Συνάντηση Πομπέο με Βαρθολομαίο : Δυσφορία στις ΗΠΑ για τις επιθετικές ενέργειες της Τουρκίας
Η άφιξη του Μάικ Πομπέο στην Κωσταντινούπολη για να συναντηθεί μόνο με τον Πατριάρχη Βαρθολομαίο και όχι με τον ομόλογό του στην Αγκυρα ή τον Ερντογάν, αποτυπώνει και τη δυσφορία των ΗΠΑ για τα πολλαπλά πολεμικά μέτωπα στα οποία έχει εμπλακεί η Τουρκία από τον Καύκασο μέχρι τη Λιβύη.
Η άφιξη του Μάικ Πομπέο στην Κωσταντινούπολη για να συναντηθεί μόνο με τον Πατριάρχη Βαρθολομαίο και όχι με τον ομόλογό του στην Αγκυρα ή τον Ερντογάν, αποτυπώνει και τη δυσφορία των ΗΠΑ για τα πολλαπλά πολεμικά μέτωπα στα οποία έχει εμπλακεί η Τουρκία από τον Καύκασο μέχρι τη Λιβύη.
Η επίσκεψη του Πομπέο στην Κωνσταντινούπολη, προερχόμενου από το Παρίσι όπου συναντήθηκε με τον Μακρόν, έχει προκαλέσει έντονη δυσφορία στην Τουρκία η οποία μάλιστα δεν καταγράφτηκε μόνο στη σκληρή ανακοίνωση του τουρκικού ΥΠΕΞ κατά των ΗΠΑ αλλά στην επίθεση μερίδας του εθνικιστικού Τύπου της Τουρκίας, κατά του Πατριάρχη Βαρθολομαίου.
Προβληματισμός
Ο προβληματισμός της απερχόμενης διοίκησης Τραμπ για τις γεωπολιτικές κινήσεις της Τουρκίας, με την επίνευση της Ρωσίας σε κάποιες από αυτές, όπως στην περίπτωση του Ναγκόρνο Καραμπάχ, αναδύεται παραστατικά μέσα από τη συνέντευξη που παραχώρησε ο Μάικ Πομπέο στη γαλλική εφημερίδα Le Figaro, όπου και αναφέρθηκε στο θέμα που σχεδόν μονοπώλησε τις συζητήσεις που είχε με τον πρόεδρο Μακρόν.
Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ δήλωσε ότι συζήτησε με τον Γάλλο πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν, τις «πολύ επιθετικές» ενέργειες της Τουρκίας και την ανάγκη να «πεισθεί» ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν να αλλάξει τη στάση του.
«Επιθετικές ενέργειες»
«Ο Μακρόν και εγώ περάσαμε πολύ χρόνο συζητώντας τις πρόσφατες ενέργειες της Τουρκίας και συμφωνήσαμε ότι είναι πολύ επιθετικές», δήλωσε ο Αμερικανός ΥΠΕΞ σε συνέντευξή του στη γαλλική εφημερίδα Le Figaro.
Αναφέρθηκε στη «στήριξη» που προσφέρει η Τουρκία στο «Αζερμπαϊτζάν» ή «στο γεγονός ότι έχει μεταφέρει συριακές δυνάμεις στην περιοχή». «Μιλήσαμε επίσης για τη δράση της στη Λιβύη, όπου επίσης έχει μεταφέρει δυνάμεις από τρίτες χώρες ή για τη δράση της στην Ανατολική Μεσόγειο και θα μπορούσα να συνεχίσω αυτόν τον κατάλογο», συνέχισε ο Πομπέο.
«Η αμερικανική θέση είναι ότι η διεθνοποίηση αυτών των συγκρούσεων είναι επιβλαβής και βλάπτει όλες τις εμπλεκόμενες χώρες. Επομένως, καλέσαμε όλες τις χώρες να σταματήσουν να επεμβαίνουν στη Λιβύη, είτε είναι οι Ρώσοι, Τούρκοι ή άλλοι», τόνισε ο Αμερικανός ΥΠΕΞ. «Το ίδιο πράγμα ισχύει και για το Αζερμπαϊτζάν», «μας ανησυχεί η αυξανόμενη χρήση τουρκικών στρατιωτικών δυνατοτήτων».
«Να πειστεί ο Ερντογάν»
Σύμφωνα με τον ίδιο, «η Ευρώπη και οι Ηνωμένες Πολιτείες πρέπει να συνεργαστούν για να πείσουν τον Ερντογάν ότι τέτοιες ενέργειες δεν είναι προς το συμφέρον του λαού του».
Υπενθυμίζεται ότι η ειρηνευτική συμφωνία συνάφθηκε μεταξύ της Αρμενίας και του Αζερμπαϊτζάν, υπό την αιγίδα της Μόσχας, για τον τερματισμό της εμπόλεμης σύρραξης που μαινόταν από τα τέλη Σεπτεμβρίου στον θύλακα Ναγκόρνο Καραμπάχ, θεωρείται ταπεινωτική για την Αρμενία, διότι δίνει παραχωρεί εδαφικά οφέλη στο Αζερμπαϊτζάν.
«Υπάρχουν ακόμα πολλά ερωτήματα που απαιτούν διευκρίνιση από τους Ρώσους, σχετικά με τις παραμέτρους αυτής της συμφωνίας, και ιδίως για το ρόλο των Τούρκων», δήλωσε ένας ανώτερος αξιωματούχος των ΗΠΑ, που συνταξιδεύει με τον Μάικ Πομπέο, μιλώντας σε δημοσιογράφους.
Οργή στην Αγκυρα
Ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών έφτασε το απόγευμα της Δευτέρας στην Κωνσταντινούπολη, όπου αναμένεται να συναντηθεί με τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο, στον δεύτερο σταθμό της περιοδείας του στην Ευρώπη και τη Μέση Ανατολή. Δεν αναμένεται να συναντηθεί με Τούρκους αξιωματούχους κατά τη διάρκεια της παραμονής του στη χώρα, με την Άγκυρα να έχει εκφράσει την οργή της για την συμπερίληψη από το Στέιτ Ντιπάρτμεντ του ζητήματος των «θρησκευτικών ελευθεριών» στην ατζέντα της επίσκεψης Πομπέο.
Πάνε να εμπλέξουν τον Βαρθολομαίο
Μέσα σε αυτό το κλίμα της όξυνσης, μερίδα του εθνικιστικού Τύπου της Τουρκίας, ανέλαβε να εμπλέξει το Οικοκουμενικό Πατριαρχείο με το πραξικόπημα του 2016 εκδηλώνοντας την εμφανή ενόχλησή του για την επίσκεψη του Μάικ Πομπέο στο Φανάρι.
Σύμφωνα με το Sigmalive, σε πρωτοσέλιδο της εθνικιστικής εφημερίδας «Αϊντινλίκ» με τίτλο «Ιδού οι δεσμός του Πατριαρχείου με τη FETÖ(σ.σ. Κίνημα του Γκιουλέν)» και υπότιτλο «Έστειλαν ενημερωτικό σημείωμα λίγες ώρες μετά την απόπειρα πραξικοπήματος της 15ης Ιουνίου», αναφέρει πως σε αλληλογραφία μεταξύ του Γενικού Αρχιερατικού Επιτρόπου της Αρχιεπισκοπής Αμερικής, Αλέξανδρου Καρλούτσου, που υπάγεται στο Πατριαρχείο Φαναρίου, και του διευθύνοντος του προγράμματος Rumi Forum, Ρασίτ Τελμπίσογλου, «καταβάλλεται προσπάθεια αποενοχοποίησης του FETÖ και στοχοποίησης του προέδρου Ερντογάν».
Σύμφωνα με το δημοσίευμα, το Rumi Forum αποτελεί από τις πιο σημαντικές δομές του FETÖ στις ΗΠΑ –με κέντρο την Ουάσιγκτον- και ο διευθύνων του προγράμματος του είναι ο Ρασίτ Τελμπίσογλου. Από την άλλη, ο Αλέξανδρος Καρλούτσος, από τα πιο σημαντικά ονόματα της Αρχιεπισκοπής των ΗΠΑ, είναι και έμπιστος του Βαρθολομαίου.
Ανακάλυψαν αλληλογραφία
Στη μεταξύ τους αλληλογραφία, που ισχυρίζεται ότι ανακάλυψε η εφημερίδα, ο Τελμπίσογλου στις 16 Ιουλίου, μετά την απόπειρα πραξικοπήματος, ενημερώνει σχετικά τον Καρλούτσο και επιχειρεί να αποενοχοποιήσει την FETÖ και με «όχημα» τον Καρλούτσο να απευθυνθεί και σε άλλους θρησκευτικούς λειτουργούς.
Το σημείωμα αναφέρει πως «πίσω από την απόπειρα πραξικοπήματος εικάζεται πως δεν βρίσκεται το κίνημα Γκιουλέν» και πως «ο Ερντογάν χρησιμοποιεί τον Γκιουλέν ως αποδιοπομπαίο τράγο και ξεκινά κυνήγι μαγισσών».
«Το Φανάρι στο πλευρό των ΗΠΑ»
Σε άλλο δημοσίευμα της εφημερίδας –επίσης στην πρώτη σελίδα- με τίτλο «Λες και είναι πατριαρχείο των ΗΠΑ», αναφέρεται πως το Φανάρι σήμερα στέκεται πολύ περισσότερο στο πλευρό των ΗΠΑ παρά της Τουρκίας.
Με τίτλο «Ιδού το (ποινικό) μητρώο του πατριαρχείου Φαναρίου με το οποίο θα συναντηθεί ο Πομπέο», η Αϊντινλίκ αναφέρει πως «με την παράνομη έλευση του Πατριάρχη Αθηναγόρα, ο οποίος δεν ήταν Τούρκος υπήκοος, το ίδρυμα μετατράπηκε σε πατριαρχείο των ΗΠΑ. Ο Πατριάρχης Φαναρίου πλέον τελεί ως κατάσκοπος των ΗΠΑ και της ελληνικής διασποράς της Αμερικής. Δεν αισθάνεται την ανάγκη να καλύψει τις κατά της Τουρκίας ενέργειες, όχι μόνο σε θρησκευτικά, αλλά και σε γεωπολιτικά ζητήματα, όπως η ανατολική Μεσόγειος».
Η συνάντηση με τον Μακρόν
Νωρίτερα τη Δευτέρα, ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν και ο υπουργός Εξωτερικών Ζαν- Ιβ Λεντριάν συναντήθηκαν με τον Πομπέο σε μια πρωτοφανή οξύμωρη συνθήκη, καθώς ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ δεν έχει ακόμη παραδεχθεί την ήττα του στις αμερικανικές προεδρικές εκλογές της 3ης Νοεμβρίου, με το Παρίσι να έχει αναγνωρίσει, συνομιλήσει και στρέψει την προσοχή του στον νεοεκλεγέντα ένοικο του Λευκού Οίκου, Τζο Μπάιντεν.
Ο Γάλλος πρόεδρος ήταν από τους πρώτους που συνεχάρη τον τελευταίο για την εκλογή του στην προεδρία των ΗΠΑ και στη συνέχεια είχε τηλεφωνική επικοινωνία μαζί του.
Μακρόν και Πομπέο συναντήθηκαν στο Ελιζέ μακριά από κάμερες και μικρόφωνα. Το ίδιο συνέβη και στη συνάντηση του επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας με τον Γάλλο ομόλογό του νωρίτερα το πρωί.
Σύμφωνα με το Ελιζέ, οι συναντήσεις έγιναν κατόπιν αιτήματος του Πομπέο , «σε πλήρη διαφάνεια με την ομάδα του εκλεγμένου προέδρου Τζο Μπάιντεν», ενώ το Παρίσι επιθυμεί μια επανέναρξη των διατλαντικών σχέσεων με την ευκαιρία της αλλαγής της αμερικανικής κυβέρνησης.
Εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ ανέφερε πως Πομπέο και Λεντριάν συζήτησαν τη σημασία της διαδικασίας πολιτικής συμφιλίωσης υπό την ηγεσία του ΟΗΕ στη Λιβύη.
«Ήταν φυσιολογικό – και με σεβασμό προς τα αμερικανικά θεσμικά όργανα – να γίνει δεκτός» η θητεία του Ντόναλντ Τραμπ διαρκεί μέχρι τις 20 Ιανουαρίου, σημείωσε μια γαλλική διπλωματική πηγή.
Ο Τραμπ μέχρι χθες βράδυ συνέχιζε να μην παραδέχεται την ήττα του στις εκλογές. Παρομοίως, ο Αμερικανός ΥΠΕΞ, προαναγγέλλοντας την προηγούμενη εβδομάδα την δεκαήμερη περιοδεία του, αρνήθηκε να αναγνωρίσει τη νίκη Μπάιντεν. «Θα υπάρξει ομαλή μετάβαση σε μια δεύτερη κυβέρνηση Τραμπ», είπε, ασκώντας κριτική σε ξένους ηγέτες που επικοινώνησαν με τον Δημοκρατικό νεοεκλεγέντα πρόεδρο.
Ο Λεντριάν είχε προειδοποιήσει ότι θα αντιταχθεί, μπροστά στον Πομπέο, στην επιτάχυνση της απόσυρσης αμερικανικών στρατιωτικών δυνάμεων από το Αφγανιστάν και το Ιράκ, την οποία είχε αναγγείλει ο Τραμπ πριν από την επίσημη λήξη της θητείας του, στις 20 Ιανουαρίου του 2021.
Κλείνουν θέματα
Η πολιτική απέναντι στο Ιράν, μαζί με το κλίμα και το εμπόριο, που συνέβαλαν σε ρήξεις μεταξύ της Ουάσινγκτον και της Ευρώπης τα τελευταία τέσσερα χρόνια, τέθηκε επίσης σήμερα στο τραπέζι των συζητήσεων για τελευταία φορά.
«Ανεξάρτητα από το αποτέλεσμα αυτών των εκλογών» στις ΗΠΑ, «αυτή η κυβέρνηση υφίσταται τουλάχιστον μέχρι τις 20 Ιανουαρίου» και «η εκστρατεία της μέγιστης πίεσης» κατά του Ιράν «δεν πρόκειται να τελειώσει τους επόμενους μήνες », δήλωσε ανώτερος αξιωματούχος των ΗΠΑ σε δημοσιογράφους.
Αφού πέρασε το σαββατοκύριακο ιδιωτικά με τη σύζυγό του Σούζαν στο Παρίσι, ο Αμερικανός ΥΠΕΞ απέτισε σήμερα φόρο τιμής στα θύματα των πρόσφατων τρομοκρατικών επιθέσεων στη Γαλλία.
- Χεσούς Νάβας: «Το ποδόσφαιρο είναι η ζωή μου – Υπήρχαν μέρες που δεν μπορούσα να περπατήσω»
- Χριστούγεννα: KFC, καλικάντζαροί και άλλες παράξενες παραδόσεις απ’ όλον τον κόσμο
- Ολυμπιακός: Τα 25 λεπτά των παικτών, τα 90 των διαιτητών…
- Μοζαμβίκη: Στους 94 έχουν φτάσει οι νεκροί μετά το πέρασμα του κυκλώνα Σίντο
- Άρης: Η επιστροφή του Σίστο
- Νέα Σμύρνη: 20χρονος εισέβαλε σε κηδεία, χόρευε δίπλα στο φέρετρο και τράβαγε τα γένια ιερέων