Κοροναϊός : Η πανδημία «πολιορκεί» τη Θεσσαλονίκη – Νέο αρνητικό ρεκόρ, ενώ οι ΜΕΘ «ασφυκτιούν»
Μπορεί ο κοροναϊός να σαρώνει ολόκληρη την Ελλάδα, γεγονός που έχει οδηγήσει στην απόφαση για καθολικό lockdown, ωστόσο η Βόρεια Ελλάδα έχει δεχτεί με μεγαλύτερη σφοδρότητα αυτό το δεύτερο κύμα του φονικού ιού
Μπορεί ο κοροναϊός να σαρώνει ολόκληρη την Ελλάδα, γεγονός που έχει οδηγήσει στην απόφαση για καθολικό lockdown, ωστόσο η Βόρεια Ελλάδα έχει δεχτεί με μεγαλύτερη σφοδρότητα αυτό το δεύτερο κύμα του φονικού ιού.
Η κατάσταση στη Θεσσαλονίκη είναι πολύ άσχημη, με τον υπουργό Υγείας, Βασίλη Κικίλια, να επιβεβαιώνει πως «όλη η Βόρεια Ελλάδα βρίσκεται στο κόκκινο».
Αυτό επιβεβαιώνεται και από την κατανομή των κρουσμάτων στη χώρα μας σήμερα, όπου η Θεσσαλονίκη σημειώνει αρνητικό ρεκόρ με 905 νέες επιβεβαιωμένες μολύνσεις.
Τι έδειξαν τα λύματα
Το αρνητικό ρεκόρ αυτό έρχεται σε μια περίοδο που τα μηνύματα για τη Θεσσαλονίκη ήταν… μάλλον ενθαρρυντικά, χωρίς αυτό να σημαίνει βέβαια ότι η συμπρωτεύουσα έχει ξεπεράσει τον κίνδυνο.
Ενδεικτικό είναι το γεγονός πως, όπως ανακοινώθηκε σήμερα, το ιικό φορτίο των λυμάτων αυτή την εβδομάδα σε σχέση με την προηγούμενη παρουσιάζει μία αύξηση της τάξης του 50%. Πρόκειται για αύξηση σημαντικά μικρότερη σε σχέση με την αντίστοιχη αύξηση μεταξύ των δύο προηγούμενων εβδομάδων, που ήταν της τάξης του 150%.
«Είναι σαφής βελτίωση σε σχέση με τις προηγούμενες εβδομάδες, αλλά και πάλι μιλάμε για αύξηση. Τα δεδομένα αποτυπώνουν την εικόνα που κάθε κάτοικος της Θεσσαλονίκης αντιλαμβάνεται πια, την εικόνα των νοσοκομείων της πόλης, την εικόνα ότι όλοι μας πλέον γνωρίζουμε κάποιον που νοσεί, που νοσηλεύεται, που έχασε τη ζωή του στη μάχη με τον ιό. Είναι η εικόνα της μεγάλης διασποράς του ιού στην κοινότητα», δήλωσε χαρακτηριστικά στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο πρύτανης του ΑΠΘ και συντονιστής του ερευνητικού έργου, καθ. Νίκος Παπαϊωάννου.
Από το δρόμο της σταθεροποίησης… στο αρνητικό ρεκόρ
Μάλιστα, ο ίδιος έκανε λόγο για προοπτική βελτίωσης της επιδημιολογικής εικόνας στη συμπρωτεύουσα.
«Το ότι μετράμε πλέον αρκετά πιο ήπιους αυξητικούς ρυθμούς είναι γεγονός που επιτρέπει να εκτιμήσουμε πως, εφόσον τηρούμε αυστηρά τα μέτρα, σε περίπου μία εβδομάδα θα σταθεροποιηθούμε, θα δούμε την αρχή επιπέδωσης της λεγόμενης επιδημιολογικής καμπύλης και συνεχίζοντας να τηρούμε τα μέτρα θα δούμε μετά και την πτωτική της πορεία. Τα μέτρα προφανώς αποδίδουν, αλλά έχουμε μακρύ δρόμο ακόμη. Γι’ αυτό μένουμε στο σπίτι, αποφεύγουμε άσκοπες μετακινήσεις, τηρούμε τις αποστάσεις, φοράμε μάσκα παντού. Δεν υπάρχει το παραμικρό περιθώριο για χαλάρωση και ανεύθυνες συμπεριφορές. Η κατάσταση μας αφορά όλους, μας αγγίζει όλους» είπε χαρακτηριστικά.
Στο ίδιο μήκος κύματος είχαν κινηθεί και οι δηλώσεις του επίκουρου καθηγητή της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ και μέλους της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων Γκίκα Μαγιορκίνη, ο οποίος μεταξύ άλλων, κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης της Δευτέρας για την πανδημίας είχε υπογραμμίσει πως «η Θεσσαλονίκη δείχνει ταχύτερα σημάδια βελτίωσης».
Ακόμα, εξήγησε πως οι δείκτες βαρύτητας θα αργήσουν πολύ να βελτιωθούν και χρειάζεται αυστηρότατη τήρηση των μέτρων».
Στο 94% η πληρότητα στις ΜΕΘ της Θεσσαλονίκης
Ιδιαίτερα κρίσιμη είναι και η κατάσταση στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας της Θεσσαλονίκης, τη στιγμή που εξετάζεται ακόμα και η μεταφορά ασθενών από την Θεσσαλονίκη στην Αθήνα, αν κριθεί αναγκαίο
Με βάση στοιχεία του υπ. Υγείας, οι ΜΕΘ-COVID που εξυπηρετούν τις ανάγκες της Θεσσαλονίκης (συμπεριλαμβάνονται τα Νοσοκομεία Χαλκιδικής, Κατερίνης και Καβάλας) είναι σήμερα 211.
Η πληρότητα έχει φτάσει στο 94%, καθώς από τις 211, οι 199 είναι κατειλημμένες και 12 κενές (ποσοστό 6%).
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις