Το εμβόλιο για τον κοροναϊό, η μετοχή και η ηθική
Είναι νόμιμο να πουλάς μετοχές. Αλλά πόσο ηθικό είναι να τις πουλάς μία ημέρα μετά την ανακοίνωση της εύρεσης εμβολίου για τον κοροναϊό;
- «Φτάνει πια η κοροϊδία» - Τέσσερα χρόνια σε κοντέινερ 60 σεισμόπληκτες οικογένειες στη Λάρισα
- Μαχαιρωμένος εντοπίστηκε ένας 62χρονος στην Κύπρο - Συνελήφθη η σύζυγος
- Βρέθηκε «το 138ο εγγόνι» από τις Γιαγιάδες της Πλατείας Μαΐου
- Πολιτική κόντρα για τα λύματα στη Λεωφόρο Ποσειδώνος - «Δεν είναι μία εικόνα ιδανική»
Πριν από λίγες ημέρες η μεγάλη φαρμακευτική εταιρεία Pfizer, ανακοινώνει ότι το εμβόλιό της για τον κοροναϊό έχει ποσοστό επιτυχίας στο 90%. Η παγκόσμια κοινότητα στρέφει το βλέμμα της στην ελπίδα που γεννά η είδηση αυτή, εν μέσω μιας πρωτόγνωρης υγειονομικής κρίσης που έχει τρομάξει όλο τον κόσμο.
Η είδηση γίνεται παγκόσμιο viral, είναι ένα φως στο τούνελ του τρόμου και όλοι εύχονται και αυτή η εταιρεία αλλά και όσες άλλες ετοιμάζουν εμβόλια, να βρουν επιτέλους το φάρμακο κατά της πανδημίας.
Ακόμη πιο ενδιαφέρον για την Ελλάδα είναι το γεγονός ότι ο επικεφαλής της Pfizer, Αλβέρτος Μπουρλά, είναι Ελληνας, καταγόμενος από τη Θεσσαλονίκη.
Ένα ακόμη λαμπρό ελληνικό μυαλό που διαπρέπει στο εξωτερικό και που τώρα όλος ο κόσμος κρέμεται από τα χείλη του. Δεν είναι και λίγο να είναι πατριώτης σου αυτός που ηγείται της προσπάθειας να «σκοτώσουμε» τον κοροναϊό. Και είμαστε όλοι περήφανοι γι’ αυτό.
Μία ημέρα μετά την ανακοίνωση για το εμβόλιο βγαίνει στο φως χρηματιστηριακή συναλλαγή, σύμφωνα με την οποία ο CEO της Pfizer, Α. Μπουρλά, κερδίζει μέσα σε μία ημέρα 5,6 εκατ. δολάρια πουλώντας μετοχές.
Μια συναλλαγή καθ’ όλα νόμιμη, προγραμματισμένη, όπως ανακοίνωσε η εταιρεία και ουδείς μπορεί να την ψέξει.
Ετσι λειτουργεί ο καπιταλισμός. Κάποιοι βγάζουν λεφτά, κάποιοι χάνουν, το δε κέρδος του Μπουρλά προήλθε από τις αγορές. Ούτε τα έκλεψε, ούτε τα έχασαν κάποιοι και τα βρήκε αυτός.
Όμως, θα πρέπει να υπάρχει και η ηθική στις αποφάσεις, έστω κι αν ξέρουμε ότι το καπιταλιστικό σύστημα και οι αγορές είναι ανήθικες και τις εξουσιάζει το χρήμα.
Όταν μία ημέρα μετά την ελπίδα που γεννήθηκε σε όλο τον κόσμο γίνεται μια τέτοια κερδοφόρα συναλλαγή, τότε υπάρχει ζήτημα ηθικής τάξης.
Θα μπορούσε η συναλλαγή να γίνει σε ένα μήνα, σε δύο μήνες, όχι μία ημέρα που η μετοχή απογειώνεται επειδή βρέθηκε το εμβόλιο για τον κοροναϊό, επομένως η εταιρεία θα κάνει τρελές πωλήσεις το επόμενο διάστημα.
Δεν μπορεί ο κόσμος να αγωνιά, να τρέμει για τη ζωή του, να περιμένει όπως ο διψασμένος στην έρημο νερό και να ακούει ότι κάποιοι, εκείνη ακριβώς τη στιγμή, βγάζουν λεφτά.
Είναι και η ηθική που πρέπει να μετράμε σε παγκόσμιες κρίσεις. Σε περιπέτειες που αφορούν την υγεία όλων μας.
Ευγνωμονούμε τους επιστήμονες, ευχαριστούμε τους επιχειρηματίες που κάνουν σπουδαία δουλειά ως προς την εξεύρεση του εμβολίου, όμως, πρέπει να κοιτάμε και τα θέματα ηθικής τάξης.
Γιατί μπορεί το παγκόσμιο οικονομικό σύστημα να είναι ανάλγητο, απρόσωπο και πολλές φορές απάνθρωπο, αλλά μη χάσουμε και την ουσία.
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις