Κοροναϊός : Παραμένει στη θέση του ο Φάουτσι – Η συμβουλή προς τον Μπάιντεν
Από τον Ιανουάριο, ο Φάουτσι θήτευσε στην Ομάδα Δράσης του Λευκού Οίκου για τον κοροναϊό του προέδρου Ντόναλντ Τραμπ, μια θέση που συχνά τον έφερε σε διαφωνία με τον πρόεδρο, ο οποίος επεδίωξε να υποβαθμίσει την πανδημία και επικεντρώθηκε αντ’ αυτού στο άνοιγμα της οικονομίας
Ο δρ. Άντονι Φάουτσι, ο επικεφαλής επιδημιολόγος των ΗΠΑ, δήλωσε ότι δεν έχει επαφή με την ομάδα μετάβασης του νεοεκλεγέντος προέδρου Τζο Μπάιντεν που ασχολείται με το θέμα του κοροναϊού και δεν βλέπει κανένα λόγο να παραιτηθεί προκειμένου να συνδράμει εκείνη την προσπάθεια, όταν υπάρχουν τώρα τόσο πολλά να γίνουν για την αντιμετώπιση της πανδημίας.
«Μένω στη θέση μου. Δεν είμαι πολιτικός. Κάνω πράγματα για τη δημόσια υγεία» δήλωσε σε συνέντευξή του που δόθηκε χθες, ενόψει του συνεδρίου του Reuters ‘Total Health’ την επόμενη εβδομάδα.
Από τον Ιανουάριο, ο Φάουτσι θήτευσε στην Ομάδα Δράσης του Λευκού Οίκου για τον κοροναϊό του προέδρου Ντόναλντ Τραμπ, μια θέση που συχνά τον έφερε σε διαφωνία με τον πρόεδρο, ο οποίος επεδίωξε να υποβαθμίσει την πανδημία και επικεντρώθηκε αντ’ αυτού στο άνοιγμα της οικονομίας.
«Δεν υπάρχει απολύτως κανένας λόγος και κανένα νόημα για μένα για να σταματήσω να κάνω κάτι στο μέσον της πανδημίας που παίζει μεγάλο ρόλο στο να μας βοηθήσει να βγούμε από την πανδημία» δήλωσε ο Φάουτσι.
Η συμβουλή προς τον Μπάιντεν
Η συμβουλή του για τον νεοεκλεγέντα πρόεδρο, δήλωσε, είναι «ακριβώς η ίδια» με αυτό που συνιστά τώρα –κοινωνική αποστασιοποίηση, αποφυγή του συνωστισμού, χρήση μάσκας, πλύσιμο χεριών. «Οι αρχές της δημόσιας υγείας δεν αλλάζουν από τον ένα μήνα στον άλλον ή από τη μία κυβέρνηση στην άλλη».
Ο Φάουτσι έχει υπηρετήσει σε έξι κυβερνήσεις και έγινε γνωστός από τη μάχη του απέναντι στην επιδημία του AIDS τη δεκαετία του 1980 υπό τον πρόεδρο Ρόναλντ Ρίγκαν.
Η «πρωινή δουλειά» του είναι η ανάπτυξη εμβολίων και θεραπειών με την ιδιότητα του διευθυντή στο Εθνικό Ινστιτούτο Αλλεργιών και Μολυσματικών Ασθενειών, μια δουλειά που αρχίζει να αποδίδει καρπούς.
Τη Δευτέρα, η Pfizer και ο γερμανικός της εταίρος BioNTech ανακοίνωσαν ότι το πειραματικό τους εμβόλιο για τον κοροναϊό είναι πάνω από 90% αποτελεσματικό –σημαντικά παραπάνω απ’ ό,τι ανέμεναν οι περισσότεροι ειδικοί. Η Moderna, μια εταιρία που αναπτύσσει παρόμοιο εμβόλιο, αναμένεται να ανακοινώσει αποτελέσματα από τις δοκιμές τελευταίας φάσης, ίσως και την επόμενη εβδομάδα. Και τα δύο εμβόλια χρησιμοποιούν την τεχνολογία του αγγελιοφόρου RNA (mRNA), μια εντελώς νέα πλατφόρμα γρήγορου εμβολίου που χρησιμοποιεί συνθετικά γονίδια για να πυροδοτήσει μια ανοσολογική απόκριση.
«Ήταν μια επιτυχία για το προϊόν της Pfizer, πάνω από 90% –σχεδόν 95%– αποτελεσματικό. Έχω κάθε λόγο να πιστεύω ότι το προϊόν της Moderna πρόκειται να είναι παρόμοιο» δήλωσε ο Φάουτσι.
«Είναι μια σχεδόν ταυτόσημη πλατφόρμα με το εμβόλιο της Pfizer, άρα δεν θα μου έκανε καμία εντύπωση εάν είναι ιδιαίτερα αποτελεσματικό» πρόσθεσε ο Φάουτσι.
Το επόμενο μεγάλο ερώτημα για την τεχνολογία mRNA είναι η ασφάλεια. Ο Φάουτσι θεωρεί καλή ένδειξη το γεγονός ότι ούτε η δοκιμή της Pfizer, στην οποία έχουν συμμετάσχει μέχρι τώρα 43.000 άνθρωποι, ούτε αυτή της Moderna, που περιλαμβάνει 30.000 ανθρώπους, δεν χρειάστηκαν να σταματήσουν για λόγους ασφάλειας.
«Αυτά είναι πραγματικά καλά νέα», δήλωσε. Οι συμμετέχοντες και στις δύο δοκιμές θα είναι υπό παρακολούθηση για δύο χρόνια προκειμένου να διασφαλιστεί ότι δεν υπάρχουν μακροπρόθεσμες παρενέργειες. Εάν εξαιρέσουμε αυτό, «νομίζω ότι η πλατφόρμα mRNA έχει έρθει για να μείνει» προέβλεψε.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις