Κοροναϊός : Πληθαίνουν οι φωνές για δίκαιη κατανομή των εμβολίων σε όλο τον κόσμο
Ο επικεφαλής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας χαιρέτισε σήμερα την πρωτοφανή ταχύτητα με την οποία διεξάγεται η κούρσα για τα εμβόλια κατά του νέου κορονοϊού, αλλά ζήτησε κάθε «επιστημονική πρόοδος» να είναι επωφελής για όλες τις χώρες.
Ο επικεφαλής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας χαιρέτισε σήμερα την πρωτοφανή ταχύτητα με την οποία διεξάγεται η κούρσα για τα εμβόλια κατά του νέου κορονοϊού, αλλά ζήτησε κάθε «επιστημονική πρόοδος» να είναι επωφελής για όλες τις χώρες.
«Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι ένα εμβόλιο θα είναι ένα απαραίτητο εργαλείο προκειμένου να ελέγξουμε την πανδημία, και έχουμε ενθαρρυνθεί από τα προκαταρκτικά αποτελέσματα κλινικών δοκιμών που δημοσιεύθηκαν αυτή την εβδομάδα» από την Pfizer και την BioNTech, δήλωσε ο Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγέσους κατά το κλείσιμο της ετήσιας συνέλευσης του ΠΟΥ.
Αποτελεσματικό κατά 90%
Λιγότερο από ένα χρόνο αφότου το γραφείο του ΠΟΥ στην Κίνα ανέφερε την εμφάνιση της ασθένειας στα τέλη Δεκεμβρίου, η αμερικανική φαρμακοβιομηχανία Pfizer και η γερμανική BioNTech έκαναν λόγο τη Δευτέρα για ένα «κατά 90% αποτελεσματικό εμβόλιο» κατά της Covid-19, σύμφωνα με τα προκαταρκτικά αποτελέσματα μιας δοκιμής που είναι ακόμη σε εξέλιξη.
«Ποτέ στην Ιστορία, η έρευνα για τα εμβόλια δεν είχε προχωρήσει τόσο γρήγορα», υπογράμμισε ο γενικός διευθυντής του ΠΟΥ. «Πρέπει να επιδείξουμε την ίδια επιτακτικότητα και το ίδιο πνεύμα καινοτομίας ώστε όλες οι χώρες να επωφεληθούν από αυτήν την επιστημονική πρόοδο», πρόσθεσε. Η πανδημία του νέου κορονοϊού έχει προκαλέσει τουλάχιστον 1,29 εκατ. θανάτους.
Νέα προσέγγιση
Ο δρ Τέντρος είπε σήμερα πως η πανδημία ανέδειξε την επιτακτικότητα να τεθεί σε εφαρμογή ένα «παγκόσμιο σύστημα διαμοιρασμού των παθογόνων παραγόντων και των κλινικών δειγμάτων, προκειμένου να διευκολυνθεί η ταχεία ανάπτυξη» θεραπειών στα νοσοκομεία, εμβολίων και άλλων θεραπειών που θα είναι έτσι «παγκόσμια δημόσια αγαθά».
Ο επικεφαλής του ΠΟΥ υπογράμμισε πως ένα τέτοιο «σύστημα δεν μπορεί να βασίζεται σε διμερείς συμφωνίες, και οι διαπραγματεύσεις γι΄αυτό δεν μπορούν να διαρκούν χρόνια».
«Προτείνουμε μια νέα προσέγγιση που θα περιλαμβάνει έναν αποθηκευτικό χώρο» παθογόνων παραγόντων που θα «φιλοξενούνται από τον ΠΟΥ σε μια ασφαλισμένη ελβετική εγκατάσταση», είπε.
Πρόσθεσε πως ο διαμοιρασμός παθογόνων παραγόντων και άλλων κλινικών δειγμάτων –τον οποίο μπορεί να διευκολύνει ο ΠΟΥ– θα πρέπει να γίνει ωστόσο σε «εθελοντική βάση» και σύμφωνα με ορισμένα κριτήρια που μένει να καθοριστούν.
Υγειονομική έκτακτη ανάγκη
Τα μέλη του ΠΟΥ ενέκριναν, εξάλλου, σήμερα ένα ψήφισμα για την ενίσχυση της προετοιμασίας σε καταστάσεις υγειονομικής έκτακτης ανάγκης.
Στο ψήφισμα, πλήρες καλών προθέσεων, η παγκόσμια κοινότητα της υγείας καλείται να «καταστήσει τη βελτίωση και τον συντονισμό της προετοιμασίας σε καταστάσεις υγειονομικής έκτακτης ανάγκης προτεραιότητα στο πιο υψηλό πολιτικό επίπεδο».
Το κείμενο καλεί επίσης την παγκόσμια κοινότητα της υγείας να συνεχίσει την ανάπτυξη των ικανοτήτων εντοπισμού μολυσματικών ασθενειών μέσω της πλήρους εφαρμογής του διεθνούς υγειονομικού Κανονισμού.
Διεθνής συμφωνία
Αυτή η διεθνής συμφωνία για την παγκόσμια υγειονομική ασφάλεια, που εγκρίθηκε το 2005 και τέθηκε σε ισχύ δύο χρόνια αργότερα, ρυθμίζει κυρίως την κήρυξη υγειονομικής κατάστασης έκτακτης ανάγκης διεθνούς εμβέλειας, και περιλαμβάνει επίσης ιδιαίτερα μέτρα για εφαρμογή στα λιμάνια, τα αεροδρόμια και τα σύνορα προκειμένου να περιοριστεί η εξάπλωση κινδύνων.
Πολλοί αμφισβήτησαν την αποτελεσματικότητα αυτού του εργαλείου απέναντι στην πανδημία της Covid-19, εκτιμώντας ότι δεν επέτρεψε να προβλεφθεί η κρίση ούτε να κατασταλεί.
Ο επικεφαλής του ΠΟΥ, που κατηγορήθηκε από τις Ηνωμένες Πολιτείες ότι άργησε πολύ να κηρύξει συναγερμό, επέκρινε και ο ίδιος τον περιοριστικό χαρακτήρα του υπάρχοντος συστήματος παγκόσμιου συναγερμού του RSI.
Το ψήφισμα που εγκρίθηκε σήμερα ζητεί από τον δρα Τέντρος να μελετήσει έως την επόμενη ετήσια συνέλευση του ΠΟΥ αν «επιπλέον μηχανισμοί» θα ήταν απαραίτητοι προκειμένου να προειδοποιήσει τη διεθνή κοινότητα για «τη σοβαρότητα και/ή το εύρος της έκτακτης ανάγκης στη δημόσια υγεία προκειμένου να κινητοποιήσει την απαραίτητη βοήθεια και να διευκολύνει τη διεθνή συνεργασία».
Οχι εθνικοί εγωισμοί για το εμβόλιο
Ο υπουργός Ανάπτυξης της Γερμανίας Γκερντ Μιούλερ προειδοποίησε να μην επικρατήσουν εθνικοί εγωισμοί στη διανομή των εμβολίων κατά του κορονοϊού.
«Είναι κατανοητό ότι κάθε χώρα θέλει τώρα να εξασφαλίσει όσο το δυνατόν περισσότερες δόσεις εμβολίου, αλλά δεν πρέπει να παραμερίσουμε την παγκόσμια αλληλεγγύη», δήλωσε ο Χριστιανοκοινωνιστής (CSU) πολιτικός σε σημερινή του συνέντευξη στις εφημερίδες του Δημοσιογραφικού Ομίλου Funke.
Ανάγκη στις φτωχότερες χώρες
«Ιδίως οι φτωχότερες χώρες με αδύναμα συστήματα υγείας εξαρτώνται από την ταχεία παροχή εμβολίων προκειμένου να περιοριστεί η πανδημία του κορονοϊού. Τον κορονοϊό ή θα τον νικήσουμε παγκοσμίως ή καθόλου. Διαφορετικά θα επιστρέψει σε εμάς κατά κύματα. Ως ισχυρό εξαγωγικό κράτος, η Γερμανία διασυνδέεται διεθνώς με έναν ειδικό τρόπο. Θα ήταν λάθος να πιστέψουμε ότι είμαστε ασφαλείς στην Ευρώπη εάν εμβολιαστούμε μόνο εμείς», τόνισε ο Μιούλερ.
Ενθαρρυντική ανακοίνωση
Ο υπουργός Ανάπτυξης χαρακτήρισε την «ανακοίνωση της εταιρείας Biontech ενθαρρυντική. Αλλά είναι επίσης σημαντικό να συνεχιστεί η έρευνα για άλλα εμβόλια που θα μπορούσαν να διανεμηθούν στις αναπτυσσόμενες χώρες χωρίς υψηλό κόστος ψύξης. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο η Γερμανία υποστηρίζει τη δίκαιη διανομή εμβολίων μέσω της πλατφόρμας Covax με 100 εκατομμύρια ευρώ».
Το Covax έχει τεθεί σε λειτουργία από τη Συμμαχία Εμβολίων Gavi, τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ) και την Ερευνητική Συμμαχία CEPI.
- Κακοκαιρία Alexandros: Επικαιροποίηση του έκτακτου δελτίου της ΕΜΥ – Live η πορεία των φαινομένων
- Υπό κράτηση Κροάτης υπουργός – Κατηγορείται για διαφθορά
- Πυρηνικά όπλα: Οι τελευταίες οδηγίες Μπάιντεν και τα «ερωτηματικά» του Τραμπ
- «Όχι» του Ισραήλ σε επιπλέον βοήθεια στη Λωρίδα της Γάζας
- Κασσελάκης: Μίλησε για «πραξικόπημα» στον ΣΥΡΙΖΑ – «Είναι πολλά τα λεφτά…»
- Τα σχέδια της UNESCO για την ενίσχυση του σάκε