Η κρίσιμη εβδομάδα για την εξέλιξη της πανδημίας του κοροναϊού
Τι περιμένουν να δουν οι γιατροί τις επόμενες ημέρες n Παραμένει σε κατάσταση «έκτακτης ανάγκης» η Θεσσαλονίκη, αν και διακρίνονται σημάδια σταθεροποίησης
Το απόλυτο επιδημιολογικό «crash test» βρίσκεται σε εξέλιξη αυτήν την εβδομάδα, καθώς κάθε ημέρα που θα περνά θα είναι κρίσιμος αξιολογητής για την πορεία της χώρας. Κυβέρνηση και επιστήμονες αναζητούν αγωνιωδώς στα καθημερινά δεδομένα σημάδια σταθεροποίησης, με τον κόκκινο συναγερμό να ηχεί μονίμως σχετικά με την εκθετική αύξηση νοσηλειών, διασωληνώσεων και θανάτων που ασκούν πλέον απελπιστική πίεση στο ΕΣΥ.
Σύμφωνα με το ρεπορτάζ των «ΝΕΩΝ» και της Μάρθας Καϊτανίδη, το κέντρο του προβληματισμού παραμένει η Θεσσαλονίκη και συνολικότερα η Βόρεια Ελλάδα, όπου η εικόνα χαρακτηρίζεται από παράγοντες του χώρου ζοφερή και συνεπακόλουθα τα νοσοκομεία βρίσκονται σε κατάσταση «έκτακτης ανάγκης».
Αρκεί κανείς να αναλογιστεί ότι έως και την Κυριακή το μεσημέρι στα νοσοκομεία της 3ης Υγειονομικής Περιφέρειας Μακεδονίας και της 4ης Μακεδονίας και Θράκης, λάμβαναν φροντίδα 1.745 ασθενείς με λοίμωξη έπειτα από μόλυνσή τους με τον πανδημικό ιό ενώ την ίδια ώρα 205 ασθενείς είχαν διασωληνωθεί εξαιτίας σοβαρών επιπλοκών.
Υπό τις ασφυκτικές συνθήκες υπερπληρότητας στο ΕΣΥ τα σενάρια περί μετατροπής του Βελλιδείου σε χώρο νοσηλείας ασθενών με λοίμωξη Covid παύουν να μοιάζουν μακρινά, όπως προσθέτουν οι ίδιες πηγές.
Υπενθυμίζεται, δε, ότι ήδη έχουν «στρατολογηθεί» στη μάχη κατά του κορωνοϊού τα ιδιωτικά θεραπευτήρια – έχουν παραχωρήσει στο Δημόσιο κρεβάτια εντατικής θεραπείας ενώ πλέον έχουν ενεργό ρόλο στο εφημεριακό σύστημα της πόλης – και το 424 Στρατιωτικό Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης. Παρ’ όλα αυτά η ζήτηση για κλίνες συνεχίζει με αμείωτο ρυθμό.
Παράλληλα, συμπτώματα κόπωσης διαπιστώνονται και σε άλλα νοσοκομεία της χώρας, εξαιτίας της ευρείας εξάπλωσης του κορωνοϊού. Είναι ενδεικτικό ότι δύο ασθενείς από την Καρδίτσα, νοσηλεύονται στη ΜΕΘ-Covid του νοσοκομείου Χαλκίδας.
Ελπίδες
«Θα μάθουμε να ζούμε με τη μάσκα, μέσα κι έξω από το σπίτι, για πολλούς μήνες. Μας περιμένει ακόμα μια δύσκολη εβδομάδα. Πιστεύουμε ότι την επόμενη εβδομάδα θα αρχίσουμε να χαμογελάμε. Βλέπουμε ήδη μια εικόνα σταθεροποίησης» είπε χαρακτηριστικά κατά τη διάρκεια της σημερινής ενημέρωσης η Βάνα Παπαευαγγέλου, δίνοντάς μας μια νότα αισιοδοξίας.
Μάλιστα, σύμφωνα με την κ. Παπαευαγγέλλου, εφόσον οι εν λόγω προβλέψεις επιβεβαιωθούν, «θα μπορέσουμε σιγά σιγά να άρουμε κάποιους από τους περιορισμούς».
Βέβαια, παρά το ενθαρρυντικό μήνυμα, δεν σημαίνει πως πρέπει να εφησυχάσουμε, αφού η ίδια η καθηγήτρια Παιδιατρικής, έσπευσε να μας προειδοποιήσει ότι έρχεται μια πολύ δύσκολη εβδομάδα.
Από την πλευρά του, ο επίκουρος καθηγητής Επιδημιολογίας, κ. Γκίκας Μαγιορκίνης, έκανε λόγο για μια εύθραυστη βελτίωση σε ο,τι αφορά τα κρούσματα και τον δείκτη μετάδοσης R που έχει υποχωρήσει κάτω από 1,5, αλλά που περιορίζεται μόνο στην ελαφρά μείωση των νέων κρουσμάτων και όχι στις βαρύτατες επιπτώσεις αυτών που έχουν ήδη καταγραφεί. «Οι άλλοι δείκτες βαρύτητας της επιδημίας, όπως οι νέες εισαγωγές στα νοσοκομεία και οι διασωληνωσεις, θα παραμένουν σε υψηλά επίπεδα» είπε ο κ. Μαγιορκίνης.
Ολο και πιο νέοι
Σύμφωνα με τον Γκίκα Μαγιορκίνη, η ηλικιακή ομάδα των 40 με 65 παρουσιάζει πλέον τη μεγαλύτερη επίπτωση και ακολουθεί η ηλικιακή ομάδα των 19 έως 39.
«Αναλύοντας αυτά τα δεδομένα, συμπεραίνουμε ότι εντός του δεύτερου δεκαημέρου του Οκτωβρίου ο ιός πολλαπλασιάστηκε εκθετικά εντός της ομάδας 19 – 39 με δυναμική υπερμετάδοσης και στη συνέχεια επεκτάθηκε και στις ηλικιακές ομάδες των 40 και άνω, οι οποίοι, δυστυχώς, έχουν και το μεγαλύτερο μερίδιο στα βαριά περιστατικά» τόνισε ο καθηγητής.
«Αυτό πιθανόν θα οδηγήσει σε μια επιπλέον επιβάρυνση σε βαριά κρούσματα από συμπολίτες μας που είναι άνω των 40 ετών εντός της τρέχουσας εβδομάδας», σημείωσε ο Γκίκας Μαγιορκίνης.
«Η μείωση της επίπτωσης των 19 έως 39 συμπίπτει χρονικά με τα μέτρα κλεισίματος διαφόρων επιχειρήσεων, αλλά και του lockdown», σημείωσε ο κ. Μαγιορκίνης, ο οποίος για την αύξηση στην ηλικιακή ομάδα 40-65 συμπλήρωσε ότι «φαίνεται να ακολουθείται και από τη σχετική αύξηση» στην ηλικιακή ομάδα των 65 και άνω «και πιθανώς οφείλεται στην ενδοοικογενειακή μετάδοση».
«Είδαμε μια εξαιρετική αύξηση στις εισαγωγές στις ΜΕΘ, και το ΕΣΥ να πιέζεται όσο ποτέ. Είδαμε τον μέσο όρο της ηλικίας των ασθενών που νοσηλεύονται στις ΜΕΘ να έχει μειωθεί στα 64 χρόνια και τους γιατρούς των ΜΕΘ να αναφέρουν ότι βλέπουν ασθενείς κάτω των 60 και νεαρούς ενήλικες να νοσηλεύονται στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας» σημειώνει η παιδίατρος.
«Είδαμε υπερδιπλασιασμό στον μέσο ημερήσιο απολογισμό των συνανθρώπων μας που χάθηκαν», πρόσθεσε επίσης η κ. Παπαευαγγέλου, και εξήγησε ότι «αυτά που βλέπουμε σήμερα είναι το αποτέλεσμα της εξαιρετικής αύξησης των κρουσμάτων που είχαμε το τελευταίο 15ήμερο».
«Αν και ο μέσος όρος ηλικίας των νέων κρουσμάτων υπολογίζεται στα 42 χρόνια, την τελευταία εβδομάδα έχει γίνει διάγνωση λοίμωξης από κοροναϊό σε εθνικό επίπεδο, σε παραπάνω από 2.500 συνανθρώπους μας που είναι άνω των 65 ετών. Και αυτό, όπως καταλαβαίνετε, σημαίνει συνεχιζόμενη πίεση στα Νοσοκομεία μας» είπε και κατέληξε πως «το επιδημιολογικό φορτίο είναι μεγάλο και είναι απολύτως στο χέρι μας να το μετριάσουμε».
Τηλεκπαίδευση γιατρών
Ενα ακόμη «στοιχείο», όμως, που αποκαλύπτει την κρισιμότητα της κατάστασης είναι ότι ξεκίνησε πρόγραμμα εκπαίδευσης γιατρών διαφόρων ειδικοτήτων για την αντιμετώπιση της επιδημίας που προκαλεί ο SARS-CoV-2, με έμφαση στη σωστή χρήση του προφυλακτικού εξοπλισμού, στην οξυγονοθεραπεία και στις αεροδιακομιδές. Η αρχή έγινε με γιατρούς στη Μακεδονία και θα επεκταθεί σε όλη την Ελλάδα, όπως έκανε γνωστό ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Εμβόλιο κοροναϊού : Τα Χριστούγεννα στην Ελλάδα οι πρώτες 200.000 δόσεις
Μαγιορκίνης : Αν η Αττική ήταν στην κατάσταση της Θεσσαλονίκης, θα είχε 2.000 κρούσματα τη μέρα
«Αυτή η εβδομάδα είναι καίριας σημασίας, καθώς εάν δεν διαπιστωθεί συνολικά σταθεροποίηση η κατάσταση θα είναι ελαφρώς ανησυχητική. Αρχικά αναμένουμε τα πρώτα θετικά σημάδια στη Θεσσαλονίκη – ήδη υπάρχουν σχετικές ενδείξεις που πρέπει να επιβεβαιωθούν – καθώς το lockdown εφαρμόστηκε νωρίτερα», αναλύει στα «ΝΕΑ» ο αναπληρωτής καθηγητής Επιδημιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων Δημήτρης Παρασκευής.
Δεδομένου όμως ότι και η Αττική -όπως και η υπόλοιπη χώρα – μπήκε σε καραντίνα από τις 7 Νοεμβρίου, ενώ είχε προηγηθεί η αναστολή λειτουργίας στους κλάδους εστίασης και διασκέδασης, σε συνδυασμό με τη νυχτερινή απαγόρευση κυκλοφορίας, καθίσταται σαφές – σύμφωνα πάντα με τον ειδικό – ότι το επόμενο διάστημα θα πρέπει να «κλειδώσει» η πολυπόθητη σταθεροποίηση στον «δείκτη» των ημερήσιων κρουσμάτων πανελλαδικά.
Εφόσον συμβεί το πρώτο, πλην όμως καθοριστικό, αυτό βήμα «που σημαίνει ότι τα μέτρα είναι αποτελεσματικά θα αναμένουμε, σε δεύτερο χρόνο, και πτώση κρουσμάτων».
Σε κάθε περίπτωση, πάντως, και παρά την προσμονή των πολιτών για ταχεία αποτελέσματα και επιστροφή στην κανονικότητα, οι επιστήμονες υπογραμμίζουν ότι χρειάζεται να οπλιστούμε με υπομονή εφαρμόζοντας παράλληλα πιστά τους περιορισμούς.
Ο δείκτης R
«Η μείωση στον αριθμό των ημερήσιων κρουσμάτων συνδέεται με τον δείκτη R, συνεπώς απαραίτητη προϋπόθεση είναι να πέσει κάτω από τη μονάδα. Αντίστοιχα όταν καταγράφεται σταθεροποίηση σημαίνει ότι ο εν λόγω δείκτης βρίσκεται στο 1» προσθέτει ο κ. Παρασκευής.
Και συμπληρώνει: «Ο δείκτης R εξαρτάται από τους τρεις παράγοντες: από τη διάρκεια της μολυσματικότητας, από τον κίνδυνο μόλυνσης ανά επαφή και από τον μέσο όρο επαφών του μέσου ανθρώπου. Με την εφαρμογή των περιορισμών, ουσιαστικά στοχεύουμε στη μείωση των επαφών».
Το παράδειγμα του περασμένου Αυγούστου είναι ενδεικτικό, για το πόσο εύθραυστες είναι οι ισορροπίες εν μέσω πανδημίας: Τότε επιτεύχθηκε σταθεροποίηση, όχι όμως και μείωση με αποτέλεσμα η χώρα να εισέλθει στο φθινόπωρο με υψηλό ρίσκο «ανάφλεξης» κρουσμάτων.
Ομως, ακόμη κι επιτευχθεί η πολυπόθητη μείωση του δείκτη R, η πτώση στις εισαγωγές στα νοσοκομεία θα καθυστερήσει καθώς η επίδραση θα είναι ετεροχρονισμένη.
Καμία χαλάρωση
Ως τις πιο κρίσιμες για την ανάσχεση της διασποράς του κοροναϊού χαρακτήρισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας, τις επόμενες ημέρες.
Κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών, ο κ. Πέτσας έκανε λόγο για δύο επίπεδα στα οποία κινείται η κυβέρνηση και αφορούν α) την ενίσχυση του συστήματος υγείας και β) τον περιορισμό της διασποράς του ιού στην κοινότητα.
Όπως είπε «χρειάζεται να είμαστε απόλυτα προσηλωμένοι στο στόχο μας. Με τη βοήθεια της επιστήμης είμαστε κοντά στο εμβόλιο, το γεγονός αυτό μας επιτρέπει να δούμε μέσα από την καταχνιά της πανδημίας την κορυφή του βουνού στο οποίο ανεβαίνουμε τόσους μήνες. Ας μην χαλαρώσουμε για να μην κυλίσουμε πίσω».
Αναφερόμενος στο εμβόλιο του κοροναϊού, ο κ. Πέτσας υποστήριξε πως η χώρα μας εξασφάλισε 25 εκατ. δόσεις και προχωρά στο σχεδιασμό εντάσσοντας στις πρώτες φάσεις το υγειονομικό προσωπικό και τις ευπαθείς ομάδες.
Στο πλαίσιο αυτό, ανακοίνωσε πως αύριο στις 14:00 στο υπουργείο Υγείας, ο υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας, και η πρόεδρος της εθνικής επιτροπής εμβολιασμών καθηγήτρια Μαρία Θεοδωρίδου θα ενημερώσουν τους εκπροσώπους των κομμάτων για τις επιστημονικές εξελίξεις ανάπτυξης των εμβολίων COVID19 και τον τρόπο με τον οποίο η χώρα μας όπως όλα τα κράτη μέλη της ΕΕ θα προμηθευτεί μέσω κοινού μηχανισμού τα εμβόλια. Θα παρουσιαστεί και θα συζητηθεί το σχέδιο του εμβολιασμού του πληθυσμού.
Η κατάσταση στην Ελλάδα
Αυξημένα σε σχέση με προχθές, όμως μακριά από τα 3.000, όπου βρίσκεται το αρνητικό ρεκόρ, εμφανίστηκαν τα κρούσματα του κοροναϊού σήμερα στην Ελλάδα, ωστόσο, ιδιαίτερα υψηλοί ήταν τόσο ο αριθμός των θανάτων, όσο και των διασωληνωμένων που σημείωσαν χθες Δευτέρα αρνητικό ρεκόρ.
Συγκεκριμένα, ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε 2.198 νέες επιβεβαιωμένες περιπτώσεις του φονικού ιού, εκ των οποίων 21 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας.
Για πολλοστή μέρα στη σειρά, «πρωταθλήτρια» κρουσμάτων αναδεικνύεται η Θεσσαλονίκη, η οποία βρίσκεται σε εξαιρετικά κρίσιμη καμπή σε ό,τι αφορά στην εξέλιξη της πανδημίας, με την Αττική να βρίσκεται… μια ανάσα πίσω.
Από τα 2.198 κρούσματα που ανακοίνωσε ο Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας το τελευταίο 24ωρο, τα 492 καταγράφονται στη Θεσσαλονίκη, ενώ σε συναγερμό βρίσκεται και η Αττική με 491 κρούσματα.
Ανησυχητικό είναι το γεγονός πως σήμερα τριψήφιοι αριθμοί κρουσμάτων σημειώνονται σε έξι περιοχές!
Εκτός από Αττική και Θεσσαλονίκη, τριψήφιος αριθμός κρουσμάτων εντοπίζεται στη Δράμα με 147 επιβεβαιωμένες περιπτώσεις, στην Πέλλα με 122, στη Λάρισα με 110 και στις Σέρρες με 105.
Φυσικά, όπως κάθε μέρα, η διασπορά στη χώρα μας είναι πολύ μεγάλη.
Αναλυτικότερα:
21 κρούσματα κατά τους ελέγχους που διενεργήθηκαν στις πύλες εισόδου της χώρας
4 εισαγόμενα κρούσματα που προσήλθαν αυτοβούλως για έλεγχο
492 κρούσματα στην Περιφέρεια Αττικής
491 κρούσματα στην Π.Ε. Θεσσαλονίκης
25 κρούσματα στην Π.Ε. Αιτωλοακαρνανίας
2 κρούσματα στην Π.Ε. Αργολίδας
1 κρούσμα στην Π.Ε. Αρκαδίας
1 κρούσμα στην Π.Ε. Άρτας
30 κρούσματα στην Π.Ε. Αχαϊας
4 κρούσματα στην Π.Ε. Βοιωτίας
38 κρούσματα στην Π.Ε. Γρεβενών
147 κρούσματα στην Π.Ε. Δράμας
52 κρούσματα στην Π.Ε. Έβρου
8 κρούσματα στην Π.Ε. Εύβοιας
5 κρούσματα στην Π.Ε. Ευρυτανίας
6 κρούσματα στην Π.Ε. Ηλείας
38 κρούσματα στην Π.Ε. Ημαθίας
28 κρούσματα στην Π.Ε. Ηρακλείου
1 κρούσμα στην Π.Ε. Θεσπρωτίας
2 κρούσματα στην Π.Ε. Θήρας
7 κρούσματα στην Π.Ε. Ιωαννίνων
48 κρούσματα στην Π.Ε. Καβάλας
27 κρούσματα στην Π.Ε. Καρδίτσας
13 κρούσματα στην Π.Ε. Καστοριάς
11 κρούσματα στην Π.Ε. Κέρκυρας
1 κρούσμα στην Π.Ε. Κεφαλληνίας
18 κρούσματα στην Π.Ε. Κιλκίς
37 κρούσματα στην Π.Ε. Κοζάνης
3 κρούσματα στην Π.Ε. Λακωνίας
110 κρούσματα στην Π.Ε. Λάρισας
2 κρούσματα στην Π.Ε. Λασιθίου
6 κρούσματα στην Π.Ε. Λέσβου
1 κρούσμα στην Π.Ε. Λήμνου
45 κρούσματα στην Π.Ε. Μαγνησίας
13 κρούσματα στην Π.Ε. Μεσσηνίας
1 κρούσμα στην Π.Ε. Μυκόνου
1 κρούσμα στην Π.Ε. Νάξου
7 κρούσματα στην Π.Ε. Ξάνθης
122 κρούσματα στην Π.Ε. Πέλλας
66 κρούσματα στην Π.Ε. Πιερίας
1 κρούσμα στην Π.Ε. Πρέβεζας
9 κρούσματα στην Π.Ε. Ρεθύμνου
9 κρούσματα στην Π.Ε. Ροδόπης
10 κρούσματα στην Π.Ε. Ρόδου
105 κρούσματα στην Π.Ε. Σερρών
37 κρούσματα στην Π.Ε. Τρικάλων
6 κρούσματα στην Π.Ε. Φθιώτιδας
29 κρούσματα στην Π.Ε. Φλώρινας
2 κρούσματα στην Π.Ε. Φωκίδας
10 κρούσματα στην Π.Ε. Χαλκιδικής
11 κρούσματα στην Π.Ε. Χανίων
5 κρούσματα στην Π.Ε. Χίου
29 κρούσματα βρίσκονται υπό διερεύνηση.
Πάνω από 76.000 κρούσματα
Έτσι, ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων είναι 76.403, εκ των οποίων το 53.9% άνδρες, ενώ 4.675 (6.1%) θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 19.638 (25.7%) είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.
Επιπλέον, 400 συμπολίτες μας νοσηλεύονται διασωληνωμένοι. Η διάμεση ηλικία τους είναι 65 ετών. 126 (31.5%) είναι γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. To 79.5%, των διασωληνωμένων, έχει υποκείμενο νόσημα ή είναι ηλικιωμένοι 70 ετών και άνω. 383 ασθενείς έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ.
Τέλος, έχουμε 59 ακόμα καταγεγραμμένους θανάτους και 1165 θανάτους συνολικά στη χώρα. 473 (40.6%) γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. Η διάμεση ηλικία των θανόντων συμπολιτών μας ήταν τα 80 έτη και το 97.2% είχε κάποιο υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.
Ηλικιακή κατανομή
Η μέση ηλικία των κρουσμάτων είναι 40 έτη (εύρος 0 έως 104 ετών), ενώ η μέση ηλικία των θανάτων είναι 80 έτη (εύρος 25 έως 103 ετών). Η ηλικιακή κατανομή των (α) συνολικών κρουσμάτων, (β) των περιστατικών που κατέληξαν σε θάνατο και (γ) των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι, είναι η ακόλουθη:
Γεωγραφική διασπορά
Ο χάρτης αποτυπώνει τη γεωγραφική κατανομή των συνολικών κρουσμάτων COVID-19 (από την αρχή της επιδημίας) ανά Περιφερειακή Ενότητα της χώρας, με βάση την δηλωθείσα διεύθυνση μόνιμης κατοικίας του ασθενούς, ή τη διεύθυνση προσωρινής διαμονής για τους τουρίστες και άλλους προσωρινά διαμένοντες στην Ελλάδα. Συμπεριλαμβάνονται τόσο κρούσματα με ιστορικό ταξιδίου (“εισαγόμενα”) όσο και κρούσματα με πιθανή εγχώρια μετάδοση.
- Ουκρανία: Έπληξε στρατιωτική εγκατάσταση στο Ροστόφ – Οι ρωσικές δυνάμεις κατέλαβαν χωριό
- Άρης: Όλα ανοικτά και για τερματοφύλακα
- Ποσειδώνος: Ο δήμαρχος Αλίμου δείχνει την ΕΥΔΑΠ πίσω από τους πλημμυρισμένους δρόμους – Τι απαντά η εταιρεία
- Τάκης Ζαχαράτος: «Η Αλίκη Βουγιουκλάκη ήταν το διαβατήριο μου»
- Ρωσία: Έκλεισαν τα τέσσερα αεροδρόμια της Μόσχας και ένα περιφερειακό
- Ομόσταβλος του Μαξ Φερστάπεν; Δεν θα πάρω…