Το νέο εγχείρημα του Φάνη – Από την μικρή λιανική στην ανακύκλωση των smartphones
Ξεκίνησε με το i-kiosk, προχωρά στην Green Panda
Ο Φάνης μεγάλωσε! Δεν είναι πια ο πιτσιρικάς που ένα ωραίο πρωί διάλεξε να στήσει μια startup από το να ολοκληρώσει τις σπουδές του στο Τμήμα Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας και να πάρει στα χέρια του το πτυχίο.
Ο Φάνης – ο Φάνης Κουτουβέλης- είναι πια ένας 30 + επιχειρηματίας, περισσότερο ώριμος και κατασταλαγμένος από ποτέ. Το «παιδάκι» του, το i-kiosk, μια πλατφόρμα που στήριζε ψηφιακές λύσεις για την μικρή λιανική, δηλαδή την αγορά των μικρών καταστημάτων, των mini market και των περιπτέρων, έχει πάρει για τα καλά το δρόμο του. Είναι μια ολοκληρωμένη επιχείρηση που έχει μάθει από τα λάθη και τις αστοχίες της και βαδίζει με περισσότερη αυτοπεποίθηση τον δρόμο της κερδοφορίας.
Μάλιστα, η τελευταία χρηματοδότηση της από το Uni.fund ήρθε για να στερεώσει έτι περαιτέρω αυτή την κερδοφορία. Η εταιρεία που ξεκίνησε ως startup to 2010 – ο Φάνης Κουτουβέλης μαζί με δύο συμφοιτητές του, τον Κωνσταντίνο Καζανή και τον Ορέστη Τζανετή- είναι σήμερα η Intale με καμιά σαρανταριά υπαλλήλων και πολλά μηδενικά στα μεγέθη της.
Σήμερα, ο Φάνης μου έστειλε ένα μήνυμα στο messenger. Μεταξύ άλλων, τον ρώτησα για την Intale και εκείνος μου απάντησε: «Intale, μία χαρά όλα! Έχει μεγαλώσει, έχει ωριμάσει.. Έχω 40 άτομα εκεί και μεγαλώνει κερδοφόρα το παιδάκι. Ήθελα new excitement. Λέω μιας και είμαι single ακόμα και έχω 18 ώρες μέσα στη μέρα, ας μην κάνω τίποτα άλλο εκτός από δουλειά».
Έτσι έμαθα και τα νέα του. Τα νέα του για ένα καινούργιο επιχειρηματικό εγχείρημα. Την Green Panda. Μια εταιρεία που επιβραβεύει όλους όσοι αποφασίζουν να ανακυκλώσουν το smartphone τους – μάλιστα η εταιρεία προσέλκυσε 1,5 εκατομμύρια ευρώ στον πρώτο της χρηματοδοτικό γύρο.
Πριν περάσουμε στις τεχνικές λεπτομέρειες ας δώσουμε το λόγο στον Φάνη Κουτουβέλη: «Η ιδέα ξεκίνησε από το συρτάρι της μαμάς μου, όπως και σε κάθε σπίτι, υπάρχει ένα συρτάρι με 5-6 κινητά τηλέφωνα, ξεχασμένα.
Πολλά από αυτά έχουν κάποια αξία, έχουν να δώσουν επιπλέον χρόνο ζωής ή μπορούν να πάνε για ανταλλακτικά.
Σαν καταναλωτές όμως δεν είχαμε έναν γρήγορο, αυτόματο και ασφαλή τρόπο για να ανακυκλώσουμε τα κινητά μας (είτε παλιά, είτε καινούργια μοντέλα) και να ανταμειφτούμε για αυτό
Έτσι καθώς γνωριζόμασταν μαζί με τον Αλεξ, σε ένα επιχειρηματικό brainstorming είπαμε να το ξεκινήσουμε».
Περιβαλλοντικό πρόσημο
Ο Αλεξ είναι ο συνεταίρος του Φάνη σε αυτό το εγχείρημα. Σε ένα ενημερωτικό σημείωμα διαβάζουμε: « Η ελληνική startup με περιβαλλοντικό χαρακτήρα και τεχνολογία ασύρματης αναγνώρισης συσκευών, έχει λάβει 3 διεθνείς πατέντες ευρεσιτεχνίας σε Αμερική και Ευρώπη και έχει ήδη καταφέρει να ανακυκλώσει χιλιάδες smartphones μέσα στο 2020.
Η διαδικασία είναι αυτόματη και διαρκεί λιγότερο από 3 λεπτά: Το smartphone τοποθετείται μέσα στο Green Panda ΑΤΜ όπου γίνεται η αυτόματη αναγνώριση του μοντέλου και της κατάστασης του κινητού και υπολογίζεται η αξία του.
Αν ο κάτοχος επιθυμεί να προχωρήσει στην ανακύκλωση, εισάγει το ΙΒΑΝ του και το Green Panda τον επιβραβεύει με την αξία επιτόπου, διαφορετικά επιλέγει το “έξοδος” και παίρνει τη συσκευή του πίσω.
O Seed γύρος χρηματοδότησης της Green Panda ξεκίνησε τον Ιούνιο του 2020 και ολοκληρώθηκε επιτυχώς το Σεπτέμβριο. Επικεφαλής της επένδυσης αποτέλεσαν στρατηγικοί angel investors, στην πλειοψηφία τους C-lvl στελέχη στο χώρο των τηλεπικοινωνιών από τη Β. Αμερική και την Ευρώπη.
Η Green Panda – επιχειρηματικό δημιούργημα των Φάνη Κουτουβέλη (Intale) και Άλεξ Βρατσκίδη (Persado & Upstream) – έχει συνάψει συνεργασία με την ΑΒ Βασιλόπουλος και ήδη από το Μάρτιο του 2020, έχει ανακυκλώσει περισσότερα από 4.000
smartphones. Αυτή τη στιγμή βρίσκονται σε πλήρη λειτουργία τα 20 πρώτα Green Panda ATMs εντός επιλεγμένων καταστημάτων ΑΒ Βασιλόπουλος στην Αττική, κάνοντας έτσι την ανακύκλωση πιο εύκολη και κερδοφόρα από ποτέ.
Ο Φάνης Κουτουβέλης, ιδρυτής της Green Panda δήλωσε: “Τα κεφάλαια θα επενδυθούν, σε πρώτη φάση, στην ανάπτυξη της εταιρείας στην ελληνική αγορά και στόχος μας είναι να τοποθετήσουμε άμεσα τα πρώτα 40 Green Panda ΑΤΜs εντός των super market τόσο στην Αθήνα όσο και στη Θεσσαλονίκη”.
Ταυτόχρονα, συμπληρώνει πως ο συγκεκριμένος χρηματοδοτικός γύρος θα επιτρέψει στη Green Panda να αναπτύξει και δεύτερη έκδοση της τεχνολογίας της, ώστε να παρουσιάσει στην αγορά ATM μικρότερων διαστάσεων. Με αυτή την επένδυση η εταιρεία σκοπεύει να μειώσει το κόστος παραγωγής των ΑΤΜ και να αποκτήσει επιπλέον ευελιξία στην ανάπτυξη πανευρωπαϊκού δικτύου».
- Οι ΗΠΑ πιστεύουν ότι η Ρωσία παρουσίασε νέο πύραυλο με την επίθεση στην Ουκρανία
- Λακωνία: Σορός άντρα εντοπίστηκε κατά την κατάσβεση πυρκαγιάς στη Σκάλα
- Λίβανος: Τουλάχιστον 12 νεκροί και 50 τραυματίες από ισραηλινούς βομβαρδισμούς
- Γερμανία: Ο Πιστόριους δεν θα διεκδικήσει το χρίσμα του υποψήφιου καγκελάριου – Προτείνει Σολτς
- Κιμ Γιονγκ Ουν: Προειδοποιεί για κίνδυνο πυρηνικού πολέμου
- Ουκρανία: Παρίσι και Λονδίνο υπόσχονται να μην αφήσουν τον Πούτιν να «πετύχει τους σκοπούς του»