κάποιος με κάλεσε (από το Zoom) μέσα από το αυτοκίνητό του και μου είπε: «Δεν αντέχω πια… Εδώ μέσα είναι το μόνο μέρος που μπορώ να μιλήσω χωρίς να με ακούνε». Η καθοριστική στιγμή στην καριέρα της βαρώνης Σάκλετον ήταν το 1996, όταν εκπροσώπησε τον πρίγκιπα Κάρολο στο διαζύγιό του με τη λαίδη Νταϊάνα. Αυτό την εκτόξευσε την κορυφή του μικρού κύκλου των δικηγόρων που ειδικεύονται στα διαζύγια των πλουσίων και χρεώνουν 700-1.200 στερλίνες (770-1.330 ευρώ) την ώρα. Είναι προσωπική δικηγόρος του πρίγκιπα Γουίλιαμ και του πρίγκιπα Χάρι.
Παντρεµένη 35 χρόνια
Η πιο διάσημη φωτογραφία της στις ταμπλόιντ εφημερίδες είναι όταν η Χέδερ Μιλς, η πρώην σύζυγος του πελάτη της Πολ ΜακΚάρτνεϊ, οργισμένη τής άδειασε μια κανάτα νερό στο κεφάλι της το 2008 και η Σέκλετον βγήκε από το δικαστήριο με βρεγμένα μαλλιά. Παρά τα πολύκροτα διαζύγια στα οποία έχει εμπλακεί, η ίδια είναι παντρεμένη 35 χρόνια και πιστεύει στον θεσμό του γάμου. Συχνά συμβουλεύει τους πελάτες της να μείνουν μαζί, λέει. «Οι πελάτες μου μπορεί να θυμώσουν όταν τους ρωτώ: Ζητήσατε τη βοήθεια ειδικών, έχετε προσπαθήσει να σώσετε τον γάμο σας; Εχετε σκεφθεί πως δεν θα μπορείτε να διαβάζετε μια ιστορία στα παιδιά σας πριν κοιμηθούν;».
Για τη συνέντευξη με τους «Financial Times» επιλέγει το ελληνικό εστιατόριο Milos και παραγγέλνει σολομό, σαλάτα και πατάτες. Εκεί είχε κάνει και το πάρτι των εξηκοστών γενεθλίων της πριν από τέσσερα χρόνια. «Δεν νομίζω ότι έχει νόημα να λέμε ψέματα για την ηλικία μας ή να καταφεύγουμε σε πλαστικές. Ειδικά όταν γινόμαστε γιαγιάδες, φαίνεται λίγο γελοίο. Το να μεγαλώνεις έχει λίγα πλεονεκτήματα, ένα εκ των οποίων είναι ότι μπορείς να προβλέπεις καλύτερα το τι θα γίνει. Διακρίνεις το μοτίβο και την επόμενη κίνηση. Μοιάζει με παιχνίδι τένις, ξέρεις πού θα πέσει η μπάλα».
Η Σάκλετον χρηματοδότησε μια έρευνα στο Πανεπιστήμιο του Εξετερ για την εκπαίδευση των παιδιών στις σχέσεις και στο πώς να επιλέγουν σύντροφο, αφότου ο πατέρας της, δικαστής και σύμβουλος της Τράπεζας της Αγγλίας, πέθανε ξαφνικά από εγκεφαλικό. Εάν το διαζύγιο είναι αναπόφευκτο, λέει, είναι καλύτερα να επιτευχθεί συμφωνία παρά το ζευγάρι να φθάσει στο δικαστήριο. «Ενας νέος πελάτης ήρθε σήμερα το πρωί με μια περίπλοκη υπόθεση, που θα χρειαστεί πολύ χρόνο στα δικαστήρια. Του είπα: «Είσαι επιτυχημένος επιχειρηματίας. Δεν θέλεις να περάσεις πολύ χρόνο μαζί μου, προσπαθώντας να σώσεις μερικά εκατομμύρια. Δώσ’ τα στη γυναίκα σου και συνέχισε τη ζωή σου». Θέλω οι υποθέσεις να τελειώνουν όσο πιο γρήγορα γίνεται. Το διαζύγιο μπορεί να είναι ή γρήγορο ή αργό βασανιστήριο».
Η ανεξαρτησία των δικαστηρίων
Τα βρετανικά δικαστήρια μοιράζουν τα περιουσιακά στοιχεία που αποκτήθηκαν στη διάρκεια του γάμου στη μέση, λαμβάνοντας όμως υπ’ όψιν προγαμιαία συμβόλαια και ειδικές συνθήκες. Αυτό δημιουργεί κίνητρο στις συζύγους ολιγαρχών που κατοικούν στη Βρετανία να κάνουν εκεί αίτηση διαζυγίου. Η Σάκλετον εκπροσώπησε την Τατιάνα Αχμέντοβα, πρώην σύζυγο του ρώσου δισεκατομμυριούχου Φαρκάντ Αχμέντοφ, στον μεγαλύτερο διακανονισμό διαζυγίου το 2016 – η Αχμέντοβα έλαβε από το δικαστήριο 453 εκατ. στερλίνες (μισό δισ. ευρώ).
Πιστεύει ότι η ισχύς του Λονδίνου έγκειται στην ανεξαρτησία των δικαστηρίων του. «Το Λονδίνο είναι καλή αγορά επειδή τα δικαστήρια είναι δίκαια. Δεν μπορείς να εξαγοράσεις έναν δικαστή στην Αγγλία, κάτι που είναι σημαντικό». Παραδέχεται ότι είναι δύσκολο να έχεις πελάτες που είναι πλούσιοι και έχουν συνηθίσει να δίνουν διαταγές. «Ωστόσο δεν με νοιάζει. Τους λέω τα πράγματα ως έχουν και εάν δεν τους αρέσει, ας φύγουν. Πολύ γρήγορα θα έρθει ο επόμενος».
- Διεθνής Αμνηστία: Το Ισραήλ «διαπράττει γενοκτονία» των Παλαιστινίων στη Γάζα, σύμφωνα με έκθεση
- Βόρεια Κορέα: Σε ισχύ η αμυντική συμφωνία με τη Ρωσία, ανακοινώνει η Πιονγιάνγκ
- Γαλλία: Η ριζοσπαστική αριστερά καλεί τον πρόεδρο Μακρόν να παραιτηθεί
- Καλιφόρνια: Ενοπλη επίθεση σε δημοτικό σχολείο – Αυτοκτόνησε ο δράστης
- Δυτική Οχθη: Επιδρομή του Ισραήλ σε νοσοκομείο και απαγωγή ασθενούς – Καταδικάζει η Παλαιστινιακή Αρχή
- ΗΠΑ: Πως ένας δισεκατομμυριούχος στηρίχθηκε στην ευγονική για να φτιάξει την δική του οικογένεια