Γουργουλιάνης στο MEGA : Προσπαθούμε να βρούμε αναπνευστήρες για να μην χαθούν άνθρωποι
Για την πίεση που δέχονται τα νοσοκομεία της Λάρισας μίλησε ο καθηγητής Πνευμονολογίας - Διευθυντής Πνευμονολογικής κλινικής του πανεπιστημίου της περιοχής
Στο επίκεντρο της πανδημίας του κοροναϊού βρίσκεται η Λάρισα.
Για την ασφυκτική πίεση στα νοσοκομεία της περιοχής μίλησε στην εκπομπή Κοινωνία Ώρα MEGA και τους Ιορδάνη Χασαπόπουλο και Ανθή Βούλγαρη ο καθηγητής Πνευμονολογίας – Διευθυντής Πνευμονολογικής κλινικής του πανεπιστημίου της Λάρισας, Κώστας Γουργουλιάνης.
«Η πιο δύσκολη δουλειά για κάποιον που είναι σε μια ομάδα που αντιμετωπίζει αυτό το κύμα της πανδημίας είναι να εμψυχώσει τους συνεργάτες του. Σήμερα εφημερεύουμε, και είμαστε σίγουροι ότι θα ξεσπάσει ξανά το κύμα πανδημίας στο νοσοκομείο. Έχουμε κάνει ό,τι προετοιμασία μπορεί να γίνει. Συνήθως δεχόμαστε 40 ασθενείς κάθε μέρα. Η κλινική συνήθως είχε 25 κρεβάτια, τώρα έχει 40 καινούργιες εισαγωγές και όλοι οι γιατροί έχουν μετακινηθεί στο τμήμα κοροναϊού», σημείωσε ο κ. Γουργουλιάνης.
Σχολιάζοντας τις ουρές που είχαν σχηματιστεί το πρωί της Τετάρτης έξω από το ΑΧΕΠΑ από πολίτες που ήθελαν να κάνουν rapid test, ο ίδιος είπε ότι «εδώ δε γίνονται τεστ έξω από το νοσοκομείο, αλλά η συντριπτική πλειοψηφία των ατόμων που φτάνει στο νοσοκομείο είναι με κοροναϊό. Όλα τα άλλα περιστατικά έχουν πάει πολύ πίσω, η παλιά κλινική έχει λίγους ασθενείς. Προσπαθούμε να στρατολογήσουμε και νεότερους συναδέλφους από άλλες ειδικότητες για να μπουν στην προσπάθεια. Προσπαθούμε να βρούμε αναπνευστήρες, αν χρειαστεί κάποιος να υποστηριχτεί μέχρι να βρεθεί σε ΜΕΘ».
Μιλώντας για το αν υπάρχουν κενές ΜΕΘ, ο κ. Γουργουλιάνης είπε ότι «δεν υπάρχει κρεβάτι. Έχουν γεμίσει όλα. Τις προηγούμενες ημέρες υπήρχαν διακομιδές ασθενών προς Χαλκίδα, Λαμία, Καρδίτσα. Έχω την αίσθηση ότι και εδώ ζούμε κάτι ανάλογο με τη Θεσσαλονίκη. Η εκτίμηση είναι ότι θα έχουμε μια κορύφωση τις επόμενες ημέρες και σιγά – σιγά ελπίζουμε ότι θα αρχίσουμε να έχουμε μια μείωση».
«Υπάρχουν διασωληνωμένοι ασθενείς που μετακινήθηκαν. Με αναπνευστήρες προσπαθούμε να βοηθήσουμε τους ανθρώπους, να μην τους αφήσουμε να χαθούν, μέχρι να βρεθεί κρεβάτι ΜΕΘ. Εμείς έχουμε τμήμα λοιμωδών με θαλάμους αρνητικής πίεσης, που θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί μέχρι να βρεθεί κρεβάτι σε ΜΕΘ. Όλα αυτά τα κάνουμε, και αισθάνομαι σήμερα το πρωί, από τις 9 η ώρα που ξεκίνησε η εφημερία, ότι μπαίνουμε σε μια μάχη και πρέπει να επιστρατεύσουμε αυτά τα όπλα», συνέχισε ο ίδιος.
«Εγώ έχω συντονιστικό ρόλο. Αυτό που ζούμε κάθε μέρα από φίλους και συγγενείς, είναι πολλά τηλεφωνήματα από ανθρώπους που βρέθηκαν θετικοί και είναι στο σπίτι, και οι οποίοι αισθάνονται ότι θα βρεθούν στο νοσοκομείο. Οι περισσότεροι θα πάνε καλά και θα μείνουν σπίτι τους. Αυτοί που θα φτάσουν στο νοσοκομείο είναι ένα μικρό ποσοστό ανθρώπων, που όμως επειδή έχουν μολυνθεί πάρα πολλοί, τελικά για το σύστημα υγείας είναι πολλοί αυτοί που νοσηλεύονται. Υπάρχει μεγάλη ψυχολογική επιβάρυνση των ανθρώπων που βρέθηκαν σε καραντίνα, και είναι σίγουρο πως η πρωτοβάθμια φροντίδα θα πρέπει να υποστηρίξει αυτούς τους ανθρώπους, κάποιος γιατρός να μιλάει μαζί τους, και πολλοί από αυτούς έχουν ανάγκη από ψυχολογική υποστήριξη», κατέληξε ο κ. Γουργουλιάνης.
- Μεξικό: 17 άνθρωποι δολοφονήθηκαν στην πολιτεία όπου σαρώνει το κύμα της βίας
- Κολομβία: Ο ELN κηρύσσει «μονομερή κατάπαυση του πυρός» για την περίοδο των γιορτών
- Δυτική Οχθη: Πυρά παλαιστινιακής οργάνωσης σκοτώνουν μέλος της Παλαιστινιακής Αρχής
- Τραμπ: Θα σταματήσω το «παραλήρημα των τρανσέξουαλ» από την πρώτη μέρα στον Λευκό Οίκο
- Ρωσία: Ο Πούτιν δηλώνει «πρόθυμος να συνεχίσει τις προμήθειες φυσικού αερίου στη Δύση»
- Μαγδεμβούργο: Φουντώνει η οργή κατά των γερμανικών αρχών για το μακελειό