Κοροναϊός : Παράταση του lockdown «ψηφίζουν» οι ειδικοί – Τι θα γίνει με σχολεία, «κόφτη» στα SMS και τηλεργασία
Μπορεί να έχουν περάσει σχεδόν δύο 24ωρα από τότε που ο Νίκος Χαρδαλιάς ανακοίνωσε την καθολική απαγόρευση κυκλοφορίας από τις 9-5, ωστόσο η Θεσσαλονίκη φαίνεται να μην έχει τελειώσει με τα μέτρα.
Μπορεί να έχουν περάσει σχεδόν δύο 24ωρα από τότε που ο Νίκος Χαρδαλιάς ανακοίνωσε την καθολική απαγόρευση κυκλοφορίας από τις 9-5, ωστόσο η Θεσσαλονίκη φαίνεται να μην έχει τελειώσει με τα μέτρα.
Οι λοιμωξιολόγοι αναμένεται να συνεδριάσουν σήμερα προκειμένου όχι μόνο να δουν τα επιδημιολογικά δεδομένα για την συμπρωτεύουσα αλλά και να εισηγηθούν αυστηρότερα μέτρα, καθώς όπως έχουν ήδη πει τα δύσκολα έρχονται.
Έρχονται σκληρότερα μέτρα για Θεσσαλονίκη
Αυτό άλλωστε αποκάλυψε και σήμερα ο υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας, ο οποίος ανέφερε ότι σήμερα θα αποφασιστούν νέα μέτρα για τη Θεσσαλονίκη, τα οποία θα αφορούν κυρίως στη λειτουργία των σχολείων.
«Είναι στο τραπέζι και με βάση τα επιδημιολογικά δεδομένα, η διυπουργική μαζί με τον πρωθυπουργό θα αποφασίσει, μετά τις εισηγήσεις των ειδικών.
Αφήνω τους ειδικούς να κάνουν τη δουλειά τους. Η κατάσταση είναι πολύ σοβαρή και το συντομότερο, πρέπει να μειωθούν οι δείκτες. Οι πολίτες πρέπει να βοηθήσουν και όλοι να αναλογιστούν πόσοι μπαίνουν σε κίνδυνο» σχολίασε στον Alpha 98,9 σχετικά με τα μέτρα στη Θεσσαλονίκη.
Tο κλείσιμο πάντως των δημοτικών σχολείων στη Θεσσαλονίκη εισηγήθηκε και ο δήμαρχος της Θεσσαλονίκης, Κωνσταντίνος Ζέρβας, ο οποίος τόνισε πως δυστυχώς η εικόνα που έχει δεν δείχνει να σταθεροποιείται η κατάσταση, ενώ οι Θεσσαλονικείς είναι μέσα στον πόλεμο.
Το ότι η Θεσσαλονίκη όμως είναι ένα βήμα πριν τα νέα μέτρα, δεν σημαίνει πως η υπόλοιπη χώρα δεν βρίσκεται σε «αναμμένα κάρβουνα».
Τι εξετάζεται για την υπόλοιπη Ελλάδα
Όσον αφορά όλη την επικράτεια, από το τραπέζι των συζητήσεων προφανώς δεν έχει φύγει η σκέψη για ένα «κα-θο-λι-κό» lockdown, όπου κανείς δεν θα μπορεί ουσιαστικά να βγαίνει από το σπίτι του, όπως δηλαδή έγινε και στην Ιταλία τον Μάρτιο.
Αν δεν πάμε σε καθολικό lockdown, ένα ακόμα μέτρο που εξετάζει η κυβέρνηση είναι αυστηρό όριο τηλεργασίας που θα φτάνει μέχρι και το 70%.
Είναι αυτό που εφαρμόζουν και άλλες χώρες με σκοπό να περιοριστεί το πρωινό μποτιλιάρισμα αλλά και ο συνωστισμός σε χώρους εργασίας.
Όσον αφορά τα δημοτικά σχολεία και τα νηπιαγωγεία το επόμενο σενάριο είναι να κλείσουν όλα για 15 μέρες.
Στο τραπέζι και ο περιορισμός επιλογών στο 13033
Ένα νέο μέτρο, το οποίο δεν απέκλεισε μιλώντας στο ΣΚΑΪ, ο Γ.Γ Εμπορίου και Καταναλωτή, Παναγιώτης Σταμπουλίδης είναι ο περιορισμός στα sms στο 13033.
Ο κ. Σταμπουλίδης τόνισε πως δεν τίθεται ζήτημα κόφτη αλλά περιορισμών στις επιλογές.
«Κόφτης δεν υπάρχει δυνατότητα να υπάρχει στο σύστημα» εξήγησε για τα SMS. Μπορεί, πρόσθεσε ο ΓΓ. Εμπορίου, να υπάρχουν περιορισμοί στις επιλογές. «Η δυνατότητα λιγότερων επίλογων μέσω SMS ή με τα χαρτιά κατά τη διάρκεια της ημέρας είναι κάτι που αποφασίζουν οι ειδικοί» ξεκαθάρισε.
Πέτσας: Αν χρειαστεί θα κλείσουν και τα δημοτικά
Ανοιχτό το ενδεχόμενο να κλείσουν τα δημοτικά σχολεία και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας, ο οποίος σε συνέντευξή του τόνισε επίσης πως θα πρέπει να φτάσουν σε επίπεδα Σεπτεμβρίου τα κρούσματα προκειμένου να γίνει άρση του lockdown.
Πάντως ο κ. Πέτσας τόνισε μιλώντας στα (Παραπολιτικά Fm 90,1) πως εάν εφαρμοστούν τα υπάρχοντα μέτρα δεν θα χρειαστούν νέα και δεν θα παραταθεί το lockdown.
Αναφορικά με τις εξαγγελίες του κ. Μητσοτάκη για την ενίσχυση των αδύναμων κοινωνικών ομάδων τα Χριστούγεννα είπε ότι ανακοινώσεις θα γίνουν την ερχόμενη εβδομάδα ενώ τόνισε ότι εξετάζεται η περαιτέρω παράσταση προστασίας από τους πλειστηριασμούς.
Κρούουν το καμπανάκι του κινδύνου οι ειδικοί
Την ίδια ώρα οι ειδικοί δεν σταματούν να κάνουν τις δικές τους εκτιμήσεις για το πότε θα φτάσουμε στο peak τις επιδημίας, αλλά και πότε θα δούμε αποκλιμάκωση.
Εκτός αυτού, όπως τονίζουν συνεχώς οι ίδιοι η κατάσταση στη ΜΕΘ στη Βόρεια Ελλάδα είναι οριακή, γι’ αυτό και ο περιορισμός των μετακινήσεων ειδικά στη Θεσσαλονίκη είναι πιο αναγκαίος από ποτέ.
Χρειάζονται 8 εβδομάδες για να πέσουμε κάτω από τα 500 κρούσματα
Καλύτερη εικόνα στο θέμα της εξάπλωσης του κοροναϊού περιμένει από την άλλη εβδομάδα για τη Θεσσαλονίκη ο καθηγητής Περιβαλλοντικής Μηχανικής του ΑΠΘ, Δημοσθένης Σαρηγιάννης.
«Τις επόμενες μέρες θα δούμε οριζοντιοποίηση. Από την Τρίτη 17 Νοεμβρίου περιμένουμε σταδιακή αποκλιμάκωση,η οποία από το τέλος της εβδομάδας θα επιταχύνεται, θα βλέπουμε και τα αποτελέσματα του lockdown» είπε στον Θέμα 104,6 είπε.
Έκανε μάλιστα την εκτίμηση ότι θα χρειαστούν οκτώ εβδομάδες με καραντίνα για να πέσει η χώρα κάτω από τα 500 κρούσματα, ένα όριο που έβαλε ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας για την άρση του lockdown.
Ο καθηγητής θεωρεί ότι το σύστημα «ακορντεόν» (άνοιγμα-κλείσιμο) είναι μια ασφαλής λύση για τον υγειονομικό κίνδυνο.
«Είναι βιολογικά σημαντικό» όπως είπε ο κ. Σαρηγιάννης «να περιορίζεται ο ιός για περίπου 21 ημέρες όπως δείχνουν τα επιστημονικά δεδομένα».
Κατά τον κ. Σαρηγιάννη οι λόγοι που ξέφυγε αφορά τη χαλαρή εφαρμογή των μέτρων από τον πληθυσμό.
Αυτό που βλέπουμε είναι η κορυφή του παγόβουνου, τα κρούσματα είναι πολλά περισσότερα
«Οι αριθμοί είναι μεγάλοι, αυτό που βλέπουμε είναι η κορυφή του παγόβουνου, είναι πολλά περισσότερα τα κρούσματα» είπε η καθηγήτρια επιδημιολογίας Αθηνά Λινού, για την άσχημη κατάσταση που επικρατεί στη χώρα μας με τον κοροναϊό.
Μιλώντας στον ΑΝΤ1 είπε ότι «το lockdown δεν είναι το πραγματικό, αυτό που εννοούμε οι επιστήμονες. Πραγματικό lockdown είναι μένω σπίτι μου και εξυπηρετώ μόνο τις αναγκαίες καταστάσεις (φαρμακείο, σούπερ μάρκετ)».
Η καθηγήτρια τόνισε ότι «δεν αρκεί να παίρνεις μέτρα, πρέπει να τα κάνεις εύκολα στην εφαρμογή τους, εκεί υστερούμε. Πρέπει να τονίσεις τα θέματα επικοινωνίας. Στη δημόσια υγεία πρέπει να πετύχεις αλλαγή συμπεριφοράς».
Για το πιθανό λουκέτο στα δημοτικά σχολεία ανέφερε ότι δεν ξέρει αν είναι το επόμενο βήμα στη λίστα των μέτρων που θα πάρει η κυβέρνηση. «Θα ήθελα μια τυχαιοποιημένη μελέτη με δείγμα από τα παιδάκια όλης της χώρας, να δω αν νοσούν […] Μελέτη έδειξε ότι τα παιδιά έχουν αντισώματα σε κοροναϊούς».
Δεδομένη η παράταση του lockdown πέραν της 30ης Νοεμβρίου
Από την πλευρά του το μέλος της επιτροπής λοιμωξιολόγων και καθηγητής μικροβιολογίας Αθανάσιος Τσακρής θεωρεί δεδομένη την πανελλαδική παράταση του lockdown πέραν της 30ης Νοεμβρίου.
Μιλώντας στον ΣΚΑΪ εκτίμησε ότι τις επόμενες θα αποφασιστεί γενικευμένο απαγορευτικό για τη Θεσσαλονίκη και τη Βόρεια Ελλάδα ευρύτερα.
«Κυρίως στη Βόρεια Ελλάδα (θα εφαρμοστεί το γενικευμένο lockdown), εκεί είναι τα μεγαλύτερα πρόβλημα, πρέπει οπωσδήποτε να αντέξει το ΕΣΥ. Πολύ πιθανόν να υπάρξουν εισηγήσεις τις επόμενες μέρες. 30 Νοεμβρίου θα έχουμε σίγουρα παράταση. Προτεραιότητα είναι να αντέξουν οι ΜΕΘ» υπογράμμισε.
Όπως εξήγησε στο πρώτο επιδημιολογικό κύμα σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες χρειάστηκαν δύο μήνες για να περιοριστεί η διασπορά του κοροναϊού.
«Έχουμε δρόμο ακόμα μπροστά μας, συνεχίζεται η εκθετική πορεία των κρουσμάτων με μικρή μόνο επιβράδυνση. Θα χρειαστεί αρκετά μεγάλο χρονικό διάστημα για να δούμε απτά αποτελέσματα» τόνισε ο καθηγητής.
«Πολλοί από τους ειδικούς συστήνουν ακόμα πιο δραστικά μέτρα, ανάλογα με του Μαρτίου. Νομίζω ότι θα κινηθούμε εκεί τελικά, προκειμένου να μπορεί να ανταποκριθεί το ΕΣΥ. Αυτό νομίζω θα γίνει σχετικά άμεσα» σημείωσε ο κ. Τσακρής.
- Ανήλικοι: Έρχονται ρυθμίσεις για απαγόρευση πώλησης αλκοόλ – «Σοβαρό κοινωνικό ζήτημα»
- Ταϊλάνδη: Η πρωθυπουργός αποκάλυψε ότι διαθέτει προσωπική περιουσία σχεδόν 400 εκατομμυρίων ευρώ
- Νίκος Απέργης: Πατέρας για δεύτερη φορά ο γνωστός τραγουδιστής
- Μεσσηνία: Πατέρας πυροβόλησε τον γιο του μπροστά στην μητέρα του – Χειροπέδες και στους τρεις
- Κηφισός: Εντοπίστηκε και τρίτη λίμνη – Πού βρίσκεται
- Η στιγμή που γιοτ γεμάτο τουρίστες συγκρούεται με βράχια και βυθίζεται