Πολυτεχνείο : Επέτειος με τετραήμερη απαγόρευση όλων των δημόσιων συναθροίσεων
Όλες οι δημόσιες υπαίθριες συναθροίσεις από 4 άτομα και πάνω απαγορεύονται από τις 5 τα ξημερώματα της 15ης Νοεμβρίου μέχρι τις 9 το βράδυ της 18ης Νοεμβρίου - Πρόστιμα έως 5.000 ευρώ - Επί ποδός η αστυνομία λόγω των προσκλήσεων σε διαδηλώσεις και πορείες για το Πολυτεχνείο από πολιτικά κόμματα και φορείς.
Σε μια πρωτοφανή – αν μη τι άλλο – απόφαση, εν μέσω σκληρής πολιτικής κόντρας, η Ελληνική Αστυνομία ανακοίνωσε την απαγόρευση όλων των δημόσιων υπαίθριων συναθροίσεων, στις οποίες συμμετέχουν (4) ή περισσότερα άτομα από τις 6 τα ξημερώματα της Κυριακής 15ης Νοεμβρίου έως και τις 9 το βράδυ της Τετάρτης 18 Νοεμβρίου.
Στο «στρατηγείο» της ΕΛ.ΑΣ λαμβάνονται δρακόντεια μέτρα για την ημέρα του Πολυτεχνείου. Το αρχικό «κρας τεστ» έγινε στο ΕΜΠ και στου Ζωγράφου, όπου η αστυνομία προέβη σε εφόδους και συλλήψεις.
Σε ό,τι αφορά την προσεχή Τρίτη, 17 Νοεμβρίου, σημειώνεται ότι στα σχέδια της ΕΛ.ΑΣ ήταν να αποκλειστεί ο χώρος του Πολυτεχνείου από το βράδυ της Πέμπτης, ενώ σε σύσκεψη αποφασίστηκε να αναπτυχθούν περίπου 5.000 αστυνομικοί σε όλη την Αττική, να εμποδιστούν οι συγκεντρώσεις.
Επίσης, θα επιτηρούνται τα πανεπιστημιακά ιδρύματα, θα είναι παντού περιπολίες, ενώ θα υπάρξει συγκεκριμένο πρωτόκολλο για την κατάθεση στεφάνων με την τήρηση κανόνων για την προστασία από τον κοροναϊό.
Φαρμακερά πρόστιμα
Για τους παραβάτες, υπό την επιφύλαξη της εφαρμογής άλλων κυρώσεων που προκύπτουν από την κείμενη νομοθεσία, προβλέπονται οι ακόλουθες κυρώσεις:
- Διοικητικό πρόστιμο (5.000) ευρώ στα νομικά πρόσωπα και (3.000) ευρώ στα φυσικά πρόσωπα, που διοργανώνουν δημόσιες υπαίθριες συναθροίσεις
- Διοικητικό πρόστιμο (300) ευρώ στα πρόσωπα που παραβιάζουν την απαγόρευση συμμετέχοντας σε δημόσιες υπαίθριες συναθροίσεις.
Για την ιστορία, καθολική απαγόρευση όλων των συναθροίσεων σε όλη την επικράτεια, δηλαδή καθολική αναστολή του άρθρου 11 του Συντάγματος, έχει γίνει και στο παρελθόν: στις 21/04/1967 και στις 17/11/1973
Μάλιστα, η απόφαση δημοσιεύτηκε στο Φύλλο Εφημερίδας της Κυβερνήσεως
Πού υπάρχουν απαγορεύσεις
◾ Απαγορεύεται επίσης κάθε συγκέντρωση ή πορεία στη Λεωφ. Κηφισίας («από αριθ. 140 έως διασταυρώσεως προς Διόνυσον»), στη Μεσογείων (από Σωτηρία μέχρι Σταυρό Αγ. Παρασκευής), τη Βουλιαγμένης («από την διασταύρωσιν μετά της οδού Τριπόλεως έως διασταυρώσεως προς Βάρην»), στην Παραλιακή («από Δικηγορικά έως Δέλτα Βουλιαγμένης»), στη λεωφόρο Αθηνών («από Κηφισού έως Σκαραμαγκά») και την τότε «Βασιλίσσης Φρειδερίκης» (άρθρο 2§10).
◾ Στη Θεσσαλονίκη απαγορεύεται κάθε συγκέντρωση σε ακτίνα 300 μέτρων από το «Κυβερνείον» (ΥΜΑΘ), αλλά και «εις τον χώρον τον περιλαμβανόμενον μεταξύ των οδών Κομνηνών – Ερμού – Αριστοτέλους – Εγνατίας – Αγίας Σοφίας – Καθηγητού Κεραμοπούλου – Πατριάρχου Ιωακείμ – Παύλου Μελά – Π.Π. Γερμανού – Βογατσικού – Βασ. Κωνσταντίνου», «εις τας πλατείας Ιωάννου Μεταξά [νυν Βαρδαρίου] – Συντριβανίου – Λευκού Πύργου – Κυπρίων Αγωνιστών – Ηλεκτρικής Εταιρείας», καθώς και «εις τας οδούς Μοναστηρίου – Λαγκαδά – Εγνατίας – Λεωφ. Στρατού – Βασ. Γεωργίου Α’ – Βασ. Ολγας – Π. Μελά – Βασ. Σοφίας – Μ. Αλεξάνδρου (από Ελευθερίου Βενιζέλου έως Βας. Σοφίας) – Αγίου Δημητρίου (από Στρατηγού Δουμπιώτη και Καραολή και Δημητρίου έως Αγίας Σοφίας) – Βενιζέλου (από Εγνατίας έως Μ. Αλεξάνδρου)» (άρθρο 10).
◾ Στην Ελευσίναη απαγόρευση καλύπτει «τον χώρον τον περιλαμβανόμενον μεταξύ των οδών Παλαιάς Εθνικής Οδού Αθηνών-Κορίνθου – Σιδηροδρομικής Γραμμής Αθηνών-Πελοποννήσου – Χαλυβουργίας Νικολακοπούλου – Ναυπηγείου Κατσουλάκου – Εργοστασίου Σκαλιστήρη» (άρθρο 2§8).
◾ Στην Καλαμάτα η απαγορευμένη ζώνη πιάνει «τον χώρον της [παλιάς] Δημοτικής Αγοράς τον περιλαμβανόμενον μεταξύ των οδών Νέδοντος – Υπαπαντής – Μπενάκη και Πλ. 23ης Μαρτίου», «τας Πλατείας 23ης Μαρτίου και Βασ. Γεωργίου», καθώς και την οδό Αριστομένους («από πλατείας 23ης Μαρτίου έως Αμβροσίου Φραντζή» (άρθρο 13). Τα λαγωνικά του κ. Χρυσοχοΐδη θα δυσκολευτούν βέβαια να βρουν σ’ αυτή την τελευταία γωνία το «Ζαχαροπλαστείον Λάμπ[ρ]ου», που ο εθνοσωτήρας προκάτοχός του Σπύρος Βελλιανίτης μνημόνευε ως απώτατο σύνορο της απαγόρευσης· το νόημα της τελευταίας παραμένει, ωστόσο, αναλλοίωτο.
◾ Στην Καρδίτσα κλείνουν για τους διαδηλωτές οι πλατείες Δικαστηρίου και Ν. Πλαστήρα, καθώς και οι οδοί Ιεζεκιήλ και Σ. Λάππα, «από της συμβολής των μετά της οδού 18ης Αυγούστου έως Κ. Τερτίπη» (άρθρο 14).
◾ Στα Χανιά απαγορεύεται κάθε συνάθροιση στον χώρο της Δημοτικής Αγοράς, στις πλατείες 1866, Κοτζάμπαση, Δικαστηρίων και Σοφοκλέους, στις κεντρικές αρτηρίες Νεάρχου, Τζανακάκη, Αποκορώνου κ.λπ., καθώς και στην περιοχή του λιμανιού «μεταξύ των οδών Καννεβάρου [sic] – Πλ. Συντριβανίου – Ακτή Τομπάζη – Αφεντούλιεφ – Πλ. Κατεχάκη – Αρχολέων – Καννεβάρου» (άρθρο 26).
Πολιτική κόντρα για την επέτειο του Πολυτεχνείου
Ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Μιχάλης Χρυσοχοΐδης ήταν ξεκάθαρος την Παρασκευή και διεμήνυσε ότι η πορεία για την επέτειο του Πολυτεχνείου δεν θα πραγματοποιηθεί φέτος, ενημερώνοντας μάλιστα τηλεφωνικά τους πολιτικούς αρχηγούς.
Ωστόσο, θα υπάρξει δυνατότητα σε ολιγομελείς αντιπροσωπείες των κομμάτων να καταθέσουν στεφάνια το μεσημέρι της Τρίτης έπειτα από συνεννόηση με την Αστυνομία.
Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης έχει δηλώσει, πάντως, ότι η μνήμη του Πολυτεχνείου φέτος θα πρέπει να τιμηθεί με μια λιτή τελετή, ενώ κάλεσε τα κόμματα να μη συμμετάσχουν σε πορείες και συγκεντρώσεις, ούτε και να ενθαρρύνουν πολίτες να βγουν στους δρόμους. «Δεν θα επιτρέψει η κυβέρνηση τέτοια συμπεριφορά» τόνισε ο κ. Μητσοτάκης, επισημαίνοντας ότι για να προστατευθεί η δημόσια υγεία δεν έγιναν ούτε οι εορτασμοί για την επέτειο της 28ης Οκτωβρίου.
Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας, σχετικά με το Πολυτεχνείο, έχει δηλώσει ότι «σε μια περίοδο που ο βασικός κανόνας που πρέπει να τηρήσουμε όλοι είναι οι αποστάσεις, ο βασικός κανόνας που πρέπει να τηρήσουμε όλοι είναι το να μη συγκεντρωνόμαστε πολλοί ακόμα και σε ανοιχτούς χώρους».
Τα κόμματα που θα συμμετέχουν στην πορεία του Πολυτεχνείου
Η πρώτη σύγκρουση με την κυβέρνηση προέκυψε από το ΜέΡΑ25, με τον Γιάνη Βαρουφάκη να υποστηρίζει ότι ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης προανήγγειλε τη σύλληψη βουλευτών του κόμματος, «που ισοδυναμεί με προαναγγελία καταστρατήγησης του Συντάγματος».
Στο μεταξύ, ο γενικός γραμματέας του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας επισήμανε, σε συνέντευξή του στην ΕΡΤ, ότι η πορεία για το Πολυτεχνείο «εδώ και 47 χρόνια, κάθε χρόνο και κάτω από οποιεσδήποτε συνθήκες, δεν ήταν μνημόσυνο ή κατάθεση στεφάνων, αλλά αγωνιστική διεκδίκηση». Ο κ. Κουτσούμπας τόνισε ότι «και φέτος δεν έχει αυτόν τον χαρακτήρα, δεν μπορούμε να αλλάξουμε περιεχόμενο. Το Πολυτεχνείο ποτέ δεν υπήρξε κυβερνητική γιορτή».
Σε εκείνο το σημείο, ο ΓΓ του ΚΚΕ είπε ότι «αυτό κάνουν και φέτος σε ειδικές συνθήκες. Οι συνθήκες που καθορίζονται από τους υγειονομικούς είναι ότι πρέπει να τηρούνται απαρέγκλιτα όλα τα μέτρα όταν ο κόσμος περπατά στους δρόμους ή βρίσκεται στις πλατείες. Με τη χρήση μασκών, με τα αντισηπτικά, με τις αποστάσεις και βεβαίως με τους ανθρώπους που πρέπει να είναι εκεί και κάνουμε έκκληση στις ευπαθείς ομάδες ή σε όσους είναι άρρωστοι να μην είναι, αυτό έχει γίνει με γενικευμένο lockdown, και έχουμε ήδη αποδείξει, μάλιστα ως ΚΚΕ δεχθήκαμε συγχαρητήρια για το πως οργανώθηκαν αντίστοιχες τέτοιες εκδηλώσεις» τόνισε.
Στο μεταξύ, πολλές οργανώσεις της Αριστεράς, σωματεία και συλλογικότητες αναρχικών, έχουν ήδη εκδώσει καλέσματα για την Πορεία του Πολυτεχνείου στην Αθήνα. ΑΝΤΑΡΣΥΑ, ΟΚΔΕ, ΣΣΠ, η Αναρχική Πολιτική Οργάνωση (ΑΠΟ) και άλλες συλλογικότητες καλούν στην Αθήνα και σε προσυγκέντρωση ανήμερα της επετείου, στις 14:00, στην πλατεία Κλαυθμώνος.
Την ίδια στιγμή, φοιτητικές οργανώσεις, αντιεξουσιαστές, οργανώσεις της Αριστεράς καλούν σε κινητοποιήσεις και στη Θεσσαλονίκη. Τα καλέσματα για τη συμπρωτεύουσα ξεκινούν από τις 15:30 και αφορούν το Πολυτεχνείο ΑΠΘ.
Συγκεντρώσεις και πορείες για το Πολυτεχνείο έχουν προγραμματιστεί και σε άλλες πόλεις της χώρας, όπως ο Βόλος, τα Χανιά, το Ρέθυμνο, η Καβάλα, η Πάτρα, τα Γιάννενα, το Αγρίνιο και η Κομοτηνή.
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις