Βαγδάτη : Σκοτώθηκε κοριτσάκι σε ομοβροντία ρουκετών κατά της πρεσβείας των ΗΠΑ
Τέσσερις ρουκέτες έπεσαν στη λεγόμενη Πράσινη Ζώνη της Βαγδάτης, όπου βρίσκεται η αμερικανική πρεσβεία, και άλλες τρεις σε συνοικίες της ιρακινής πρωτεύουσας, με αποτέλεσμα να σκοτωθεί κοριτσάκι και να τραυματιστούν άλλοι πέντε πολίτες,
Επτά ρουκέτες εκτοξεύθηκαν το βράδυ χθες Τρίτη εναντίον στόχων στη Βαγδάτη, ιδίως της αμερικανικής πρεσβείας, ενέργεια η οποία κατά τα φαινόμενα έβαλε τέλος στην εκεχειρία που είχαν κηρύξει πριν ένα και πλέον μήνα φιλοϊρανικές ιρακινές ένοπλες ομάδες και η οποία είχε αποτέλεσμα να σκοτωθεί κοριτσάκι.
Επανέναρξη των εχθροπραξιών
Η επανέναρξη των εχθροπραξιών σημειώθηκε την ώρα που ο νέος, υπηρεσιακός υπουργός Αμυνας των ΗΠΑ, ο Κρίστοφερ Μίλερ, ανακοίνωνε πως η Ουάσιγκτον θα αποσύρει 500 αμερικανούς στρατιωτικούς από το Ιράκ, μειώνοντας τη δύναμή της στη χώρα σε 2.500 στελέχη.
Stay safe Simona https://t.co/ARt014x8sl
— Steven Nabil (@thestevennabil) November 17, 2020
Τέσσερις ρουκέτες έπεσαν στη λεγόμενη Πράσινη Ζώνη, όπου βρίσκεται η αμερικανική πρεσβεία, και άλλες τρεις σε συνοικίες της ιρακινής πρωτεύουσας, με αποτέλεσμα να σκοτωθεί κοριτσάκι και να τραυματιστούν άλλοι πέντε πολίτες, διευκρίνισε ο ιρακινός στρατός.
Η επίθεση, που έγινε από την περιοχή αλ Αμίν της ανατολικής Βαγδάτης κατά την ίδια πηγή, εξαπολύθηκε δύο ώρες μετά την τηλεφωνική συνδιάλεξη του ιρακινού πρωθυπουργού Μουστάφα αλ Καντίμι με τον αμερικανό ΥΠΕΞ Μάικ Πομπέο.
Οι δύο άνδρες συζήτησαν, σύμφωνα με το γραφείο του Καντίμι, κυρίως για «το μέλλον της συνεργασίας μεταξύ του Ιράκ και του διεθνούς συνασπισμού υπό τις ΗΠΑ», ο οποίος αναπτύχθηκε το 2014 στο Ιράκ για να αντιμετωπιστεί η τζιχαντιστική οργάνωση Ισλαμικό Κράτος (ΙΚ).
Δεκάδες ρουκέτες
Εκπρόσωπος του συνασπισμού επιβεβαίωσε χθες βράδυ ότι έγινε επίθεση εναντίον της αμερικανικής πρεσβείας, αρνούμενος να σχολιάσει τη χρήση του αμερικανικού συστήματος C-RAM για την αναχαίτιση ρουκετών.
Δεκάδες ρουκέτες έχουν εκτοξευθεί φέτος εναντίον της Πράσινης Ζώνης, αλλά το σύστημα αυτό δεν έχει επιτρέψει να πλήξουν το κτιριακό συγκρότημα της πρεσβείας.
Στα μέσα Οκτωβρίου, φιλοϊρανικές ένοπλες ομάδες του Ιράκ ανακοίνωναν ότι θα σταματούσαν να επιτίθενται εναντίον της αμερικανικής πρεσβείας με την προϋπόθεση ότι η Ουάσιγκτον θα ανακοίνωνε την αποχώρηση όλων των στρατευμάτων της ως το τέλος της χρονιάς.
Rockets were launched from Baghdad Al-Jadida (highlighted to the right of the map) pic.twitter.com/SXha3vvkJ3
— Steven Nabil (@thestevennabil) November 17, 2020
Η ανακωχή αυτή κηρύχθηκε με φόντο οξυμένες διπλωματικές εντάσεις. Λίγο προτού αναγγελθεί, ο Πομπέο είχε απευθύνει τελεσίγραφο στους ιρακινούς ηγέτες: αν δεν σταματούσαν οι εκτοξεύσεις ρουκετών, η Ουάσιγκτον απλούστατα θα απέσυρε όλους τους διπλωμάτες και τους στρατιωτικούς της από την ιρακινή επικράτεια.
Εργο της Κατάεμπ Χεζμπολάχ
Ακόμη και σήμερα, παρά τη νίκη του δημοκρατικού Τζο Μπάιντεν στις προεδρικές εκλογές στις ΗΠΑ, ειδικοί σημειώνουν ότι η κυβέρνηση του ρεπουμπλικάνου προέδρου Ντόναλντ Τραμπ έχει έτοιμα όλα τα απαραίτητα έγγραφα για να προχωρήσει στο κλείσιμο της αμερικανικής πρεσβείας στη Βαγδάτη.
Για την Ουάσιγκτον, οι σχεδόν 90 επιθέσεις, κυρίως με ρουκέτες, που έχουν γίνει τον τελευταίο χρόνο – εναντίον της πρεσβείας της, ιρακινών βάσεων όπου στρατωνίζονται δυνάμεις της και οχηματοπομπών επιμελητείας ιρακινών συμβασιούχων του αμερικανικού στρατού – είναι έργο πρωτίστως της Κατάεμπ Χεζμπολάχ («Ταξιαρχίες του Στρατού του Θεού»), της πιο ριζοσπαστικοποιημένης από τις φιλοϊρανικές οργανώσεις στη χώρα.
Για πολλές από τις επιθέσεις, την ευθύνη έχουν αναλάβει παντελώς άγνωστες οργανώσεις, που αποτελούν απλώς ψευδώνυμα φιλοϊρανικών ένοπλων ομάδων, σύμφωνα με ειδικούς.
Κάθε φορά, οι οργανώσεις αυτές απαιτούν την αποχώρηση των αμερικανικών δυνάμεων «κατοχής», κάτι που αξίωσε άλλωστε το κοινοβούλιο του Ιράκ νωρίτερα φέτος.
Breaking: Video from Baghdad showing the defense systems launching to intercept the rockets pic.twitter.com/w1GsU9FpSR
— Steven Nabil (@thestevennabil) November 17, 2020
Τον Ιανουάριο, 48 ώρες μετά την εξόντωση σε αεροπορική επιδρομή στη Βαγδάτη του Κάσεμ Σουλεϊμάνι, κορυφαίου ιρανού στρατηγού, και του ιρακινού συμμάχου του Αμπού Μάχντι αλ Μουχάντις, οι σιίτες βουλευτές τάσσονταν υπέρ της εκδίωξης όλων των ξένων δυνάμεων, συμπεριλαμβανομένων των 5.200 αμερικανών στρατιωτικών που βρίσκονταν τότε στην επικράτεια του Ιράκ.
Το τέλος της εκεχειρίας
Η κυβέρνηση της περιόδου εκείνης όμως αντέτεινε ότι απλώς διαχειριζόταν τις τρέχουσες υποθέσεις και δεν ήταν σε θέση να εφαρμόσει τέτοιο μέτρο. Η κυβέρνηση του Καντίμι, που ανέλαβε τον Μάιο, συνηγόρησε υπέρ του να δοθούν «τρία χρόνια» στις αμερικανικές δυνάμεις για να αποχωρήσουν.
Οι ΗΠΑ ανέπτυξαν ισχυρή δύναμη στη χώρα το 2014 για να αντιμετωπιστεί το ΙΚ, έπειτα από μια πρώτη απόσυρση των στρατευμάτων τους το 2011 από το Ιράκ, το οποίο κυρίευσαν με την εισβολή του 2003.
Εκπρόσωπος της Κατάεμπ Χεζμπολάχ φέρεται να δήλωσε, σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων Reuters, πως παρότι η οργάνωση δεν έχει ορίσει προθεσμία, αν τα αμερικανικά στρατεύματα «επιμείνουν να παραμένουν» στο ιρακινό έδαφος, θα υποστούν κι άλλες επιθέσεις.
Η χθεσινή επίθεση, αν επιβεβαιωθεί πως σήμανε το τέλος της εκεχειρίας των φιλοϊρανικών ένοπλων ομάδων, θα αυξήσει ακόμη περισσότερο την πίεση που υφίσταται ο πρωθυπουργός Καντίμι.
Πηγή: ΑΠΕ
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις