Εμβόλιο κοροναϊού : Πυρετώδεις προετοιμασίες στην Ελλάδα – Με SMS η ειδοποίηση για τη 2η δόση
Πυρετώδεις είναι οι προετοιμασίες στη χώρα μας, εν όψει της παραλαβής, αποθήκευσης και διανομής των πρώτων δόσεων του εμβολίου κατά του κοροναϊού, που αν όλα πάνε καλά αναμένεται να φτάσουν στην Ελλάδα στις αρχές του 2021 και θα αποτελέσουν το βασικό όπλο της ανθρωπότητας κατά του φονικού ιού
Πυρετώδεις είναι οι προετοιμασίες στη χώρα μας, εν όψει της παραλαβής, αποθήκευσης και διανομής των πρώτων δόσεων του εμβολίου κατά του κοροναϊού, που αν όλα πάνε καλά αναμένεται να φτάσουν στην Ελλάδα στις αρχές του 2021 και θα αποτελέσουν το βασικό όπλο της ανθρωπότητας κατά του φονικού ιού.
Στη χώρα μας οι εμβολιασμοί αναμένεται να ξεκινήσουν στην αρχή της άνοιξης.
Συγκεκριμένα, οι πρώτοι που θα εμβολιαστούν είναι:
- Το υγειονομικό προσωπικό που θα κάνει το εμβόλιο εντός των νοσοκομείων
- Όσοι υπηρετούν στα σώματα ασφαλείας
- Οι άνω των 65 και δη όσοι έχουν υποκείμενα νοσήματα
- Και όσοι διαμένουν σε κλειστές δομές (δομές πρόνοιας, φυλακές κτλ)
Σε δεύτερο χρόνο θα ακολουθήσει ο γενικός πληθυσμός.
Πού θα γίνονται οι εμβολιασμοί
Οι εμβολιασμοί θα γίνονται με ραντεβού από εξειδικευμένο προσωπικό σε 1.018 εμβολιαστικά κέντρα σε όλη την Ελλάδα που θα βρίσκονται εντός των κέντρων υγείας και των άλλων δομών πρωτοβάθμιας φροντίδας.
Όσοι εμβολιάζονται θα καταγράφονται στο Εθνικό Μητρώο Εμβολιασμού και θα ειδοποιούνται σε sms ή e-mail για το πότε πρέπει να κάνουν τη δεύτερη δόση που θα είναι του ίδιου εμβολίου.
Όσοι δεν μπορούν να μετακινηθούν ή ζουν σε κλειστές δομές θα εμβολιάζονται από κινητές μονάδες.
Τα εμβόλια θα είναι δωρεάν για όλο τον πληθυσμό.
Σύμφωνα με όσα είχε δηλώσει προ ημερών ο Κυριάκος Μητσοτάκης, η Ελλάδα θα παραλάβει συνολικά περισσότερα από 25 εκατ. εμβόλια ώστε να καλυφθεί όλος ο πληθυσμός με τις δύο απαιτούμενες δόσεις.
Εμβόλιο σημαίνει επιστροφή στην κανονικότητα;
Αυτό όμως δεν σημαίνει αυτομάτως επιστροφή στην κανονικότητα.
«Αυτό δεν αναμένεται να το ζήσουμε, εάν δεν περάσουν δεκάδες μηνών. Η υπεύθυνη πολιτεία θα πρέπει να έχει ταυτόχρονα και το plan B για το πώς θα διαχειριστεί την πανδημία στην κοινότητα και πως θα μπορέσει να λάβει εκείνα τα μέτρα ώστε να μην μπαίνουμε και να βγαίνουμε συνεχώς σε μέτρα lockdown» τονίζει μιλώντας στο ΣΚΑΙ, ο Κωνσταντίνος Πουλάς, Αν. Καθηγητής Βιοχημίας, Τμήμα Φαρμακευτικής Παν. Πατρών.
Το μεγάλο ερώτημα είναι πόσο αποτελεσματικά θα είναι αυτά τα εμβόλια.
«Αυτές τις μέρες ακούμε ότι το ένα είναι 90%, το ανταγωνιστικό είναι 92%. Θα πρέπει να περιμένουμε. Εάν φτάσουμε ένα επίπεδο αποτελεσματικότητας 60% θα είναι αυτό που θα έχει πιάσει τους στόχους» εξηγεί ο κος Πουλάς.
Σε δύο δόσεις, πρέπει να επαναλαμβάνεται κάθε χρόνο
Με τα μέχρι τώρα δεδομένα το εμβόλιο θα γίνεται σε δύο δόσεις και θα πρέπει να επαναλαμβάνεται κάθε χρόνο.
«Τα εμβόλια έχουν μεγάλη πιθανότητα να είναι πραγματικά αποτελεσματικά και μάλιστα σε ένα βάθος χρόνου που είναι πολύ σημαντικό τουλάχιστον δηλαδή 8 με 10 μήνες», αναφέρει ο Αχιλλέας Γραβάνης, καθηγητής Φαρμακολογίας Ιατρική Σχολή Κρήτης.
Οι ειδικοί επισημαίνουν ότι πρόκειται για ένα εμβόλιο ασφαλές που έχει περάσει από όλα τα απαιτούμενα στάδια δοκιμών.
Σύμφωνα με την Μαρία Παπαθανασίου, Λέκτορα στο Τμήμα Χημικών Μηχανικών Imperial, δεν έχει προσπεραστεί κανένα απολύτως στάδιο. Όλα τα στάδια έχουν γίνει ουσιαστικά πιο γρήγορα καλώντας περισσότερο κόσμο να δοκιμάσει το εμβόλιο σε πολύ μικρότερο χρονικό διάστημα. Έχουν γίνει πολλά από τα στάδια παράλληλα.
«Δεν πρέπει να υπάρχει καμία ανησυχία. Ξέρετε στις κλινικές δοκιμές φάσης ΙΙΙ για οποιοδήποτε φάρμακο χρησιμοποιούνται συνήθως 5.000-7.000 εθελοντές που παίρνουν το φάρμακο. Εδώ μιλάμε για φάση ΙΙΙ που περιλαμβάνει πολλές δεκάδες χιλιάδες εθελοντών. Άρα όταν θα δοθεί η άδεια για την επείγουσα χρήση των εμβολίων θα έχουμε καλή γνώση για τις τοξικές δράσεις εάν υπάρχουν ακόμα και σε μικρούς πληθυσμούς» προσθέτει ο κ. Γραβάνης.
Τέσσερα εμβόλια στην τελική φάση δοκιμών
Αξίζει, δε, να σημειωθεί πως αυτή τη στιγμή, τουλάχιστον τέσσερα -και ίσως και παραπάνω- εμβόλια κοροναϊού βρίσκονται προ των πυλών.
Στην τελική φάση των κλινικών δοκιμών εκτός από το εμβόλιο της Pfizer, βρίσκονται αυτά της AstraZeneca, της Moderna ενώ λίγο αργότερα -την άνοιξη- αναμένεται και αυτό της J&J, ενώ 3-4 ακόμη βρίσκονται… καθ’ οδόν.
Ποτέ άλλοτε δεν έχει τρέξει τόσο γρήγορα η ερευνητική κοινότητα στην ιστορία της ανθρωπότητας για την ανακάλυψη ενός εμβολίου.
Υψηλό ποσοστό ανοσίας το καλοκαίρι του 2021
Ο Τούρκος Διευθύνων Σύμβουλος της γερμανικής BionTech Ουγκούρ Σαχίν που μαζί με τη Pfizer δείχνουν να είναι πιο κοντά από όλους για την διάθεση ενός εμβολίου με σχεδόν απόλυτη αποτελεσματικότητα, τόνισε ότι ήδη ο χρόνος μετρά αντίστροφα για τον εμβολιασμό που θα μας επιτρέψει το καλοκαίρι του 2021 να έχουμε υψηλό ποσοστό ανοσίας. Μάλιστα δήλωσε πεπεισμένος ότι του χρόνου θα έχουμε ένα φυσιολογικό χειμώνα.
Το ίδιο εκτιμούν και λοιμωξιολόγοι στην Ελλάδα όπως η Ματίνα Παγώνη που μίλησε στο MEGA.
Το σχέδιο της κυβέρνησης για το οποίο έχει καλέσει τα κόμματα της αντιπολίτευσης να καταθέσουν τις προτάσεις τους, προβλέπει να πάρουμε 25 εκατ. δόσεις και παραπάνω αν χρειαστεί, αρχές του 2021 να εμβολιαστούν πρώτοι οι ευπαθείς ομάδες και το υγειονομικό προσωπικό, μέχρι τον Ιούνιο σχεδόν το σύνολο το πληθυσμού, σε 1018 Κέντρα Εμβολιασμού, κλείνοντας ραντεβού με sms και δημιουργώντας μητρώο εμβολιασθέντων.
Η στιγμή πάντως που το εμβόλιο της γρίπης και αυτό του κοροναϊού θα είναι ένα αργεί.
Αν όλα κυλήσουν ομαλά, φαίνεται πως το 2022 η ζωή μας θα επιστρέψει στην κανονικότητα όπως ακριβώς συνέβαινε στη προ-κοροναϊού εποχή.
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις