Τηλεργασία : Ελέγχους για τον έλεγχο τήρησης του μέτρου
Αυστηρότερο γίνεται το πλαίσιο για την τηλεργασία
- Σε κρίσιμη κατάσταση έφηβος που μολύνθηκε από τη γρίπη των πτηνών
- Αλλαγή ευρωπαϊκής πολιτικής για τις αμυντικές δαπάνες – Τι θα γίνει με τα Ταμεία Συνοχής
- Οι αναρτήσεις της Ειρήνης μετά το θάνατο κάθε παιδιού στην Αμαλιάδα
- Πολεμικά αεροσκάφη του Ισραήλ βομβαρδίζουν την Βηρυτό, η Χεζμπολάχ χτυπάει το Τελ Αβίβ
Έλεγχοι για την τηλεργασία αναμένονται τις επόμενες ημέρες μετά την διαπίστωση ότι η εφαρμογή του μέτρου χαλάρωσε με αποτέλεσμα να ανακοινωθεί αυστηρότερο πλαίσιο εφαρμογής.
Οι έλεγχοι για την εφαρμογή της τηλεργασίας και των υπολοίπων μέτρων προστασίας στους χώρους εργασίας ήδη έχουν ενταθεί σημαντικά από μικτά κλιμάκια του Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας και της Εθνικής Αρχής Διαφάνειας και θα συνεχιστούν με αμείωτους ρυθμούς το επόμενο διάστημα.
Σε περίπτωση παράβασης της υποχρέωσης υποβολής του εντύπου επιβάλλεται πρόστιμο 3.000 ευρώ στην επιχείρηση – εργοδότη, κατόπιν σχετικού ελέγχου από το Σώμα Επιθεώρησης Εργασίας του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων.
Η τηλεργασία
Το νέο πλαίσιο προβλέπει την κατάρτιση έκθεσης «αναγκαίου προσωπικού» ανά επιχείρηση.
Τόσο οι δημόσιοι οργανισμοί όσο και οι επιχειρήσεις του ιδιωτικού τομέα θα πρέπει να υποβάλλουν έκθεση τεκμηριώνοντας τους λόγους για τους οποίους το προσωπικό που θα παραμένει στο γραφείο είναι απολύτως αναγκαίο.
Παράλληλα ο εργοδότης θα πρέπει να αναφέρει τους εργαζόμενους που έχουν τεθεί σε καθεστώς τηλεργασίας οι οποίοι πρέπει να ανέρχονται στο 50% επί του συνολικού αριθμού των εργαζομένων που μπορούν να απασχοληθούν εξ αποστάσεως.
Κατά τον υπολογισμό του 50% λαμβάνεται υπόψη ο αριθμός των πραγματικά απασχολουμένων στις εγκαταστάσεις της επιχείρησης, των οποίων η εργασία μπορεί να παρασχεθεί εξ αποστάσεως.
Ευνόητο είναι ότι δεν λαμβάνονται υπόψη οι εργαζόμενοι των οποίων οι συμβάσεις τελούν σε αναστολή, καθώς και οι εργαζόμενοι που τελούν σε κάθε είδους νόμιμη άδεια (όπως μητρότητας, ασθένειας κ.α.).
Από την υποχρεωτική τηλεργασία, αρχικώς εξαιρέθηκαν:
· τα σχολεία και γενικώς οι εκπαιδευτικές δομές του υπουργείου Παιδείας,
· τα νοσοκομεία και γενικώς οι δομές παροχής υπηρεσιών υγείας,
· οι φαρμακαποθήκες,
· οι επιχειρήσεις υπεραγορών τροφίμων και
· οι ταχυμεταφορές.
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις