Πολυτεχνείο : Σε θέσεις μάχης κυβέρνηση και αντιπολίτευση – Στην Σακελλαροπούλου ΣΥΡΙΖΑ, ΚΚΕ και ΜεΡΑ25
Εκπρόσωποι των κομμάτων, πραγματοποίησαν διάβημα διαμαρτυρίας στην Βουλή, καταδικάζοντας την απόφαση απαγόρευσης των συναθροίσεων και του εορτασμού της επετείου του Πολυτεχνείου που - όλα αυτά τα χρόνια - κορυφώνεται με την πορεία στην αμερικάνικη πρεσβεία.
Θέσεις μάχης, έχουν ληφθεί ενόψει της επετείου για την εξέγερση του Πολυτεχνείου, με την κυβέρνηση να έχει διαμηνύσει πως δεν θα επιτραπούν πορείες λόγω κοροναϊού και την αντιπολίτευση να «βάλλει» κατά της απόφασης για την απαγόρευση των συναθροίσεων, καλώντας την κυβέρνηση έστω και τώρα να την αποσύρει.
Η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου θα δεχτεί σήμερα, στις 12:00, ύστερα από αίτημά τους, αντιπροσωπεία από βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, του ΚΚΕ, του ΜέΡΑ25 και εκπρόσωπο του Συνδέσμου Φυλακισθέντων και Εξορισθέντων Αντιστασιακών (ΣΦΕΑ).
Τα τρία κόμματα, πραγματοποίησαν νωρίτερα διάβημα διαμαρτυρίας στην Βουλή, και ανάλογα θα πράξουν και κατά την συνάντησή τους με την ΠτΔ, επιδίδοντας, το κοινό κείμενό τους, κάτω από το οποίο έχουν συλλεγεί εκατοντάδες υπογραφές και με το οποίο καταδικάζουν την κυβερνητική απόφαση, υπογραμμίζοντας ότι «είναι μια απόφαση βαθιά αντιδημοκρατική αλλά και αντισυνταγματική, όπως επισημαίνει και η Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων, αφού πλήττει τον πυρήνα του συνταγματικού δικαιώματος της συνάθροισης (άρθρο 11), επιβάλλοντας συνολική ανεπίτρεπτη αναστολή της ελευθερίας συνάθροισης.
Σύμφωνα με πληροφορίες, το κείμενο αυτό ήταν πρωτοβουλία του ΚΚΕ το οποίο μετά από συνεννοήσεις των αρχηγών των κομμάτων υιοθετήθηκε.
Άλλωστε σχετική πρωτοβουλία για επικοινωνία μεταξύ των κομμάτων της αντιπολίτευσης, που βλέπουν αυταρχισμό στην απόφαση της κυβέρνησης, είχαν προαναγγείλει ο Αλέξης Τσίπρας του ΣΥΡΙΖΑ και ο Γιάνης Βαρουφάκης του ΜέΡΑ25.
Πολιτική σύγκρουση
Στην εκπομπή «Κοινωνία Ώρα MEGA» o βουλευτής ΝΔ Κώστας Καραγκούνης και ο βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ Χρήστος Γιαννούλης, διασταύρωσαν τα ξίφη τους με φόντο την πολιτική θύελλα που προκάλεσε η απαγόρευση δημόσιων συναθροίσεων.
«Ένα στοιχείο που πρέπει να διέπει τις πολιτικές δυνάμεις είναι να αντιλαμβάνονται τις ανάγκες της κοινωνίας, να έχουν ενσυναίσθηση για το που βρισκόμαστε και κάθε φορά να πράττουν με απόλυτη ευθύνη ειδικά αυτές τις κρίσιμες στιγμές. Τη στιγμή που έχουμε 50 με 70 νεκρούς κάθε μέρα, ποιος πιστεύει σήμερα ότι είναι πρωτεύον να αντιπαραταθούμε με το πόσοι θα συμμετέχουν στην επέτειο των εορτασμών του Πολυτεχνείου. Είναι δυνατόν τη στιγμή που βρισκόμαστε στο μάτι του κυκλώνα να μην μπορούμε να συνεννοηθούμε για το αυτονόητο;» σημείωσε ο κ. Καραγκούνης.
Απαντώντας στο κατά πόσο θα υπάρξουν συλλήψεις, εάν ένα κόμμα αποφασίσει να κάνει μία πορεία για την επέτειο του Πολυτεχνείου, ο κ. Καραγκούνης απάντησε πως «θα ακολουθηθεί αυτό προβλέπει ο νόμος».
«Αυτό που κάνουμε όλοι σε έκτακτες συνθήκες, το ίδιο ακριβώς πρέπει να κάνουμε και τώρα. Δεν έγιναν παρελάσεις, δεν έγιναν επέτειοι, δεν πήγαμε στις εκκλησίες το Πάσχα, θα γίνει ακριβώς το ίδιο πράγμα και στην επέτειο του Πολυτεχνείου» δήλωσε σχετικά ο κ. Καραγκούνης.
Από την μεριά του ο κ. Γιαννούλης υπογράμμισε πως «το βασικό δείγμα ευθύνης μιας κυβέρνησης είναι να παίρνει μέτρα ώστε να αποφεύγονται εξάρσεις και δράματα όπως αυτό που ζει αυτή τη στιγμή η Θεσσαλονίκη. Υπόδειγμά μιας κυβέρνησης ευθύνης, είναι να βρίσκει λύσεις, να ακούει προτάσεις και να τις εφαρμόζει».
Ο ίδιος παραλλήλισε την απόφαση για απαγόρευση δημόσιων συναθροίσεων με μία αναβίωση της ΕΡΕ και ενός κράτους επιβολής αυταρχικών νόμων. Υποστήριξε ταυτόχρονα, ότι η απόφαση του αστυνομικού διοικητή της Αθήνας είναι μία «χυδαία, παρελκυστική τακτική για να διχαστεί ο κόσμος και να εφευρεθεί ένα νέο θέμα στην επικαιρότητα».
Τέλος ο ο κ. Γιαννούλης υπογράμμισε πως «το μέιζον παραμένει η προστασία της Υγείας και της ζωής των ανθρώπων και αυτό δεν γίνεται με απαγορεύσεις αλλά με μέτρα. Τηρούμε με ευλάβεια όλα τα μέτρα αλλά δεν απεμπολούμε τα δημοκρατικά δικαιώματα, την ελευθερία και το Σύνταγμα σε κανέναν Χρυσοχοΐδη».
Τσίπρας : Ο Μητσοτάκης δημιουργεί τεχνητή ένταση
Επικοινωνία με τους αρχηγούς των κομμάτων της αντιπολίτευσης θα έχει σήμερα Δευτέρα ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας. Νωρίτερα, ο ΣΥΡΙΖΑ είχε εκδώσει σχετική ανακοίνωση με την οποία γνωστοποιούσε πως δεν θα παραστεί φέτος στο αστυνομοκρατούμενο Πολυτεχνείο για να καταθέσει στεφάνι, αλλά θα βρεθεί και θα καταθέσει στεφάνι στον χώρο του ΕΑΤ-ΕΣΑ.
Στην ανακοίνωσή του ο ΣΥΡΙΖΑ σημειώνει πως «η πρωτοφανής και χουντικής έμπνευσης απόφαση της κυβέρνησης για περιστολή των συναθροίσεων άνω των τεσσάρων ατόμων τις μέρες του εορτασμού του Πολυτεχνείου δεν απαντά στην αδήριτη ανάγκη για την τήρηση από όλους των μέτρων υγειονομικής προστασίας αλλά στη προσπάθεια του κυρίου Μητσοτάκη να δημιουργήσει τεχνητή ένταση για να επιρρίψει αλλού τις δικές του ευθύνες. Καθώς και στη στόχευσή του να χαϊδέψει τα αυτιά ενός συντηρητικού ακροατηρίου καθώς και της Ακροδεξιάς πτέρυγας στο κόμμα του» αναφέρει ο ΣΥΡΙΖΑ και προσθέτει:
«Καμία κυβέρνηση και με κανένα πρόσχημα δεν δύναται να περιστέλλει άρθρο του Συντάγματος με μία απόφαση υπουργού ή αρχηγού της ΕΛ.ΑΣ. Πόσο δε μάλλον η κυβέρνηση που πριν δύο μέρες έστελνε βουλευτές της έξω από το Πολυτεχνείο να «επιχειρούν» μαζί με τα ΜΑΤ.
Καλούμε τα κόμματα, τους φορείς και τους δημοκρατικού πολίτες να περιφρουρήσουν τα μέτρα υγειονομικής προστασίας.
Αλλά και να περιφρουρήσουν τη δημοκρατία και τα πολιτικά δικαιώματα.
Είναι αναγκαίο όλοι μας να μπούμε σε καραντίνα.
Όχι όμως η δημοκρατία».
Η θέση του ΚΙΝΑΛ
Η στάση του ΚΙΝΑΛ, που αρνήθηκε να υπογράψει το κοινό κείμενο κατά της κυβερνητικής απόφασης, χαρακτηρίστηκε απαράδεκτη.
Το Κίνημα Αλλαγής, με δήλωση της προέδρου του, Φώφης Γεννηματά, δηλώνει πως «για να κερδίσουμε τη μάχη με τον κορωναϊό πρέπει να είμαστε όλοι μαζί. Το είπα και δεν θα κουραστώ να το λέω». Πρόσθεσε πως «κάποιοι δεν θέλουν, επιλέγουν τον διχασμό και μάλιστα με αφορμή και την επέτειο του Πολυτεχνείου.
Πρώτη η κυβέρνηση που ρίχνει λάδι στη φωτιά με απαγορεύσεις που θυμίζουν τα «Αποφασίζομεν και διατάσσομεν». Επιδιώκει με την στάση της να οδηγήσει σε μια τεχνητή σύγκρουση για να αποκομίσει μικροκομματικά οφέλη. Δυστυχώς παγιδεύονται στη μεθόδευση της Κυβέρνησης και άλλες πολιτικές δυνάμεις», αναφέρει η κ. Γεννηματά ζητώντας «να επικρατήσει η κοινή λογική, η οποία , είναι αυτή τη στιγμή το αντίδοτο απέναντι στον φανατισμό, στη βία και τις αντιδημοκρατικές πρακτικές».
ΚΚΕ: Θα ακυρωθεί στην πράξη
Το ΚΚΕ, με μια οργισμένη ανακοίνωση σημειώνει: «Η κυβερνητική απαγόρευση συναθροίσεων για πάνω από 4 άτομα «καθ’ άπασαν την επικράτειαν», όχι μόνο αποτελεί ένα ακόμη μνημείο αυταρχισμού, πέρα από οποιονδήποτε υγειονομικό κανόνα, αλλά επιβεβαιώνει και την πρόθεση της κυβέρνησης να εκμεταλλευτεί, μόνο ως πρόσχημα, την πανδημία για να περάσει τον αντιδραστικό της σχεδιασμό, στην υπηρεσία της στυγνής δικτατορίας των μονοπωλίων.
Αυτές οι απαγορεύσεις θα ακυρωθούν στην πράξη από το οργανωμένο λαϊκό κίνημα, που ξέρει και να παλεύει και να τηρεί όλα τα μέτρα προστασίας, πολύ καλύτερα από την κυβέρνηση και τους κατασταλτικούς της μηχανισμούς».
ΜεΡΑ25: Προσφεύγει στο ΣτΕ κατά της κυβερνητικής απόφασης
Το ΜέΡΑ25 ανακοίνωσε ότι προχωρά σε κατάθεση αίτησης ακύρωσης και αίτησης αναστολής («ασφαλιστικά μέτρα») κατά της απόφασης απαγόρευσης της πορείας του Πολυτεχνείου.
Οι σχετικές αιτήσεις, προσθέτει, κατατίθενται νωρίς το πρωί της Δευτέρας στο Συμβούλιο της Επικρατείας από τους δικηγόρους του κόμματος και υπογράφονται από τον Γραμματέα του ΜέΡΑ25, Γιάνη Βαρουφάκη, και το κόμμα.
Στην ανακοίνωση τονίζεται ότι «οι λόγοι ακύρωσης της σχετικής κατάπτυστης απόφασης του Αρχηγού της ΕΛ.ΑΣ. αφορούν την παραβίαση της αρχής της αναλογικότητας (βασιζόμενοι και στο ψήφισμα του Ευρωκοινοβουλίου, αλλά και την σχετική απόφαση του Διοικητικού Πρωτοδικείου του Αμβούργου τον Απρίλιο) και την έλλειψη ειδικής και εμπεριστατωμένης αιτιολογίας του περιορισμού του δικαιώματος του συνέρχεσθαι».
Το ΜεΡΑ25, σε προηγούμενη ανακοίνωσή του, τονίζει ότι «η απαγόρευση της συμβολικής διαμαρτυρίας ακόμα και σε ολιγομελείς ομάδες βουλευτών – και μάλιστα με απόφαση του Αρχηγού της Ελληνικής Αστυνομίας – συνιστά ολομέτωπη επίθεση της κυβέρνησης στη Δημοκρατία και τα πολιτικά δικαιώματα».
Σημειώνεται ακόμη ότι η κυβέρνηση «διολισθαίνει συνειδητά, υπό την κάλυψη της πανδημίας, σε αντιδημοκρατικές πρακτικές που, πρώτον, απονομιμοποιούν στη συνείδηση δημοκρατών τα μέτρα προφύλαξης κατά του θανατηφόρου ιού, και, δεύτερον, προδιαγράφουν μονιμοποίηση της περιστολής των πολιτικών δικαιωμάτων».
Το ΜέΡΑ 25 εκτιμά ότι «ο κίνδυνος τόσο για την Δημοκρατία όσο για την δυνατότητα της κοινωνίας να παραμείνει ενωμένη εναντίον της πανδημίας υπονομεύεται από τον αυταρχισμό της κυβέρνησης Μητσοτάκη».
Δρακόντεια μέτρα της ΕΛ.ΑΣ. – Τι λένε οι αστυνομικοί
«Εφόσον απαγορεύονται οι συναθροίσεις, η Αστυνομία θα προσαγάγει. Είναι τί οδηγίες θα δοθούν στην ελληνική Αστυνομία», ανέφερε μιλώντας στην εκπομπή «Κοινωνία Ώρα MEGA»ο Πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Αστυνομικών Υπαλλήλων, Γρηγόρης Γερακαράκος.
Πρόσθεσε, μάλιστα, ότι ανάλογη απαγόρευση υπήρχε και τον Μάρτιο. «Η απαγόρευση των συναθροίσεων γίνεται για τη δημόσια υγεία. Δεν γίνεται για κάποιο λόγο. Όταν τίθενται ζητήματα υγείας, δηλαδή ανθρώπινης ζωής, δεν υπάρχει ζυγαριά» υποστήριξε.
Σχολιάζοντας τα περιστατικά αστυνομικής αυθαιρεσίας σε Θεσσαλονίκη και Καρδίτσα, ανέφερε ότι «οτιδήποτε είναι πέρα της αστυνομικής πρακτικής, είναι κατακριτέο. Θα γίνει έρευνα. Αν ο αστυνομικός έσφαλε, να οδηγηθεί εκεί που πρέπει να οδηγηθεί. Κάθε εικόνα βίας είναι άσχημη. Δεν είναι ωραία εικόνα. Ο συνάδελφός μου που μπορεί να έφταιξε και να μην λειτούργησε όπως θα έπρεπε, να οδηγηθεί στα όργανα που πρέπει», είπε.
Στο «στρατηγείο» της ΕΛ.ΑΣ λαμβάνονται δρακόντεια μέτρα για την ημέρα του Πολυτεχνείου. Το αρχικό «κρας τεστ» έγινε στο ΕΜΠ και στου Ζωγράφου, όπου η αστυνομία προέβη σε εφόδους και συλλήψεις.
Σε ό,τι αφορά την Τρίτη, 17 Νοεμβρίου, σημειώνεται ότι στα σχέδια της ΕΛ.ΑΣ ήταν να αποκλειστεί ο χώρος του Πολυτεχνείου από το βράδυ της Πέμπτης, ενώ σε σύσκεψη αποφασίστηκε να αναπτυχθούν περίπου 5.000 αστυνομικοί σε όλη την Αττική, ώστε να εμποδιστούν οι συγκεντρώσεις.
Επίσης, θα επιτηρούνται τα πανεπιστημιακά ιδρύματα, θα είναι παντού περιπολίες, ενώ θα υπάρξει συγκεκριμένο πρωτόκολλο για την κατάθεση στεφάνων με την τήρηση κανόνων για την προστασία από τον κοροναϊό.
Φαρμακερά πρόστιμα
Για τους παραβάτες, υπό την επιφύλαξη της εφαρμογής άλλων κυρώσεων που προκύπτουν από την κείμενη νομοθεσία, προβλέπονται οι ακόλουθες κυρώσεις:
- Διοικητικό πρόστιμο (5.000) ευρώ στα νομικά πρόσωπα και (3.000) ευρώ στα φυσικά πρόσωπα, που διοργανώνουν δημόσιες υπαίθριες συναθροίσεις
- Διοικητικό πρόστιμο (300) ευρώ στα πρόσωπα που παραβιάζουν την απαγόρευση συμμετέχοντας σε δημόσιες υπαίθριες συναθροίσεις.
Για την ιστορία, καθολική απαγόρευση όλων των συναθροίσεων σε όλη την επικράτεια, δηλαδή καθολική αναστολή του άρθρου 11 του Συντάγματος, έχει γίνει και στο παρελθόν: στις 21/04/1967 και στις 17/11/1973.
- Αλμπέρ Καμύ: Οι φλογερές επιστολές και ο παράνομος έρωτάς του με τη Μαρία Κασαρές
- Καιρός: Τοπικές βροχές και καταιγίδες την Παρασκευή – Έως 7 μποφόρ οι άνεμοι
- Γνωρίζετε πως νοιώθει η γάτα σας όταν απουσιάζετε από το σπίτι;
- Στη «σκιά» του Ντόναλντ Τραμπ – Η Γερμανία σε πολιτική κρίση, η Ευρώπη σε αχαρτογράφητα νερά
- Ο διεσεκατομμυριούχος που έβαλε πλώρη για το υπουργείο Οικονομικών του Τραμπ
- Ύπνος: Πως να πάρετε τα πάνω σας μετά από μια κακή νύχτα