Πόσο επικίνδυνη μπορεί να γίνει η βιομηχανία της γούνας εν μέσω πανδημίας;
Το γεγονός ότι 60 εκατομμύρια ζώα δολοφονούνται κάθε χρόνο μόνο για την γούνα τους και η ακραία κακοποίηση των ζώων που συναντάται στο γουνεμπόριο έχει ως αποτέλεσμα η πλειονότητα των καταναλωτών να μη προτιμά, πλέον, προϊόντα που κατασκευάζονται εξ ολοκλήρου ή εν μέρει από γούνα
- Γερμανία: Σε κρίση το επιχειρηματικό μοντέλο – Καταρρέει η οικονομία
- Άιντα Λουπίνο - Η ατρόμητη σταρ του Χόλιγουντ που ξεπέρασε τη femme fatale τυποποίηση
- Οδηγός ταξί πήρε 160 ευρώ από τουρίστα για να τον πάει στον Πειραιά - «Ευχαριστώ που ήσουν κορόιδο»
- Η φοβερή αποκάλυψη της Βικτόρια Μπέκαμ για τα παιδιά της
Παράλληλα μεγάλοι οίκοι μόδας έχουν ήδη ανακοινώσει την αφαίρεση της γούνας από τις συλλογές τους. 14 Ευρωπαϊκές χώρες, έχουν προχωρήσει σε νομοθεσία σταδιακής κατάργησης των γουνοπαραγωγικών βιομηχανιών.
Η Εβδομάδα Μόδας «κλείνει την πόρτα» στην φυσική γούνα
Τη δεκαετία του 1990, υπενθυμίζει το Γαλλικό Πρακτορείο, κορυφαία μοντέλα όπως η Ναόμι Κάμπελ και η Σίντι Κρόφορντ πόζαραν με το σύνθημα «Καλύτερα γυμνή παρά με γούνα» της ακτιβιστικής οργάνωσης PETA για την ηθική μεταχείριση των ζώων. Ήταν μια από τις εκστρατείες ευαισθητοποίησης που κατέστησαν τελικά τη γούνα μη αποδεκτή.
Κολεξιόν χωρίς γούνα παρουσιάσαν φέτος, για πρώτη φορά στα 35 χρόνια του θεσμού, όλοι οι οίκοι μόδας οι οποίοι συμμετείχαν στην εβδομάδα μόδας του Λονδίνου.
Τα τελευταία χρόνια, δεν είναι λίγοι οι οίκοι μόδας που εγκαταλείπουν τη γούνα, επιλέγοντας άλλα υλικά. Σύμφωνα με τη Vogue, μεταξύ άλλων, έχουν ανακοινώσει πως αφήνουν στην άκρη τη γούνα οι οίκοι Burberry, John Galliano, DKNY, Versace, Michael Kors, Gucci, Armani, Tommy Hilfiger, Stella McCartney, Vivienne Westwood, Ralph Lauren, Calvin Klein
Στο Λος Άντζελες το δημοτικό συμβούλιο ψήφισε ομόφωνα να προχωρήσει με μια πρόταση που απαγορεύει την πώληση προϊόντων που κατασκευάζονται εξ ολοκλήρου ή εν μέρει από γούνα, συμπεριλαμβανομένων παλτών, τσαντών, παπουτσιών, καπέλων και κοσμημάτων.
Επίσης το Σαν Φρανσίσκο ανακοίνωσε ότι θα απαγορεύσει την πώληση γούνας, από την 1η Ιανουαρίου 2019.
Τέλος τα εκτροφεία το 2025
Πρόσφατα η νορβηγική κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι μέχρι το 2025 προτίθεται να κλείσει όλα τα εκτροφεία στη χώρα. Το γεγονός αυτό είναι ιδιαίτερα αξιοσημείωτο εάν αναλογιστεί κανείς ότι με τις 20.000 φάρμες που λειτουργούσαν ήταν κάποτε η ισχυρότερη εξαγωγική δύναμη σε ολόκληρο τον κόσμο. Από τότε βέβαια έχουν περάσει πάνω από 80 χρόνια. Σήμερα λειτουργούν στη Νορβηγία 250 εκτροφεία γουνοφόρων ζώων, όπως βιζόν και αλεπούδων και αποφέρουν ετησίως από 20 μέχρι 50 εκατομμύρια ευρώ.
Φιλοζωικές οργανώσεις μάχονται εδώ και χρόνια κατά της παραγωγής γούνας. Για παράδειγμα οι φιλοζωικές οργανώσεις Noah ή Peta στη Γερμανία επικρίνουν τα πολύ μικρά κλουβιά για την εκτροφή των ζώων και για μια παραγωγή, η οποία κατά τη γνώμη τους είναι περιττή. Τώρα πανηγυρίζουν στη Νορβηγία και αισθάνονται δικαιωμένοι για τον αγώνα που έκαναν.
Φονικά… μινκ
Και ξαφνικά τα χαριτωμένα μινκ…γίνονται τα βαμπίρ της πανδημίας. Σε νέα μελέτη τεκμηριώνεται η διασπορά SARS-CoV-2 σε εκτροφεία βιζόν καθώς και η δυνατότητα μετάδοσης από τα ζώα στους ανθρώπους.
Είναι αναγκαίο να διεξαχθεί περαιτέρω έρευνα σε ζώα αυτής της ομάδας για να κατανοήσουμε αν αυτά τα είδη μπορεί να αποτελέσουν «δεξαμενή» του SARS-CoV-2.
Το γεγονός ότι το 68% των εργαζομένων σε εκτροφεία και των συγγενών ή των επαφών τους διαγνώσθηκε με SARS-CoV-2, υποδεικνύει ότι η φυσική επαφή με τα ζώα αυτά αυξάνει το κίνδυνο για μετάδοση του ιού.
Συμπερασματικά η μελέτη τεκμηριώνει ότι υπάρχουν ενδείξεις ότι τα ζώα αποτελούν την πιθανή πηγή μετάδοσης για τον άνθρωπο.
Αυτό βασίστηκε στο σαφή διαχωρισμό των αλληλουχιών του ιού σε 2 ομάδες: στην πρώτη ομάδα ταξινομήθηκαν οι αλληλουχίες από εργαζόμενους σε εκτροφεία και ζώα και στη δεύτερη ομάδα οι αλληλουχίες από ανθρώπους στην ευρύτερη γεωγραφική περιοχή των εκτροφείων.
Ωστόσο, για ορισμένους από τους εργαζόμενους στη φάρμα δεν μπορεί να αποκλειστεί η ενδοοικογενειακή μετάδοση. Είναι σημαντικό ότι δεν παρατηρήθηκαν μεταδόσεις από τους εργαζόμενους στα εκτροφεία στην κοινότητα. Επίσης δεν ταυτοποιήθηκαν παράγοντες που σχετίζονται με μεταδόσεις μεταξύ διαφορετικών εκτροφείων. Πιθανόν να αφορούσαν εποχιακούς εργαζόμενους που δούλευαν σε διαφορετικές φάρμες και δεν συμπεριλήφθηκαν στη δειγματοληψία.
Είναι επιτακτική ανάγκη ο τομέας παραγωγής και εμπορίας γούνας να μην αποτελέσει «δεξαμενή» για μελλοντικές μεταδόσεις SARS-CoV-2 στον άνθρωπο.
2,4 εκατομμύρια ζώα έχουν ήδη θανατωθεί στη Δανία
Εκτροφείς διαμαρτυρήθηκαν για τη θανάτωση των υγιών ζώων και ο Τύπος αποκάλυψε ότι η ισχύουσα νομοθεσία δεν επιτρέπει την επιβολή της διαδικασίας θανάτωσης σε ζώα που δεν ασθενούν.
Ο υπουργός Γεωργίας Μόγκενς Γένσεν παραδέχθηκε, σύμφωνα με το τηλεοπτικό δίκτυο TV2 και το ΑΠΕ – ΜΠΕ, την απουσία «νομικής βάσης προκειμένου να ζητηθεί από τους εκτροφείς των βιζόν να σκοτώσουν τα ζώα τους εκτός των ζωνών», όπου είχαν καταγραφεί μολύνσεις ζώων.
Ο ίδιος επιβεβαίωσε ότι αγνοούσε την έλλειψη νομιμότητας της κυβερνητικής εντολής, όταν έγιναν οι ανακοινώσεις την 4η Νοεμβρίου, κάτι που και η πρωθυπουργός της χώρας παραδέχθηκε απαντώντας σε ερωτήσεις βουλευτών προς την κυβέρνηση. Την εκδοχή αυτή αμφισβητεί η αντιπολίτευση.
«Η πρωθυπουργός έδωσε μια παράνομη εντολή», κατήγγειλε ο Γιάκομπ Έλεμαν Γένσεν, ο επικεφαλής του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης Venstre (φιλελεύθερο-συντηρητικό).
«Δεν μπορώ απλά να φανταστώ ότι δεν υπήρξε ούτε ένας άνθρωπος σε εκείνη την αίθουσα συνεδριάσεων, όπου συζητήθηκε η εντολή αυτή, που δεν υπογράμμισε ότι «ίσως θα πρέπει να έχουμε νομική εξουσιοδότηση»», είπε σε δημοσιογράφους.
Έκτοτε ο υπουργός κατέθεσε ένα νομοσχέδιο για τη «θανάτωση και προσωρινή απαγόρευση της εκτροφής βιζόν» έως την 31η Δεκεμβρίου του 2021.
Το κείμενο, που η κυβέρνηση δεν μπόρεσε να παρουσιάσει με τη διαδικασία του κατεπείγοντος, ελλείψει πλειοψηφίας, θα συζητηθεί σε τρεις αναγνώσεις, όπως ένα κανονικό νομοσχέδιο.
Από την ανακοίνωση την 4η Νοεμβρίου, 2,4 εκατομμύρια ζώα έχουν ήδη θανατωθεί στη Δανία, την πρώτη εξαγωγέα βιζόν παγκοσμίως.
Από την Δανία στην Κοζάνη
Όπως ανέφερε σήμερα στο kozan.gr, o Διευθυντής της Κτηνιατρικής Π.Ε. Κοζάνης Θεόφιλος Καντζόγλου: «Με βάση τα συγκεκριμένα αποτελέσματα, αποδεικνύεται ότι στη συγκεκριμένη μονάδα εκτροφής υπάρχει ο ιός. Σε ό,τι αφορά τα επόμενα βήματα περιμένουμε να μας σταλθούν κεντρικές οδηγίες αλλά το πιθανότερο σενάριο είναι να θανατωθούν όλα τα μινγκ στη μονάδα, στο σύνολό τους γύρω στις 2500. Κάνω μια έκκληση προς όλους τους εκτροφείς τέτοιων μονάδων. Να μπαίνει στις μονάδες το απολύτως απαραίτητο προσωπικό για τη φροντίδα των ζώων, το οποίο πρέπει να τηρεί όλα τα απαραίτητα μέτρα βιο-ασφάλειας, να χρησιμοποιεί ρούχα αποκλειστικά για τη μονάδα, τα οποία θα φορά και θα αποθέτει στην είσοδο της μονάδας, χρησιμοποιώντας πάντα μάσκα & προστατευτικά γυαλιά κι αν είναι δυνατόν και με φόρμες μιας χρήσεως, γάντια, απολυμαντικά και το αυτοκίνητο με το οποίο προσέρχεται στη μονάδα το συγκεκριμένο προσωπικό να μην εισέρχεται εντός των εγκαταστάσεων και να σταθμεύεται σε κάποια ασφαλή απόσταση (π.χ. 50 μέτρα μακριά)».
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις