«Πνίγηκε» στη Μεσόγειο το ευρωπαϊκό αφήγημα – 100 νεκροί πρόσφυγες στη θάλασσα σε μια μέρα
Τρία διαφορετικά ναυάγια, δεκάδες εκκλήσεις για διάσωση, πλήρης αδιαφορία από τις αρχές.
- Με τι δεν είναι ικανοποιημένοι οι εργαζόμενοι - Και δεν είναι ο μισθός η μεγαλύτερη ανησυχία τους
- Το ύστατο μήνυμα του Κώστα Χαρδαβέλλα στους θεατές του: Μέσα μας υπάρχει μία βόμβα χιλίων μεγατόνων, η ψυχή
- Πρόστιμα 5,5 εκατ. για αισχροκέρδεια σε 8 πολυεθνικές - Για ποιες εταιρείες χτυπάει η καμπάνα
- O Έλον Μασκ στο μικροσκόπιο για διαρροή κρατικών μυστικών
«Τρίζει» το ευρωπαϊκό αφήγημα για το προσφυγικό – μεταναστευτικό, καθώς η εβδομάδα που μας πέρασε ήταν μια από τις πιο πολύνεκρες στη Μεσόγειο.
Στο Αιγαίο, την Κυριακή, ένα παιδί πνίγηκε σε ναυάγιο σκάφους ανοιχτά της Σάμου, ενώ ο πατέρας του συνελήφθη και κρατείται ακόμα από τις ελληνικές αρχές.
Tα χειρότερα νέα, όμως, έρχονται από την Κεντρική Μεσόγειο, όπου μέσα σε 24 ώρες πάνω από 100 άνθρωποι, οι οποίοι προσπαθούσαν να ξεφύγουν από τη φρίκη του πολέμου της Λιβύης, πνίγηκαν στη θάλασσα σε τρία διαφορετικά ναυάγια.
Οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις απάντησαν στις εκκλήσεις για βοήθεια «μπλοκάροντας» στα λιμάνια τα πλοία των διάφορων ΜΚΟ. Το πλοίο της Open Arms, το μόνο διασωστικό που έχει απομείνει, κατάφερε να διασώσει 259 ναυαγούς.
Στο παρακάτω βίντεο, μπορείτε να δείτε μια μητέρα να κλαίει για το μωρό της που έχασε μέσα στη θάλασσα και το οποίο δυστυχώς βρέθηκε νεκρό.
«Θρίλερ» με ναυάγιο ανοιχτά της Λαμπεντούζα
Νωρίτερα την Παρασκευή, εβδομήντα άνθρωποι οι οποίοι επιβαίνουν σε πλεούμενο σε μικρή απόσταση από το ιταλικό νησί της Λαμπεντούζα κινδύνευαν να πνιγούν.
Στο πλεούμενο, είχε δημιουργηθεί μεγάλη οπή, από την οποία έμπαινε νερό.
Στους επιβαίνοντες συγκαταλέγονται, σύμφωνα με την τηλεόραση της Rai, πολλές γυναίκες και παιδιά.
Άμεσα κινητοποιήθηκε η ιταλική ακτοφυλακή και σύμφωνα με την υπηρεσία Alarm Phone, και οι 70 ναυαγοί έφτασαν ασφαλείς στη στεριά.
We have learned that 3 boats arrived in Italy!
🔸️Boats with ~89 & ~70 people were rescued to #Lampedusa
🔸️A 3rd boat with ~70 people in #Malta SAR to which we had lost contact arrived in #Italy, according to relatives.We're relieved about some good news amidst all the bad!
— Alarm Phone (@alarm_phone) November 13, 2020
Αισιόδοξος ο Ζεεχόφερ για επίτευξη συμφωνίας στο θέμα του ασύλου της ΕΕ έως τα τέλη του 2020
Μέσα σε αυτό το δραματικό πλαίσιο, παρά τις δύσκολες διαπραγματεύσεις για τη μεταρρύθμιση του ασύλου της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ο ομοσπονδιακός υπουργός Εσωτερικών Χορστ Ζέεχοφερ δηλώνει αισιόδοξος για την επίτευξη συμφωνίας μέχρι το τέλος του 2020.
