Η σκληρή πραγματικότητα ενός γιατρού στο Παπανικολάου: Οι ελλείψεις προσωπικού, οι ΜΕΘ και οι ασθενείς δύο ταχυτήτων
Συγκλονιστική μαρτυρία εντατικολόγου του νοσοκομείου Παπανικολάου.
Στις εξαιρετικά δύσκολες συνθήκες με τις οποίες έρχονται καθημερινά αντιμέτωποι οι γιατροί εν μέσω του δεύτερου και ισχυρότερου κύματος της πανδημίας του κοροναϊού αναφέρθηκε, μιλώντας στο MEGA, ο πνευμονολόγος – εντατικολόγος στη ΜΕΘ του «Παπανικολάου», Ευάγγελος Καϊμακάμης.
Ο κ. Καϊμακάμης υπογράμμισε την πίεση που βιώνει καθημερινά το σύνολο του προσωπικού των νοσοκομείων.
«Είναι πολύ δύσκολα τα πράγματα, το προσωπικό λειτουργεί στα όριά του. Μπορούμε να πούμε ότι δουλεύουμε στο 120 – 150% των δυνατοτήτων μας και των αντοχών μας. Το κύμα των ασθενών είναι τεράστιο και δύσκολα διαχειρίσιμο» σημείωσε ο εντατικολόγος του «Παπανικολάου».
Δεν υπάρχει προσωπικό για να λειτουργήσει τις νέες κλίνες ΜΕΘ
Ερωτηθείς για τις νέες κλίνες ΜΕΘ που θα δημιουργηθούν, ο κ. Καϊμακάμης αρχικά στάθηκε στο γεγονός πως για να λειτουργήσουν αυτές οι κλίνες, θα πρέπει να υπάρχουν και εντατικολόγοι, οι οποίοι όμως σήμερα δεν αρκούν.
Και συνέχισε λέγοντας: «Εμείς εννοείται ότι συμβάλλουμε με όλες μας τις δυνάμεις. Τυχαίνει να συνδράμουμε ενώ είμαστε στα δικά μας περιστατικά. Ξέρετε, το να μπεις να κάνεις την ιατρική φροντίδα σε έναν ασθενή Covid μέσα στο κλειστό τμήμα της Covid μονάδας, προαπαιτεί μια ολόκληρη διαδικασία ντυσίματος με τον προστατευτικό προσωπικό εξοπλισμό που είναι πραγματικά χρονοβόρα.
Όταν, λοιπόν, εγώ είμαι εκεί μέσα και χρειαστεί κάτι έκτακτο σε περιστατικό που είναι σε άλλο σημείο του κτιρίου ή ακόμα και σε άλλο κτίριο, προφανώς και δεν θα μπορέσω να πάω έγκαιρα να συνδράμω. Εκεί οι αναισθησιολόγοι και άλλες ειδικότητες, υπερβάλλοντας κι αυτοί τον εαυτό τους κάνουν τα πάντα για να δώσουν ό, τι φροντίδα μπορούν αλλά δεν είναι εντατικολόγοι”.
Ασθενείς δύο ταχυτήτων
Ερωτηθείς για το αν υπάρχουν ασθενείς δύο ταχυτήτων, ο κ. Καϊμακάμης απάντησε ειλικρινά:
«Εκ των πραγμάτων. Δεν γίνεται αλλιώς. Οι άλλες ειδικότητες υπερβάλλουν τον εαυτό τους για να καταφέρουν να παρέχουν τη στοιχειώδη ποιοτική παροχή υγείας αλλά αυτό δεν είναι πάντοτε εφικτό. Να μην κοροϊδευόμαστε. Δεν είναι τα πράγματα έτσι ρόδινα. Ούτε το να ανοίξω χ,ψ,ω κλίνες ΜΕΘ λύνει το πρόβλημα».
«Το πρόβλημα θα λυθεί μόνο με περιορισμό της πανδημίας. Μόνο με προσοχή και τήρηση των μέτρων της καραντίνας. Αλλιώς είμαστε χαμένοι. Ήδη βλέπουμε φαινόμενα που δεν θα θέλαμε να τα ζούμε. Φαινόμενα σαν αυτά που σας περιέγραψα. Φαινόμενα που ασθενείς νοσηλεύονται σε τμήματα που δεν είναι φτιαγμένα για τέτοιου είδους νοσηλεία, χωρίς την ιατρική παρακολούθηση που χρειάζεται… Πλέον οι δυνατότητες του ΕΣΥ έχουν ξεπεραστεί προ πολλού. Κι αυτό θα έχει συνέπειες και στη θνητότητα. Δεν μπορούμε να διαχειριστούμε τόσο μεγάλο κύμα κρουσμάτων και φοβάμαι ότι δεν έχουμε φτάσει καν στο πικ»
Η αλήθεια για το νοσοκομείο Παπανικολάου
Ο εντατικολόγος αναφέρθηκε και στο θέμα που έχει προκύψει με τις ΜΕΘ στο νοσοκομείο Παπανικολάου. Υπενθυμίζεται ότι το πρωί σε ανακοίνωση 11 διευθυντών Κλινικών αναφέρονταν πως οι ΜΕΘ στο Παπανικολάου είναι στο 100% και γίνονταν έκκληση να μην στέλνονται άλλοι ασθενείς με κοροναϊό. Η διοίκηση απάντησε λέγοντας ότι το νοσοκομείο μπορεί να ανταποκριθεί και στην αυριανή εφημερία.
«Κλίνες ΜΕΘ δεν υπάρχουν, έχουν καλυφθεί στο 100% εδώ και πολλές ημέρες» τόνισε για την κατάσταση που επικρατεί στο νοσοκομείο. «Έχουν ανοίξει υποτυπώδεις κλίνες ΜΕΘ σε άλλους χώρους του νοσοκομείου, αλλά αυτό δεν φτάνει, καθώς μόλις αδειάσει ένα κρεβάτι γεμίζει αμέσως» συμπλήρωσε ο κ. Καϊμακάμης.
Για τις συνθήκες που βιώνουν καθημερινά, αναφέρθηκε στα όσα γίνονται σε μια εφημερία του νοσοκομείου. «Η κατάσταση ήταν τραγική, καθώς γνωρίζαμε ότι όλες οι κλίνες ΜΕΘ μέχρι τη Λάρισα ήταν καλυμμένες. Και ένας ακόμα να χρειαζόταν διασωλήνωση, δεν ξέραμε πού θα πάει».
«Άρα καταλαβαίνετε ότι υπάρχει ένα καθεστώς πολέμου. Είμαστε κάθε μέρα στα όριά μας, με ελλιπές προσωπικό για το κύμα των ασθενών» πρόσθεσε για τα όσα ζουν καθημερινά στα νοσοκομεία οι άνθρωποι που καλούνται να πολεμήσουν – με το δικό τους τρόπο – τον κορoναϊό.
Η διάρκεια παραμονής στη ΜΕΘ
Για το χρονικό διάστημα που απαιτείται ώστε ένας ασθενής που θα μπει στη ΜΕΘ μέχρι να βγει υγιής, τόνισε πως εξαρτάται από τον ασθενή και το πώς θα ανταποκριθεί ο οργανισμός του, αλλά και τα νοσήματα που μπορεί να έχει.
«Ένας γενικός κανόνας είναι να βλέπουμε κάποια βελτίωση στις 4-5 ημέρες» πρόσθεσε, τονίζοντας πως οι περισσότεροι μένουν στη Μονάδα για τουλάχιστον μια εβδομάδα, ενώ υπάρχουν και περιπτώσεις που δυστυχώς καταλήγουν.
«Μέχρι τώρα, το ποσοστό θνητότητας που είχαμε στη Μονάδα μας είναι 30-35%. Ένας στους τρεις καταλήγει, ενώ δύο καταφέρνουν και βγαίνουν, κάτι που είναι από τα πιο καλά ποσοστά παγκοσμίως» υπογράμμισε ο Ευάγγελος Καϊμακάμης μιλώντας στο «LIVE NEWS» και στον Νίκο Ευαγγελάτο, ενώ αναφέρθηκε και στο ενδεχόμενο να ανοίξουν ακόμα περισσότερες νέες κλίνες ΜΕΘ, υπογραμμίζοντας ότι δεν υπάρχει στην Ελλάδα προσωπικό για να τις στελεχώσει.
«Το πρόβλημα θα λυθεί μόνο με τον περιορισμό της πανδημίας. Με προσοχή και αυστηρή τήρηση των μέτρων από τους πολίτες. Αλλιώς είμαστε χαμένοι» ξεκαθάρισε ο εντατικολόγος του «Παπανικολάου».
- Eυρώπη: Η ασταθής οικονομία οδηγεί σε μειωμένες θέσεις εργασίας – Ετοιμάζονται χιλιάδες απολύσεις
- Πούπι Αβάτι: «Μια ασπρόμαυρη ταινία δεν είναι απαραίτητα ένα αριστούργημα»
- Καραμανλής: «Αδειάζει» Μητσοτάκη για διαγραφή Σαμαρά, δεν ενδιαφέρεται για ΠτΔ – Κριτική στην κυβερνητική πολιτική
- Τόνια Σωτηροπούλου: Με πλήγωσε η κριτική που δέχτηκα για την ταινία του Τζέιμς Μποντ
- Ο Παναγιώτης Καραΐσκος στον TUI Rhodes Marathon 2025
- Νέα Αριστερά για προφυλάκιση Ρωμανού: Βαρύ πλήγμα στο κράτος δικαίου – Η δημοκρατία δεν μπορεί να εκδικείται