18 Νοεμβρίου 2020: Παγκόσμια Ημέρα κατά της X.A.Π
Διαδικτυακή πρωτοβουλία για την ενημέρωση του κοινού σχετικά με τη ΧΑΠ από την καμπάνια #happyBREATHday
Η ενημερωτική εκστρατεία #happyBREATHday, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα κατά της Χρόνιας Αποφρακτικής Πνευμονοπάθειας (Χ.Α.Π.), προέβαλε μέσω της σελίδας της στο Facebook την Τετάρτη, 18 Νοεμβρίου 2020 και ώρα 12.00 μια ενδιαφέρουσα ενημερωτική συζήτηση με διακεκριμένους πνευμονολόγους, οι οποίοι απάντησαν στα πιο δημοφιλή ερωτήματα σχετικά με τη νόσο και τους τρόπους αντιμετώπισής της.
Η πρωτοβουλία αυτή με θέμα «Ενημερώνομαι, δρω, ζω καλύτερα με τη Χ.Α.Π.», γιόρτασε έναν χρόνο επιτυχημένων δράσεων της καμπάνιας #happyBREATHday, που υλοποιείται από τη φαρμακευτική εταιρεία Chiesi Hellas Α.Ε.Β.Ε., υπό την αιγίδα της Ελληνικής Πνευμονολογικής Εταιρείας (Ε.Π.Ε.), και έχει σκοπό την ενημέρωση και ευαισθητοποίηση του κοινού σχετικά με αυτή τη σοβαρή νόσο και τις επιπτώσεις της στη ζωή των ασθενών, ανά τα χρόνια.
Γνώμονας όλων των δράσεων είναι η ανάσα, που αυτή την περίοδο καταλαβαίνουμε περισσότερο από ποτέ την αξία της και βασικός στόχος η ανάδειξη της σημασίας της ενημέρωσης, της πρόληψης και της συνεχούς επαφής με τον πνευμονολόγο, προκειμένου οι ασθενείς με Χ.Α.Π. να ζήσουν μια φυσιολογική ζωή.
Στη συζήτηση συμμετείχαν ο κ. Στέλιος Λουκίδης, Καθηγητής Πνευμονολογίας στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών και Πρόεδρος της Ελληνικής Πνευμονολογικής Εταιρείας (Ε.Π.Ε), η κα. Αφροδίτη Μπούτου, Πνευμονολόγος -Επιμελήτρια Β’ στο Γενικό Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης «Γεώργιος Παπανικολάου» και ο κ. Ελευθέριος Βρουβάκης, Πνευμονολόγος-Φυματιολόγος και Διευθυντής της Πνευμονολογικής Κλινικής «Ανάσα» στο Metropolitan Hospital, ενώ τον συντονισμό είχε η δημοσιογράφος κα. Σοφία Νέτα.
Στα θέματα, που αναλύθηκαν, περιλαμβάνονταν οι παράγοντες κινδύνου, τα κύρια συμπτώματα και οι τρόποι διάγνωσης της Χ.Α.Π., συμβουλές για τη διαχείριση της νόσου από τους ασθενείς κατά τη διάρκεια της πανδημίας της COVID-19, καθώς και η πρόγνωση της εξέλιξης της νόσου βάσει των τελευταίων εξελίξεων στην επιστημονική έρευνα.
H συζήτηση ξεκίνησε με τον κ. Στέλιο Λουκίδη, να εξηγεί τι ακριβώς είναι η ΧΑΠ και πόσο συχνή είναι, εξηγώντας ότι «αφορά περίπου το 10-11% ανθρώπων >45 τών που έχουν προδιαθεσικό παράγοντα».
Τη σκυτάλη πήρε η κα. Αφροδίτη Μπούτου, η οποία ανέλυσε τους παράγοντες που παίζουν ρόλο στην ανάπτυξη της νόσου, λέγοντας: «Για την εκδήλωση όπως και για κάθε χρόνιο νόσημα, παίζουν ρόλο πολλοί παράγοντες, όπως για παράδειγμα η γενετική προδιάθεση, οι συχνές και σοβαρές λοιμώξεις στην παιδική ηλικία και η επαγγελματική έκθεση σε αέρια και σωματίδια. Ωστόσο, στη συντριπτική πλειοψηφία των περιπτώσεων, το κάπνισμα αποτελεί τον σημαντικότερο παράγοντα για την εκδήλωσή της. Και φυσικά όταν αναφερόμαστε στο κάπνισμα, δεν εννοούμε μόνο το ενεργητικό, δηλαδή τα τσιγάρα που κάνει ένας καπνιστής, αλλά και το παθητικό, δηλαδή τον καπνό που εισπνέουν όσοι βρίσκονται στον ίδιο χώρο με έναν καπνιστή».
Ποια είναι όμως τα συμπτώματα που θα μας θορυβήσουν; Ο κ. Ελευθέριος Βρουβάκης εξήγησε: «Έκπτωση δραστηριοτήτων στην καθημερινότητα λόγω αισθήματος δυσφορίας – Βήχας που συχνά θεωρείται φυσιολογικός από τον ασθενή λόγω καπνίσματος και μπορεί να είναι καθημερινός , παραγωγικός η μη παραγωγικός – Απώλεια ευεξίας -Απώλεια βάρους – Άγχος – Κατάθλιψη».
Παρά τη σοβαρότητα της ασθένειας και της προσοχής που πρέπει να δίνεται από τους πάσχοντες, οι τρεις συμμετέχοντες στη συζήτηση, έδωσαν ο καθένας το δικό του μήνυμα.
Ο κ. Βρουβάκης σημείωσε ότι η έγκαιρη διάγνωση αποτελεί καθοριστικό παράγοντα στην πρόληψη εξέλιξης της νόσου.
Η κα Μπούτου μίλησε για τα σημαντικά βήματα που έχουν γίνει τα τελευταία χρόνια για την κατανόηση και την αντιμετώπιση της νόσου, λέγοντας: «Γνωρίζουμε πλέον ότι κάθε ασθενής είναι διαφορετικός και χρειάζεται ειδική προσέγγιση. Και ευτυχώς για τους ασθενείς που πάσχουν από ΧΑΠ και τους πνευμονολόγους που ασχολούνται με τη νόσο, υπάρχουν πλέον πολλές διαφορετικές διαθέσιμες θεραπείες, έτσι ώστε να μπορεί να χορηγηθεί η κατάλληλη για κάθε ασθενή».
Τέλος, ο κ. Λουκίδης έκλεισε με αισιοδοξία λέγοντας ότι εδώ και χρόνια μάθαμε πολλά για τη ΧΑΠ, ανακαλύφθηκαν νέες φαρμακευτικές αγωγές, έγινε σωστή ενημέρωση για τις βλαβερές συνέπειες του καπνίσματος και κυρίως ξεπεράσαμε την απαισιόδοξη άποψη για τη νόσο δίνοντας ελπίδα και αισιοδοξία στους ασθενείς μας.
Μπορείτε να δείτε τη μαγνητοσκοπημένη συζήτηση εδώ.
- Η Tesla η πιο θανατηφόρα μάρκα αυτοκινήτου σε περίπτωση ατυχήματος
- Πούτιν: Αποκαλύφθηκε η επιθετική διάθεσή του κατά της Δύσης – Τι έπεται
- Γαλλία: Χιλιάδες διαδηλωτές στους δρόμους κατά της βίας σε βάρος των γυναικών
- Φιντάν: «Καλύτερα οι δυο μας» λέει για τα ελληνοτουρκικά – Προκαλεί ξανά για Κύπρο και Αιγαίο
- Άρης – Βόλος: «Ντου» Καρυπίδη σε Τσαγκαράκη
- Η Γερμανία δεν θα συλλάμβανε τον Νετανιάχου λόγω του «ναζιστικού παρελθόντος»