Μπορεί να αλλάξει ο τύπος της επιδερμίδας μας;
Υπάρχει διαφορά μεταξύ του τύπου της επιδερμίδας μας και της κατάστασής της
- «Στην Τριχωνίδα τέτοιοι σεισμοί έχουν συνέχεια - Χρειάζεται επιτήρηση» - Λέκκας για δόνηση στο Αγρίνιο
- Οι πρώτες συναντήσεις της συζύγου του αστυνομικού της Βουλής με τις τρεις κόρες της - Τι της είπαν
- Αρκάς: Η καλημέρα της Κυριακής έχει γεύση από κουραμπιέδες
- Αμερικανικό μαχητικό καταρρίφθηκε κατά λάθος από αμερικανικό καταδρομικό
Ο τύπος της επιδερμίδας μας (ξηρός, λιπαρός, κανονικός, μεικτός) είναι γενετικά προκαθορισμένος. Και ενώ καθώς μεγαλώνουμε το δέρμα μας τείνει να γίνεται πιο ξηρό, αφού οι σμηγματογόνοι αδένες μας παράγουν λιγότερη λιπαρότητα, υπάρχει διαφορά μεταξύ του τύπου της επιδερμίδας μας και της κατάστασής της. Έτσι, η γήρανση είναι στην πραγματικότητα ο μόνος παράγοντας που μπορεί να αλλάξει (με πολύ αργό ρυθμό) τον τύπο της επιδερμίδας μας. Ωστόσο, υπάρχουν αρκετοί παράγοντες που μπορούν να αλλάξουν την κατάσταση της επιδερμίδας μας.
Ποιοι παράγοντες επηρεάζουν την κατάσταση της επιδερμίδα μας;
*Το κλίμα
Το δέρμα μας προσαρμόζεται στο διαφορετικό κλίμα και στην αλλαγή των εποχών. Έτσι, κατά τους χειμερινούς μήνες το ξηρό δέρμα χρειάζεται έξτρα ενυδάτωση, ενώ κατά τους καλοκαιρινούς μήνες το λιπαρό δέρμα χρειάζεται πιο ελαφριές ενυδατικές συνθέσεις. Ακόμη και η θέρμανση ή το air condition μπορούν να επηρεάσουν το πώς ανταποκρίνεται το δέρμα μας.
*Η ατμοσφαιρική ρύπανση
Ο καιρός δεν είναι ο μόνος παράγοντας που αλλάζει το δέρμα μας. Τα αλλεργιογόνα, η ρύπανση και η έκθεση στην ηλιακή ακτινοβολία μπορούν να βλάψουν το δέρμα μας. Στην πραγματικότητα, το 80% της πρώιμης γήρανσης του δέρματος οφείλεται στην έκθεση στον ήλιο και τις συσσωρευμένες βλάβες που αυτή προκαλεί.
*Οι ορμονικές αλλαγές
Υπάρχουν αρκετοί λόγοι που μπορεί να οδηγήσουν σε ορμονικές αλλαγές και κατ’ επέκταση σε αλλαγές στο δέρμα μας. Η ωορρηξία, η έμμηνος ρύση, το αντισυλληπτικό χάπι, η εγκυμοσύνη και η εμμηνόπαυση μπορούν να επηρεάσουν σημαντικά το δέρμα μας, κάνοντάς το πιο λαμπερό, πιο ξηρό ή με τάση για ακμή.
*Οι τοπικές θεραπείες
Η χρήση ορισμένων τοπικών θεραπειών, όπως εκείνων που περιέχουν άλφα υδροξυοξέα, ρετινοειδή ή βιταμίνες, θα μπορούσε να κάνει το δέρμα πιο ευαίσθητο και να προκαλέσει ποικίλες αλλαγές στην κατάστασή του. Μερικές από αυτές τις αλλαγές περιλαμβάνουν υπερχρωματισμό ή αποχρωματισμό, καύση, ερεθισμό, αλλεργικές αντιδράσεις και ξεφλούδισμα. Για να μετριάσουμε αυτές τις ανεπιθύμητες ενέργειες, φροντίζουμε να φοράμε πάντα αντηλιακό όταν χρησιμοποιούμε αυτούς τους τύπους προϊόντων και συμβουλευόμαστε τον δερματολόγο μας σχετικά με τους τύπους θεραπειών και συστατικών που είναι καλύτερα για το δέρμα μας.
*Η διατροφή
Ως γνωστόν, οι διατροφικές μας επιλογές επηρεάζουν τα πάντα, από το βάρος και την ενέργειά μας μέχρι το δέρμα και τη διάθεσή μας. Παράγοντες όπως η ανεπαρκής κατανάλωση νερού, η ανεπάρκεια βιταμινών, η υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ ή καφεΐνης και η μη ισορροπημένη διατροφή επηρεάζουν την υγεία και την ευαισθησία του δέρματός μας.
*Ο τρόπος ζωής μας
Μερικοί άλλοι παράγοντες που θα μπορούσαν να επηρεάσουν την κατάσταση του δέρματός μας συνδέονται με τον τρόπο ζωής μας. Τα επίπεδα άγχους μας, η ποσότητα ύπνου και σωματικής άσκησης και το αν καπνίζουμε μπορεί επίσης να είναι καθοριστικοί παράγοντες για την υγεία του δέρματός μας.
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις