Τετάρτη 18 Δεκεμβρίου 2024
weather-icon 21o
Κοροναϊός : Αγώνας δρόμου για χριστουγεννιάτικο δέντρο με εμβόλια

Κοροναϊός : Αγώνας δρόμου για χριστουγεννιάτικο δέντρο με εμβόλια

Μπορεί το δεύτερο κύμα του κοροναϊού να σαρώνει ολόκληρο τον πλανήτη και τις χώρες τη μια μετά την άλλη να παίρνουν ολοένα και πιο αυστηρά μέτρα, όπως αυτά του Μαρτίου, ωστόσο μια μεγάλη αχτίδα ελπίδας έρχεται να... ανάψει φως στο τούνελ της μάχης με τον αόρατο εχθρό

Μπορεί το δεύτερο κύμα του κοροναϊού να σαρώνει ολόκληρο τον πλανήτη και τις χώρες τη μια μετά την άλλη να παίρνουν ολοένα και πιο αυστηρά μέτρα, όπως αυτά του Μαρτίου, ωστόσο μια μεγάλη αχτίδα ελπίδας έρχεται να… ανάψει φως στο τούνελ της μάχης με τον αόρατο εχθρό.

Πρόκειται για το εμβόλιο, όπου μετά τη Pfizer, σήμερα ήρθε μια ακόμη ενθαρρυντική ανακοίνωση για τη μάχη κατά του κοροναϊού, από την αμερικανική εταιρεία Moderna, η οποία γνωστοποίησε πως η αποτελεσματικότητα του εμβολίου της αγγίζει το 95%.

Η εν λόγω ανακοίνωση ήρθε να προστεθεί στα ενθαρρυντικά αποτελέσματα για το εμβόλιο των Pfizer / BioNTech, δημιουργώντας ελπίδα ότι η ανθρωπότητα θα καταφέρει να σταματήσει την πανδημία κοροναϊού.

«Η θετική εξέλιξη από την ενδιάμεση ανάλυση της Φάσης 3 της δοκιμής προσφέρει την πρώτη κλινική επιβεβαίωση ότι το εμβόλιό μας μπορεί να αποτρέψει τη λοίμωξη Covid-19» δήλωσε ο Στέφαν Μπάνσελ, διευθύνων σύμβουλος της Moderna, με έδρα το Κέμπριτζ της Μασαχουσέτης.

Τι ξέρουμε για το εμβόλιο

Η τεχνολογία του εμβολίου της Moderna βασίζεται στην έγχυση γενετικού κώδικα του κοροναϊού στο ανθρώπινο σώμα.

Σε αντίθεση με τα περισσότερα σημερινά εμβόλια, τα οποία περιέχουν πρωτεΐνες του παθογόνου παράγοντα, γνωστές ως αντιγόνα, τα εμβόλια mRNA αναγκάζουν τον ανθρώπινο οργανισμό να παράγει μόνος του αυτά τα αντιγόνα.

Το mRNA στο εμβόλιο της Moderna περιέχει τις γενετικές οδηγίες για τη σύνθεση της πρωτεΐνης ακίδας την οποία χρησιμοποιεί ο κοροναϊός για να εισέρχεται στα ανθρώπινα κύτταρα. Το RNA μεταφράζεται στα ανθρώπινα κύτταρα όπως μεταφράζονται και τα ανθρώπινα γονίδια.

Η πρωτεΐνη που παράγεται στα κύτταρα και απελευθερώνεται στο αίμα αναγνωρίζεται στη συνέχεια ως στόχος από το ανοσοποιητικό σύστημα, ώστε να αρχίσει η παραγωγή αντισωμάτων.

Εφόσον τα προκαταρκτικά αποτελέσματα επιβεβαιωθούν. τα εμβόλια των Moderna και Pfizer/ΒιοΝΤech θα είναι πιθανότατα τα πρώτα εμβόλια mRNA που εγκρίνονται για χρήση στον άνθρωπο.

Μέχρι σήμερα, η τεχνολογία είχε αξιοποιηθεί μόνο σε εμβόλια κτηνιατρικής χρήσης.

Ομοιότητες και διαφορές με το εμβόλιο της Pfizer

Συγκρινόμενο με το εμβόλιο της Pfizer, το εμβόλιο της Moderna παρουσιάζει τόσο ομοιότητες, όσο και διαφορές.

Αρχικά, και τα δύο εμβόλια αξιοποιούν στη βάση τους τον γενετικό κώδικα του ιού.

Η προστασία που φαίνεται να παρέχουν, σύμφωνα με τις πρώτες δοκιμές, είναι επίσης περίπου στα ίδια επίπεδα, με το εμβόλιο της Moderna να εμφανίζει μέχρι στιγμής ελαφρύ πλεονέκτημα.

Το εμβόλιο της Moderna, ωστόσο, φαίνεται να είναι ευκολότερο στην συντήρηση, καθώς διατηρείται σε σταθερή κατάσταση στους -20 βαθμούς Κελσίου έως και 6 μήνες, και μπορεί να διατηρηθεί σ’ ένα συμβατικό ψυγείο για έως και έναν μήνα.

Το εμβόλιο της Pfizer, από την άλλη, μακροχρόνια πρέπει να συντηρείται στους -75 βαθμούς Κελσίου, και μπορεί να διατηρηθεί σε απλό ψυγείο έως και 5 ημέρες.

Αξίζει επιπλέον να υπενθυμίσουμε ότι και το εμβόλιο Sputnik V, ρωσικής παρασκευής και ευρεσιτεχνίας,  σε πολύ πρώιμες δοκιμές φαίνεται να επέδειξε αποτελεσματικότητα σε ποσοστό 92%.

Είναι ασφαλές;

Τέλος, και όσον αφορά την ασφάλεια του νέου εμβολίου της Moderna, οι μόνες παρενέργειες που φαίνεται μέχρι στιγμής να έχει προκαλέσει σε όσους υποβλήθηκαν σε ένεση ήταν η ήπια, βραχύχρονη κόπωση, ο πονοκέφαλος και ήπιοι σωματικοί πόνοι.

Ωστόσο, σύμφωνα με τον δρ. Peter Openshaw του Imperial College του Λονδίνου, τέτοια είναι τα συμπτώματα που πρέπει να αναμένει κανείς από οποιοδήποτε εμβόλιο «κάνει την δουλειά του».

Τι λένε οι επιστήμονες

Πολύ θετική είναι μέχρι στιγμής και η ανταπόκριση των ειδικών στη χώρα μας.

Πρώτος στην είδηση αντέδρασε ο καθηγητής του LSE, Ηλίας Μόσιαλος, ο οποίος έκανε λόγο για σημαντικά και ενθαρρυντικά νέα.

Όπως ανέφερε σε ανάρτησή του, στην κλινική δοκιμή της Moderna συμμετείχαν περισσότεροι από 30.000 συμμετέχοντες στις ΗΠΑ που χωρίστηκαν σε δύο ομάδες, με μια ομάδα να έχει λάβει τις δύο δόσεις του εμβολίου και η άλλη ομάδα να έχει λάβει ένα εικονικό φάρμακο.

Σύμφωνα με το πρωτόκολλο της μελέτης, οι συμμετέχοντες έπρεπε να παρουσιάσουν συμπτώματα και να διαγνωστούν θετικοί μετά από τεστ για να θεωρηθούν «επιβεβαιωμένη περίπτωση», εξηγεί.

Όπως υπογράμμισε, μόνο πέντε περιπτώσεις μεταξύ αυτών που έλαβαν το εμβόλιο νόσησαν ενώ τα άλλα 90 από τα περιστατικά Covid-19 εμφανίστηκαν μεταξύ των συμμετεχόντων στους οποίους είχε χορηγηθεί εικονικό φάρμακο.

Επιπλέον, εξήγησε πως όταν ανέλυσαν τις 11 σοβαρές περιπτώσεις Covid-19 που παρατηρήθηκαν μεταξύ των συμμετεχόντων, διαπίστωσαν ότι όλες είχαν συμβεί μεταξύ εκείνων που είχαν λάβει το εικονικό φάρμακο.

Ακόμα, σύμφωνα με τον κ. Μόσιαλο, οι ερευνητές λένε ότι το εμβόλιο δεν εγείρει σημαντικές ανησυχίες για την ασφάλεια. Οι κύριες παρενέργειες ήταν μικρής διάρκειας και περιελάμβαναν πόνο στο σημείο της ένεσης κατά την πρώτη δόση και πονοκέφαλο, κόπωση και πόνο στους μύες μετά τη δεύτερη.

Τέλος, ολοκλήρωσε την ανάρτησή του υπενθυμίζοντας πως δεν είναι ακόμα σαφές εάν το εμβόλιο εμποδίζει τους ανθρώπους να μολυνθούν με τον κοροναϊό και να το μεταδώσουν ή αν απλώς εμποδίζει τους ανθρώπους να αναπτύξουν συμπτώματα Covid-19.

Δερμιτζάκης: Εντυπωσιακά τα στοιχεία που έρχονται από τις δοκιμές

Από την πλευρά του ο καθηγητής ιατρικής πανεπιστημίου της Γενεύης, Μανώλης Δερμιτζάκης, υπογράμμισε ότι τα στοιχεία που έρχονται από τις δοκιμές και αφορούν την αποτελεσματικότητα των εμβολίων, είναι εντυπωσιακά.

«Κανένας δεν περίμενε αποτελεσματικότητες στο 90 – 95%» υπογράμμισε.

Υπάρχει περίπτωση ωστόσο, όταν θα χορηγηθεί στον γενικό πληθυσμό να μην έχει τόσο μεγάλη αποτελεσματικότητα, αλλά «ακόμα και 80 και 70% να ‘ναι είναι πολύ παραπάνω από αυτό που περιμέναμε».

Ο κ. Δερμιτζάκης επισήμανε ότι η υψηλή αποτελεσματικότητα των εμβολίων θα οδηγήσει σε πιο γρήγορη προστασία του πληθυσμού, ενώ οι πολίτες που θα εμβολιαστούν θα προστατευθούν σημαντικά από τον ιό, παραμένει ωστόσο άγνωστο το αν όσοι εμβολιαστούν δε θα μεταδίδουν και τον ιό.

Ο καθηγητής υπογράμμισε ότι αν ένα 70% του πληθυσμού εμβολιαστεί και η αποτελεσματικότητα είναι υψηλή, θα μπορέσουμε σύντομα να γυρίσουμε σε μια καθημερινότητα πιο υποφερτή, ωστόσο «θα πρέπει να προσέχουμε».

Όσον αφορά τις μεταλλάξεις του κοροναϊού, ο κ. Δερμιτζάκης σημείωσε ότι θα υπάρχουν μεταλλαγμένα στελέχη, τα οποία όμως από την στιγμή που θα υπάρχει το εμβόλιο, θα μπορούν εύκολα να αντιμετωπιστούν.

Πόσο θα κοστίζει

Τιμή έως και 25 δολάρια διαπραγματεύεται η Ευρωπαϊκή Ένωση για την αγορά των εμβολίων της Moderna, σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters, το οποίο επικαλέστηκε ως πηγή του υψηλόβαθμο αξιωματούχο.

Τις επόμενες ημέρες ενδέχεται να επιτευχθεί συμφωνία, μεταδίδει το Reuters, σύμφωνα με πηγές του, τονίζοντας πως οι συζητήσεις επικεντρώνονταν κυρίως στη νομική διατύπωση της σύμβασης, και ότι δεν αντιμετώπισαν σημαντικά εμπόδια σε ζητήματα όπως η τιμή ή η ευθύνη.

Η τιμή που διαπραγματεύεται ήταν λιγότερό από 25 δολάρια ανά δόση, σύμφωνα με αξιωματούχο, ο οποίος ζήτησε ανωνυμία καθώς οι συνομιλίες ήταν εμπιστευτικές.

Πόσα εμβόλια έχει παραγγείλει η ΕΕ

Πριν από τις Pfizer/BioNTech και CureVac, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή υπέγραψε τρία συμβόλαια για την προπαραγγελία πιθανών εμβολίων: με τη σουηδο-βρετανική AstraZeneca και την αμερικανική Johnson & Johnson (έως 400 εκατομμύρια δόσεις από την κάθε μία) όπως και με το γαλλο-βρετανικό δίδυμο Sanofi-GSK (έως 300 εκατομμύρια δόσεις).

Πότε θα έρθει στην Ελλάδα

Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες, που μεταδίδει το MEGA, γύρω στα Χριστούγεννα αναμένεται να έχουμε τις πρώτες 200.000 δόσεις στην Ελλάδα.

Στην ουσία πρόκειται να εμβολιαστούν αρχικά 100.000 άνθρωποι (100.000 επί δύο δόσεις), όλοι θα ανήκουν στο ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό της χώρας μας.

Μάλιστα, όπως αποκαλύπτει το MEGA, μόνο για τους υγειονομικούς η παρτίδα δεν θα σπάσει. Και οι δύο δόσεις θα πάνε σε εκείνους.

Σύντομα, περίπου 1 με 1μιση μήνα μετά, θα ακολουθήσουν και οι επόμενες παρτίδες.

Εκεί πλέον θα ακολουθηθεί η διαδικασία που έχει γίνει γνωστή. Δηλαδή με βάση σειρά προτεραιότητας, πρώτα οι ευπαθείς ομάδες και στη συνέχεια οι υπόλοιποι πολίτες, θα πηγαίνουν στα ειδικά κέντρα εμβολιασμού για να κάνουν την πρώτη παρτίδα του εμβολίου.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες, ο στόχος είναι μέχρι το Πάσχα να έχει εμβολιαστεί μέχρι και το 50% του πληθυσμού της Ελλάδας!

Must in

Ρονάλντο για Βινίσιους: «Ο κορυφαίος παίκτης στον κόσμο είναι μαύρος και Βραζιλιάνος» (pic)

Το μήνυμα του Ρονάλντο στον Βινίσιους μετά την ανάδειξή του ως κορυφαίος παίκτης στον κόσμο στα βραβεία της FIFA.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ALTER EGO MEDIA A.E.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τετάρτη 18 Δεκεμβρίου 2024
Απόρρητο