Κοροναϊός : Στα σκαριά νέα μέτρα αν δεν μπει «φρένο» στον ιό – Γεμίζουν επικίνδυνα οι ΜΕΘ
Μεγαλώνει η μαύρη λίστα των θυμάτων - Η χώρα έσπασε το φράγμα των 1.000 θυμάτων.
Κι ενώ η χώρα μας έσπασε το φράγμα των 1.000 νεκρών από την αρχή της επιδημίας κι ενώ χτες η Ελλάδα ερήμωσε από τις 9 το βράδυ εξαιτίας της απαγόρευσης κυκλοφορίας, κάποιοι συνεχίζουν να θεωρούν πως όλο αυτό είναι ένα παιχνίδι.
Συγκεκριμένα λίγο πριν την ανακοίνωση ενός ακόμη μέτρου, αυτό το κλείσιμο των δημοτικών, νηπιαγωγείων και παιδικών σταθμών, έγινε γνωστό πως τουλάχιστον 20 μαθητές έκαναν πάρτι σε διαμέρισμα στη Θεσσαλονίκη. Οι φοιτητές δεν τήρησαν κανένα μέτρο αυτοπροστασίας γι΄αυτό και τους επιβλήθηκαν πρόστιμα ενώ έγιναν και συλλήψεις.
Την ίδια ώρα η κυβέρνηση τονίζει πως μπορεί να υπάρξουν χειρότερα μέτρα με αποκορύφωνα αυτό της σκληρής καραντίνας, όπου κανείς δεν θα μπορεί να βγαίνει από το σπίτι του, όπως δηλαδή είχε εφαρμοστεί στην Ιταλία τον Μάρτιο.
Ήδη ο κυβερνητικός εκπρόσωπος πριν λίγες μέρες είχε αναφέρει πως αν δεν αποδώσει η ολική απαγόρευση κυκλοφορίας, θα εξεταστεί ο περαιτέρω περιορισμός των μετακινήσεων, αλλά και ο περιορισμός λειτουργίας επαγγελματικών δραστηριοτήτων που λειτουργούν ακόμη.
Τα σκληρότερα μέτρα δεν έχουν μοναδικό σκοπό να περιορίσουν τις μετακινήσεις και όσους συνωστίζονται στα σπίτια, αλλά και να «προστατέψουν» τις ΜΕΘ, οι οποίες είναι ήδη στα όρια τους.
Γεμίζουν επικίνδυνα οι εντατικές
Με τις εντατικές να έχουν γεμίσει επικίνδυνα με ανθρώπους που έχουν προσβληθεί από τον κοροναϊό, στην Αττική τα νοσοκομεία αντέχουν ακόμη αλλά στη Θεσσαλονίκη η κατάσταση είναι εξαιρετικά κρίσιμη.
Χθες ανακοινώθηκαν 3.038 νέα κρούσματα, 38 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους ενώ οι διασωληνωμένοι έφθασαν τους 336.
Οι γιατροί δίνουν μάχη να κρατήσουν τα νοσοκομεία που λυγίζουν. Οι εφημερίες πλέον θυμίζουν εμπόλεμη ζώνη.
Ακόμη 20 νεκροί σήμερα
Την ίδια ώρα ακόμη 20 άνθρωποι έχασαν σήμερα την μάχη με τον φονικό ιό.
Ειδικότερα με την κατάσταση στα νοσοκομεία και στις ΜΕΘ να είναι οριακή στη Θεσσαλονίκη, στη Λάρισα και στην Πέλλα, τη νύχτα της Παρασκευής προς Σάββατο εξέπνευσαν ακόμη 13 άνθρωποι.
Συνολικά, ο αριθμός των νεκρών μέσα σε λίγες ώρες άγγιξε τους 20 και έχει ξεπεράσει πλέον τους 1.000 συνολικά από την αρχή της πανδημίας του κοροναϊού.
Κρίσιμη η επόμενη εβδομάδα
Ειδικοί και αρμόδιοι της κυβέρνησης επισημαίνουν συνεχώς πως η επόμενη εβδομάδα θα είναι καθοριστική.
«Η ερχόμενη εβδομάδα θα είναι δύσκολη με δύο αντιφατικά χαρακτηριστικά καθώς από τη μία θα υπάρχει μεγάλη πίεση στο Σύστημα Υγείας λόγω των αυξημένων κρουσμάτων των προηγούμενων ημερών και από την άλλη θα αρχίσει μείωση των κρουσμάτων λόγων του lockdown», ανέφερε σήμερα στον ANT1 ο Πέτσας τονίζοντας πως δεν πρέπει να παρασυρθούμε από την μείωση των κρουσμάτων.
Πάντως για ακόμη μία εβδομάδα στο επίκεντρο της πανδημίας θα βρίσκεται η Θεσσαλονίκη.
Τα πράγματα στα νοσοκομεία της συμπρωτεύουσας είναι δύσκολα, καθώς δεν σταματάνε οι εισαγωγές στα εφημερεύοντα νοσοκομεία της πόλης.
Όσες κλίνες ΜΕΘ δίνονται για κοροναϊό άμεσα καταλαμβάνονται.
Είμαστε στο peak του δεύτερου κύματος
Για τα κύρια χαρακτηριστικά της επιδημίας μίλησε χτες και η καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας του ΕΚΠΑ και του «Αττικόν», Βάνα Παπαευαγγέλου
Αυτά είναι η μεγάλη διασπορά σε όλη τη χώρα και η αύξηση των κρουσμάτων σε περιοχές που δε μας είχαν απασχολήσει μέχρι τώρα.
«Η κατάσταση είναι ιδιαίτερα κρίσιμη και τα επιδημιολογικά δεδομένα εξετάζονται με προσοχή καθημερινά», είπε η κ. Παπαευαγγέλου, η οποία τόνισε ότι οι νέες εισαγωγές έχουν ως «αποτέλεσμα τη συνεχή πίεση στο σύστημα υγείας, ιδιαίτερα στη Βόρειο Ελλάδα», ενώ ανέφερε ότι «μάλλον είμαστε στο peak αυτού του δεύτερου κύματος».
Αναλυτική ήταν η αναφορά της για τον αριθμό των διασωλημένων ασθενών των τελευταίων ημερών, αλλά και των νεκρών που σημειώνουν ρεκόρ καθημερινά.
«Σημαντική είναι και η αύξηση των ανθρώπων που χάθηκαν αυτή την εβδομάδα που μας πέρασε, ξεπερνώντας τα 250 άτομα, με ένα μέσο όρο για τις 7 ημέρες στα 39 άτομα την ημέρα» είπε η λοιμωξιολόγος. «Όμως η αύξηση των νοσηλευόμενων σε ΜΕΘ και των θανάτων είναι ανάλογη με την αύξηση των κρουσμάτων στη χώρα μας. Δεν παρατηρείται,, δηλαδή καμία αυξημένη θνητότητα» εξήγησε.
«Η διάμεση ηλικία των ασθενών είναι στα 40 έτη. Ο μεγάλος όγκος των ασθενών είναι μεταξύ 15 και 55 ετών. Δυστυχώς σημαντικός αριθμός ενηλίκων 40 έως 60 ετών νοσηλεύονται σε ΜΕΘ σήμερα. Ταυτόχρονα όμως σημαντικός είναι και ο αριθμός των ασθενών, που νοσηλεύονται, με ηλικία άνω των 65 ετών και έτσι και αυτό συνηγορεί στην πρόβλεψη ότι το ΕΣΥ θα συνεχίσει να πιέζεται» τόνισε η λοιμωξιολόγος.
- Τραμπ και ελληνοτουρκικά – Τι πιστεύουν οι Έλληνες, ένας πρώην διπλωμάτης των ΗΠΑ και ένας πανεπιστημιακός
- Χτύπημα Ουκρανίας στη Ρωσία με αμερικανικούς πυραύλους ATACMS;
- Masdar: Με όχημα την ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ σχεδιάζει off shore αιολικά και φωτοβολταϊκά 6 GW σε Ελλάδα και Ισπανία
- Διαγραφή Σαμαρά: Κάνει ζυμώσεις για κόμμα – Όλα τα ενδεχόμενα ανοιχτά
- Μέσω ΑΣΕΠ οι προσλήψεις στη Δημοτική Αστυνομία
- Τραμπ: Καυγάς Μασκ με δικηγόρο και συνεργάτη του νέου προέδρου