Κοροναϊός : Βυθίζονται στο χάος τα νοσοκομεία της Βόρειας Ελλάδας – «Μην αρρωσταίνετε»
Η στιγμή που η πλάστιγγα γυρίζει και η μάχη γίνεται άνιση έχει φτάσει. Οι ΜΕΘ, οι γιατροί, οι νοσηλευτές, είναι το τελευταίο προγεφύρωμα καθώς το τσουνάμι της πανδημίας ξεκίνησε από τη βόρεια Ελλάδα και απειλεί να καταπιεί την υπόλοιπη Ελλάδα.
Η στιγμή που η πλάστιγγα γυρίζει και η μάχη γίνεται άνιση έχει φτάσει. Οι ΜΕΘ, οι γιατροί, οι νοσηλευτές, είναι το τελευταίο προγεφύρωμα καθώς το τσουνάμι της πανδημίας ξεκίνησε από τη βόρεια Ελλάδα και απειλεί να καταπιεί την υπόλοιπη χώρα. Κανείς δεν πίστευε πόσο γρήγορα θα κάλπαζε ο αριθμός των διασωληνωμένων ανθρώπων, πόσο μεγάλες θα ήταν οι αντοχές των ανθρώπων με τις λευκές στολές.
Τα χαρτιά, οι μελέτες και οι εκτιμήσεις έλεγαν πως αν οι άνθρωποι που φτάνουν στις Εντατικές για να δώσουν την τελική μάχη ξεπεράσουν τους 100, πλέον η κατάσταση θα γίνεται σταδιακά μη αναστρέψιμη. Γιατί οι επιπλοκές θα έχουν αντίκτυπο στους άλλους ασθενείς «τους ξεχασμένους». Δεν σκοτώνει μόνο ο κοροναϊός, σκοτώνουν οι πνευμονίες, οι καρκίνοι, τα εμφράγματα. Η ανεύρεση κρεβατιών για τους ασθενείς με τον ιό, θα στερούσε τις άλλες κλινικές από προσωπικό, από εξοπλισμό, από περίθαλψη.
Ομως η πανδημία είναι πόλεμος και τα νούμερα αμείλικτα. Οι αριθμοί των κρουσμάτων εκτοξεύτηκαν και των διασωληνωμένων υπέρ-τετραπλασιάστηκε. Συνθήκες πολέμου. Χωρίς ύπνο. Κρεβάτια στήνονται σε όποιον χώρο μένει ελεύθερος στα νοσοκομεία της Βόρειας Ελλάδας και όχι μόνο. Στα νοσοκομεία σε κάθε μεγάλο αστικό κέντρο της Ελλάδας. Οι γιατροί, οι νοσηλευτές, δίνουν ένα πρωτόγνωρο αγώνα για να σώσουν ζωές, κερδίζουν ένα βήμα μπροστά, υποχωρούν δύο βήματα πίσω, και οι εισαγωγές πληθαίνουν.
Χτυπάει αλύπητα ο κοροναϊός αλλά θεριεύει και το πείσμα. Ποιος θα κουραστεί πρώτος, ποιος θα πέσει για να μείνουν «ελεύθεροι» οι άλλοι. Οι γιατροί χάνουν ασθενείς, χάνουν και συναδέλφους. Δεν χάνουν όμως την πίστη τους.
Ασφυκτικές είναι οι πιέσεις που δέχονται τα νοσοκομεία της Βόρειας Ελλάδας, με αποτέλεσμα να κινδυνεύουν να εξαντληθούν ακόμα και οι εφεδρείες του ΕΣΥ. Σήμερα το πρωί, και τα 40 κρεβάτια στη ΜΕΘ covid του νοσοκομείου ΑΧΕΠΑ ήταν κατειλημμένα. 100% πληρότητα στην εντατική κοροναϊού είχε το πρωί και το νοσοκομείο Παπανικολάου (43/43).
Ίδια εικόνα και στο Ιπποκράτειο (14/14), με αποτέλεσμα διασωληνωμένοι ασθενείς με κοροναϊό να νοσηλεύονται στα χειρουργεία μέχρι να βρεθεί κρεβάτι εντατικής.
Καθημερινά όλο και περισσότεροι ασθενείς διακομίζονται σε ΜΕΘ ιδιωτικών κλινικών, για να απελευθερωθούν κρεβάτια εντατικής για τους ασθενείς με κοροναϊό, ενώ οι υγειονομικές αρχές έχουν επιστρατεύσει και στρατιωτικά νοσοκομεία. Ο ρυθμός αύξησης των εισαγωγών, όμως, ξεπερνά το ρυθμό αποσυμπίεσης των νοσοκομείων στη Βόρεια Ελλάδα.
Αεροδιακομιδές
Έτσι, είναι θέμα ημερών – αν όχι ωρών – να τεθεί σε εφαρμογή το σχέδιο Γ, που προβλέπει αεροδιακομιδές ασθενών με κοροναϊό σε νοσοκομεία άλλων περιφερειών.
Αρχικά στην Αττική, καθώς η πληρότητα των ΜΕΘ covid είναι στο 70%, και σε δεύτερο χρόνο σε νοσοκομεία κι άλλων περιφερειών. Προϋπόθεση, ωστόσο, είναι να το επιτρέπει η κατάσταση υγείας τους ασθενούς. Για το σκοπό αυτό η Ελλάδα έχει προμηθευτεί 11 ειδικές κάψουλες.
Η κυρία Ελένη Γκέκα, διευθύντρια ΜΕΘ στο ΑΧΕΠΑ, μίλησε για την κατάσταση στον μεγάλο «στρατιώτη» των νοσοκομείων της Β. Ελλάδας.
«Έχουμε 100% πληρότητα. Η τελευταία μας ελπίδα είναι κάποιες κλίνες στο χειρουργείο που έχουν μετατραπεί σε ΜΕΘ. Δυστυχώς τα μάτια είναι πολλές φορές βουρκωμένα. Χάσαμε την αγαπητή συνεργάτιδα μέσα στην ΜΕΘ.
Τα μάτια όλων των εργαζομένων στις ΜΕΘ βουρκώνουν πολύ συχνά των τελευταίο καιρό, γιατί νοσηλεύονται άτομα σε νεαρή ηλικία, βουρκώνουν για όλους τους ασθενείς, για όλες τις ηλικίες» ανέφερε.
«Δεν υπάρχει ώρα που να πεις ότι δουλεύω λιγότερο ή περισσότερο. Την μεγαλύτερη κούραση την έχει κυρίως το νοσηλευτικό μας προσωπικό και μετά το ιατρικό. Οι συνθήκες είναι γνωστές, είναι δύσκολες, είναι ο τρόπος ένδυσης, η δυσκολία με τα τόσα βαριά περιστατικά. Οι νοσηλευτές μας μένουν μέσα όσο το δυνατόν περισσότερο μπορούν, βγαίνουν έξω γιατί δεν αισθάνονται καλά.
«Δεν ξέρω αν κρατάμε τα μέτρα προστασίας»
Πολλές φορές δεν ξέρω αν κρατάμε τα μέτρα προστασίας. Αν συμβεί κάτι επείγον προτιμούμε να μπούμε μέσα επειγόντως για να αντιμετωπίσουμε το οξύ πρόβλημα και παρά να προφυλάξουμε τον εαυτό μας. Είμαστε όλοι πολύ κουρασμένοι και έχουμε δρόμο μπροστά μας νομίζω, μακάρι να μην βγει αληθινή η πρόγνωση αυτή».
«Χρειαζόμαστε χέρια, ανθρώπινο δυναμικό. Εξοπλισμό έχουμε και αυτός ο εξοπλισμός μας βοήθησε να μετατρέψουμε άλλους χώρους σε ΜΕΘ. Φτάσαμε τα κρεβάτια μας από 26 σε 42» πρόσθεσε.
«Σας παρακαλούμε πάρα πολύ, αν σέβεστε έστω και στο ελάχιστο τη δουλειά που κάνουμε, τον χρόνο που αφιερώνουμε και τις δυσκολίες και τον κίνδυνο που έχουν όλοι οι άνθρωποι που δουλεύουν μέσα σε αυτά τα τμήματα, μείνετε στα σπίτια σας και τηρείτε τα μέτρα. Ας μην έχουμε απώλειες, να είμαστε όλοι νικητές».
Γέμισαν οι ΜΕΘ
Σύμφωνα με τον Πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ, κ. Γιαννάκο, τέσσερις διασωληνωμένοι ασθενείς με κοροναϊό νοσηλεύονται στις κλινικές κοροναϊού στο νοσοκομείο Κατερίνης και δύο στο Πολύγυρο Χαλκιδικής εξαιτίας γεμάτων ΜΕΘ.
Όπως αναφέρει η ΠΟΕΔΗΝ οι περισσότεροι θάνατοι ασθενών με κοροναϊό καθημερινά είναι σε κλινικές νοσοκομείων εκτός ΜΕΘ.
«Όταν ένας ασθενής μπαίνει στη ΜΕΘ αντέχει και δίνει τη μάχη για τη ζωή με καλύτερους όρους», αναφέρει ο κ. Γιαννάκος ο οποίος παρέθεσε και περιστατικά κοροναϊού με υποκείμενα νοσήματα που νοσηλεύονται εκτός ΜΕθ και όταν επιδεινώνεται η υγεία τους είναι αδύνατη η διακομιδή τους.
Χθες εφημέρευε το Ιπποκράτειο στη Θεσσαλονίκη.
Έγιναν πάνω από 100 εισαγωγές θετικών περιστατικών κοροναϊού στο νοσοκομείο.
Γεμάτες οι 10 κλίνες ΜΕΘ και αμέσως γέμισαν οι 4 νέες κλίνες που δημιουργήθηκαν στις χειρουργικές αίθουσες.
«Δεν υπάρχει προσωπικό για άνοιγμα νέων. Δύο ακόμη διασωληνωμένοι ασθενείς χθες έγιναν διακομιδή στο ΑΧΕΠΑ που γέμισαν και εκεί τα πάντα».
«Στο Γεννηματάς άνοιξαν οι 6 κλίνες στις χειρουργικές αίθουσες και γέμισαν αμέσως. Καμία κλίνη ΜΕΘ δεν διαθέτουμε πια στη Κεντρική Μακεδονία και έχουμε διασωληνωμένους ασθενείς σε θαλάμους. Θα λογίζονται κλίνες ΜΕΘ πια οι θάλαμοι με έναν φορητό αναπνευστήρα χωρίς εξειδικευμένο προσωπικό. Όπως για παράδειγμα οι θάλαμοι στην ουρολογική κλινική του Γεν. Νοσ. Λάρισας. Τώρα πια προσέρχονται στα τμήματα επειγόντων περιστατικών νέοι άνθρωποι με κοροναϊό που προσέρχονται στο νοσοκομείο όταν είναι αργά και αμέσως διασωληνώνονται. Έχουμε πολλά τέτοια περιστατικά. Η μάχη είναι άνιση καθ’ οτι εξαντλούνται ταχέως και οι εφεδρείες του συστήματος», καταλήγει η ανάρτηση του προέδρου της ΠΟΕΔΗΝ.
Στέλνουν την Αστυνομία στα σπίτια γιατρών
«Την ίδια ώρα που ο πρωθυπουργός υποστηρίζει ότι «είναι αδιανόητο, κάποιοι να στήνουν σκηνικό σύγκρουσης την ώρα που απαιτείται ενότητα και προσήλωση στις οδηγίες των ειδικών», στέλνει την Ασφάλεια στα σπίτια νοσοκομειακών γιατρών και τους απαγγέλει κατηγορίες για «διέγερση σε απείθεια» επειδή με ανακοινώσεις τους καλούσαν σε συμμετοχή στις εκδηλώσεις για τον αγωνιστικό εορτασμό του Πολυτεχνείου», υποστηρίζει με επιστολή της προς στον υπουργό Υγείας Β. Κικίλια, τον υφυπουργό Υγείας Β. Κοντοζαμάνη, τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη Μ. Χρυσοχοϊδη και φορείς, η Ομοσπονδία Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας (ΟΕΝΓΕ).
«H κυβέρνηση αντί να σέρνει τους «ειδικούς» στα δικαστήρια, να ικανοποιήσει έστω και τώρα τα αιτήματά μας για κατεπείγουσες προσλήψεις μόνιμου προσωπικού, για μονιμοποίηση των συμβασιούχων, για επίταξη άνευ όρων όλων των δομών του ιδιωτικού τομέα, για υποχρεωτική ένταξη των ιδιωτών γιατρών σε ενιαίο κρατικό σχέδιο για την αντιμετώπιση της πανδημίας», τονίζει.
Παράλληλα, η ΟΕΝΓΕ απαιτεί να αποσυρθούν άμεσα οι κατηγορίες σε βάρος του προέδρου και του γραμματέα της Ένωσης Νοσοκομειακών Γιατρών Καρδίτσας και σε βάρος της προέδρου της Ένωσης Νοσοκομειακών Γιατρών Θεσσαλονίκης.
«Όσες κατηγορίες και αν μας απαγγείλουν δεν πρόκειται να μας φιμώσουν! Θα συνεχίσουμε να αγωνιζόμαστε στο πλευρό του λαού μας!», υποστηρίζει.
Είναι αυτονόητο, όπως υποστηρίζει, ότι η ουσία των περιοριστικών μέτρων οφείλει να είναι η προστασία από τη μετάδοση του ιού. «Ασφαλώς τρεις υγειονομικοί που εργάζονται μαζί στον ίδιο χώρο για πάρα πολλές ώρες, και μάλιστα χωρίς επαρκή και κατάλληλα Μέσα Ατομικής Προστασίας, όπως έχουμε αναδείξει επανειλημμένως από την αρχή της επιδημίας, μπορούν να επιστρέφουν μαζί στα σπίτια τους», σημειώνει.
Συστάσεις στον κόσμο της Θεσαλονίκης
Συστάσεις προς τους κατοίκους της Θεσσαλονίκης να τηρούν με ευλάβεια τα μέτρα προστασίας για τον κορονοϊό και να περιορίσουν στο ελάχιστο τις κοινωνικές επαφές τους, ώστε να πέσει ο αριθμός των κρουσμάτων και να αντέξουν στην πίεση τα νοσοκομεία της πόλης, απηύθυναν επιστημονικοί και υγειονομικοί φορείς που βρίσκονται στην πρώτη γραμμή αντιμετώπισης της πανδημίας, στη διάρκεια ειδικής συνεδρίασης του δημοτικού συμβουλίου Θεσσαλονίκης που πραγματοποιήθηκε απόψε με τηλεδιάσκεψη.
Στη συνεδρίαση που συγκλήθηκε προκειμένου να ενημερωθούν οι δημοτικοί σύμβουλοι και οι πολίτες για την πορεία του κορονοϊού στη Θεσσαλονίκη, ο επίκουρος καθηγητής ΑΠΘ Παθολογίας – Λοιμωξιολογίας στο ΑΧΕΠΑ, Συμεών Μεταλλίδης, έκανε λόγο για μία «δύσκολη κατάσταση, με υγειονομικούς που έχουν υπερβεί τον εαυτό τους, με γεμάτα κρεβάτια στις ΜΕΘ και λύσεις ανάγκης».
«Πήραμε κρεβάτια από άλλες κατηγορίες ασθενών και δανειστήκαμε κρεβάτια από τον ιδιωτικό τομέα, που φτάνει κι αυτός στα όρια του. ‘Ολη η πόλη μάχεται μαζί. Θα βάλουμε πλάτη και θα πάμε να βγάλουμε την πόλη από αυτή την κρίση. Θα είναι δύσκολες ημέρες. Για τις επόμενες 10 ημέρες θα είμαστε σε μεγάλες ροές ασθενών μέχρι να τηρηθούν τα μέτρα. Η διασπορά συνεχίζεται γιατί κλείσαμε την εστίαση και καθημερινά κάποιοι μαζεύονται σε σπίτια. ‘Αρα εκτίθενται στον κίνδυνο. Πλέον, δεν έχουμε τον χρόνο να μιλάμε, είναι πολύτιμος. Εμείς θα πρέπει να κλειστούμε στα νοσοκομεία, εσείς να ενημερώνετε», είπε ο κ.Μεταλλίδης.
Για το ΑΧΕΠΑ είπε πως το 1/3 του νοσοκομείου, δηλαδή 200 κλίνες, είναι κατειλημμένες αυτή τη στιγμή από ασθενείς με κορονοϊό. «Στις ΜΕΘ μπορούσε να γίνει καλύτερος σχεδιασμός, όμως φτάσαμε σε σημείο να νοσηλεύουμε πολλούς ασθενείς. Δεν δημιουργούνται νοσοκομεία σε τρεις μήνες», τόνισε ο κ.Μεταλλίδης απαντώντας σε ερωτήσεις και απορίες δημοτικών συμβούλων.
Από την πλευρά του, ο καθηγητής Πνευμονολογίας και Λοιμωξιολογίας του ΑΠΘ και διευθυντής της Κλινικής Αναπνευστικής Ανεπάρκειας, Ιωάννης Κιουμής, έδωσε μία αισιόδοξη είδηση με αφορμή τη σημερινή εφημερία του νοσοκομείου Παπανικολάου: «Θα τολμήσω, με επιφύλαξη, να πω ότι υπάρχει μια μικρή, αλλά ορατή ύφεση του αριθμού της προσέλευσης των ασθενών που είναι ύποπτοι ή πάσχουν από τον κορονοϊό. Δεν φτάνει μια τέτοια μέρα βέβαια. Θα πρέπει να επιβεβαιωθεί στατιστικά με τις εφημερίες και των άλλων νοσοκομείων τις επόμενες ημέρες. Είναι καλό όμως να μην ξεκινήσουμε με μία ολόμαυρη εικόνα αλλά με κάτι που έχει μέσα του και λίγο φως».
Ερωτηθείς ο κ.Κιουμής για τον λόγο που οδηγήθηκε η Θεσσαλονίκη στη ραγδαία αύξηση των κρουσμάτων, εκτίμησε πως ένας βασικός λόγος ήταν η άφιξη των φοιτητών στην πόλη. «Στα μέσα του Σεπτέμβρη η εικόνα της Θεσσαλονίκης ήταν σχεδόν ειδυλλιακή. Με έναν εκπληκτικό τρόπο τα κρούσματα ανέβηκαν ραγδαία. Οι καιρικές συνθήκες δεν μεταβλήθηκαν δραματικά. Ούτε οι συγκοινωνίες έγιναν χειρότερες. Από την άλλη, οι Θεσσαλονικείς δεν άλλαξαν συνήθειες. Αυτό που έγινε ήταν η μαζική επάνοδος των φοιτητών. Είμαστε μία φοιτητούπολη, άνθρωποι νέοι αναζήτησαν τις παρέες τους μετά το καλοκαίρι, θέλησαν να βγουν έξω. Υπήρξε μία χαλαρότητα γενικότερα».
Στη διάρκεια της συνεδρίασης, ο πρόεδρος του Πανελληνίου Ιατρικού Συλλόγου, Αθανάσιος Εξαδάχτυλος, ενημέρωσε για την κατάσταση που επικρατεί αυτή τη στιγμή στα νοσοκομεία της πόλης. ‘Οπως είπε «η άσκηση ιατρικής γίνεται υπό πολεμικές συνθήκες. Τα εισιτήρια ξεπερνούν τα εξιτήρια, είναι μαθηματικώς βέβαιο ότι κάποια στιγμή θα καταληφθούν τα κρεβάτια. ‘Αρα το κρίσιμο είναι να σταματήσει η ροή ασθενών».
Σε ότι αφορά τις προβλέψεις, είπε πως «εάν αφήναμε την πανδημία να εξελιχθεί από την εμπειρία μας από τις άλλες επιδημίες θα περιμέναμε να έχουμε ύφεση στα μέσα Δεκεμβρίου, αφού θα πληρώναμε βαρύτατο φόρο αίματος. Θα περιμέναμε να έχουμε μία επανάληψη κατά τα τέλη Ιανουαρίου και μία ύφεση στα τέλη Μαρτίου».
Ο κ.Εξαδάχτυλος τόνισε πως «τα Χριστούγεννα δεν είναι σαν Πάσχα του ’20, αλλά αυτό είναι η προσωπική μου εκτίμηση, γιατί δεν έχουμε δει ακόμα πόσο αποτελεσματικά θα είναι τα μέτρα».
Τέλος, ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης, Νικόλαος Νίτσας, ζήτησε από τους κατοίκους να προχωρήσουν σε ένα «προσωπικό, οικογενειακό lockdown, για να κλείσουμε την πόρτα στο ιό, γιατί οι επόμενες δέκα ημέρες θα είναι ιδιαίτερα κρίσιμες». Υποστήριξε πως μετά το άνοιγμα της οικονομίας θα πρέπει και πάλι να τηρούνται τα μέτρα «ειδάλλως θα ξαναγυρίσουμε εδώ που είμαστε».
- Τραμπ και ελληνοτουρκικά – Τι πιστεύουν οι Έλληνες, ένας πρώην διπλωμάτης των ΗΠΑ και ένας πανεπιστημιακός
- Χτύπημα Ουκρανίας στη Ρωσία με αμερικανικούς πυραύλους ATACMS;
- Masdar: Με όχημα την ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ σχεδιάζει off shore αιολικά και φωτοβολταϊκά 6 GW σε Ελλάδα και Ισπανία
- Διαγραφή Σαμαρά: Κάνει ζυμώσεις για κόμμα – Όλα τα ενδεχόμενα ανοιχτά
- Μέσω ΑΣΕΠ οι προσλήψεις στη Δημοτική Αστυνομία
- Τραμπ: Καυγάς Μασκ με δικηγόρο και συνεργάτη του νέου προέδρου