Κυπριακό : Επιμένει σε «λύση» δύο κρατών ο Τατάρ – «Οι διαπραγματεύσεις για Ομοσπονδία απέτυχαν»
Σύμφωνα με τον Τατάρ, «βιώσιμη είναι η λύση δύο κρατών», προσθέτοντας ότι «διαφορετικά, όλοι θα συνεχίσουμε τον δικό μας δρόμο».
- Μάχη για τη ζωή δίνει 17χρονος - Είχε τραυματιστεί στο τροχαίο που έχασαν τη ζωή τους 2 άτομα
- «Επικήρυξε» με 100.000 δολάρια τον αντιπολιτευόμενο Γκονσάλες Ουρούτια η Βενεζουέλα
- Παράσημο από τον Μπάιντεν σε μια πολέμια του Τραμπ
- Η τρίτη μεγαλύτερη οικονομία μετά τις ΗΠΑ και την Κίνα είναι το κυβερνοέγκλημα
Την επιμονή του για «λύση» του Κυπριακού, στη βάση των δύο κρατών και όχι της διζωνικής, δικοινοτικής Ομοσπονδίας, επιμένει ο ηγέτης των τουρκοκυπρίων Ερσίν Τατάρ.
Σε «διάγγελμά» του για την επέτειο της ανακήρυξης του ψευδοκράτους, ο Τατάρ, υποστήριξε ότι οι διαπραγματεύσεις για ομοσπονδία απέτυχαν και προέταξε ότι «πρέπει να καθίσουμε στο τραπέζι με νέες ιδέες και μοντέλα».
Σύμφωνα με τον Τατάρ, «βιώσιμη είναι η λύση δύο κρατών και μια συμφωνία είναι δυνατή μόνο στην βάση της κυρίαρχης ισότητας».
Το καλύτερο πράγμα είναι να αρχίσουμε να συνεργαζόμαστε σαν «δύο λαοί» που ζουν κάτω από μία στέγη δύο ξεχωριστών κρατών, υποστήριξε ο Τ/κ ηγέτης και πρόσθεσε: «οι Ε/κ γείτονές μας θα πρέπει να αφήσουν το όνειρό τους και να αποδεχθούν το γεγονός ότι η Κύπρος είναι, επίσης, δική μας πατρίδα και ότι έχουμε επίσης κυριαρχικά δικαιώματα στην Κύπρο. Διαφορετικά, όλοι θα συνεχίσουμε τον δικό μας δρόμο».
Ο ίδιος, σύμφωνα με το ΚΥΠΕ, έκανε αναφορά στα γεγονότα του ’74 και στην ανακήρυξη του ψευδοκράτους, επαναλαμβάνοντας τους τουρκικούς ισχυρισμούς περί «ειρηνευτικής επιχείρησης».
«Είμαστε περήφανοι. Είμαστε ασφαλείς. Γνωρίζουμε την αξία της δημοκρατίας μας και πρέπει να είμαστε σε μια προσπάθεια να την οδηγήσουμε σε καλύτερες μέρες. Πρέπει να δοξάζουμε την τδβκ», είπε.
Ανέφερε ότι η λύση είναι και δική τους απαίτηση, αλλά, υποστήριξε, δεν μπορεί να καταστεί δυνατή η επίτευξή της μόνο με τη δική τους αφοσίωση. «Και είναι γεγονός ότι οι γείτονές μας δεν εγκατέλειψαν το όνειρό τους για επιστροφή στο 1974 και την υπαγωγή μας υπό την εξουσία τους», πρόσθεσε.
Αναφέρθηκε σε σημαντικές εξελίξεις στην περιοχή που αφορούν τα ενεργειακά και το εμπόριο και είπε ότι πρέπει να αντλούνται διδάγματα από την ιστορία.
«Αν εγκαταλείψουμε το κράτος μας και δεν συνεχίσουμε την αδελφική σχέση και τη σχέση εγγύησης με την μητέρα Τουρκία, μπορεί να έχουμε δυσκολίες για να προστατέψουμε τα δικαιώματα και τις ελευθερίες μας», συνέχισε.
Αν διασπαστεί η ενότητα και δημιουργηθεί η εντύπωση ότι μπορούν να συμβιβάσουν το «κράτος, την κυριαρχία, τα εδάφη και την ασφάλεια, η ε/κ πλευρά θα συνεχίσει να ονειρεύεται επιστροφή πριν από το 1974», υποστήριξε.
Ο κ Τατάρ εξέφρασε την πεποίθηση ότι το ψευδοκράτος θα εισέλθει σε πορεία ανόδου μετά την πανδημία και είπε ότι «ως πρόεδρος θα είμαι σε επαφή με την κυβέρνηση, την Τουρκία» για επίλυση των προβλημάτων.
Εδωσε ως παράδειγμα της στήριξης και βοήθειας της Τουρκίας την μεταφορά του νερού και ευχαρίστησε τον Ερντογάν.
Εξάλλου, είπε ότι αναμένει τον σχηματισμό «κυβέρνησης» όσο το δυνατό πιο σύντομα, όπως και την υπογραφή πρωτοκόλλου συνεργασίας με την Τουρκία.
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις