Κοροναϊός : Πώς θα λειτουργεί το Δημόσιο από σήμερα
Αλλαγές και στο Δημόσιο έφερε ο κοροναϊός
- Στοιχεία σοκ για την ενδοοικογενειακή βία: Πάνω από 15.000 γυναίκες έχουν πέσει θύματα σε δέκα μήνες
- Κάνιε Γουέστ: Κατηγορείται για σεξουαλική παρενόχληση
- Τι φταίει και δεν φτάνει ο προϋπολογισμός για φάρμακα στα νοσοκομεία
- Οι παράγοντες που καθορίζουν τις τιμές στη φέτα - «Είναι πλέον αδικαιολόγητες» λένε οι παραγωγοί
Τα πάνω – κάτω φέρνει ο κοροναϊός στη λειτουργία του Δημοσίου τομέα. Κομβικό ρόλο στο νέο τοπίο παίζει η τηλεργασία, η μαζική επέκταση της οποίας φαίνεται πως μπορεί να διευκολύνει τη φύλαξη των μαθητών.
Το lockdown και η απόφαση να μείνουν κλειστά τα δημοτικά και τα νηπιαγωγεία για δύο εβδομάδας, συμπαρασύρει και το δημόσιο, καθώς γονείς που εργάζονται στον τομέα, πρέπει να διευκολυνθούν ώστε να βρίσκονται στο σπίτι με τα παιδιά τους, κάτι που επηρεάζει την κανονική ροή εργασίας.
Όπως ανακοίνωσε την Παρασκευή ο υπουργός Εσωτερικών, Τάκης Θεοδωρικάκος, σε εφαρμογή θα είναι από σήμερα οι διευκολύνσεις για τους γονείς μικρών μαθητών. Ανάμεσα στις διευκολύνσεις είναι η μείωση ωραρίου κατά 25% ή η χορήγηση άδειας ειδικού σκοπού, μέτρο που είχε ληφθεί και στην πρώτη καραντίνα.
Αναλυτικά, τα μέτρα που ανακοίνωσε για το δημόσιο ο κ. Θεοδωρικάκος:
- Λειτουργία με το απολύτως αναγκαίο προσωπικό, βάσει συγκεκριμένου πλάνου εργασιών, στο Δημόσιο Για τις ειδικότητες όπου αυτό είναι εφικτό τηλεργασία στον μέγιστο δυνατό βαθμό και πάντως σε καμία περίπτωση λιγότερο από το 50% των εργαζομένων στο Δημόσιο
- Η διοίκηση κάθε δημόσιας υπηρεσίας είναι υποχρεωμένη να εξασφαλίσει ότι οι δημόσιοι υπάλληλοι που ανήκουν στις ομάδες υψηλού κινδύνου, θα μείνουν στο σπίτι τους, είτε για να εργαστούν με τηλεργασία είτε κάνοντας χρήση άδειας.
- Οι γονείς που έχουν έστω ένα παιδί έως 15 ετών και είναι δημόσιοι υπάλληλοι, μπορούν να εργαστούν στην υπηρεσία τους είτε με μειωμένο ωράριο κατά 25% είτε με εναλλακτικό ωράριο που θα συμφωνήσουν με την υπηρεσία τους είτε θα μπορούν να κάνουν χρήση της άδειας ειδικού σκοπού
- Οι εργαζόμενοι σε δημοτικούς και βρεφονηπιακούς σταθμούς – η λειτουργία των οποίων αναστέλλεται μέχρι τις 30 Νοεμβρίου – λαμβάνουν αποζημίωση ειδικού σκοπού ύψους 800 ευρώ.
- Παράλληλα προβλέπεται η ένταξη των ιδιωτικών βρεφονηπιακών σταθμών σε καθεστώς επιστρεπτέας προκαταβολής.
Ο κοροναϊός και οι αλλαγές στο Δημόσιο
Όπως αναφέρει εγκύκλιος του υπουργού των Εσωτερικών, Τάκη Θεοδωρικάκου, όλες οι δημόσιες υπηρεσίες θα πρέπει να διαθέτουν ανά πάσα στιγμή πλάνο εργασιών που θα αποδεικνύει ότι λειτουργούν μόνο με το απολύτως απαραίτητο προσωπικό, ενώ θα αναφέρει και τους εργαζόμενους που έχουν τεθεί σε καθεστώς τηλεργασίας.
Το προσωπικό που θα παρέχει εργασία με αυτοπρόσωπη παρουσία θα είναι το απολύτως αναγκαίο.
Δεδομένου ότι μέχρι και την ένταξη της χώρας σε ένα ενιαίο επιδημιολογικό επίπεδο, με την ακριβώς προηγούμενη χρονικά απόφαση, το ποσοστό στις περιοχές υψηλού επιδημιολογικού κινδύνου είχε προσδιοριστεί στο 50%, είναι αυτονόητο ότι το ποσοστό αυτό δεν μπορεί να είναι υπό τις παρούσες επιδημιολογικές συνθήκες σε καμία περίπτωση μικρότερο του 50%.
Για τον υπολογισμό του απολύτως αναγκαίου προσωπικού, θα λαμβάνεται υπόψη η εύρυθμη, σύμφωνα με τις νέες συνθήκες, λειτουργία των δημοσίων υπηρεσιών, οπότε και θα κριθεί κατά περίπτωση η απαραίτητη δυναμικότητα στελέχωσης του φορέα.
Επιπλέον και όσον αφορά τους υπαλλήλους, για τους οποίους θα κριθεί ότι δεν είναι απαραίτητο να προσμετρηθούν στο απολύτως αναγκαίο προσωπικό, και των οποίων η φύση των καθηκόντων δεν συνάδει με την εξ αποστάσεως παροχή εργασίας, δεδομένης της πρόβλεψης για το απολύτως αναγκαίο προσωπικό, τότε και μόνο ο επικεφαλής εκάστου φορέα θα θέσει το προσωπικό αυτό σε εκ περιτροπής εργασία, εφόσον κριθεί ότι δεν μπορεί να απασχοληθεί σε άλλα καθήκοντα που προκύπτουν εν προκειμένω προς εξασφάλιση της εύρυθμης λειτουργίας της Υπηρεσίας συνεπεία της επιδημιολογικής κρίσης, καθήκοντα όπως τηλεφωνική εξυπηρέτηση κοινού, διακανονισμός προγραμματισμένων συναντήσεων, επικουρία του διοικητικού προσωπικού που παρέχει αυτοπρόσωπη εργασία.
Συναφώς, διευκρινίζεται πως η προστασία των ομάδων αυξημένου κινδύνου με χορήγηση ειδικής άδειας απουσίας και παροχή τηλεργασίας, όπου είναι εφικτό, δεν τελεί πλέον στη διακριτική ευχέρεια του αιτούντος, αλλά αποτελεί υποχρέωση της Διοίκησης για την απομάκρυνσή τους από την αυτοπρόσωπη παροχή εργασίας, οπότε και εφόσον από τα στοιχεία που τηρεί η Υπηρεσία γνωρίζει ότι ο υπάλληλος υπάγεται στις ομάδες αυξημένου κινδύνου, τότε θα προβαίνει σε κάθε περαιτέρω ενέργεια αυτεπαγγέλτως για την απασχόλησή τους και την προστασία τους κατά τα οριζόμενα στην ΚΥΑ και σύμφωνα με τις οδηγίες που έχουν δοθεί στις σχετικές εγκυκλίους.
Άδεια στους γονείς
Επιπλέον, στις περιπτώσεις αυτές και υπό τις συνθήκες της πανδημίας, οι οποίες καθιστούν σχεδόν αδύνατη πλέον τη χορήγηση αδειών λόγω εξάντλησης αυτών, οι Υπηρεσίες θα προβαίνουν, εφόσον το επιθυμεί ο υπάλληλος γονέας, στην κατά προτεραιότητα παροχή εξ αποστάσεως εργασίας, όπου αυτό είναι εφικτό βάσει των καθηκόντων που ασκεί ο/η υπάλληλος ή στην εκ περιτροπής παροχή εργασίας.
Υπενθυμίζεται επίσης ότι οι υπάλληλοι αυτοί δύνανται να παρέχουν την εργασία τους σε ωράριο διαφορετικό από το παγίως προβλεπόμενο εφόσον αυτό συνάδει τόσο με την προστασία των τέκνων όσο και με την εξυπηρέτηση των αρμοδιοτήτων της δημόσιας υπηρεσίας.
Εξυπηρέτηση κοινού
Όσον αφορά την εξυπηρέτηση του κοινού και κατόπιν καταγγελιών και αναφορών των πολιτών, που περιέρχονται στην Υπηρεσία μας, σας γνωρίζουμε περαιτέρω τα εξής:
Οι δημόσιες υπηρεσίες υποχρεούνται να εξυπηρετούν το δημόσιο συμφέρον και τον πολίτη.
Υπό την βασική αυτή αρχή και υποχρέωση, διευκρινίζονται περαιτέρω τα εξής: Η εξυπηρέτηση των πολιτών δεν τίθεται στη διακριτική ευχέρεια των υπαλλήλων του δημοσίου, αλλά αποτελεί βασική προτεραιότητα και υποχρέωσή τους.
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις