Δευτέρα 18 Νοεμβρίου 2024
weather-icon 21o
Ο Soteur κάνει pop art για την εποχή του διαδικτύου και των social media

Ο Soteur κάνει pop art για την εποχή του διαδικτύου και των social media

Από τοιχογραφίες μέχρι εγκαταστάσεις, memes και βαμμένα αυτοκίνητα ο Σωτήρης Φωκέας δεν σταματάει να φτιάχνει έργα με πολύ χρώμα και μηδέν σοβαροφάνεια.

Εικαστικός, street artist, λάτρης του ροζ αλλά και των μακαρονιών με κιμά, ο Σωτήρης Φωκέας ή αλλιώς Soteur φτιάχνει ακατάπαυστα έργα πληθωρικά, που δεν έχουν σκοπό να σε βάλουν να ψάχνεις «τι θέλει να πει ο ποιητής;» αλλά περισσότερο απ’ όλα να σου φτιάξουν την διάθεση.

Σε έναν χώρο γεμάτο σοβαροφάνεια αντιμετωπίζει σχεδόν να πάντα με ευφυές χιούμορ και, με εμφανή απόλαυση για αυτό που κάνει, γεμίζει τους τοίχους της πόλης αλλά και το ίντερνετ με τα σχέδια του. Α, φτιάχνει και memes!

Σε μια περίεργη στιγμή, με την Αθήνα σε lockdown, κάναμε μια κουβέντα γνωριμίας με τον ταλαντούχο καλλιτέχνη.

-Πώς ξεκίνησες να ασχολείσαι με την τέχνη;
Η πρώτη μου επαφή ήταν αντιγράφοντας comics και εικόνες από παιχνίδια με κάρτες που έπαιζα μικρός. Στη συνέχεια, σαν έφηβος, ξεκίνησα το graffiti και πολύ σύντομα κατάλαβα πως θέλω να βελτιωθώ σε αυτό και να ασχοληθώ πιο σοβαρά με το κομμάτι της ζωγραφικής, καθώς το να κάνω «γράμματα» δεν με γέμιζε. Κάπου εκεί, η δασκάλα εικαστικών που είχα στο σχολείο με προέτρεψε να δώσω εξετάσεις στην Καλών Τεχνών και με τη βοήθειά της – καθώς και άπειρες ώρες σχεδίου – κατάφερα και μπήκα με την πρώτη (ευχαριστώ Μαρία!). Από εκεί και πέρα άρχισα να ανακαλύπτω σιγά σιγά τον χώρο της τέχνης. 

-Υπάρχει κάποιο συγκεκριμένο έργο που να επηρέασε πολύ την επιλογή σου να ασχοληθείς με την τέχνη;
Υπάρχουν αρκετά, αυτά που ξεχωρίζω είναι τα πρώτα βιβλία με graffiti που είδα σε πολύ μικρή ηλικία. Σε δεύτερη φάση, σίγουρα με έχει επηρεάσει τρομερά ένα βιβλίο του Ακριθάκη που είχα ανακαλύψει μικρός, το οποίο σε κάθε «σαλόνι», είχε στη μια σελίδα ένα σχέδιο και στην άλλη ένα «quote» ή «τσιτάτο» γραμμένο από τον ίδιο καλλιτέχνη. Νομίζω είναι η πρώτη φορά που γέλασα με «κανονική τέχνη». 

-Τα έργα σου έχουν έντονα χρώματα, ενέργεια, χιούμορ…Εσύ πώς θα περιέγραφες το στυλ σου;
Θέλω πολύ η δουλειά μου να φαίνεται «πληθωρική» και να φτιάχνει τη διάθεση του θεατή. Με απασχολεί αρκετά το να απευθύνομαι στους πολλούς, οπότε θα πω πως το στυλ μου ανήκει κατά κάποιο τρόπο στο νέο pop – μια pop art στην εποχή του διαδικτύου και των social media. 

-Πες μου λίγα πράγματα για σενα. Τι άλλο σου αρέσει να κάνεις πέρα απ’ το να ζωγραφίζεις;
Το μεγαλύτερο μέρος του χρόνου μου καθημερινά το αφιερώνω στη δουλειά μου, είτε ζωγραφίζοντας, είτε με το να κάνω άλλα δημιουργικά πράγματα. Όταν δεν ασχολούμαι με αυτά, μου αρέσει πολύ να παίζω επιτραπέζια – νομίζω το nerdy κομμάτι μέσα μου δεν θα πεθάνει ποτέ. Το αγαπημένο μου χόμπι, όμως, είναι να τρώω μακαρόνια με κιμά.

-Πότε αισθάνεσαι ικανοποιημένος με ένα έργο σου;
Ο τρόπος με τον οποίο ζωγραφίζω είναι βασισμένος στην ικανοποίηση. Κατέληξα συνειδητά σε αυτό το στυλ γιατί πραγματικά απολαμβάνω τρομερά την κάθε γραμμή και το κάθε χρώμα. Οπότε μου δίνει τρομερή χαρά, ελευθερία και ικανοποίηση πάντα το να μου λέει κάποιος «φτιάξε μου ό,τι θέλεις εσύ στο στυλ σου».

-Τι συμβαίνει στην street art όταν η πόλη είναι σε lockdown;
Καλώς ή κακώς, η street art είχε πάντα μια παράνομη πλευρά, οπότε ακόμα δημιουργούνται έργα στο δρόμο από διάφορους καλλιτέχνες, που μας περιμένουν να τα δούμε όταν βγούμε από το lockdown. Εκτός από τα έργα στο δρόμο όμως, η street art ή η δημόσια τέχνη γενικά, πάντα θα υπάρχει και στο διαδίκτυο, οπότε νομίζω πως βλέπουμε και αρκετά έργα εκεί.

-Μεταφέρεται δηλαδή σε ένα βαθμό δράση αυτή τη στιγμή από τον δρόμο στο ίντερνετ; Και τελικά πόσο μπορούμε να κοιτάμε οθόνες για δουλειά, ψυχαγωγία, επικοινωνία, αντίδραση και όλα τα άλλα;
Η άποψή μου είναι πως ναι. Προσωπικά το διαδίκτυο το αντιμετωπίζω σαν έναν ακόμα δημόσιο χώρο στον οποίο μπορεί κάποιος να κινηθεί σαν καλλιτέχνης με την ίδια λογική με αυτή που κινείται στο δρόμο. Σίγουρα, πολλοί είμαστε τρομερά εξοικειωμένοι με τις οθόνες, μεγαλώσαμε με αυτές, μάθαμε να διασκεδάζουμε, να κοινωνικοποιούμαστε και να ερωτευόμαστε μέσα από αυτές οπότε δεν μας ταράζει τόσο πολύ η τωρινή συνθήκη. Νομίζω πως τώρα μαθαίνουμε ότι δεν αρκεί μόνο αυτό, ούτε για την διασκέδαση και σίγουρα ούτε για την αντίδραση – ήταν καλό reality check αυτό.

-Εσένα πώς είναι η σχέση σου με το internet και τα social media;
Πάντα με ενθουσίαζαν, σαν τεχνολογίες/εργαλεία αλλά και σαν αντικείμενα μελέτης σε σχέση με την κοινωνία και την ανθρωπολογία. Η δουλειά μου ανέκαθεν είχε να κάνει με αυτά με τον έναν ή με τον άλλον τρόπο. Η γλώσσα και το χιούμορ που έχουν δημιουργηθεί μέσα στο διαδίκτυο θεωρώ πως με έχουν διαμορφώσει σε τεράστιο βαθμό σαν καλλιτέχνη αλλά και άνθρωπο.

-Πώς αποφάσισες να αρχίσεις να φτιάχνεις και meme; Τι τα κάνει ξεχωριστά για σενα;
Τα memes σήμερα έχουν μια πολύ ιδιαίτερη θέση σαν εργαλεία στο χώρο της τέχνης, παγκοσμίως. Προσωπικά, πάντα έφτιαχνα memes καθώς τα βρίσκω μια πολύ καλή άσκηση σε σχέση με το πόσο άμεσα μπορείς να επικοινωνήσεις ένα μήνυμα (και πάντα με διασκέδαζε τρομερά). Στόχος μου είναι, αφού γίνω instamodel μέσα από το προφίλ Soteur, να γίνω meme lord μέσα από το προφίλ CHURCHOFSOTEUR. Έχω στόχους. 

-Ονειρεύεσαι κάποιο προτζεκτ που θα θελες να πραγματοποιήσεις το επόμενο διάστημα; Αν είχες το ελεύθερο, σε ποιό σημείο της πόλης θα ήθελες ιδανικά να ζωγραφίσεις κάτι και πώς το φαντάζεσαι;
«Ονειρεύομαι» και ανυπομονώ για την ώρα που θα μπορώ να κάνω πάλι εκθέσεις και events με κόσμο χωρίς τους περιορισμούς του Covid-19. Είναι πολύ μεγάλο κομμάτι της ζωής των καλλιτεχνών η κοινωνικοποίηση μέσα από τις εκθέσεις. Εκτός από αυτό, όχι, δεν έχω κάποιο συγκεκριμένο project στο μυαλό μου, πάντα ανυπομονώ τρομερά και χαίρομαι απίστευτα όταν μου δίνεται η δυνατότητα να βάφω όπως θέλω εγώ έναν πολύ μεγάλο τοίχο!

-Υπάρχει σοβαροφάνεια στον χώρο; Εσύ πως την αντιμετωπίζεις;
Άπειρη! Ο χώρος της τέχνης πάντα είχε μια αίσθηση σοβαροφάνειας και υπεροπτισμού για μένα. Προσωπικά θέλω να πιστεύω πως τάσσομαι ενάντια σε αυτό, χρησιμοποιώντας όσο περισσότερο χιούμορ μπορώ και με το να δημιουργώ έργα που διακωμωδούν τη σοβαροφάνεια αυτή και που δεν απευθύνονται σε μια elite ανθρώπων της τέχνης που έχουν τον βασικό λόγο σε ό,τι έχει να κάνει με την κουλτούρα.

-Ποιόν θεωρείς τον πιο ιδιοφυή καλλιτέχνη αυτή τη στιγμή στον κόσμο;
Θεωρώ απόλυτη ιδιοφυία της τέχνης και της performance τον Sacha Baron Cohen και πραγματικά προτείνω σε όλους να διαβάσουν για αυτόν και να μην μείνουν μόνο στο κομμάτι του Borat – μιας από τις πολλές πολλές περσόνες του.

www.sotirisfokeas.com

https://www.instagram.com/soteur/

https://www.instagram.com/churchofsoteur/

https://www.facebook.com/soteur

Must in

Διαγραφή Σαμαρά: Mπορεί να ρίξει την κυβέρνηση; – Η απάντηση στα σενάρια για πρόωρες εκλογές και το νέο κόμμα 

Πως σχολιάζουν από την πλευρά Σαμαρά το αν η διαγραφή μπορεί να ρίξει την κυβέρνηση. Τι απαντά το Μαξίμου και η σιωπή βουλευτών

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ALTER EGO MEDIA A.E.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Δευτέρα 18 Νοεμβρίου 2024