«Είμαι σίγουρος ότι θα καταλήξουμε μέχρι το τέλος του τρέχοντος έτους σε μια πολιτική συμφωνία για τις αρχές της ευρωπαϊκής μεταναστευτικής πολιτικής», δήλωσε ο Χριστιανοκοινωνιστής (CSU) πολιτικός μετά τη σημερινή τηλεδιάσκεψη με τους ομολόγους του της ΕΕ.
«Σπάνια έχω ζήσει μια τόσο ανοικτή και εντατική συζήτηση στο δύσκολο θέμα της μετανάστευσης. Ο αριθμός όσων ενδιαφέρονται για μια ουσιαστική πρόοδο αυξάνεται», τόνισε ο Ζέεχοφερ.
Προκειμένου να σταματήσει το μπλοκάρισμα της μεταναστευτικής πολιτικής της ΕΕ από ορισμένα κράτη-μέλη, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή παρουσίασε ένα νέο πακέτο μεταρρυθμίσεων τον Σεπτέμβριο με βάση το οποίο διεξάγονται τώρα οι διαπραγματεύσεις υπό τη γερμανική προεδρία του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.
Μηταράκης: Δεν μπορούμε να συνεχίσουμε και δεν θέλουμε να είμαστε η πύλη εισόδου στην Ευρώπη για τα κυκλώματα λαθροδιακινητών
Στην τηλεδιάσκεψη του Συμβουλίου Εσωτερικών Υποθέσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης συμμετείχαν σήμερα ο υπουργός και ο αναπληρωτής υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, Νότης Μηταράκης και Γιώργιος Κουμουτσάκος.
Σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου, κατά τη διάρκεια της παρέμβασής του, ο κ. Μηταράκης υπερθεμάτισε στα ζητήματα ασφαλείας και προστασίας συνόρων, λέγοντας ότι «δε μπορούμε να συνεχίσουμε και δεν θέλουμε να είμαστε η πύλη εισόδου στην Ευρώπη για τα κυκλώματα λαθροδιακινητών. Ειδικά στην περίπτωση της χώρας μας, όπου η Τουρκία έχει εργαλειοποιήσει τον ανθρώπινο πόνο και έχει υποστηρίξει ενεργά πολλές φορές την παράνομη διέλευση συνόρων».
Ο κ. Μηταράκης δήλωσε επίσης, ότι όταν η Ευρώπη δέχεται πιέσεις από λαθρέμπορους στα εξωτερικά σύνορα, τότε αυτές οι πιέσεις μεταφέρονται και στα εσωτερικά σύνορα.
«Οι πρωτογενείς ροές οδηγούν σε δευτερογενείς ροές. Έχουμε λοιπόν υποχρέωση να προστατεύσουμε τα θεμελιώδη δικαιώματα των χωρών μας, των πολιτών μας, των νόμιμων κατοίκων μας, καθώς και των αιτούντων άσυλο», ανέφερε χαρακτηριστικά.
Κατόπιν, ο κ. Μηταράκης μίλησε για τις μεταναστευτικές ροές του 2019, και περιέγραψε πώς κατέληξε να μειωθεί ο αριθμός των αιτούντων άσυλο που διαμένουν στα νησιά κατά 60%, από 38.000 σε 15.000 σήμερα.
Τέλος ο κ. Μηταράκης είπε, ότι «καταφέραμε να περιορίσουμε την εξάπλωση της πανδημίας COVID-19 στις δομές φιλοξενίας, έχοντας χάσει μόνο μία ζωή από την αρχή της πανδημίας έως και σήμερα. Και να χτίσουμε ένα προσωρινό ΚΥΤ στο Καρά Τεπέ, μετά τον εμπρησμό στη Μόρια, για το οποίο η αστυνομία συνέλαβε έναν αριθμό αιτούντων άσυλο. Παρόμοιες πυρκαγιές έχουν γίνει και σε άλλα νησιά, την Τετάρτη στη Σάμο και προκάλεσαν περιορισμένες ζημιές. Βρισκόμαστε στη διαδικασία κατασκευής νέων κλειστών ελεγχόμενων δομών στη Σάμο, την Κω και τη Λέρο και σκοπεύουμε να πράξουμε το ίδιο το 2021 στη Χίο και τη Λέσβο, για να αντικαταστήσουμε τις υφιστάμενες δομές», κατέληξε χαρακτηριστικά.
Ο κ. Κουμουτσάκος, από την πλευρά του, τόνισε ότι η αποτελεσματικότητα του νέου Συμφώνου εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από διάφορες διατάξεις που είναι αλληλένδετες και απαιτούν λεπτομερείς διαπραγματεύσεις σε τεχνικό επίπεδο. «Στο πλαίσιο αυτό, υποστηρίζουμε την αρχή ότι ‘τίποτα δεν συμφωνείται μέχρι να συμφωνηθούν όλα'», είπε ο κ. Κουμουτσάκος.
Γιόχανσον: «Εάν υπάρχουν απωθήσεις όπως εικάζεται, βεβαίως είναι απαραίτητο να ερευνηθούν επαρκώς για να γνωρίζουμε τι ακριβώς έχει συμβεί»
Την ίδια ώρα, κάτω από το χαλί πάει να σπρώξει η ΕΕ το ζήτημα των δεκάδων καταγγελιών εις βάρος της FRONTEX και του ελληνικού λιμενικού για επαναπροωθήσεις στο Αιγαίο.
Την ικανοποίησή της για το αποτέλεσμα της συνεδρίασης του Διοικητικού Συμβουλίου της FRONTEX εξέφρασε η επίτροπος της ΕΕ για θέματα Εξωτερικών Υποθέσεων Ίλβα Γιόχανσον μετά την τηλεδιάσκεψη των Ευρωπαίων Υπουργών Εσωτερικών.
1st meeting of the @EU_Commission expert group on views of migrants already proved its value.
I heard fresh suggestions for inclusivity.
I look forward to the group being a part of our integration action plan which we will launch on 24 Nov#InclusionForAll #MigrationEU pic.twitter.com/grlaqOFv0Z— Ylva Johansson (@YlvaJohansson) November 12, 2020
«Στην ΕΕ αναπτύσσουμε το πιο εξελιγμένο σύστημα διαχείρισης των συνόρων και η FRONTEX είναι σημαντικό μέρος αυτού. Και βέβαια κάθε ευρωπαϊκή υπηρεσία πρέπει να συμμορφώνεται με το ευρωπαϊκό και διεθνές δίκαιο θεμελιωδών δικαιωμάτων», τόνισε η κ. Γιόχανσον, απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με τη συνεδρίαση του ΔΣ της FRONTEX μετά τα δημοσιεύματα για απωθήσεις μεταναστών, και προσέθεσε: «Εάν υπάρχουν απωθήσεις όπως εικάζεται, βεβαίως είναι απαραίτητο να ερευνηθούν επαρκώς για να γνωρίζουμε τι ακριβώς έχει συμβεί».
«Είμαι πολύ χαρούμενη με το αποτέλεσμα της ειδικής συνεδρίασης του ΔΣ της FRONTEX» συνέχισε η Ίλβα Γιόχανσον, και επισημαίνοντας ότι «τώρα ξεκίνησαν μια διαδικασία με απόλυτη διαφάνεια για να αποσαφηνίσουν εάν ή τι πραγματικά έχει συμβεί» εξέφρασε την «πλήρη εμπιστοσύνη σε αυτή τη διαδικασία».
Το υπ. Μετανάστευσης διένειμε μάσκες στους πρόσφυγες στο Καρά Τεπέ
Τέλος, ατομικές μάσκες προστασίας κατά του κοροναϊού, δωρεά του ιδρύματος «Μαρία Τσάκος» διένειμε το υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου στους διαμένοντες στη νέα δομή του Καρά Τεπέ στη Μυτιλήνη.
Σημειώνεται ότι το σύνολο της δωρεάς αφορά 500.000 μάσκες, προκειμένου να καλυφθούν υγειονομικές ανάγκες πρωτίστως στις δομές της Λέσβου -και, αν χρειαστεί, σε δομές άλλων νησιών.
Το υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου με ανακοίνωσή του «εκφράζει τις ευχαριστίες του για τη χορηγία του Ιδρύματος και τη συμβολή του στο κρίσιμο και ευαίσθητο ζήτημα της προστασίας των προσφύγων και μεταναστών από τη διάδοση της πανδημίας».
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις