Μέτρα στήριξης μέχρι τον Απρίλιο – Τι γίνεται με Δώρο Χριστουγέννων και επίδομα
Αν και δεν έχουν ακόμα διευκρινιστεί οι δικαιούχοι αυτό το οποίο αναφέρουν κυβερνητικά στελέχη είναι ότι θα γίνουν διασταυρώσεις ώστε να πάρουν το βοήθημα αυτοί που το έχουν πραγματικά ανάγκη και η καταβολή του θα γίνει πριν τα Χριστούγεννα.
Μέτρα στήριξης για την άμβλυνση των οικονομικών επιπτώσεων μέχρι τον Απρίλιο έχει σχεδιάσει το υπουργείο Οικονομικών και με αυτή την παραδοχή, σύμφωνα με αρμόδιες πηγές, συντάχθηκε ο προϋπολογισμός του 2021 που κατατίθεται την Παρασκευή στη Βουλή, ο οποίος προβλέπει ύφεση πάνω από 10% και ανάκαμψη 4,5%-5% το επόμενο έτος.
Τα στοιχεία του προϋπολογισμού δείχνουν την πίεση στα δημόσια οικονομικά με το έλλειμμα γενικής κυβέρνησης να είναι στα 13,4 δισ. ευρώ στο δεκάμηνο, το πρωτογενές έλλειμμα στα 9,056 δισ. ευρώ, οι δαπάνες στα 51,8 δισ. ευρώ, ενώ τα φορολογικά έσοδα παρουσιάζουν υστέρηση 6,052 δισ. ευρώ στα 35,564 δισ. ευρώ. Το οικονομικό επιτελείο αναφέρει πως τα φορολογικά έσοδα τον Οκτώβριο είχαν μείωση κατά 12,3% και κινήθηκαν καλύτερα σε σχέση με τον Σεπτέμβριο, λαμβανομένων υπόψη των συνθηκών, όμως αναμένει σημαντική επιδείνωση των εσόδων στο επόμενο διάστημα, που θα απεικονίζεται στα στοιχεία για τα έσοδα το 2020 που θα καταγράφει ο υπό κατάθεση Προϋπολογισμός.
Πως και πότε θα καταβληθεί το Δώρο Χριστουγέννων
Ως εκ τούτου, σύμφωνα με αρμόδιους παράγοντες, το υπουργείο κινείται στη στρατηγική της λήψης μέτρων με σύνεση μέχρι να βγούμε από την υγειονομική κρίση που προσδοκάται να είναι από τον Απρίλιο. Σε αυτό το πλαίσιο – πέραν της δέσμης μέτρων που έχουν ήδη ανακοινωθεί -προσανατολίζεται στην καταβολή ενός βοηθήματος για τα ευάλωτα νοικοκυριά και τις επόμενες ημέρες αναμένονται οι αποφάσεις. Αν και δεν έχουν ακόμα διευκρινιστεί οι δικαιούχοι αυτό το οποίο αναφέρουν κυβερνητικά στελέχη είναι ότι θα γίνουν διασταυρώσεις ώστε να πάρουν το βοήθημα αυτοί που το έχουν πραγματικά ανάγκη και η καταβολή του θα γίνει πριν τα Χριστούγεννα. Σύμφωνα με τον κυβερνητικο εκπρόσωπο Στέλιο Πέτσα “πριν τα Χριστούγεννα, θα δοθεί ενίσχυση σε άτομα που δεν έχουν τύχει της ενίσχυσης της Πολιτείας μέσω των μέτρων για την πανδημία και βρίσκονται στη βάση της εισοδηματικής πυραμίδας”. Σχετικά με το Δώρο Χριστουγέννων η καταβολή του αναμένεται στις 21 Δεκεμβρίου και δεν εξετάζεται το ενδεχόμενο κάλυψης από την πλευρά του δημοσίου επί του ονομαστικού μισθού αλλά στη βάση των 534 ευρώ.
Στο νομοσχέδιο για τη στήριξη νοικοκυριών και επιχειρήσεων πληττόμενων από το lockdown τριών εβδομάδων που θα κατατεθεί στη Βουλή θα περιλαμβάνεται τροπολογία για τις ακάλυπτες επιταγές. Η τροπολογία θα προβλέπει το «πάγωμα» αποπληρωμής των επιταγών για 75 ημέρες, ενώ θα ενταχθούν κι άλλες ρυθμίσεις όπως η παράταση του ΦΠΑ στο 6% για τις μάσκες και μετά το τέλος του έτους.
Σε εξέλιξη είναι η υλοποίηση του 4ου κύκλου της Επιστρεπτέας Προκαταβολής και τον επόμενο μήνα του 5ου κύκλου με διευρυμένο πεδίο δικαιούχων. Και στους δύο κύκλους, το 50% της ενίσχυσης δεν θα επιστραφεί στο Κράτος, ενώ αθροιστικά θα διοχετευθούν πόροι συνολικού ύψους 1,7 δισ. ευρώ στην πραγματική οικονομία. Σημειώνεται πως παροχή ρευστότητας προς τις επιχειρήσεις, μέσω της Επιστρεπτέας Προκαταβολής, θα ξεπεράσει συνολικά τα 5 δισ. ευρώ έως το τέλος του έτους. Σύμφωνα με την κυβέρνηση, μαζί με τα χρηματοδοτικά εργαλεία του ΤΕΠΙΧ ΙΙ και του Εγγυοδοτικού Μηχανισμού, η συνολική «ένεση» ρευστότητας στην πραγματική οικονομία αναμένεται να υπερβεί τα 11-12 δισ. ευρώ.
Να σημειωθεί πως άνοιξε το πληροφοριακό σύστημα «Εργάνη» το απόγευμα της Κυριακής για τις δηλώσεις αναστολών συμβάσεων εργασίας του μηνός Νοεμβρίου για το επίδομα των 800 ευρώ. Οι πληρωμές της αποζημίωσης ειδικού σκοπού ύψους 800 ευρώ θα γίνει για τους εργαζόμενους που έκλεισε η επιχείρηση με κρατική εντολή στις 27 Νοεμβρίου, ενώ για αυτές που έχουν πληγεί βάσει ΚΑΔ στις 11 Δεκεμβρίου. Εργοδότες κλειστών και πληττόμενων επιχειρήσεων μπορούν να υποβάλλουν τις δηλώσεις των αναστολών συμβάσεων εργασίας των εργαζομένων τους:
έως τις 24 Νοεμβρίου οι εργοδότες των κλειστών επιχειρήσεων και
έως τις 7 Δεκεμβρίου οι εργοδότες των πληττόμενων επιχειρήσεων.
Οι δαπάνες στο 10μηνο
Οι δαπάνες του κρατικού προϋπολογισμού για την περίοδο Ιανουαρίου – Οκτωβρίου 2020 ανήλθαν στα 51.845 εκατ. ευρώ και παρουσιάζονται αυξημένες κατά 7.668 εκατ. ευρώ έναντι του στόχου (44.177 εκατ. ευρώ). Οι κυριότερες αιτίες της εμφανιζόμενης απόκλισης είναι:
α) η δαπάνη αποζημίωσης ειδικού σκοπού λόγω της πανδημίας του COVID-19 (μισθωτών και επιστημόνων) ύψους περίπου 1.450 εκατ. ευρώ, η οποία πληρώθηκε από το Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων (κατηγορία μεταβιβάσεων),
β) η δαπάνη ενίσχυσης επιχειρήσεων με τη μορφή επιστρεπτέας προκαταβολής ύψους περίπου 2.064 εκατ. ευρώ, η οποία πληρώθηκε από το Υπουργείο Οικονομικών (κατηγορία μεταβιβάσεων),
γ) η δαπάνη έκτακτης επιχορήγησης προς τον ΕΦΚΑ και τον ΕΟΠΥΥ για την κάλυψη υστέρησης εσόδων από τις μειωμένες ασφαλιστικές εισφορές λόγω της πανδημίας, ύψους 489 και 263 εκατ. ευρώ αντίστοιχα,
δ) η δαπάνη επιχορήγησης προς τον ΕΦΚΑ για τα αναδρομικά ποσά των συνταξιούχων ύψους 1.400 εκατ. ευρώ,
ε) οι αυξημένες εκροές του ΠΔΕ κατά 2.279 εκατ. ευρώ, κυρίως λόγω των δαπανών για την αποζημίωση ειδικού σκοπού επιχειρήσεων και αυτοαπασχολούμενων ύψους 494 εκατ. ευρώ, για την επιδότηση τόκων δανείων μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων ύψους 186 εκατ. ευρώ, για το μέτρο της ενίσχυσης των επιχειρήσεων με τη μορφή της επιστρεπτέας προκαταβολής ύψους 997 εκατ. ευρώ, για τη δράση ΤΕΠΙΧ ΙΙ ύψους 768 εκατ. ευρώ και για τη σύσταση ταμείου εγγυοδοσίας επιχειρήσεων λόγω της πανδημίας του COVID-19 ύψους 1.000 εκατ. ευρώ και
στ) οι αυξημένες πληρωμές για τόκους κατά 181 εκατ. ευρώ.
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις