Πανεύκολο, «εστιατορικό» apple crumble από τον pastry chef Αντώνη Σελέκο
Ο γνωστός pastry chef από την Αστυπάλαια που έχει διαπρέψει στις κουζίνες επιτυχημένων ελληνικών εστατορικών projects μας προτείνει μια πεντανόστιμη και ανέλπιστα εύκολη συνταγή ενός επιδορπίου που θα αγαπήσουμε: τραγανό apple crumble με σάλτσα αλμυρής καραμέλας!
- Παραδέχθηκε τους «λευκούς γάμους» η Ειρήνη Μουρτζούκου – «Χρειάζεται ψυχολόγο» λέει η δικηγόρος της
- Παρέμβαση Δένδια για τον καρκινοπαθή αστυνομικό - Διατάχθηκε ΕΔΕ για τα αίτια της καθυστέρησης
- Washington Post: Αιμοραγεί ο Ισραηλινός στρατός – «Προτιμώ την οικογένειά μου από τον πόλεμο»
- «Έχουμε μάθει να ζούμε με τον πόνο» - Ραγίζει καρδιές η μητέρα της Έμμας
Συνολικός χρόνος : 45 λεπτά
Για τo Crumble φουντουκιού θα χρειαστούμε:
Χρόνος: 10 λεπτά
Υλικά
- 380γρ Φουντούκια χοντροκομμένα , ψημένα στους 180 C για 8’ με αέρα
- 360γρ Βούτυρο 82%, κρύο κομμένο σε μικρά κομμάτια
- 400γρ Καστανή ζάχαρη
- 10γρ Κανέλα σε σκόνη
- 1γρ Μοσχοκάρυδο σε σκόνη
- 2γρ Αλάτι
- 15γρ Εκχύλισμα βανίλιας
- 380γρ. Αλεύρι για όλες τις χρήσεις
Διαδικασία
- Βάζουμε στο μίξερ, το κρύο βούτυρο με την καστανή ζάχαρη και χτυπάμε με το φτερό, μέχρι να αφρατέψει και να ασπρίσει το μίγμα, για περίπου 5’.
- Στην συνέχεια προσθέτουμε την κανέλα, το μοσχοκάρυδο, το αλάτι, το εκχύλισμα βανίλιας και συνεχίζουμε το χτύπημα για 1’.
- Τέλος, ρίχνουμε τα φουντούκια με το αλεύρι και ανακατεύουμε μέχρι να απορροφηθούν τα υλικά , από την ζύμη, για περίπου 1’.
- Αφήνουμε τη ζύμη στο ψυγείο για 15 λεπτά.
Για την σάλτσα αλμυρής καραμέλας θα χρειαστούμε:
Χρόνος: 15 λεπτά
Υλικά
- 150γρ κρέμα γάλακτος
- 40γρ νερό
- 120γρ ζάχαρη
- 90γρ παγωμένο βούτυρο , κομμένο σε μικρά κομμάτια.
- 2γρ Ανθό αλατιού ή 1γρ Αλάτι
Διαδικασία
- Κόβουμε σε μικρά κομμάτια το βούτυρο και το αφήνουμε στο ψυγείο.
- Σε ένα τηγάνι ζεσταίνουμε σε μέτρια φωτιά την κρέμα γάλακτος έως ότου βράσει και αφήνουμε στην άκρη.
- Σε ένα άλλο κατσαρολάκι, ρίχνουμε την ζάχαρη με το νερό, ανακατεύουμε και αφήνουμε χωρίς να αναδεύουμε μέχρι να βράσει καλά και να πάρει ένα καστανό χρώμα της καραμέλας, περίπου στους 170Cl.
- Όταν είμαστε έτοιμοι, ρίχνουμε στο κατσαρολάκι με τη ζάχαρη και το νερό την ζεσταμένη κρέμα γάλακτος σε 3 στάδια και ανακατεύουμε καλά. Προσοχή να μην καούμε!
- Όταν η θερμοκρασία της καραμέλας πέσει λίγο, γύρω στους 60Cl, προσθέτουμε το αλάτι και το βούτυρο και τα χτυπάμε με το μπλεντερ χειρός ή με ένα σύρμα ζαχαροπλαστικής έως ότου να ομογενοποιηθούν.
- Αποθηκεύουμε σε κάποιο βαζάκι και την διατηρούμε σε θερμοκρασία δωματίου.
Για τα μαγειρεμένα μήλα θα χρειαστούμε:
Υλικά:
- 700γρ κόκκινα μήλα
- 300 γρ πράσινα μήλα
- 1200 γρ νερό
- 400 γρ καστανή ζάχαρη
- 15 γρ κανέλα σε σκόνη
- 200γρ αποξηραμένα cranberries
Διαδικασία
- Σε ένα μπωλ με κρύο νερό, καθαρίζουμε και κόβουμε τα μήλα σε μεγάλα κυβάκια.
- Βάζουμε σε μία κατσαρόλα , το νερό της συνταγής με την καστανή ζάχαρη και την κανέλα, ανακατευούμε και αφήνουμε μέχρι να πάρει μία βράση.
- Στην συνέχεια, ρίχνουμε τα κομμένα μήλα και βράζουμε για 3-4 λεπτά .
- Σουρώνουμε τα μήλα και τα ανακατεύουμε με τα cranberries και τέλος τοποθετούμε στο ψυγείο μέχρι να κρυώσουν λίγο, για περίπου 20 λεπτά.
Συναρμολόγηση και σερβίρισμα :
- Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 170Cl σε αέρα.
- Κόβουμε την ζύμη του crumble σε μικρά κομμάτια .
- Σε ένα ταψάκι 25χ30 ή σέ ένα πυρίμαχο στις ίδιες διαστάσεις, τοποθετούμε μία λεπτή στρώση από το crumble, ίσα-ίσα ώστε να εγκλωβίσουμε την γεύση του μήλου.
- Έπειτα τοποθετούμε τα μήλα επάνω στο crumble.
- Kαλύπτουμε τα μήλα με το υπόλοιπο ζυμάρι , προσπαθώντας να μην αφήσουμε κενα σήμεια. Βάζουμε το ταψάκι για 10 λεπτά στην κατάψυξη πριν το βάλουμε για ψήσιμο.
- Ψήνουμε για 15-18 λεπτάστους 170 Cl σε αέρα.
- Αφήνουμε να κρυώσει λίγο το γλυκό για περίπου 15 λεπτά.
Ρίχνουμε λίγη από την καραμέλα επάνω στο apple crumble και σερβίρουμε σε ένα όμορφο πιάτο. Για τέτοια γλυκάκια , που βγάζουν μια ζεστασιά , επιλέγω παραδοσιακά παλιά πιάτα . Να, σαν αυτό απ’ την Αστυπαλιά μου.
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις