Πολυτεχνείο : Τεταμένο το κλίμα μετά την απαγόρευση της πορείας και τις δεκάδες προσαγωγές
Όλα ξεκίνησαν όταν το μεσημέρι της Παρασκευής εισέβαλαν στο χώρο του ΕΜΠ δυνάμεις των ΜΑΤ προκειμένου να εκκενώσουν το χώρο από ομάδες ατόμων που είχαν εισέλθει προκειμένου να κρατήσουν το ίδρυμα ανοιχτό για τους τριήμερους εορτασμούς
- Παλαιστίνια-Αμερικανίδα βουλευτής αρνήθηκε να στηρίξει την Κάμαλα Χάρις
- Συγκλονίζει βίντεο με τη διάσωση γυναίκας στην Ισπανία - Ήταν εγκλωβισμένη 3 μέρες σε αυτοκίνητο
- Ένα αντίο στον σπουδαίο δημοσιογράφο Νίκο Ψιλάκη
- Γυναίκα έβγαλε τα ρούχα της σε πανεπιστήμιο στο Ιράν για να διαμαρτυρηθεί για την χιτζάμπ
Τεταμένη είναι η κατάσταση ενόψει της επετείου του Πολυτεχνείου μετά την απαγόρευση της πορείας που ανακοινώθηκε χθες, από τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη Μιχάλη Χρυσοχοϊδη αλλά και μετά την εισβολή των ΜΑΤ στο ιστορικό κτίριο της Πατησιών στο οποίο είχαν εισέλθει περίπου 50 άτομα.
Όλα ξεκίνησαν όταν το μεσημέρι της Παρασκευής εισέβαλαν στο χώρο του ΕΜΠ δυνάμεις των ΜΑΤ προκειμένου να εκκενώσουν το χώρο από ομάδες ατόμων που είχαν εισέλθει προκειμένου να κρατήσουν το ίδρυμα ανοιχτό για τους τριήμερους εορτασμούς ..
68 προσαγωγές
Όταν οι νεαροί αντιλήφθηκαν τους αστυνομικούς κάθισαν στο έδαφος, ενώ άρχισαν να φωνάζουνε συνθήματα. Οι αστυνομικοί τους απομάκρυνα έναν-έναν βάζοντας τους χειροπέδες.
Έγιναν συνολικά 68 προσαγωγές στο Πολυτεχνείο. Την ίδια ώρα με την έφοδο στο Πολυτεχνείο, αστυνομικοί της ΔΕΛΤΑ και της ΕΚΑΜ έκαναν «ντου» και στην Πολυτεχνειούπολη στην περιοχή του Ζωγράφου και προχώρησαν σε 24 προσαγωγές. Συνολικά, δηλαδή, έχουν προσαχθεί 99 άτομα.
Πορεία στα Εξάρχεια
Λίγο μετά τις 17:30, ξεκίνησε πορεία πάνω από 200 ατόμων που είχαν συγκεντρωθεί στην πλατεία Εξαρχείων για να στηρίξουν τους καταληψίες που προσήχθησαν από την Αστυνομία.
Η πορεία κατέβηκε την οδό Στουρνάρη προς το Πολυτεχνείο, όπου βρίσκονταν σταθμευμένες οι δυνάμεις των ΜΑΤ και μια αύρα.
H ομάδα των περίπου 200 ατόμων βρέθηκε ακριβώς απέναντι από τα ΜΑΤ, αλλά δεν υπήρξε κάποια ένταση. Έπειτα από λίγη ώρα, διαλύθηκαν.
Η έφοδος των ΜΑΤ στο Πολυτεχνείο
Το μεσημέρι της Παρασκευής, δυνάμεις των ΜΑΤ μπήκαν στο προαύλιο του Πολυτεχνείου για να «διαλύσουν» την κατάληψη δεκάδων ατόμων, που είχαν εισέλθει στον χώρο με στόχο να τον κρατήσουν ανοιχτό για τις εκδηλώσεις μνήμης με αφορμή την επέτειο της 17 Νοεμβρίου.
Η έφοδος της ΕΛ.ΑΣ πραγματοποιήθηκε από την είσοδο επί της Στουρνάρη, έχοντας μάλιστα μαζί τους και εργαλεία προκειμένου να κόψουν τα λουκέτα.
Βίντεο όπου οι μπάτσοι σπάνε τη πύλη του κάτω Πολυτεχνείου. Σύντροφοι/ισσες αυτή τη στιγμή με χειροπέδες στις κλούβες επί της Στουρνάρη
– Όλες και όλοι τώρα στην πλατεία Εξαρχείων pic.twitter.com/ZcMegSQwcW
— Community of Squatted Prosfygika (@Prosfygika) November 13, 2020
Όταν οι νεαροί αντιλήφθηκαν τους αστυνομικούς κάθισαν στο έδαφος, ενώ άρχισαν να φωνάζουνε συνθήματα. Οι αστυνομικοί τους απομάκρυναν έναν-έναν βάζοντας τους χειροπέδες.
Γύρω από τους χώρους του Πολυτεχνείου είχαν αναπτυχθεί ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις προκειμένου να παρεμποδίσουνε αλληλέγγυους να κατευθυνθούν στο σημείο.
Εντύπωση προκαλούν οι καταγγελίες για αδικαιολόγητη απομάκρυνση των δημοσιογράφων και για προσαγωγή δύο κυρίων που προσπάθησαν να πλησιάσουν στην πύλη του Πολυτεχνείου προκειμένου να δώσουν φαγητό στα άτομα που βρίσκονταν μέσα.
Διώχνουν δημοσιογράφους φωτορεπόρτερ από το σημείο που γίνονται οι προσαγωγές παρόλο που βρίσκονται 150 m μακριά pic.twitter.com/7V1TY0z1RF
— nikos christofakis (@ChristofakisN) November 13, 2020
Συνολικά, δηλαδή, και από τις δύο επιχειρήσεις προσήχθησαν 99 άτομα.
Επίσημη απαγόρευση της πορείας του Πολυτεχνείου
Στην απαγόρευση της πορείας του Πολυτεχνείου στην αμερικανική πρεσβεία προχώρησε και επίσημα η κυβέρνηση με τον Μιχάλη Χρυσοχοΐδη να δηλώνει ότι δεν θα γίνει καμία εξαίρεση».
Αναλυτικά η δήλωση του Μιχάλη Χρυσοχοΐδη έχει ως εξής:
«Δεν είναι ώρες ανέμελες. Η ζωή μας έχει αλλάξει.
Ζούμε την πιο δύσκολη δοκιμασία μετά τον πόλεμο. Δίνουμε μάχες με έναν αόρατο εχθρό, που έχει κάνει παγκόσμια εισβολή. Χρειάζεται να αντέξουμε πρώτα απ’ όλα ψυχικά, με σθένος. Να υποστούμε ευλαβικά τα μέτρα, να βάλουμε στην πάντα συνήθειες, διασκέδαση, συναναστροφές. Χρειάζεται να πολεμήσουμε συλλογικά. Να ζήσουμε μέσα, οι τελετές οι γιορτές να περιμένουν τον άλλο χρόνο.
Κυρίως χρειάζεται να μη διχαστούμε να μη χωριστούμε. Ζούμε σπίτι, αλλά από αλληλεγγύη και ενσυναίσθηση, όχι από αδιαφορία ή αντικοινωνικότητα.
Δεν θα γίνει πορεία για το Πολυτεχνείο. Όπως δεν έγινε παρέλαση για την28η Οκτωβρίου, για την 25η Μαρτίου. Όπως δεν έγινε περιφορά Επιταφίου, δεν έγινε Ανάσταση, δεν γιορτάσθηκε Πάσχα. Σε όλες αυτές τις εθνικές ή καθολικές στιγμές γιορτής κάναμε πίσω.
Έτσι και τώρα, με την ίδια ευλάβεια, με την ίδια πειθαρχία, με την ίδια ευθύνη. Είναι μέτρο προστασίας στην πιο δραματική στιγμή της πανδημίας. Είναι πράξη δικαιοσύνης, ίσης μεταχείρισης και συνέπειας στη στάση έναντι των άλλων εορτών.
Δεν θα υπάρξουν εξαιρέσεις, κανείς δεν έχει περισσότερα δικαιώματα από κάθε πολίτη που δεν έκανε Πάσχα ή 25η Μαρτίου.
Δεν είναι ώρα για αντιπαραθέσεις, όταν τα κρούσματα πολλαπλασιάζονται.
Δεν είναι ώρα για παραστάσεις με μικροκομματικά οφέλη, βάζοντας σε κίνδυνο ζωές.
Δυστυχώς οι δρόμοι και οι διαδηλώσεις κουβαλάνε ιό και γεννάνε αρρώστια.
Απαγορεύεται φέτος η πορεία, η Αστυνομία θα εφαρμόσει τον νόμο απαρέγκλιτα παντού.
Απευθύνω έκκληση σε όλους: κόμματα, συλλογικότητες, πολίτες.
Δεν απειλούνται δικαιώματα, δεν υπάρχουν σχέδια κατά της ελεύθερης έκφρασης και της Δημοκρατίας. Ζητάμε αλληλεγγύη, ευθύνη, νοιάξιμο για τον συνάνθρωπο, προστασία για τον διπλανό.
Να ζήσουμε φέτος για να γιορτάσουμε του χρόνου».
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις