Κυριακή 22 Δεκεμβρίου 2024
weather-icon 21o
Δείξε μου τον σκύλο σου να σου πω πώς θα γεράσεις

Δείξε μου τον σκύλο σου να σου πω πώς θα γεράσεις

Μια μερίδα επιστημόνων πιστεύει ότι τα σκυλιά μπορεί να αποτελούν ιδανικοί προσομοιωτές της ανθρώπινης γήρανσης. Χάρη στους τετράποδους φίλους μας, μπορούμε να μάθουμε περισσότερα σχετικά με το πώς γερνάμε, αλλά κυρίως, με το πώς μπορούμε να γερνάμε καλύτερα.

Ό Όμηρος και ο Νερούδα το πήραν χαμπάρι πολύ πριν τους επιστήμονες: τα σκυλιά μπορούν να μας μάθουν πολλά και ένα από αυτά είναι το πώς γερνάμε στ’ αλήθεια. Όπως οι ποιητές, έτσι και οι επιστήμονες τώρα βρίσκουν πολλά κοινά ανάμεσα στο είδος των σκύλων και των ανθρώπων και εμάς αυτό δεν μας εκπλήσσει ιδιαίτερα.

Φαίνεται πως στο DNA των σκύλων που γερνούν συμβαίνουν παρόμοια πράγματα με αυτά που συμβαίνουν και στο δικό μας όσο μεγαλώνουμε. Μάλιστα, μοιάζει να…ωριμάζουν με τον τρόπο που ωριμάζουμε και εμείς! Επίσης, η μελέτη αποκάλυψε ότι κάποιοι σκύλοι, ακριβώς όπως κάποιοι άνθρωποι, γεννιούνται «γερασμένοι», χωρίς πολλή διάθεση για παιχνίδι και αρκετά σοβαροί. Εκπληκτικό; Φυσικά, όπως εκπληκτικό είναι το συμπέρασμα των επιστημόνων για τα έφηβα σκυλιά και τα έφηβα άτομα: φαίνεται πως μοιάζουν αρκετά στην συμπεριφορά και την εναλλαγή της διάθεσης και των συναισθημάτων τους.

Τι σημαίνει, όμως, έφηβο σκυλί; Πόσων ετών είναι;

Οι επιστήμονες, επίσης, μέσω γενετικής ανάλυσης σκύλων, διαπίστωσαν ότι τα νεαρά σκυλάκια «μεγαλώνουν» πολύ πιο γρήγορα από ό,τι τα γερασμένα.Με βάση τα ευρήματά τους, ένας σκύλος ενός έτους έχει «ανθρώπινη» ηλικία περίπου 30 ετών (και όχι επτά ετών με βάση την παραδοσιακή μέθοδο), ένας τετράχρονος σκύλος αντιστοιχεί σε έναν άνθρωπο 52 ετών (και όχι 28 ετών), ενώ ένας σκύλος 14 ετών έχει την ηλικία ενός 75χρονου ανθρώπου.

 Η σχέση σκυλίσιας και ανθρώπινης ηλικίας περιγράφεται από τη φόρμουλα: ανθρώπινη ηλικία = 16 λογάριθμος ηλικίας σκύλου + 31. Οι ερευνητές με επικεφαλής τον καθηγητή Τρέι Άϊντεκερ της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνια-Σάντα Κρουζ, οι οποίοι μελέτησαν 105 «Λαμπραντόρ Ριτρίβερ», βασίζουν τη νέα μέθοδο στις λεγόμενες επιγενετικές αλλαγές που συμβαίνουν στο DNA.  Η σχετική μελέτη δημοσιεύθηκε στο περιοδικό κυτταρικής βιολογίας Cell Systems, ωστόσο άλλοι επιστήμονες επεσήμαναν ότι είναι δύσκολο να «μεταφραστούν» απόλυτα τα χρόνια των σκύλων σε ανθρώπινα, εφόσον συνυπολογιστούν θέματα ορμονικά και συμπεριφοράς.

Δεν μοιάζουμε, απλώς, με το κατοικίδιό μας: φαίνεται πως μεγαλώνουμε με τον ίδιο τρόπο.

 Συγκρίνοντας έναν σκύλο με… τον άνθρωπό του

Είναι σημαντικό να αποκρυσταλλωθούν πλήρως οι μέθοδοι κατά τις οποίες συγκρίνουμε με ασφάλεια έναν σκύλο και έναν άνθρωπο. Οι σκύλοι φαίνονται τα ιδανικά ζώα για να συγκριθούν μαζί μας επειδή στην διάρκεια της ζωής τους πλήττονται από πράγματα παρόμοια με αυτά που ταλαιπωρούν τους ανθρώπους. Το Dog Aging Project συλλέγει γενετικές και άλλες πληροφορίες από ευρύ αριθμό κατοικίδιων σκύλων και τα ανεβάζει στο site του. Ο στόχος της έρευνας όπως λένε οι μελετητές πίσω από το Project είναι: «Περισσότερη και καλύτερη ζωή για όλους τους σκύλους… και τους ανθρώπους τους».

Ένας από τους συμμετέχοντες επστήμονες, ο  Borbalu Turcsan, από Πανεπιστήμιο της Βουδαπέστης, παρατήρησε ότι οι άνθρωποι με πιο ώριμο χαρακτηρολογικό πορφίλ δεν αλλάζουν και τόσο με το πέρασμα του χρόνου και το ίδιο ακριβώς συμβαίνει με τους σκύλους.
Φυσικά, οι σκύλοι ζουν πολύ λιγότερο από ό, τι οι άνθρωποι. Σύμφωνα με τους ειδικούς, γι’ αυτό ακριβώς αξίζει τον κόπο η όλη μελέτη: «Αν θες να εκπονήσει μια μελέτη με στόχο να ενισχύσεις τις γνώσεις σχετικά με το ανθρώπινο προσδώκιμο ζωής, τότε πρέπει να μπορείς να το κάνεις προσμοιώνοντας με ένα είδος που μεγαλώνει και πεθαίνει πιο γρήγορα από ό, τι ο άνθρωπος. Ειδάλλως, για να έχεις αποτελέσματα θα έπρεπε να περιμένεις τουλάχιστον 75 χρόνια…»

Must in

Θρυλική καρδιά ο Σέστιτς!

Ο παλιός άσος του Ολυμπιακού και του Ερυθρού Αστέρα αναρρώνει μετά την πετυχημένη μεταμόσχευση καρδιάς στην οποία υποβλήθηκε αφού η ζωή του ήταν σε άμεσο κίνδυνο

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ALTER EGO MEDIA A.E.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Κυριακή 22 Δεκεμβρίου 2024
Απόρρητο