Παρασκευή 08 Νοεμβρίου 2024
weather-icon 21o
Φαγητό με την οικογένεια: αναβάθμιση τώρα

Φαγητό με την οικογένεια: αναβάθμιση τώρα

Το θέμα δεν είναι τι τρώμε, αλλά ότι το τρώμε όλοι μαζί. Καμιά φορά, φυσικά, ακόμα και οι πλέον θεμελιωμένες παραδόσεις οφείλουν να ανανεώνονται για να παραμένουν ανθεκτικές στον χρόνο.

Πώς θα βρεθεί ο χρόνος για να στρώνεται καθημερινά το τραπέζι και να απολαμβάνουμε ένα ζεστό, οικογενειακό γεύμα όλοι μαζί; Δουλειά, σχολείο, υποχρεώσεις και χόμπυ μάς στερούν χρόνο και, το κυριότερο, δεν είναι εύκολο να βρεθεί εκείνη η κοινή ώρα μες στην μέρα κατά την οποία θα κάτσουμε να φάμε παρέα με τα μέλη της οικογένειας. Φυσικά, η καραντίνα μάς υπενθύμισε την αξία του «μαζί» και ανανέωσε την αίγλη των οικογενειακών τραπεζιών, αλλά δεν σημαίνει πως επειδή έχουμε lockdown δεν έχουμε και υποχρεώσεις. Αρκετοί γονείς εργάζονται κανονικά και λείπουν από το σπίτι, ενώ τα παιδιά μελετούν και κουράζονται ίσως και περισσότερο από την διαδικασία της τηλεκπαίδευσης.

Παρά τις δύσκολες συνθήκες, αν υπάρχει θέληση θα καταφέρουμε να ενώσουμε τους αγαπημένους μας γύρω από το τραπέζι.

Υπάρχει καλός λόγος να το προσπαθήσουμε

Όχι, ένας λόγος, αλλά πολλοί. Ο πιο σημαντικός είναι, ίσως η υγεία: όταν τρώμε εκτός του τραπεζιού, τρώμε πιο ανθυγιεινά σύμφωνα και με έρευνες που έχουν διεξαχθεί στις ΗΠΑ. Επίσης, απορροφούμαστε από την τηλεόραση, τις οθόνες, κάποιο τηλεφώνημα ακόμα που χρειάζεται να απαντήσουμε, μια πίστα ακόμα στο παιχνίδι μας και τα λοιπά… Όλα αυτά δεν μας επιτρέπουν να γευτούμε πραγματικά το φαγητό μας και να επικοινωνήσουμε μεταξύ μας στο τραπέζι, άρα η ιεροτελεστία του φαγητού παραβιάζεται σχεδόν καθολικά.

Όταν ένα παιδί τρώει μαζί με τους γονείς του είναι, σύμφωνα με τις έρευνες, περισσότερο πιθανό να φάει φρούτα και λαχανικά, να πιει νερό και όχι αναψυκτικό, να αισθάνεται πιο ήρεμο και πιο ευτυχισμένο, ακόμα και να πετυχαίνει καλύτερα επίπεδα αυτοεκτίμησης, αλλά και υψηλότερους βαθμούς στο σχολείο!

Την ώρα του φαγητού με τους γονείς, το παιδί έχει την ευκαιρία να μιμηθεί το καλό τους διατροφικό παράδειγμα και να εμπλουτίσει τις επικοινωνιακές τεχνικές του, αντιγράφοντας λέξεις και κινήσεις από τους γονείς.

Κάντε την αρχή από το πρωινό και συνεχίστε όπως μπορείτε

Μες στην ημέρα, μπορεί να τρέχετε όλοι, αλλά το πρωί, πάνω κάτω, ξυπνάτε την ίδια ώρα. Μπορεί να μην υπάρχει ο χρόνος να στήσετε αυτά τα τραπέζια πρωινού που χαζεύετε στις διαφημίσεις, αλλά όλοι μπορούν να πιουν τον καφέ τους ή το γάλα τους στην κουζίνα ή το σαλόνι, ξεκλέβοντας 5 λεπτά για τα φιλιά της καλημέρας, την γρήγορη επανάληψη πριν το τεστ και ό, τι άλλα τους απασχολεί. Μάθετε έμπρακτα στα παιδιά σας την αξία ενός πρωινού, που δεν χρειάζεται να είναι ιδιαίτερα πλούσιο, αρκεί να υπάρχει ως γεύμα: ένα πρωί μια μπανάνα κι ένα ποτήρι γάλα, άλλη μέρα δημητριακά και μια φορά στο τόσο ένα κρουασάν ή ένα κομμάτι κέικ μαζί με χυμό είναι μια χαρά επιλογές.

Το μεσημεριανό είναι λιγάκι δύσκολο να γίνει από κοινού. Μες στην μέρα; σας, είστε όλοι διασκορπισμένοι σε διαφορετικές υποχρεώσεις. Αν, βέβαια, τυχαίνει αυτήν την περίοδο να βρίσκεστε στο σπίτι, μην παραλείψετε να στρώνετε το τραπέζι κάπου εκεί, μεταξύ 1μιση και 3μιση, και να απολαμβάνετε το φαγητό σας. Το ίδιο ισχύει για το βραδινό, φυσικά.

Εμπλέξτε τα μικρότερα παιδιά στην διαδικασία παρασκευής της σαλάτας και μεταφορά στο τραπέζι της ψωμιέρας και των χαρτοπετσετών. Υιοθετήστε μερικές συνήθειες που θα σας θυμίζουν τι όμορφα είναι να μοιράζεστε το φαγητό σας. Ας πούμε, μπορείτε να βάζετε κάποιες μέρες μερικά τραγούδια από την αγαπημένη μουσική καθενός από τα μέλη της οικογένειας ή να ξεκινάτε το φαγητό με ένα παιχνίδι γρίφων.

Θα γελάσετε, θα επικοινωνήσετε και πάλι, θα φάτε πιο αργά και θα χορτάσετε περισσότερο.

Το δείπνο είναι η ευκαιρία να χαλαρώσετε από το πλαίσιο του τραπεζιού. Μερικά βράδια μες στην εβδομάδα, μπορείτε να επιλέξετε πιο λαχταριστές και νόστιμες επιλογές φαγητού, όπως μια μακαρονάδα ή μια πίτσα ή, ακόμα, απλώς γλυκό, αν έχετε μεγαλύτερα παιδιά που δεν έχουν ανάγκη για ένα κανονικό βραδινό φαγητό και είναι ήδη χορτάτα από τα κυρίως και μικρότερα γεύματα της ημέρας.

Απολαύστε μια ταινία ή παίξτε ένα επιτραπέζιο. Το φαγητό είναι απλώς η αφορμή να πλησιαστείτε και να μιλήσετε.

Η Anne Fishel διδάσκει ψυχολογία στην Ιατρική Σχολή του Harvard, ενώ είναι συνιδρύτρια του  Family Dinner Project.   «Όταν δουλεύω με οικογένειες, τους επισημαίνω την σημασία έστω ενός καλού γεύματος μες στην ημέρα ή και μες στην εβδομάδα. Ένα γεύμα αρκεί για να υπενθυμίσει στην οικογένεια τι ωραίο που είναι να τρώει μαζί», λέει η ειδικός.  Η οικογένεια, φυσικά, είναι κάτι πολύ ρευστό ως έννοια: υπάρχουν οι πολυμελείς, οι μονογονεϊκές, αυτές που έχουν μέσα τον παππού και την γιαγιά, οι οποίοι μπορεί να μένουν στο ίδιο σπίτι με τους γονείς και τα παιδιά…

Η Dr. Anne Fishel πιστεύει ότι όταν οι οικογένειες τρώνε συχνότερα μαζί, τα μέλη τους δένονται και είναι πιο υγιή.

Πολύ μεγάλο ενδιαφέρον έχουν και τα ευρύτερα οικογενειακά τραπέζια, αυτά που στρώνουμε στις γιορτές με θείους, ξαδέρφια, στενούς και μακρινούς συγγενείς, τα οποίο έχουμε στερηθεί από την τρέχουσα συγκυρία. Από την άλλη, ίσως και να μας έχει κάνει καλό, γιατί δεν χρειάζεται να απολαμβάνουμε μόνο κατά τις γιορτές το φαγητό στα επίσημα σερβίτσια, ούτε να τρώμε μελομακάρονα μόνο την περίοδο των Χριστουγέννων.

Πώς θα κάνετε την αρχή;

Οργανώστε καλύτερα τα ψώνια της εβδομάδας και προετοιμάστε κάποια φαγητά ή σάλτσες από το Σαββατοκύριακο ή την ημέρα που έχετε περισσότερο ελεύθερο χρόνο.

Μην πιέζετε τις καταστάσεις. Αν μέχρι χθες τρώγατε ο ένας Ανατολή, ο άλλος Δύση εντός του σπιτιού, δεν είναι πολύ εύκολο να το αναστρέψετε από την μια στιγμή στην άλλη. Κάντε στους «αρνητές» του οικογενειακού τραπεζιού έκπληξη και παραγγείλτε ένα αγαπημένο junk food. Θέστε όρο ότι, για να το φάτε, θα πρέπει να καθίσετε όλοι μαζί. Η επόμενη φορά θα είναι σίγουρα πιο εύκολη.

Προτιμήστε τα απλά και δοκιμασμένα. Δεν σημαίνει ότι επειδή καθόμαστε γύρω από το τραπέζι και τσουγκρίζουμε ένα ποτήρι κρασί, πρέπει να φάμε κάτι εξεζητημένο και μπελαλίδικο. Σεβαστείτε τις διατροφικές προτιμήσεις ή ιδιοτροπίες των μελών, με μέτρο όμως: λαχανικά και όσπρια, έστω από λίγο, πρέπει να φάμε όλοι.

Μην συζητήσετε κάτι πολύ σοβαρό ή δυσάρεστο. Τουλάχιστον, όχι τις πρώτες φορές που θα καθιερώσετε τη νέα σας συνήθεια να τρώτε παρέα. Κάντε χιούμορ, ενδιαφερθείτε ο ένας για την ημέρα του άλλου, συζητήστε για το φαγητό, απολαύστε ακόμα και την σιωπή που θα σπάνε οι μπουκιές σας! Πεινάτε, έτσι δεν είναι;

InView

«Θα διαφυλάξουμε την ελευθερία» - Το πρώτο μήνυμα της Μελάνια μετά τη νίκη Τραμπ

Η Μελάνια Τραμπ απουσίαζε σε μεγάλο βαθμό από την προεκλογική εκστρατεία του συζύγου της ενώ δεν παρακολούθησε κανένα από τα δύο προεδρικά ντιμπέιτ

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ALTER EGO MEDIA A.E.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 08 Νοεμβρίου 2024